Alternativ.nu
Djur => Getter => Utfodring av getter => Ämnet startat av: Angelica skrivet 05 nov-07 kl 10:01
-
Jag undrar om man kan ge ensilage till getter istället för hö?
-
Japp.
-
Jag ger mina ensilage och de älskar det!
En del proffs inom ostbranschen hävdar att det blir annan smak på osten samt att man riskerar att få in oönskade bakterier.
Vet inte hur omfattande det är. Ingen fransk getbonde skulle dock ge ensilage. Inte koostproducent i Frankrike heller - remember...
-
Det där med problem med osten har jag också fått mig itutat. Antagligen ligger det något i det, för ost är en ömtålig produktion. Keso lättare.
-
Tackar för svaret!
;D
-
Men...när man tänker på ensilage så tänker jag på en betydligt blötare massa än det som man nuförtiden så populärt kallar för hösilage.. det är ju ensilage det också men med betydligt högre torrsubstans. I ensilage har man en mjölksyrajäsning men det här torrare ensilaget har ofta inte det utan är bara plastat hö.
Då tänker jag så att i ett ensilage med en mjölksyrajäsning finns en massa (goda och nyttiga ) bakterier som klart kan påverka mjölken och kanske ge en annan ost än vad som är tänkt. Förut rådde det även pastöriseringstvång om man gav ensilage men det är bara en rekommendation nu.
Själv ger vi hösilage som egentligen är skördat till hästar. Det är ofta dyrare än ensilage men det passar oss bra just för att det är så torrt och snarlikt vanligt hö.
-
Haha, jag är visst lite efter min tid, tvivelsutan har ninna b helt rätt!
:D
-
Jag tycker de så kallade experter ska reda på fakta innan man ger råd ang ensilage mm.Man ska vara försiktig med ensilage till getter, i juli 01 blev det ett stort pådrag ,då en getägare gav ensilage till sina djur,med den följden av att besökarnarna blev sjuka av LISTERIA pga av ensilage. Ni som vill utfodra era mjölkgetter o sälja era produkter .utfodrade med ensilage se till att andra djurägare inte blir drabbade.
-
Oj, det lät intressant!
Vet du var jag kan få tag på artiklar i ämnet?
-
Listeria är en otäck jordbakterie som kan förekomma i både dåligt hö och i dåligt ensilage. Den kan även växa till på dåligt rengjorda foderbord och runt foderplatser. Den orsakar aborter hos djuren och även vuxna djur kan insjukna och dö. Har man Listeriabakterier i osten så kan den ge missfall hos gravida. Det är den bakterien som gör att man rekommenderar gravida att inte äta opasöriserad ost.
Har man ett rätt skördat ensilage/hösilage och är observant på hur balen ser ut, luktar och känns att ta på så är risken för sjuka djur liten även om den finns. Är man bekymrad för osten så pastöriserar man mjölken.
2001 tyckte jag var ganska länge sen och på det mejeriet gjorde man alltså opastöriserad ost..
Jag tycker inte att man ska skrämma upp folk med hemskheter som hände för snart 7 år sen. Har det inte rapporterats några fall sedan dess så måste man väl tycka att ensilage är ett bra foder.
-
Vilka var besökarna som råkade illa ut, och hur yttrade det sig?
Och visst finns det risker med allting. 8)
-
Ger man samma mängd ensilage som hö?
-
Nej, du får ge mer ensilage. Det är ju fuktigare än hö och väger alltså mer.
-
Lite mer om listeria:
Då bakterien Listeria Monocytogenes inte bara ger missfall hos gravida kvinnor utan även kan ge hjärnhinneinflammation hos människor och orsakar Listerios (kringsjuka) hos får och getter - rekommenderas självklart att mjölken ska vara pastöriserad om man ska sälja eller ge bort sina produkter, men också att man är väldigt noga med att kvalitén på ensilaget är mycket bra.
Det är ju alltid ditt ansvar som producent om något händer...
Nu kommer jag inte ihåg tidsspannet - måste försöka att hitta en siffra - men bakterien försvinner i väl lagrad hårdost, dvs lagrad under lång tid.
-
Minst tre månader tror jag. Så är det ju med bestämmelserna för fäbodostar har jag för mig.
-
Två månader är det. Men då osten är bäst efter tre, fyra månader ändå så spelar ju det ingen roll :)
-
Hur mycket hö eller ensilage äter en get per dag?
Jag undrar bara för att få ett grepp om hur mycket "fri tillgång" är.
mvh/angelica
-
Listeria verkar vara en bakterie som poppar upp lite här och där men som inte är jättelätt att få. Jag fick det dock en gång på mina ankor, då var jag gravid. Jag fick det inte. Har man god hygien som man alltid ska ha vad det än gäller så är risken inte så stor, enligt mitt tycke och erfarenhet.
-
2 personer på ett sjukhus i Norge har alldeles nyss dött av Listeria och 11 är smittade. Det var ost från ett Norskt gårdsmejeri som innehöll Listeria. Så man ska nog inte underskatta den bakterien.
-
Det hålls en informationskväll på Campus i Alinsås den20/11 ,o på Loftet Rösta samma kväll kl 19,00 just om Listeria för dom som inte riktigt inser faran med detta,
-
O till Ninna.b vill jag säga att det är inte nån skrämselpropaganda utan fakta,då det i juli 01 uppdagades listeria ,så var det en fäbobrukare som drabbades o do har varit undantagna från patoreseringstvånget, det har varje år dykt upp en hel del fall av smittan så varningar är på sin plats.Ett konstaterat fall av listeria på en getgård kan tyvärr slå ut flera gårdar än den drabbade.
-
Det tas en massa prover på den aktuella gården och det kommer säkert fram var smittkällan finns. Jag vet inte om man gav ensilage och om det isf var där smittan började men det visar sig så småningom.
Osten var en mjuk dessertost alltså en ost med kort lagringstid.
Ensileringsmetoderna utvecklas hela tiden till det bättre och jag tycker fortfarande att ett fint ensilage är ett utmärkt foder. Listeria kan växa till på så många andra ställen än bara i fodret t.e.x runt foderplatser och på foderbord. Är man orolig för Listeria så pasöriserar man mjölken och är noga med hygienen i alla lägen. Det finns numera inget tvång att pastörisera om man ger ensilage, det är bara en rekommendation.
-
Intressant att notera är, att det norska mejeriet arbetade med pastöriserad mjölk.
-
Listeriabakterier dör av pasörisering. Mjölken har antingen blivit återinfekterad eller så har osten smittats på annat sätt. T.ex av saltlaken som ju innehöll Liateriabakterier.
Frågan handlade ju om ensilage så det hade varit intressant att få veta om dom gav ensilage och om det kan konstateras att det är därifrån smittan kommer.