Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Jordefamn skrivet 29 okt-07 kl 22:41
-
Nu har jag gjort svart och röd vinbärssaft, och har en del bärrester kvar.
Jag kan förstås göra eftersaft på dem, men går det att göra god sylt kanske?
Är det någon som försökt?
-
Jo, det går, har jag själv testat ett par gånger i år. Det är helt okej att återanvända bärrester. Har också gjort hallonbullar med resterna. Vanligt kanelbullsrecept, men ingen kanel, utan hallonmojs istället.
-
Ah, vad skönt att höra att någon gjort det, då ska jag också försöka!
Är det bara att blanda i lite mer vatten?
-
Vatten? Jag blandar aldrig i vatten i sylt. Om du kokar på vanligt socker kan du låta bär och socker stå över natt, så vattnar det sig av sig självt. Om du kokar på syltsocker så är det väl ändå mixade bär, d v s tillräckligt blött för att koka. Skulle tro att det blir för lite smak om du späder ut återanvända bär ytterligare.
-
Hej!
Jag har också gjort sylt på rester från saftkok med bra resultat. Jordgubbrester har jag tyckt blivit lite torra så då jag har blandat i litegrann av den färdiga saften i sylten. Färgen blir ju lite finare då också.
/Anneli
-
Tack så mycket för gensvaret och tipsen!
Det känns skönt att kunna använda så mycket som möjligt av det man har.