Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Gräbban skrivet 28 okt-07 kl 21:09
-
När vi slaktade våra gotlandshanar nu, så blev det ganska pluttiga bitar. Endast låren ser ut att bli en riktig middag och sedan får det väl bli soppkött?? Vad gör ni med alla småbitar? Total vikt efter styckning med en hel del ben kvar vägde dom 900 g.
Slaksidorna tex är ju så tunna, så grytbitar är väl inte att tänka på... :-\
HJÄLP!
-
Vi kapar kroppen på längden med kniv och hammare fram till revbenen, därefter längs revbenen i bitar om ca fyra revben. Fram- och bakben kapas också på längden på samma sätt.
Sedan kan den antingen brynas och bli gryta tillsammans med grönsaker och en fulöl från billighetsbutiken, eller så kokas den tills köttet lossnar, buljongen blir sås (dillsås och currysås är kanongott) och det urbenade köttet läggs ner i såsen. Slaksidorna också.
Någon gång har jag tänkt att stycka ut filéer. Då får man ju ta rätt många kaniner om det skall bli en måltid; å andra sidan kan resterande bitar användas resten av veckan. ;)
-
Wok!
-
Tack för tipsen! Har tänkt att om man ska försöka bli självförsörjande på endast kanin så behöver man några hundra, annars får man nog vara liten i maten... ;)
-
Eller oxå byter du ras... ;)
/Dandelia
-
Eller oxå byter du ras... ;)
/Dandelia
Ja det är nog lämpligare,att byta ras..........Tyvärr så är inte Gottlandskaninen någon bra ras att ha som slaktdjur.Jag har en viss erfarenhet av kaniner och jag får säga att det är den "rasen"som jag tyckt vart den sämsta,växer dåligt och liten slaktvikt.
Körven
-
Jag har idag införskaffat en st Belgisk jätte, som jag tänkte korsa med ibland för att få upp vikten. Trodde att Gotlänningarna skulle bli större, eftersom dom enligt alla uppgifter ska va så lämpliga för självhushåll...
-
Annars är det väl korsningarna mellan Vit Lant och Fransk Vädur som ger den bästa slaktkroppen.
Mvh Rosa
-
Kimma sa att jag inte skulle välja vädur om jag var intresserad av skinnen, eftersom de är svårare att flå. Vit lant har ju en sabla trist färg.... :P
-
Enligt min erfarenhet är franska vädurar den ras som är lättast att flå. Jag har haft svårast med tan. Sen beror det lite på ålder också.
Edgar
-
Inga problem att flå fv, tvärtom! Skinnet kommer av av sig självt, nästan. Däremot har jag av nån anledning svårare att slakta kaniner med hängöron :-[ Sen har ju fv kanontemperament och är lätta att ha att göra med. Rekommenderas! Fast renrasiga är nog opraktiskt vid hushållsavel pga långsam tillväxt.
/Dandelia
-
Vit lant kan du korsa med gotland etc och få fram färgade ungar. Så det behöver inte bli trista pälsar :) Det blir ju bara albinos om båda föräldrarna bär anlag för det *om jag förstått rätt*.
Jag är fortfarande i extas när jag känner på mina VL. Deras kroppar är som tegelstenar, så fasta och muskulösa! Samtidigt har dom vackra ansikten, finmejslade eller vad jag ska säga. Det är som allt i ett! Både rejäla köttkaniner och "graciösa"! Dom är pigga och alerta, nyfikna på allt och alla. Inga sjusovare som FV, inte :) Pälsarna är allt annat än tråkiga, tycker jag. De glänser, skimrar, och kanns underbara att ta på!
/Dandelia
-
Vill slå ett slag för rasen Californian med. Har införskaffat en hona CF/NZ. Hon är otroligt vacker, stor och välmusklad. Inte kompakt som VL men mycket tyngre än vad hon ser ut att vara. Jag kommer nog köpa en renrasig längre fram. NZ är ju också bra köttkaniner. Men jag har haft rasen förr och tycker det är roligt att variera :P
Uj, vad tipsen flödar idag...
/Dandelia
-
Trodde att Gotlänningarna skulle bli större, eftersom dom enligt alla uppgifter ska va så lämpliga för självhushåll...
En bit över kilot brukar det allt bli. Men lämpligheten för självhushåll beror mera på att man kan föda upp dem på egenproducerat foder. Andra raser blir större och växer fortare.
-
Tack för alla tips ang raser :D
Visste inte att vit lant kunde ge olika färger. Har ingen koll alls på den däringa Kalifornska. Vädurar är jag ändå inte speciellt förtjust i för deras hängöron, som jag tycker är förskräckligt fult.... :P
Nu har jag en Belgisk jätte, och troligen ger jag tusan i min genbank vad det lider, men tänkte ta några rena Gotlandskullar till. Men de stora kaninerna äter givetvis massor...? Fast om man ska hålla Gotlänningar i ett år för att de ska växa till sig och ändå mest ge "pyttebitar", så kan det kvitta för min del... Kom gärna med fler tips, kan icke mycket om kaninraser.
-
Fast om man ska hålla Gotlänningar i ett år för att de ska växa till sig och ändå mest ge "pyttebitar", så kan det kvitta för min del...
Väger de under ett kilo efter ett år?! :o
-
jag har allt för små kaniner - typ gratis blanding som jag fick av en granne.
Funderar på vilken ras jag skall satsa på - vill gärna föda upp dom över sommaren på grönt och grenar från trädgården samt lite korn/havre/linfrökaka-blandning.
Vilken ras är då lämpligast? Ni verkar så erfarna Dandelia, Edgar mm.
Vit Lant korsat med Fransk Vädur?
Vi är bara två i hushållningen, så vi tränger inte jätte-steker...! Men det verkar dumt att slakta allt för små djur.
-
Nej kanske inte, men nu slaktade vi igår, dom är födda iapril. När vi flått och styckat vägde dom 900 g. Men då finns det en hel del ben, som inte lönar sig att ta bort, då blir det inget kvar alls. Två lår typ lite större än kyckling, en sabla liten sadel, resten kan med lite god vilja bli till soppa.... Det blir faktiskt inte särskilt ekonomiskt om man ska fodra på dom så länge som till ett år, jag tvivlar på att dom varit så stora som dom var nu om dom inte hade fått pellets, men jag är ingen erfaren kaninuppfödare.
Jag trodde dom skulle bli aningen större, och är aningen besviken. :-\Och tänker göra någon testkorsning med min BJ.
-
Nej kanske inte, men nu slaktade vi igår, dom är födda iapril. När vi flått och styckat vägde dom 900 g. Men då finns det en hel del ben, som inte lönar sig att ta bort, då blir det inget kvar alls. Två lår typ lite större än kyckling, en sabla liten sadel, resten kan med lite god vilja bli till soppa.... Det blir faktiskt inte särskilt ekonomiskt om man ska fodra på dom så länge som till ett år, jag tvivlar på att dom varit så stora som dom var nu om dom inte hade fått pellets, men jag är ingen erfaren kaninuppfödare.
Jag trodde dom skulle bli aningen större, och är aningen besviken. :-\Och tänker göra någon testkorsning med min BJ.
Mina gotlänningar kommer upp i 3 kg (1½ kg slaktade) när de är runt 6 månader - helt ok, tycker jag.
Vid korsningar med gotland har det blivit så här:
NZ - ca 2,5 kg vid 4 månaders ålder
FV - ca 3 kg vid 4 månader.
Jag tror nog en BJ kommer att göra susen för vikterna :)
-
Små köttbitar brukar jag göra köttfärs på. Samla allt smått plus slaksidor från flera kaniner så blir det en del.
Kaninpannbiffar med guacamole är en storfavorit ;D
Låren och fileerna tycker jag gör sig bäst skurna i småbitar i en gryta.
-
jag har allt för små kaniner - typ gratis blanding som jag fick av en granne.
Funderar på vilken ras jag skall satsa på - vill gärna föda upp dom över sommaren på grönt och grenar från trädgården samt lite korn/havre/linfrökaka-blandning.
Vilken ras är då lämpligast? Ni verkar så erfarna Dandelia, Edgar mm.
Vit Lant korsat med Fransk Vädur?
Vi är bara två i hushållningen, så vi tränger inte jätte-steker...! Men det verkar dumt att slakta allt för små djur.
Äh, jag är nybörjare själv :-[ Kan tipsa om ett suveränt häfte som kan beställas från Kaninavelsföreningen. Kostar inte mycket och beskriver det mesta inom kaninavel och -skötsel. Kommer inte ihåg vad det heter nu, minns nån?
Jag har också några små blandiskaniner som jag fått från folk som av olika anledningar inte kunnat behålla dom. Jag har parat dom med min FV-hane, ungarna blir stora och fina. Ska bli spännande att se "slutvikten" vid 16 veckor. Fördelen med små honor är att det går åt mindre foder och att de inte behöver lika stort utrymme som t ex FV.
Vit lant/FV ska vara en riktigt bra kombination! Jag ska själv prova den längre fram. :) Håller fö med om att större slaktkroppar ger mer "för besväret". Det är ju belöningen i slutet av allt arbete! ;)
/Dandelia
-
Tack för råd :)
Vill försöka få tag på brochuren. Vi slaktade 4 små kaniner i går och har bare en hane kvar som er blandning av något lite och NZ - om vi då skaffer en FV hona blir det säkert fina steker nästa år!
Har ätit kaninlever idag och det var jättegott :D
Ha det bra
Marie
-
Är det bara jag som har Stor silver? Jag tycker de verkar lagom stora, men nu är det också första kullen så ännu har jag inte sett dem "avklädda". Men de är ju SÅ vackra.
Någon annan som provat dessa? Eller haar någon åsikt?
/Anneli
-
Är det bara jag som har Stor silver? Jag tycker de verkar lagom stora, men nu är det också första kullen så ännu har jag inte sett dem "avklädda". Men de är ju SÅ vackra.
Någon annan som provat dessa? Eller haar någon åsikt?
/Anneli
Ja, de verkar intressanta ;D Jag funderar på ett avelspar... Vet var jag kan köpa ena halvan, dina kanske är obesläktade?
PMar dig ;)
-
små slaktkroppar...stora slaktkroppar...hmmm..ngn som tänkt på hur de olika raserna smakar??? För faktiskt så smakr ju kaniner lite olika....eller???
-
små slaktkroppar...stora slaktkroppar...hmmm..ngn som tänkt på hur de olika raserna smakar??? För faktiskt så smakr ju kaniner lite olika....eller???
Njaej, de smakar väl alla kanin, åtminstonde de jag provat ;) BJ ska ha trådigare kött pga av storleken, men jag har inte testat själv.
-
Kimma sa att jag inte skulle välja vädur om jag var intresserad av skinnen, eftersom de är svårare att flå. Vit lant har ju en sabla trist färg.... :P
Inte svårast, det trillar av i det närmaste. Kan vara kluddigt att hantera ett slappt skinn om man är nybörjare samt är skinnet inget att spara på.