Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Körven skrivet 29 okt-07 kl 10:57

Titel: Kanin
Skrivet av: Körven skrivet 29 okt-07 kl 10:57

 Någon som vill dela med sig av sitt favorit recept på kanin?

Blev serverad kanin i Belgien,det var grönsaker och en mycket mustig sky eller sås,det skulle visst vara Trapistöl i.
När jag frågade damen om receptet,så svarade hon på någon knepig dialekt,det var tydligen så att hon ville hemmlig hålla sin kokkonst.

Men så är väll inte ni?????????????

                Körven
       
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Gruff skrivet 29 okt-07 kl 11:57
Vi gör en snabbgryta för dom dagarna man av någon anledning inte hunnit ta fram något för att tina.

Släng ner en grovstyckad fryst kanin i en gryta tillsammans med en gul lök, en morot, lagerblad, några pepparkorn och vatten så det täcker. Koka den mör (kortare tid för slaktkanin, längre för en gammal seg avelskanin) medans du gör något annat. Ta upp kaninen och ställ den för att svalna. Behåll buljongen. Skala mycket lök, grovhacka och fräs i järngryta. Bena ur kaninen med fingrarna, skär ner i lagom munsbitar och lägg i grytan tillsammans med löken så köttet också får lite färg. Lägg tillbaka benen i buljongen på spisen för att koka vidare. Stöt eller klipp en chipotle (rökt, torkad chili) i grova bitar att ha i grytan. Strö lite mjöl över och häll på en del av buljongen.  Ge grytan ett uppkok och servera med pärer och kall surkål.

Buljongen silas senare när den har kokat ihop på spisen och "soppköttet" man kan pilla av benen läggs i buljongen till morgondagens svampsoppa. Hälften buljong, hälften getmjölk, en näve torkade kantareller, vitlök och lite basilika redes med någon matsked mjöl. Fralla till.
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Körven skrivet 30 okt-07 kl 09:18

 Den skall jag prova,lagomt kompliserad för mig.Men svampsoppan blir det värre med,får smyga till Mariebergsskogen och tjuvmjölka getterna om det måste vara getmjölk.

                   Körven
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 30 okt-07 kl 23:49
Vingarna (frambenen) är lika lätta som korv att laga till! (Dvs har-inte-tid-att-laga-mat mat  ;) )

Vi brukar skala och klyfta potatis i långpannan. Ha på lite olja och örtsaltsalt och gnid in vingarna med samma sak. Placera vingarna uppepå potatisen och in i ugnen, 200 grader i 40-50 minuter. Vänd runt potatis och vingar någon gång under tillagningstiden. Allt blir färdigt sammtidigt  ;D
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Körven skrivet 01 nov-07 kl 14:52

Nu får jag avslöja mitt bästa recept.

Man gör en smet av 1 dl vatten 2 msk vinäger 1 tsk salt 2 msk Rosmarin och 2 msk Timjan samt 3 vitlöksklyftor som pressas.
Gnid in den styckade kaninen och lägg den i en eldfast form,stoppa in den i ugnen som är på 225 grader.Pensla eller ös under tiden, när den är mör så är den klar att avnjutas.

Det var första gången jag tyckte det var riktigt gott med kanin,när jag åt denna rätt.Är det någon som är tveksam tillkanin så kan detta vara en rätt att pröva.

                         Körven
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Dandelia skrivet 12 nov-07 kl 10:55
Men vad är det som ska "ösas", då?  ???
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Pianja skrivet 12 nov-07 kl 11:02
Man öser köttspad och fett över köttet som tillagas. Det är det som gör att kycklingskinnet blir gott och krispigt till exempel. Magrare kött behöver det för att inte bli torrt.
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 12 nov-07 kl 11:52
Åt följande till middag igår och till lunch alldeles nyss:

En kanin
En morot
En gul lök
Lagerblad
Salt
Peppar
Vatten

Kokas tills köttet lossnar från benen
Häll av buljongen i ett annat kärl
Pilla av köttet från benen och spara köttet
Fräs curry i smör
Strö på vetemjöl och rör om
Häll över buljongen
Smaka av med salt och peppar
Lägg i köttet
Servera med ris
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 16 nov-07 kl 20:12
Jag har ett trevligt recept....
Kanin i tomatsås.......
Lägg en lergryta i blöt , gärna över natten.
Ta en burk med tomatsås , färdig eller hemgjord, En  kanin i bitar,en stor eller två små lökar och en ask men färska shampinjoner....
Dela och skala löken , krydda kaninen efter smak och varva allt i lergrytan (tomatsåsen ska täcka köttet) , svampen ska vara hel men ansad....Stoppa in i kall ugn och sätt på :225grader i ca en och en halv timme......Servera med kokt potatis eller kanske pasta eller ris... :)
Varför inte ett glas vin till :-*
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Edgar skrivet 18 nov-07 kl 17:17
Hej!

Talte med en man i dag. Han grillade kaninlår på följande sätt:

Kokte dem först med lök och kryddor,  sedan grillning!
Då blir de inte torra, utan möra och fina. Ett tips innan jag glömmer skriva om det!

Edgar
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Dandelia skrivet 22 nov-07 kl 10:09
Gjorde en kanongod gryta igår!  :)
Koka kaninen, hel eller i bitar, i ca 1½-2 timmar (beroende på hur mört köttet är) i 1½ l buljong, 2 lagerblad, 1 tsk timjan, 1 tsk rosmarin, 3 nejlikor, 10 svartpepparkorn och 1 gul lök i stora bitar. Lite rapsolja el annan god olja förstås och kanske en gnutta salt- men smaka först!

Ta upp kaninen och ta bort alla ben. Lägg tillbaka köttet i buljongen. Servera med ris, korngryn etc.

Smaklig måltid! :)

Dandelia
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 25 nov-07 kl 19:08
Idag gjorde jag paj på rökt kanin - mums!

Gjorde en pajdeg och klädde en form. Fyllning:

tärnat rökt kaninkött
några förkokta broccolibuketter
gul lök
oliver

Gjorde en äggstanning och hällde över. In i ugnen tills det stannat, servera med grönsallad  :)

Rökt kanin kan användas till Spagetti Carbonara också!
Titel: Re:Kanin
Skrivet av: Dandelia skrivet 15 jan-08 kl 11:26
Marinera grovstyckad kanin, gärna över natten, i:

Rött vin
Soja
En rejäl skvätt vinäger
Rapsolja (eller annan god olja)
Lagerblad
Peppar
Vitlök
Rosmarin
En knivsudd nejlika

Lägg i ugnsfast form och häll marinaden över.
Stek i ca 175-200 grader, 45 min-1 timme.
Om marinaden inte täcker, ös några gånger under tillagningen.
Vänd köttet en gång.

Servera med t ex ris och använd marinaden som sås.
Grönsallad till.

Mycket smakligt! :-)

/Dandelia
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: carlie skrivet 01 feb-08 kl 18:25
Tack Gruff, kaningrytan blev en succé
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: Dandelia skrivet 14 feb-08 kl 09:02
En annorlunda rätt med kakao, som verkligen blev god!

1 kanin, styckad i bitar
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 1/2 tsk mald kanel
2 msk olja eller smör

Sås:
1 liten gul lök i tunna skivor
1 msk olja
2 tsk kakaopulver
2 tsk farinsocker
1 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 (höns)buljongtärning
2 msk av mjöl- och kanelblandningen
1 dl matlagningsgrädde

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl, salt och kanel. Ta undan 2 msk att reda såsen med. Vänd kaninen i mjölblandningen. Bryn köttet runt om i olja. Lägg över bitarna i en ugnssäker form.
Stek kaninen i mitten av ugnen 25-35 minuter.

Fräs löken i olja på svag värme, den ska inte ta färg. Rör ner kakao, farinsocker och tomatpuré. Fräs under omrörning. Tillsätt vatten och smulad buljongtärning. Koka upp. Vispa eller skaka samman mjölblandning och grädde. Häll ner det under vispning i såsen och koka i ca 5 minuter. Smaka av.

Häll såsen över kaninen och servera med kokt ris och kokta majskorn.

Smaklig måltid! :-)

/Dandelia

Titel: SV: Kanin
Skrivet av: Gruff skrivet 14 feb-08 kl 14:57
Om man tar bort kakaon, så låter det där exakt som en gryta jag ätit i grekland. Man lät rätten puttra i lerfat i vedugnen efter att man hade bakat. Gott med kanel till kött!

Det är nog också gott att göra mexikansk chokladsås till kanin.
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: Cujsan skrivet 15 feb-08 kl 10:51
Undra vilket recept kvinnan (Glen Close) i "Farlig förbindelse" hade?...  hmm  ;)
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: Gruff skrivet 15 feb-08 kl 16:48
Lite väl mkt. päls i maten enligt mig  ;)
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 28 feb-08 kl 13:22
jag brukar koka 10% saltlake med vitlök och lite andra kryddor.
lägg i delarna du vill ha ex lår, vingar. låt stå ett dygn eller 2.
in i ugnen på 50 grader över natten, ibland längre...men tills det torkat!
vips torkad kanin som man kan karva i lite då och då  ;D
kör lika med allt kött som ska torkas


kanin som steks i gryta och sen på med sötsur sås e mums också.

och jag gillar lergryta...bara kasta i allt i lergrytan med lite vätska och kryddor . lergrytan har stått i vatten hela natten...in i ugnen och hela middan klar utan mycket passning och rörande.
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: bondelinda skrivet 27 mar-08 kl 16:46
Ska man göra kanin i ugn - lägg den i alu-folie (stekpåse borde funka också) så slipper den bli torr och tråkig på ytan.

Jag ungsteker en djupfryst kanin i 150 grader i ca 2-3 timmar sedan renskär jag den och använder i allt.

Gjorde asieninspirerad gryta igår t ex:

1 kanin (kokt/ugnsstekt i bitar utan ben)
2 små lökar
några morötter i smala strimlor
1 burk kokosmjölk
1 buljongtärning (kött eller grönsak)
några tsk sambal oek
ingefära
salt och peppar

Stek löken först och lägg sedan i kaninbitarna plus morötterna. Krydda. När det har gottat till sig lite häll i kokosmjölken och låt koka upp. Klart! Servera med ris, matvete, korngryn eller något liknande.
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: Dandelia skrivet 31 mar-08 kl 10:45
Kan nån vara snäll och lära mej hur jag ugnssteker kanin i bit, ungefär som kyckling, ni vet, UTAN att den blir torr?! Har provat några omgångar med samma trista resultat. Måste köttet ligga täckt av spad el likn? Har jag för lång tillagningstid, 45-60 min? För hög värme, 200 grader? Eller behövs det ett "lock" av aluminiumfolie över alltihop?

Tips nån, det är inte roligt att misslyckas...

/Dandelia
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: bondelinda skrivet 31 mar-08 kl 10:48
Skrev ju inlägget innan... alu-folie... tråkigt men sant.

Annars tror jag Vreta kaningård kokade kaninen ca 20 min innan och sedan stekte den i ugnen. Kan ju funka.
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 31 mar-08 kl 10:56
Stekpåse funkar också. Späcka bitarna med typ vitlökssmör gör också att det blir bättre.

Fast jag har slutat ungssteka låren. De blir suveräna som grytbitar, mycket godare då  ;D

Vingarna blir bra ungsstekta utan folie, olja och krydda bara! Det ska vara unga kaniner... Äldre blir bäst om man kokar och sedan pillar bort köttet. Då blir det gott att göra flygande (skuttande) Jakob eller dillkött tex.
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: Dandelia skrivet 31 mar-08 kl 10:58
Skrev ju inlägget innan... alu-folie... tråkigt men sant.

Annars tror jag Vreta kaningård kokade kaninen ca 20 min innan och sedan stekte den i ugnen. Kan ju funka.

 :-[just ja :-[ Häh hä...
Titel: SV: Kanin
Skrivet av: bondelinda skrivet 21 okt-08 kl 18:17
Gjorde nyss kaninsadel i ugn utan alu-folie.

Salta och peppra och fyll sedab sadeln (med slagsida) med röd pesto och lägg sadeln uppånerpå, dvs ryggen neråt. Dela lök och morötter (eller efter eget behag) och lägg runt om efter kaninen varit inne i ugnen en halvtimme. Ringla lite olja över, vanlig matolja går bra.

In i ugnen på 150 grader, mot slutet går det bra att höja värmen.

Tid lite svårt att säga, kring 1 1/2 - 2 timmar beroende på storlek och kvalitet.