Alternativ.nu

Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Jullan skrivet 30 okt-07 kl 15:46

Titel: NH
Skrivet av: Jullan skrivet 30 okt-07 kl 15:46
Ja, jag ska villigt erkänna att jag inte är någon expert på hästar. Jag är faktiskt nybörjare. Och då blir man lätt överväldigad av alla teorier och åsikter hit o dit.

Så... Det har varit uppe lite i andra trådar att vissa här gillar NH, andra inte. Skulle vara kul att veta vad det är ni gillar/inte gillar med detta. För jag vet nästan inget alls om NH och jag tycker det är så svårt att granska kritiskt om man inte har så mycket erfarenhet själv.

Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 30 okt-07 kl 16:29
Du tog orden ur min mun Guba  :)

Ett tag kunde vilken idiot som helst veva på ett rep o vips så var det NH. O det tenderar just ofta va "idioter" som sätter igång med det..

Inget ont om er som håller på seriöst, men majoriteten jag träffat på är sånna som inte "får till det" och tror att det blir skillnad med lite NH.. Tyvärr...
Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 30 okt-07 kl 17:31
HERREGUD!! JAA! Christelle hette den stackarn som råkade värst ut! Hade henne sedan som fölmärr. Nog för att hon inte var riktigt riktig, och hennes avkommor var något i hästväg dom med, men hon blev ju inte bättre av detta horsemanship,det var det jävligaste!
Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 30 okt-07 kl 18:18
Eller föresten, det vet jag inte om det var det var det värsta, men det var den som han tog medsig till travbanan och band benen på intill träningsbanan. Tur var väl det, då blev det ju ett slut på det iallafall..

Det är klart att han såg detta som sin chans att bli världsberömd guru då hon var allmänt känd som MYCKET besvärlig, men en oerhört talangfull travare.. Hade han fått stil på henne hade han blivit berömd... Nu blev han ju det ändå  ;)

Jag kanske borde slå mynt av att jag tog över hennes första avkomma som två-åring och då var hon överhuvudtaget inte körbar.. Men med lite arbete så..  :D O så kallar jag det för nåt jättecoolt och åker runt o pratar för det.. Hmm... varför inte..  ::)
Titel: Re:NH
Skrivet av: gurkan skrivet 30 okt-07 kl 18:40

Förlåt en okunnig icke-hästägare, men vad är NH?
Titel: Re:NH
Skrivet av: Gräbban skrivet 30 okt-07 kl 20:31
Jag gick en NH kurs när jag bodde i Schweiz. Har alltid hållt på med hästar och var ingen nybörjare då heller. Jag kan säga att jag inte köper NH som helt "koncept", men att man fick mycket nya ideer och infallsvinklar vill jag gärna påstå.
Man ska ta all ny kunskap med en nypa salt, sortera och välja ut de bitarna som passar en själv bäst och ge fullkomligt fan i vad alla andra tycker. ::)
Till dom som nu undrar så bygger väl "NH" på att man först hanterar hästen på marken och skapar ett förtroende med hjälp av sitt eget kroppsspråk (det finns faktiskt mängder med erfarna hästägare som inte har kunskap om sitt kroppsspråk), sedan tar man det vidare med sig i arbete från ryggen.
Jag kunde longera mitt fullblod utan en tråd, på ett öppet fält bland andra hästar, vända, öka, stanna, backa honom osv, genom att bara göra tecken med mitt pekfinger. Red honom utan träns (dock inte utan sadel... fullblod = ont...) :-[
Många kan säkert lära sig detta med sina hästar utan NH, men för mig hade min fantasi definitivt satt stopp för det! ;D
Är glad jag gick kursen, men det finns mängder med olika versioner och förståsigpåare där ute. Ta lite av det mesta så blir det bäst! ;)
Titel: Re:NH
Skrivet av: Elektra skrivet 30 okt-07 kl 20:39
I mina ögon är NH = Natural Horsemanshit. :o
Horsmanship är däremot vad alla duktiga hästmänniskor sysslat med i alla tider. ;)
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 31 okt-07 kl 10:24
Min mor gick på en kurs i NH för drygt tio år sedan, och tog med konceptet hem.  På den tiden var begreppet helt nytt, inte nåt som så många hade hört talas om. Och.. Som sagt. Ingen ny kunskap, utan sånt som funnits i alla tider. Vilket också de som hade kursen talade om. Ingen magic, inget hokus pokus, utan ren och skär kommunikation genom kroppsspråk!

Själv har jag mest bara hållit på med våra egna hästar hemma på mina föräldrars gård de senaste åren, och.. Vad jag kan utröna av andras attityder här så verkar hela begreppet NH ha blivit grovt våldtaget! Och det är väl det som händer när nåt plötsligt får en massa uppmärksamhet.. Mindre nogräknadepersoner kan göra sig en massa pengar, utan att egentligen kunna nåt..

Jag blir lite ledsen för att det blir på det viset. För detta med NH hade kunnat ha potential att nå ut med en kunskap som inte förmedlas av ridskolor och andra ställen där nybörjare hamnar..

Till en nybörjare kan jag då bara ge tipset att skita i vad folk kallar det! Spendera så mycket tid du kan tillsammans med hästarna, helst i hagen där du kan iaktta deras flockbeteende. Hästarna är själva de bästa lärarna! Och det finns faktiskt rätt mycket bra att hämta ur horsemanship, men om det har blivit så som folk beskriver det här så kan det ju för en nybörjare vara svårt att se vem som verkligen har kunskap att förmedla, och vem som bara "viftar med ett grimskaft"..

Jag tycker att man ska vara försiktig med att döma, även om jag vet att det är lätt att göra när man stöter på oseriösa utövare. Jag  jämför med min egen syn på westernridning. Delade stall med ett par tonårstjejer som flängred i westernsadlar, och sedan satt på stalltrappan och rökte och tyckte de var stencoola. Jag dömde ut westernridningen direkt! Några år senare delade jag stall med en riktig westernryttare. Hon hade stenkoll på sin häst. Kvinnan var väldigt lugn och tystlåten, men hästen följde minsta vink, helt lugn och avslappnad. Detta trots att hennes häst i grund och botten var en ganska stressad individ. Den kvinnan vände min negativa syn på westernryttare totalt! Så, var försiktig med att döma olika genrer i för hårda ordalag, för det finns oftast två sidor av samma mynt..

Eller vad säger frances? Ska man hävda att trav är djurplågeri i syfta att tjäna pengar, eller ska man kosta på sig att se att de flesta utövare faktiskt är intresserade av djuren, och håller på för att det är deras passion??
Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 31 okt-07 kl 11:46
Citera
Eller vad säger frances? Ska man hävda att trav är djurplågeri i syfta att tjäna pengar, eller ska man kosta på sig att se att de flesta utövare faktiskt är intresserade av djuren, och håller på för att det är deras passion??

Visst är det så. Och tyvärr är det ju bara den oseriösa sidan av NH som jag träffat på. Det är ju det jag säger!
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 31 okt-07 kl 11:57
Visst är det så. Och tyvärr är det ju bara den oseriösa sidan av NH som jag träffat på. Det är ju det jag säger!

..och jag som bara stött på horsemandhip innan det blev stor kommers av det, och en massa oseriösa personer såg sin chans till enkla pengar, jag blir lite ledsen faktiskt när jag läser atta sarkastiska kommentarer.. Men jag börjar förstå att det inte är samma företeelse nu som det var för tio år sen.. Men jag tror ändå att den serösa biten finns i grund och botten. Som vanligt är det några få som ger dåligt rykte.. :-\
Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 31 okt-07 kl 12:20
Citera
Inget ont om er som håller på seriöst, men majoriteten jag träffat på är sånna som inte "får till det" och tror att det blir skillnad med lite NH.. Tyvärr...

Jag citerar mig själv

och Guba:
Citera
Finns nog en del bra idéer inom "NH".
Men tyvärr märks det att många lycksökare utan större kunskaper men ett smort munläder tjänar stora pengar på nybörjares okunskap.
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 31 okt-07 kl 12:43
Jag citerar mig själv

och Guba:

Det är ju just det som är så tråkigt! Och anledningen till att jag inte vill kategorisera mig inom någon disciplin! Gärna lära mig så mycket som möjligt om det mesta, men inte placera mig i nåt fack.  Det finns mycket gott att hämta från olika håll, och jag tror att mycket skulle vara vunnet om man kunde minska på skitsnacket och se till att ta till sig det som är bra!

Men jag tror faktiskt att skitsnacket har mycket med osäkerhet att göra. För det är oftast inte de som är duktiga inom sin disciplin som snackar en massa skit. Utan de som vill höra till de duktigas skara! Klankar man ner på andra discipliner, och andras hästar så tror de att de ska framstå i bättre dager..

Det allra värsta är ju när folk når nån slags framgång och får erkännande med tveksamma metoder! Då sprider de ju sina tveksamma metoder till folk som inte förmår att urskilja.. Och det är väl det som hänt med NH..

Jag vill minnas att då för tio år sen var nh vanligare bland travkretsar, varför ridfolk rynkade på näsan åt "travarfasoner".. Sen kom westernridningen att förknippas med NH, och då blev det "westernflum". Nu har jag inte varit ute bland hästfolk så mycket på sista tiden, så det som skrivs här är nytt för mig.. För mig handlar NH fortfarande om kommunikation och ledarskap på hästens villkor!
Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 31 okt-07 kl 12:50
Travkretsar?? Nähe,inte då.. Högst ovanligt..Jag lovar!

Det vore väl isåfall i kretsar med f.d. travare..

Sålde en 3 åring till ridhäst en gång.. O tjejen som köpte henne skaffade en repgrimma o skulle köra NH o miljöträning.. Det var så skoj,  :D Tex. tog dom dit en motorcykel som dom skulle starta o "vänja" hästarna vid.. Hon blinkade inte ens med ögat  :D O då var det för NH träningen o repgrimman..  ;D Det kunde möjligvis inte ha varit för att hästen var stentrygg och van vid allt från början..  ;D
Detta var verkligen en riktigt välhanterad häst och hur cool som helst. Men hon var övertygad om att det var NH träningen  ;D Var och en lever saliga i sin tro  ;D
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 31 okt-07 kl 13:15
Travkretsar?? Nähe,inte då.. Högst ovanligt..Jag lovar!

Det vore väl isåfall i kretsar med f.d. travare..

Sålde en 3 åring till ridhäst en gång.. O tjejen som köpte henne skaffade en repgrimma o skulle köra NH o miljöträning.. Det var så skoj,  :D Tex. tog dom dit en motorcykel som dom skulle starta o "vänja" hästarna vid.. Hon blinkade inte ens med ögat  :D O då var det för NH träningen o repgrimman..  ;D Det kunde möjligvis inte ha varit för att hästen var stentrygg och van vid allt från början..  ;D
Detta var verkligen en riktigt välhanterad häst och hur cool som helst. Men hon var övertygad om att det var NH träningen  ;D Var och en lever saliga i sin tro  ;D

Nä, det var nån tränare som höll på med nh (fast jag vet inte om han använde det namnet, det var ju inte riktigt så kännt på den tiden, men det var  samma typ av hanterbarhetsträning i alla fall) och hans kunder var till största delen travfolk! Aktiva travhästar alltså, inte fd. Senare tror jag det blev mer blandat, och kanske till strösta delen folk som ville rida på sina hästar. Men från början var det mest travhästar. Läste nån artikel om gubben då, men det var som sagt länge sen ;)

Sen får jag väl fylla i.. Repgrimmor är väl bra. Men de är inte magiska! Det handlar som vanligt mer om personen som håller i grimskaftet än vilken sorts grimma hästen bär ;) Det blir lika fel som när folk tror att de kan köpa ett speciellt bett som ska lösa alla problem..
Titel: Till Drömmare!
Skrivet av: Gräbban skrivet 31 okt-07 kl 21:20
Jag tycker att du har så rätt. Och man behöver inte fördöma allt bara för att det blivit ett "mode" igen, en del saker ska man va glad över att de kommer tillbaka.
Det får kallas NH eller vad fan det vill, jag tycker det har gett mig en vidare dimension på häst-tänket.
Alla som är så himla vidsynta, fantasifulla och hästmannaskapsmässiga från födseln: Jag är förbluffad och inte så lite avundsjuk! ;D
Titel: Re:NH
Skrivet av: Sar skrivet 01 nov-07 kl 00:09
För mig känns det som att nh har blivit ett alternativ till de som inte hade gamla hästgubbar att lära sig av. Sedan tycker de att de uppfunnit något nytt! ;)
Jag köper definitivt vissa delar av nh, den som egentligen är gammalt hästvett. Men jag tror man kan göra mer skada än nytta när man som oerfaren ska "skicka ut hästen" på runda efter runda. Jag tycker det är mer eller mindre djurplågeri då man inte korrekt läser av hästen utan tvingar ut den gång på gång med viftande rep trots att den visar att den är "underkastad" (vilket jag förövrigt också har problem med, jag tror på samarbete och det är bara när hästen på något sätt missfört sig som jag visar att jag är den som bestämmer ex.vis går in genom dörrar först el. liknande).

Jag tycker också repgrimmorna är ett otyg då folk inte använder dem med respekt, jag har sett flera tillfällen när de bundit fast hästen i repgrimman (stor risk att hänga sig om den skulle bli rädd och kasta sig) eller har grimskaftet hängande så att hästen riskerar att trampa på grimskaftet, rycka upp huvudet (naturlig flyktinstinkt) och därmed få ett oerhärt tryck på de många närvändarna uppe i nacken.

Faktum är att de som har en naturlig pondus bara i hur man handskas med hästen behöver inte använda några "lekar" el.dyl. Det bara finns där.

Jag gillar däremot övningar där man utsätter hästen (där man naturligtvis har ett gott förtroende mellan sig redan innan man börjar)för olika spännande saker som att gå på en pressening, bli stryken över hela kroppen med en platspåse, paraplyträning etc men jag tror inte att det är specifikt för just nh.
Jag hade stora problem med att få till trafikträningen med min förra häst (som var fullkomligt vettskrämd för bilar trots att han annars var som en hund och otroligt samarbetsvillig). Vanliga bilar fungerade till slut men bussar och lastbilar var omöjliga utan att själv riskera liv och lem. Hästen jag hade före det var helt orädd så i detta fall tror jag inte att mitt agerande hade någon större betydelse men jag kan märka nu att jag själv blivit mer osäker i trafik.

Vad är era bästa tips för trafikträning, allmän "skrämselträning" etc.
Då jag nu får förmånen att börja med ett eget föl som inte tidigare har haft dåliga erfarenheter vill jag vara så noggrann det bara går för att få en trafiksäker häst. Tacksam för råd och tips!
Titel: Re:NH
Skrivet av: Jullan skrivet 01 nov-07 kl 08:02
Travkretsar?? Nähe,inte då.. Högst ovanligt..Jag lovar!

Det vore väl isåfall i kretsar med f.d. travare..

Sålde en 3 åring till ridhäst en gång.. O tjejen som köpte henne skaffade en repgrimma o skulle köra NH o miljöträning.. Det var så skoj,  :D Tex. tog dom dit en motorcykel som dom skulle starta o "vänja" hästarna vid.. Hon blinkade inte ens med ögat  :D O då var det för NH träningen o repgrimman..  ;D Det kunde möjligvis inte ha varit för att hästen var stentrygg och van vid allt från början..  ;D
Detta var verkligen en riktigt välhanterad häst och hur cool som helst. Men hon var övertygad om att det var NH träningen  ;D Var och en lever saliga i sin tro  ;D

I så fall är jag en mästare på NH, för våra två gamla shettis-ston är verkligen inte rädda för nånting. Tyvärr snarare tvärt om. Måste man köra med traktorn eller nåt sånt i hagen är de helt otroligt nyfikna o  ivägen hela tiden.

Det har väl absolut ingenting att göra med att de är välhanterade innan va?? ;)
Titel: Re:NH
Skrivet av: Jullan skrivet 01 nov-07 kl 08:04
En dum fråga till kanske:
Vad exakt är grejen med repgrimma?
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 01 nov-07 kl 09:54
För mig känns det som att nh har blivit ett alternativ till de som inte hade gamla hästgubbar att lära sig av. Sedan tycker de att de uppfunnit något nytt! ;)
Jag köper definitivt vissa delar av nh, den som egentligen är gammalt hästvett. Men jag tror man kan göra mer skada än nytta när man som oerfaren ska "skicka ut hästen" på runda efter runda. Jag tycker det är mer eller mindre djurplågeri då man inte korrekt läser av hästen utan tvingar ut den gång på gång med viftande rep trots att den visar att den är "underkastad" (vilket jag förövrigt också har problem med, jag tror på samarbete och det är bara när hästen på något sätt missfört sig som jag visar att jag är den som bestämmer ex.vis går in genom dörrar först el. liknande).

Jag tycker också repgrimmorna är ett otyg då folk inte använder dem med respekt, jag har sett flera tillfällen när de bundit fast hästen i repgrimman (stor risk att hänga sig om den skulle bli rädd och kasta sig) eller har grimskaftet hängande så att hästen riskerar att trampa på grimskaftet, rycka upp huvudet (naturlig flyktinstinkt) och därmed få ett oerhärt tryck på de många närvändarna uppe i nacken.

Faktum är att de som har en naturlig pondus bara i hur man handskas med hästen behöver inte använda några "lekar" el.dyl. Det bara finns där.

Jag gillar däremot övningar där man utsätter hästen (där man naturligtvis har ett gott förtroende mellan sig redan innan man börjar)för olika spännande saker som att gå på en pressening, bli stryken över hela kroppen med en platspåse, paraplyträning etc men jag tror inte att det är specifikt för just nh.
Jag hade stora problem med att få till trafikträningen med min förra häst (som var fullkomligt vettskrämd för bilar trots att han annars var som en hund och otroligt samarbetsvillig). Vanliga bilar fungerade till slut men bussar och lastbilar var omöjliga utan att själv riskera liv och lem. Hästen jag hade före det var helt orädd så i detta fall tror jag inte att mitt agerande hade någon större betydelse men jag kan märka nu att jag själv blivit mer osäker i trafik.

Vad är era bästa tips för trafikträning, allmän "skrämselträning" etc.
Då jag nu får förmånen att börja med ett eget föl som inte tidigare har haft dåliga erfarenheter vill jag vara så noggrann det bara går för att få en trafiksäker häst. Tacksam för råd och tips!

Det finns ju otaliga varianter av nh. Men de som mor mig gich kurs för var noga med att tala om att det inte alls är nån ny kunskap, utan snarare sånt som gått förlorat när industrialiseringen tog över hästens roll i sammhället. Och i grund och botten handlar det ju om att vara närvarande, och att kunna läsa hästen för att tima sina egna signaler på rätt sätt. Den video som mor min kom hem med efter kursen började också med att visa ett gäng frigående hästar i en hage, och visa på ledarhästens signaler, och hur övriga flockmedlemmar svarade på dem.. Och just där har man ju grunden till allt! Dvs kropsspråket! Det är ju det som det handlar om, inte vilken grimma man har på hästen, eller exakt hur man hanterar grimskaftet.. Utan just vad jag lyckas förmedla till hästen via mitt kropsspråk! Och där tror jag att det är människans talade språk som ofta sätter käppar i hjulet! Vi kommunicerar med ord, och många har inte alls speciellt mycket koll på vad man säger med kroppen! Ofta sänder vi dessutom ut motstridiga signaler, vilket oftast resulterar i att hästen slutar bry sig, för den vet inte vilket som gäller..

När jag var tonåring var jag och en kompis med i en talangjakt. Dagen före uppträdandet hade de ordnat med en föreläsning i scenisk medvetenhet. Hyrt in en skådespelare som var utomordentligt duktig på att praktiskt illustrera vad man förmedlar med sitt kropsspråk. Och lika lite som man vill att juryn som bedömer ens uppträdande ska uppfatta en som nervös, lika lite vill man att hästen ska uppfatta en så! Så, den föreläsningen gav mig faktiskt väldigt likartade insikter som NH. Väldigt intressant och väldigt nyttigt! Att jobba med hästarna är i grund och botten att till 90% jobba med sig själv, och bli medveten om hur man för sig!

Till sar: Det tips jag kan ge med unghästen är att försöka se till att den inte råkar ut för allt för mycket skrämmande upplevelser! Åtminstone inte när du är med! Kanske låter lite kryptiskt! Men.. Min pålle blev srkämd av en veterinär som fick för sig att han var ouppfostrad, och satte igång att slå honom, när han egentligen var rädd.. Det fick till följd att han var livrädd för veterinärer i flera år.. Veterinärskräcken tycks ha gett sig nu, men den händelsen, och att vi senare hade honom uppstallad på ett ställe där det efter några månader kom fram att stallägaren var våldsam mot hästarna, ledde till att hans förtroende för människor fick sig en knäck.. Nu är han detta till trots en trevlig häst, men i en stressad situation litar han inte på någon. Det lustiga är att han inte ens lugnar sig då hans gamla mor är med. Hon är annars en sån där genomtrygg lugn häst. Dessutom ledarhäst med viss pondus, som annars brukar få den mest stressade häst att lugna sig.. Så mitt tips är väl att ha koll på människorna som hanterar din häst. Och.. skulle nån bete sig olämpligt så ingrip!! Ha inte den respekten för vet som vi hade, det var så dumt när man ser det efteråt, men vi var för mesiga just då.. Att sen vänja unghästen vid lite tokigheter under lugna förhållanden precis som guba skrivit är väl inte helt fel heller! Men det viktigaste är att ha hästens fulla förtroende! Då klarar man det mesta! Lycka till med fölis!
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 01 nov-07 kl 10:01
I så fall är jag en mästare på NH, för våra två gamla shettis-ston är verkligen inte rädda för nånting. Tyvärr snarare tvärt om. Måste man köra med traktorn eller nåt sånt i hagen är de helt otroligt nyfikna o  ivägen hela tiden.

Det har väl absolut ingenting att göra med att de är välhanterade innan va?? ;)

Äsch! Dina shettisar är trygga i sig själva! Grattis! Och det där med traktorer kan vara rätt kul! För nåt par år sedan grävdes dikena utanför mina hästars beteshage om. Grävmaskinisten hade sagt till far min att "den där fuxen verkar ju stencool" Min lilla herr nyfiken hade haft nosen ca två dm från grävskopan hela tiden den grävde, och tyckt att det var jättespännande! Kan säga att vi inte talade om att han varit hysteriskt rädd för samma grävskopa när den stod stilla ;D
Titel: Re:NH
Skrivet av: Sar skrivet 01 nov-07 kl 10:27
I stort sett varnda gång jag leder en häst, från föl till ca 2 års ålder har jag något med mig. Alltså in och ut från stallet, när jag byter hage eller när jag tar en promenad med dom.

Har massor med olika saker bundna i olika rep och byter varje gång.
En tomdunk, hink i plast eller plåt, sopkvast, kätting, hässjestör, plastsäckar, presenningsbitar, ja vad som helst. Släpar bredvid, på andra sidan, hänger över ryggen.
Lugnt och försiktigt från början med ökande skrammel och rassel efter hand.

Går alltid fram till olika saker istället för att bara gå förbi, olika vägar till och från stallet, runt olika saker som står och skräpar. Traktorer, bilar, motorsågar,röjsågar, gräsklippare får stå och gå när jag tar ut och in. Ibland någon ibland alla samtidigt.

Kort sagt, jag försöker visa dom så mycket som jag bara kan komma på hemma i deras trygga miljö. Då är det inte farligt när vi kommer på bortaplan heller.

Jag brukar säga att ingenting skrämmer mina hästar, även fast jag vet att man inte kan säga så.
Ingen häst är 100% igt orädd. Men man kan komma väldigt nära.

Det var ett smart tips, det ska jag notera. Tack!

Angående att går fram och lukta har jag hört olika. Vissa anser att det är bättre att gå förbi och själv inte bry sig och då ska hästen förstå att det inte är farligt då man inte själv reagerar. Andra väljer istället att låta hästen undersöka. Själv är jag nog mer åt det sista hållet men det är trevligt att höra olika åsikter så kanske man får revidera sina egna åsikter.
Titel: Re:NH
Skrivet av: Sar skrivet 01 nov-07 kl 10:29
Till sar: Det tips jag kan ge med unghästen är att försöka se till att den inte råkar ut för allt för mycket skrämmande upplevelser! Åtminstone inte när du är med! Kanske låter lite kryptiskt! Men.. Min pålle blev srkämd av en veterinär som fick för sig att han var ouppfostrad, och satte igång att slå honom, när han egentligen var rädd.. Det fick till följd att han var livrädd för veterinärer i flera år.. Veterinärskräcken tycks ha gett sig nu, men den händelsen, och att vi senare hade honom uppstallad på ett ställe där det efter några månader kom fram att stallägaren var våldsam mot hästarna, ledde till att hans förtroende för människor fick sig en knäck.. Nu är han detta till trots en trevlig häst, men i en stressad situation litar han inte på någon. Det lustiga är att han inte ens lugnar sig då hans gamla mor är med. Hon är annars en sån där genomtrygg lugn häst. Dessutom ledarhäst med viss pondus, som annars brukar få den mest stressade häst att lugna sig.. Så mitt tips är väl att ha koll på människorna som hanterar din häst. Och.. skulle nån bete sig olämpligt så ingrip!! Ha inte den respekten för vet som vi hade, det var så dumt när man ser det efteråt, men vi var för mesiga just då.. Att sen vänja unghästen vid lite tokigheter under lugna förhållanden precis som guba skrivit är väl inte helt fel heller! Men det viktigaste är att ha hästens fulla förtroende! Då klarar man det mesta! Lycka till med fölis!

Det är p.g.a. detta som vi tagit beslutet i vårt stall att ingen annan hanterar ens häst såvida man inte fått tillåtelse. Sedan är det nog som du säger viktigt att inte låta hästen misslyckas men ibland händer det ju situationer man inte kan råda öve. Svårt det där!
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 01 nov-07 kl 10:43
Det var ett smart tips, det ska jag notera. Tack!

Angående att går fram och lukta har jag hört olika. Vissa anser att det är bättre att gå förbi och själv inte bry sig och då ska hästen förstå att det inte är farligt då man inte själv reagerar. Andra väljer istället att låta hästen undersöka. Själv är jag nog mer åt det sista hållet men det är trevligt att höra olika åsikter så kanske man får revidera sina egna åsikter.

Kanske fungerar det olika bra med olika typer av hästar? Min har då fått nosa på det mesta! Det har passat honom, men så är han också en väldigt nyfiken individ! Det absolut viktigaste för att göra hästen lugn tror jag är att vara lugn själv! Jag mötte brandbilar med min häst när han var tre år. Mitt i vintern på en smal väg, med 1,5 meters plogvallar på var sida. Vi hade ingenstans att ta vägen, och brandbilarna kom emot oss, det hjälpte inte hur mycket jag än viftade åt dem.. Jag hade inget val annat än att intala mig själv att "om jag ska få hästen förbi det här så måste ju jag vara lugn". Så trots att knäna darrade tog jag mig samman, och vi mötte två stegbilar på den smala vägen.. Men det var dock innan han blivit skrämd av veterinären, och han hade fullt förtroende för mig! Det är ju en fantastisk fördel att få vara med från första början!
Titel: Re:NH
Skrivet av: Sar skrivet 01 nov-07 kl 11:03
Du är ju hästens ledare, om hästen upptäcker något som den ser som obehagligt, ovant,otäckt eller skrämmande och du som ledare försöker att inte låtsas om att faran finns överhuvudtaget kommer hästen inte att se dig som en pålitlig ledare.

Om du inte sett faran kan det passera någon gång men spelar du att du inte sett den  litar hästen inte på dig utan blir mer eller mindre osäker beroende på individ.

Du satte ord på mina tankar.
Titel: Re:NH
Skrivet av: Körven skrivet 01 nov-07 kl 11:16
En dum fråga till kanske:
Vad exakt är grejen med repgrimma?
Att hästen skall känna smärta när man rycker i grimmskaftet,ju tunnare rep eller snöre rättare sakt ju större smärta känner hästen.Hästen tycker naturligtvis inte om att känna smärtan,därför har den koll på vad personen i andra sidan av grimmskaftet gör.Då kallas det för att man är en naturlig ledare i flocken och har hästens respekt,eller något annat fjant.

                             Körven
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 01 nov-07 kl 11:17
Ett annat sätt är att binda  hästen vid det som den är rädd för och sen låta hästen stå/ligga där tills den förstått att det inte är farligt ::) ::)

 

Det däremot låter helt förkastligt! Fungerar säkert bra på vissa individer, men kan helt förstöra andra..
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 01 nov-07 kl 11:23
Att hästen skall känna smärta när man rycker i grimmskaftet,ju tunnare rep eller snöre rättare sakt ju större smärta känner hästen.Hästen tycker naturligtvis inte om att känna smärtan,därför har den koll på vad personen i andra sidan av grimmskaftet gör.Då kallas det för att man är en naturlig ledare i flocken och har hästens respekt,eller något annat fjant.

                             Körven

Men snälla rara??  Smärta av en repgrimma?? Får man fråga vad det då kan vara att ha bett i hästens mun?? ::) Repgrimma är väl mest en kosmetisk detalj.. Men den sorts grimskaft som följer med repgrimmor brukar vara väldigt bra! Rätt längd, tyngd och smidighet på grimskaftet underlättar kommunikationen.
Titel: Re:NH
Skrivet av: Falin skrivet 01 nov-07 kl 12:37
Det var ett smart tips, det ska jag notera. Tack!

Angående att går fram och lukta har jag hört olika. Vissa anser att det är bättre att gå förbi och själv inte bry sig och då ska hästen förstå att det inte är farligt då man inte själv reagerar. Andra väljer istället att låta hästen undersöka. Själv är jag nog mer åt det sista hållet men det är trevligt att höra olika åsikter så kanske man får revidera sina egna åsikter.

Jag tror man får avgöra det från häst till häst. Med mitt gamla sto spelar det ingen roll hur mycket hon får nosa och titta, det är ändå samma visa varje gång man kommer förbi den där otäcka postlådan eller vad det nu är.... Där är det bättre att ignorera eller distrahera henne med något annat.

När shettisen var ung så lät jag alltid henne gå fram och nosa på saker, för hon var så nyfiken på dem.  ;D Valacken vill bara stå still och titta på håll tills han är säker på att det inte är något farligt, sen tappar han intresset och vill vidare.
Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 01 nov-07 kl 13:01
Mitt enda och bästa tips för unghästar är att helt enkelt göra allt man ska utan att tramsa till det. Är fullkomligt allergisk mot att man inte kan göra det o det för det är en unghäst. Man gör det man ska lugnt o sansat som inget hänt.Punkt slut. Det krävs ingen special träning om man har gjort allt man skulle från början.
Första gången i nya situationer kanske hästen reagerar på nya saker, om du låtsas som inget o bara gör det som var tänkt så vet hästen det till nästa gång. Att jaga upp sig själv är samma sak som att bekräfta för hästen att den har rätt.

Utgå aldrig ifrån att hästen är eller blir rädd. Tänk istället att allting är självklart att det går.

Trafiken tex. att lära hästen från början att vända eller rusa undan på nån stickväg för att det kommer bil eller traktor är inte många som fattar att det är att lära hästen olater. Sen undrar dom för att det deras häst inte är trafiksäker. Nån gång MÅSTE man möta trafiken, då är det lika bra att göra det från början.
 Det är helt förkastligt att du ser skolbussen, tänker att Oj, den blir han säkert rädd för!! O vänder o hastar tillbaks till nästa korsning o gömmer er. vem kan klandra hästen om den vänder sen???

Om du fortsätter rakt fram som inget hade hänt och ger fan i att dra i tömmarna så kanske hästen skyggar lite, men nästa gång vet han att det är bara att gå.

En annan sak, många ska knöla ner hästen i diket vid möte.. Då är det inte trafiken hästen är rädd för, utan att det blir en konstig situation när ryttaren/kusken helt plötsligt i panik ska styra ner i diket.. Vilket en häst inte alltid är med på o backar ut i vägen istället o sen är det hästen som är trafikrädd  ::)

Istället för att fortsatt rakt fram.. det brukar faktist gå att mötas med bilar på vägen.. Om hästen går rakt fram så får den plats också..

Eller lastning.. Har aldrig nånsin behövt lastträna mina hästar. Om man första gången man ska lasta är ett par stycken och lugnt och säkert bestämmer sig att man går på utan att ägna en tanke åt att hästen kanske inte törs så är det bara att gå.. Hittils i historien har det alltid funkat.

Men ska man stå med en hink och vänder själv ryggen till släpet och tänker hela tiden att nu blir det problem, då kan man nog räkna med det.

Titel: Re:NH
Skrivet av: Sar skrivet 01 nov-07 kl 13:52

Utgå aldrig ifrån att hästen är eller blir rädd. Tänk istället att allting är självklart att det går.

Det tror jag är helt rätt tänkt.


Trafiken tex. att lära hästen från början att vända eller rusa undan på nån stickväg för att det kommer bil eller traktor är inte många som fattar att det är att lära hästen olater. Sen undrar dom för att det deras häst inte är trafiksäker. Nån gång MÅSTE man möta trafiken, då är det lika bra att göra det från början.
 Det är helt förkastligt att du ser skolbussen, tänker att Oj, den blir han säkert rädd för!! O vänder o hastar tillbaks till nästa korsning o gömmer er. vem kan klandra hästen om den vänder sen???

Om du fortsätter rakt fram som inget hade hänt och ger fan i att dra i tömmarna så kanske hästen skyggar lite, men nästa gång vet han att det är bara att gå.

Men det är en sanning med modifikation. Med min förra häst var det inte fråga om att skygga utan i en grisblink befann man sig 20 m rakt åt sidan trots långa tyglar och lugn andning. Det bättrade sig något efterhand efter mycken träning med kompisar som körde saaaakta förbi och höll ut men bussar och dyl. var förenat med livsfara.





En annan sak, många ska knöla ner hästen i diket vid möte.. Då är det inte trafiken hästen är rädd för, utan att det blir en konstig situation när ryttaren/kusken helt plötsligt i panik ska styra ner i diket.. Vilket en häst inte alltid är med på o backar ut i vägen istället o sen är det hästen som är trafikrädd  ::)

Istället för att fortsatt rakt fram.. det brukar faktist gå att mötas med bilar på vägen.. Om hästen går rakt fram så får den plats också..

Jag tror också det är bättre att hålla ut lite på vägen för att sedan flytta sig inåt när bilden uppmärksammat en och förhopningsvis lättat på gasen.

Titel: Re:NH
Skrivet av: Körven skrivet 01 nov-07 kl 14:24
Men snälla rara??  Smärta av en repgrimma?? Får man fråga vad det då kan vara att ha bett i hästens mun?? ::) Repgrimma är väl mest en kosmetisk detalj.. Men den sorts grimskaft som följer med repgrimmor brukar vara väldigt bra! Rätt längd, tyngd och smidighet på grimskaftet underlättar kommunikationen.
En repgrimma är ingent som andvänds som grimma utan det är ett dresyrmedel.Om man nu skall göra en jämnförelse med bett så är ett grövre bett mildare än ett tunnt.
Detta är inget som hör hemma i hästmänniskors hantering av hästar utan det är taskspeleri för att på ett omärkbart sätt ge hästen smärta,rätt påsatt repgrimma skall trycka på nervknutar det är därför som den är efektiv.
Skulle rekomendera dig att inte andvända repgrimma,eftersom du tror det är kosmetisk detalj,och följdakligen så kan du inte hantera den på rätt sätt.
Angående bettt så är det handen som håller i tygeln som avgör hur skarpt bettet verkar,inte bettet i sig själv.

                           Körven

Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 01 nov-07 kl 14:58
Citera
Men det är en sanning med modifikation. Med min förra häst var det inte fråga om att skygga utan i en grisblink befann man sig 20 m rakt åt sidan trots långa tyglar och lugn andning. Det bättrade sig något efterhand efter mycken träning med kompisar som körde saaaakta förbi och höll ut men bussar och dyl. var förenat med livsfara

Självklart finns det undantag på allting. Men du kanske inte hade skolat din häst från början heller?? Nån kanske hade redan talat om för din häst att bilar skulleman akta sig för... ::)
Titel: Re:NH
Skrivet av: Sar skrivet 01 nov-07 kl 15:23
Självklart finns det undantag på allting. Men du kanske inte hade skolat din häst från början heller?? Nån kanske hade redan talat om för din häst att bilar skulleman akta sig för... ::)

Inte det heller. Jag fick honom som 2,5åring och då hade han knappt sett en bil (uppvuxen på litet stuteri med mkt utegång i slutet av en väg). Så han hade egentligen inga erfarenheter alls. Däremot var han väldigt ljudkänslig, även om jag red först i ett långt tåg av hästar reagerade han först av alla vid ev. ljud bakifrån. han var dock inte alls rädd för stenar eller postlådor som hästen jag hade före (som var stensäker i trafiken men kunde skygga för saker i skogen).

Jag hoppas dock att jag ska kunna göra rätt så att kommande häst verkligen blir trafiksäker, jag gillar inte att kompromissa min ridning på grund av yttre omständigheter.
Titel: Re:NH
Skrivet av: Sar skrivet 01 nov-07 kl 15:26
En repgrimma är ingent som andvänds som grimma utan det är ett dresyrmedel.Detta är inget som hör hemma i hästmänniskors hantering av hästar utan det är taskspeleri för att på ett omärkbart sätt ge hästen smärta,rätt påsatt repgrimma skall trycka på nervknutar det är därför som den är efektiv.
                           Körven


Helt rätt, därför kan den göra så mycket skada om den används fel.

Om man nu skall göra en jämnförelse med bett så är ett grövre bett mildare än ett tunnt


Det är inte alltid sant. Många hästar har låga gommar och ett tunnare bett (typ bridong) är då snällare mot munnen. Så länge den som håller i tåtarna har en lugn, stdig hand vill säga! ;)
Titel: Re:NH
Skrivet av: Gräbban skrivet 01 nov-07 kl 19:27
För mig är NH osäkra ägare med ouppfostrade hästar och man får enligt de heliga utövarna aldrig smälla till en häst som hugger eller försöker slå efter en. Kul när hästen har kommit på att den har tagit över helt och skrämmer folk som ska hantera den. ::) Lite "lustigt" med alla dessa "besvärliga" hästar som egentligen är hur okomplicerade som helst men där i stort sett alla utom ägarna klarar av att hantera dem. ???

Det finns som sagt olika namn på olika skolor, men där har du HELT fel!
Klart man får bestraffa en häst som bits eller beter sig på annat farligt sätt.  Det finns inget inom det som kallas "NH" som säger något annat.  Och jag är ingen "osäker" hästägare, och tycker att folk ska passa sig en aning för att generalisera.... Man kan använda sig av delar av flera metoder, och behöver inte snöa in totalt på en skola.
Till er alla som hyllar de "gamla hästgubbarna", så vill jag tala om att jag känner många sådana. En del skulle jag ALDRIG släppa i närheten av en häst.
Uttala inte er så radikalt om saker och ting, allt e inte svart eller vitt. ::)
Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 01 nov-07 kl 21:43
Jag är ingen ivrare av andra metoder än min egen.. men det håller jag inte riktig med om att man ska "tillrättavisa" hästar för fel beteende. Det har liksom bara fallit bort för mig av erfarenheten att det blir inte bättre av det.
Visst, visst, har jag dragit till någon gangster i två-års åldern som suttit fast i armen på mig så at det har smällt om det, men det är rent instiktivt.. :-[  Dessa som smånafsar och skojar lite kommer man bäst till rätta med att ignorera. Att hytta åt dom blir til slut bara till en kul lek.  :D I värsta fall alltså. Hästar som är rädda om huvet är mitt absoluta NO NO!
Och få är dom visserigen som sparkas av travhästar, det är riktigt sura märrar isåfall, o slår man tillbaka åt en sån har man verkligen satt sin sista potatis..Då har man en ovän för livet..  :-X

Belöna rätt beteende och ignorera det som är fel!
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 01 nov-07 kl 22:04
Jag började på en ridskola för många år sedan, den lektionshäst jag fick andra lektionen slog direkt jag kom med sadeln och träffade vulstret. Sekunden efter hade den slängt sig upp i ett hörn så långt bort den kunde komma! Min reaktion på det hela var att så där uppför sig inte en häst normalt, så jag la ifrån mig sadeln, pratade med hästen och klev in i spiltan till den medan jag försökte lugna den med rösten. Jag tog fatt i grimman, smekte den över halsen och fick den att slappna av.  Den var så van med att åka på en snyting att den slog först oavsett. När jag skulle göra i ordningen den för lektionen nafsade den flera gånger och varje gång hoppade den undan i väntan på slaget som aldrig kom, varje gång den nafsade och försökte fly tog jag grimman och pratade med den medan jag smekte den över halsen och den lugnade ner sig för att sluta försvara sig och stå stilla medan jag borstade. Den började på nytt när jag la på sadeln, men jag gjorde som tidigare och tog det lugnt och den slappnade av mer och mer. Mina kurskamrater och jag brukade fortsättningsvis göra i ordning varandras hästar, jag pysslade med honom och de borstade och sadlade de andra åt mig, han litade på mig men skrämde dem.

Men se där, du har lite koll på vad NH innebär trots allt! Lugn och konsekvens! ;) Rätt grundläggande eller hur? Lägg till lite kroppsspråk och du har NH! Det är ju bara att beklaga att du endast fått se avarter! Och det är bara att beklaga att dessa avarter uppenbart frodas, och att folk som inte kan använder sig av dessa när deras kunskap  inte räcker till.. Det drabbar oss alla med jämna mellanrum (att kunskapen inte räcker till i precis alla situationer), men med sunt förnuft kommer man långt!
Titel: Re:NH
Skrivet av: Körven skrivet 02 nov-07 kl 10:55
Helt rätt, därför kan den göra så mycket skada om den används fel.Det är inte alltid sant. Många hästar har låga gommar och ett tunnare bett (typ bridong) är då snällare mot munnen. Så länge den som håller i tåtarna har en lugn, stdig hand vill säga! ;)

Undrar vart du fått det från att många hästar låga gommar?Samt att ett tunnare bett skulle vara skonsamare.
Det är en trend som komm för några år sedan bett med tungfrihet,samt att tunna bett är skonsamare.Tungan fyller upp hela munen när hästen har den stängd,så allt som finns i munen inskränker på utrymmet.
Du har rätt i att ett tunt bett tar mindre plats i munen och är skonsammare på så sätt.Men om man tänker så här;Om man har ett smalt och ett grovt bett och belastar dom med samma dragkraft,då är det grövre bettet mildare.Det är därför som man skall andvända ett grovt bett när man kör in hästar,då lär dom sig att lägga det rätt i munen,och mildra eventuella belastningar.Militärens grova bett "Remontbett"är ett utmärkt bett för nybörjare,både med två och fyra ben.

                         Körven
Titel: Re:NH
Skrivet av: Elektra skrivet 02 nov-07 kl 22:24
Men se där, du har lite koll på vad NH innebär trots allt! Lugn och konsekvens! ;) Rätt grundläggande eller hur? Lägg till lite kroppsspråk och du har NH! Det är ju bara att beklaga att du endast fått se avarter! Och det är bara att beklaga att dessa avarter uppenbart frodas, och att folk som inte kan använder sig av dessa när deras kunskap  inte räcker till.. Det drabbar oss alla med jämna mellanrum (att kunskapen inte räcker till i precis alla situationer), men med sunt förnuft kommer man långt!
Nej du, jag har fått lära mig av riktiga djurmänniskor, nu döda, att hantera och respektera djur. NH är folk som försöker laga sånt som inte är trasigt och roar sig med att uppfinna hjulet på nytt. Jag använder mig av gammal kunskap och sunt förnuft istället, tack morfar! ;D
Titel: Re:NH
Skrivet av: Frances skrivet 02 nov-07 kl 22:32
Lektionshästen är ett typexempel.
Titel: Re:NH
Skrivet av: Norrsken skrivet 02 nov-07 kl 22:35
Nej du, jag har fått lära mig av riktiga djurmänniskor, nu döda, att hantera och respektera djur. NH är folk som försöker laga sånt som inte är trasigt och roar sig med att uppfinna hjulet på nytt. Jag använder mig av gammal kunskap och sunt förnuft istället, tack morfar! ;D

Precis de gamla kunskaper NH för vidare! En aning kommersialiserat kanske, men det tragiska är ju att det tycks ha blivit metoder för oseriösa att göra pengar på.. Nej, den NH jag har varit i kontakt med har varit noga med att poängtera att det inte är nåt nytt under solen, men att kunskap om hur hästar fungerar har gått förlorad, vilket lett till att folk förlitar sig på mekaniska hjälpmedel att hantera hästar.. Vad man sen kallar det för spelar väl ingen roll! NH handlar om att lära sig läsa hästars kroppsspråk, och att bli medveten om sitt eget kropsspråk för på så sätt kunna ge rätt signaler vid rätt tidpunkt! Och igentligen kan jag tycka att det är rätt egalt vad man väljer att kalla det, men kan inte låta bli att reagera på den galla som spys så fort NH nämns! Men, jag suckar och inser att begreppet blivit en inkomstkälla för mindre nogräknade.. Och som vanligt söker folk efter en "magisk" lösning att komma tillrätta med problembeteenden.. Likt de som kan lägga ut hur mycket pengar som helst på nya bett i jakten på det magiska bettet som ska hjälpa dem att få stopp på den heta hästen.. Tragiskt! Speciellt eftersom riktig kunskap om hästars språk och beteende verkligen skulle behöva få större genomslag! NH hade haft den potentialen om inte begreppet blivit våldtaget..
Titel: Re:NH
Skrivet av: Sar skrivet 03 nov-07 kl 22:13
Undrar vart du fått det från att många hästar låga gommar?Samt att ett tunnare bett skulle vara skonsamare.

Jag har kollat i ett helt gäng med hästmunnar där väldigt många hade låga gommar. Det bekräftades också på en föreläsning av en hästtandläkare. Tidigare trodde man att grövre bett alltid var snällare men ett tunnare bett (naturligtvis kombinerad med en snäll hand) ligger bättre i de flesta hästmunnar och är därför mer skonsamt. Många har också alldeles för långa bett, som kuriosa kan nämnas att mitt förra rätt kralliga halvblod på 1.67 hade ett 11.5 cm bett.



Det är en trend som komm för några år sedan bett med tungfrihet,samt att tunna bett är skonsamare. Tungan fyller upp hela munen när hästen har den stängd,så allt som finns i munen inskränker på utrymmet.

Att bett med tungfrihet skulle vara snällare tror jag inte ett dugg på. För det första så slår tungfriheten upp i gommen på hästen vilket inte alls är snällt om den dessutom har låg gom. Jämför med kandar, de allra snällaste har minimalt med tungfrihet och kortare skänklar, de skarpaste har hög tungfrihet och långa skänklar.



Du har rätt i att ett tunt bett tar mindre plats i munen och är skonsammare på så sätt.Men om man tänker så här;Om man har ett smalt och ett grovt bett och belastar dom med samma dragkraft,då är det grövre bettet mildare.

Det har du helt rätt i. Jag förordar dock inte en dragande hand (det tror jag egentligen ingen gör) och då blir ett tunnare bett mildare.



Det är därför som man skall andvända ett grovt bett när man kör in hästar,då lär dom sig att lägga det rätt i munen,och mildra eventuella belastningar.Militärens grova bett "Remontbett"är ett utmärkt bett för nybörjare,både med två och fyra ben.

                         Körven

Jag är alldeles för oerfaren i köringssammanhang för att gå i svaromål. Det viktiga är dock att hästen har ett bett som är väl anpassat för individen och ändamålet. Personligen så föredrar jag att rida på bridong (två- eller treledat beronde på vad hästen föredrar) men när det gäller tömkörning så trivdes min förra häst bäst på rakt bett.