Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Moumolia skrivet 01 nov-07 kl 21:38

Titel: Tekakor från Frövi
Skrivet av: Moumolia skrivet 01 nov-07 kl 21:38
hittat från gamla Zip-diskar dvs ursprung okänt  :(

Tekakor med mycket god smak och lätta att baka.  
Recept:

Ingredienser:

8 dl havregryn
1 l lättmjölk (eller ännu hellre: vassle från brynost eller hemost ovan)
175 g margarin eller smör (originalreceptets matfett kan utan vidare ersättas med 1 dl rapsolja, t.ex.)
75 g jäst
0,5 dl socker
1 tsk salt
ca 2 l vetemjöl

Låt havregrynen svälla ett par timmar, eller över natten, i mjölken. Häll därefter i olja/matfett, jäst, salt och socker. Blanda i större delen av mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa i ca 20 min.

Tag upp degen och knåda den med resten av mjölet. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek. Tag ut kakor med ett runt mått (ca 10 cm i diameter), lägg på plåtar, nagga med gaffel och låt jäsa i ca 30 min.

Grädda kakorna i 225 grader i 10 minuter. Låt dem svalna på galler under torkduk.
Titel: Re:Tekakor från Frövi
Skrivet av: Rafiki skrivet 11 nov-07 kl 11:19
Låter liknande som de havrekex min mamma brukade göra när jag var liten. Receptet kommer från en bekant till familjen. Det är mer socker i det här receptet, lite onyttigare alltså, men det går säkert att minska på det drastiskt, mamma drog bort en tredjedel när hon bakade. Det som skiljer annars är hjorthornsaltet, så när mamma bakade höll man sig på rejält avstånd  ;) De ska vara tunna men fortfarande mjuka.

Havrekex

750 g   havregryn, vanliga
1 liter   mjölk, drygt
250 g   smör
3 dl   socker, knappt (2 dl är bättre)
1 påse   hjorthornsalt, normalpåse-50 g
   vetemjöl

Blötlägg havregrynen i mjölken kvällen före (minst 3-4 h). Smält smöret och tillsätt det tillsammans med sockret. Rör om. Blanda hjorthornsalt i lite mjöl på bakbordet. Häll ut degen och knåda ihop. Blanda i mjöl. Degen får ej klibba men ej heller vara hård. Kavla ut till ca 3 mm tjocklek. Ta ut rundlar, nagga. Grädda i 250 grader ca 7-8 min.
Titel: Re:Tekakor från Frövi
Skrivet av: Vitis skrivet 14 nov-07 kl 18:43
Hittade ett recept som är ganska likt Moumolias.

Tekakor från Frövi (http://www.baksida.se/recept.asp?sida=recept/frovi_tekakor.asp&titel=Tekakor%20från%20Frövi)

Fler trevliga recept finns på Baksidan.se (http://www.baksida.se/)
Titel: Re:Tekakor från Frövi
Skrivet av: Tingeling skrivet 14 nov-07 kl 23:16
 Det receptet hittade jag förra veckan just på "Baksidan" som Vitis tipsade om. Jag har bakat dem också  :D och de blev supergoda !! Mustiga och mättande......, riktigt smaskiga. Rekomenderas.
Titel: Re:Tekakor från Frövi
Skrivet av: Nettus skrivet 15 nov-07 kl 11:46
Fler trevliga recept finns på Baksidan.se ([url]http://www.baksida.se/[/url])

Sidan finns inte kvar  :(
Titel: Re:Tekakor från Frövi
Skrivet av: Nettus skrivet 15 nov-07 kl 12:15
Hm! Det var nog min dator som inte var med på noterna...  :-[
Titel: Re:Tekakor från Frövi
Skrivet av: javill skrivet 19 nov-07 kl 22:04
Jag har bakat dessa tekakor efter ett recept i en av mina bakböcker. Det är samma som Moumolias. Tror jag ska prova receptet från baksidan nästa gång det är dags för tekakor och se vad det blir för skillnad.