Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: vallhunden skrivet 08 nov-07 kl 18:16
-
Hej!
Är det någon som vet hur man ska förvara rödlök så att den håller sig?
Jag får fina rödlökar varje år och ser dom sedan vissna i förtid innan jag hinner äta upp dom. Jag brukar fläta löken och hänga i köket. Det fungerar bra för den gula löken, men den röda blir mjuk, brun innuti och vissnar till tomt skal.
Vad gör jag för fel?
(Lade detta på fel forum innan - Mat- men det hör ju mer hemma på odling...)
-
Svalt och torrt är bättre än ett (ofta) varmt kök. Jag hänger mina i nätsäckar på vinden och dom håller sej ganska bra.
-
Jag tycker att rödlök odlad från sättlök brukar hålla sig bra, nästan som gul lök. Det beror troligen till stor del på sorten. Kan delvis ses på både sättlök och färdig lök: utdragen hals (s.k. halslök) tyder på dålig hållbarhet. Även lökar som lätt blir mycket stora och saftiga (lösa i hullet) har dålig hållbarhet.
-
Jag flätar rödlöken och hänger den på väggen i skafferiet = torrt och svalt. Det är nästan den sort som klarar sig bäst. Vi odlar från sättlök, vet inte vad det är för sort men den är söt och ganska mild, mycket god i sallader.
I år har vi däremot haft problem med att lagra schalottenlök, har fått slänga flera som ruttnat/möglat.
-
I år har vi däremot haft problem med att lagra schalottenlök, har fått slänga flera som ruttnat/möglat.
Samma här, just schalottenlöken har ruttnat lätt. Kan det ha med den fuktiga sommaren att göra?