Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Sommartorparn skrivet 30 okt-07 kl 13:41

Titel: Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 30 okt-07 kl 13:41
Skulle vilja ha synpunkter på det här receptet som jag har hittat:
Sockerdricka
Blanda 10,5 l vatten med drygt 425 g socker, 1 msk jäst, 1l bayerskt öl och lite citronsyra. Andra dagen buteljeras allt och efter 8 dagar är det drickbart. Förvaras i jordkällare.

Är det barnvänligt? Finns det annars något bättre recept ute i etern? Och i det sammanhanget, hur får man till julmustsmaken, om man skulle vilja göra sånt själv. Kryddning?
Titel: Re:Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Radar skrivet 30 okt-07 kl 15:48
Om man skulle låta det bli fullt utjäst hamnar man på ca 2,1% enligt mina uträkninar.
Men eftersom jäsningen tydligen bara ska komma igång bör det inte bli mer än max 1%. Gränsen för att det ska räknas som alkoholfritt har jag för mig går på 0,8% så man kan nog servera även barnen.

Om inte du förvarar det varmare än +10C bör det bli ganska lagom kolsyrat och ganska sött. Däremot är jag lite tveksam till bara 8 dagars lagring. Jag tror att jästsmaken känns ganska väl.
Kryddorna kan jag inte hjälpa dig med. Kanske det finns någon annan som kan det.

Det går ju ganska fort at göra det där. Prova en sats och meddela resultatet, vet ja.
Titel: Re:Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 30 okt-07 kl 16:06
Har tyvärr dåligt med kallförvaringsutrymmen just nu, men jag ska kanske testa när garaget är byggt. Tack i alla fall!
Titel: Re:Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Hasse skrivet 30 okt-07 kl 16:25
Om det ska vara barnvänligt så ska det väl vara så lite alkohol som möjligt och då ska man ta 7g socker per liter och sedan buteljera omedelbart. Då får man bra bubbel och bara 0,3% alkohol.
Titel: Re:Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 04 nov-07 kl 14:10
Om det ska vara barnvänligt så ska det väl vara så lite alkohol som möjligt och då ska man ta 7g socker per liter och sedan buteljera omedelbart. Då får man bra bubbel och bara 0,3% alkohol.

Menar du verkligen omedelbart, d v s blanda allt i receptet och sätta på korken?
Titel: Re:Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Radar skrivet 07 nov-07 kl 13:15
Jag har hiitat en tråd på "Humlegårdens" diskussionsforum. Någon som försöker ta fram ett recept på "Julmust"

http://www.humle.se/
Klicka på i tur ordning:  Diskussionsforum - Bakning och matlagnng - Julmust

Vi får väl följa utvecklingen och hoppas att han lyckas.
Titel: Re:Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 14 nov-07 kl 10:22
Tror faktiskt jag ska göra ett försök med julmust enligt sockerdricksreceptet. Kylförvaringen är inte längre ett problem, för den varma hösten har följts av vinter med slasktemperatur, så det är ju bara att kallförvara flaskorna utanför huset. Det påstås att julmusten främst får sin smak av malt och humle, så jag ska testa med att koka upp humle som te och byta ut det vanliga ölet mot alkoholfritt maltöl (samma som jag använder för att baka vörtbröd). Om jag bodde i Sverige kanske jag rentav skulle använda en förpackning vört istället. Återkommer.
Titel: Re:Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Nettus skrivet 14 nov-07 kl 12:08
Ja, rapportera gärna hur det går! *nyfiken*
Titel: Re:Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 24 nov-07 kl 12:15
Okej, nu är nog julmusten färdig. Konstigt nog är den inte särskilt söt och den innehåller nog inte heller mycket alkohol, som vi känner (= kanske som klass 1). Det kunde ha varit mera kolsyra i. Men annars smakar den ganska julaktigt, kanske inte precis som julmust, men den är nog en bra juldricka för folk som inte gillar för sött. Får väl ställa fram lite socker till den som behöver.

Så här gjorde jag. 1 msk nejlikor, 450 g socker, 6 dl vatten och en bit pomeransskal kokades i 10 min. Tillsatte 5 msk humle. Lät dra 15 minuter. Silade. Sen blandade jag i 1 l Malzbier (en tysk produkt, som innehåller malt, humleextrakt och socker samt sockerkulör). När temperaturen var lagom tillsatte jag 1 tsk citronsyra och 1 msk jäst (vanlig bakjäst) och 10 l vatten. Det skulle stå till nästa dag, men jag tyckte inte det jäste så bra, så jag lät den stå två dagar innan jag hällde den på flaskor och ställde i den någorlunda kalla källaren (i alla fall kallare än resten av huset; tyvärr var det just då minusgrader ute, så jag tänkte att den nog inte var så bra). Drickan (dvs sockerdrickan i det receptet jag baserade experimentet på) skulle vara färdig efter 8 dagar. Det är nu det.

Om det finns någon som också vill satsa på julmust, kan ni väl höra av er hur ni gjorde.

Titel: Re:Sockerdricka, julmust
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 26 nov-07 kl 19:16
Det var visst bara första flaskan som saknade kolsyra (dåligt lock?), den andra var det väldig sprutt på. Min man tycker att det smakar julmust, men han har ju inte så stor erfarenhet av denna dryck  ::). Jag skulle påstå att smaken är mera som vörtbröd. Det är ju också bra.