Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Moumolia skrivet 11 nov-07 kl 20:35

Titel: Grisstek I mörkt öl, honung & aromatiska örter
Skrivet av: Moumolia skrivet 11 nov-07 kl 20:35
Portioner: 12
Tid: ca 5 timmar och 0 minuter

Ingredienser

1 grisbog, 2½ kg, stek eller skinka
vatten
2 tsk salt per liter vatten
2 dl flytande honung
pressad saft från 1 citron
salt
vitpeppar ur kvarn
1 palsternacka
1 fänkålsstånd
2 morötter
½ rotselleri
2 schalottenlökar
1 hel vitlök
2 röda färska chilifrukter
1 timjankvist
1 stjärnanis
4 lagerblad
4 kryddnejlikor
1 liter mörkt (ej sött) öl
 
Tillagning

Stick köttet med köttnål. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull, lägg i köttet och låt det sjuda i cirka 20 minuter. Ta sedan upp köttet och låt det kallna. Blanda honung, citronsaft, salt och peppar. Pensla på blandningen på köttet och låt det stå cirka 1 timme i en gryta. Gör under tiden i ordning grönsakerna. Skala rotsakerna och lök och skär alla dessa i små bitar eller tärningar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg i grönsakerna i grytan tillsammans med kryddorna och ölet.

Brässera, dvs koka sakta under lock i cirka 3½ timme i ugnen på 170-180 grader. Ös ofta. Servera rätten tillsammans med gott bröd.

Receptet taget ur DN 2002-10
 .
Titel: Re:Grisstek I mörkt öl, honung & aromatiska örter
Skrivet av: Vidar skrivet 18 nov-07 kl 13:55
Låter grymt gott!
Titel: Re:Grisstek I mörkt öl, honung & aromatiska örter
Skrivet av: louise skrivet 16 dec-07 kl 12:22
vågar man ta en bit av en skinka? Har precis slaktat min gris och skinkan väger 4,  5 kg. Ingen svål på så det borde inte göra nån skillnad om jag tillagade den i två delar