Alternativ.nu
Hantverk => Övrigt hantverk => Ämnet startat av: Frances skrivet 27 okt-07 kl 12:45
-
vad göra?
Fick med hornen från slaktaren, han tyckte det var synd att slänga så vackra horn, o vi håller med..
Vad gör jag nu? Bra förslag, snabbt!! Eller vill någon ha dom???
-
finns det kort på dem ?
-
Här ser du ett exempel.. Taget i somras, givetvis något större nu!
-
hela djuret och även hornen var väldigt fina :)
-
Fick tips om att lägga hela skallen i en myrstack. Vad tror ni om det?
-
Det ska funka, myrorna rensar snabbt rent skallen.
-
Hej!
Jag har försökt detta ett par gånger, men något slags djur grävde upp skallen på natten. Till slut gav jag upp.
Har du inga såna djur är det definitivt ett bra sätt.
Edgar
-
Det går ju snabbare att koka rent skallen. Men man behöver då en rätt stor gryta......
Slänger man ner lite maskindiskmedel går det hela mycket lättare att få loss från skallbenet. (det hela=kött,senor m.m.)
Myrorna är väl inte direkt så pigga så här års?
Lycka till!
-
Myrorna är väl inte direkt så pigga så här års?
Helt sant! ;)
-
Hur har det gått med hornen??
-
Hade dom låg i källaren ett tag......tills jag slängde dom på brasan.. det kommer nya horn nästa år :D
men min moster tog hem 2 par, har inte hört efter hur det gick med dom!
-
Nämen, aj rackarns!!!
Nåja, som du säger.... det kommer nya... men lite synd ändå.... :)
-
Jag har en svåger som är intresserad av att köpa hela skallar (med horn).
Hör av dig om du har något. :)
-
Jag har två små tackor kvar att slakta i år.. dom har inte så märkvärdiga horn ;)
Men helt säkert finns det nästa år! Påminn mig baraså :D
-
Jag är också intresserad av skallar med horn!!
-
bara undrar-vad gör ni med skalle+horn?
-
Då får ni gärna påminna mig till hösten!
Hade ett par kolsvarta som började krulla sig rktigt snyggt i höstas, dom skulle man gjort nåt coolt med.. Men ibalnd är jag optimist o tror jag ska göra så mycket saker..men.. :-[
-
Har hört en del som gör "trollstavar" av dom eller sätter på riddarhjälmar eller bara som prydnad på väggen monterad på en ekplanka.
-
Jag, för min del, ska ha dem på mitt tält. Gärna en på varje gavel, vid taknocken.
Sen har jag flera olika skallar, ben och horn liggandes/hängandes på/vid mitt marknadsbord..... ren, älg, ekorre, vildsvinskulting, rådjur, räv, kanin och några gäddgap.
Kallas "publikmagnet" ;)
-
Har hört en del som gör "trollstavar" av dom eller sätter på riddarhjälmar eller bara som prydnad på väggen monterad på en ekplanka.
Ja, så görs det här iallafall.
-
Här är en bagge som ligger illa till när han snart slaktas...
nog vill man göra nåt med hornen...
har flera om någon är intresserad..
-
Intresse finns här!
Men vet inte hur man ska kunna frakta en hel skalle....? :-\
-
Enkelt = bussgods
-
Vad sågar man med i kohorn?
Vill göra manschettknappar och vanliga knappar av den bit jag har.
Kan man göra dem platta på något vis?
Värma i vatten är det framkomligt för att böja/pressa dem plana?
Såg en gång på en marknad en kvinna som hade gjort skedar, skohorn, örhängen och hårspännen och nålbindningsnålar av kohorn. Hur kan hon ha gjort tro?
Tacksam för svar.
-
jag skulle använda hornets naturliga böjningar... beroende på hur stort hornet är så är ju de gediger rakt igenom i spetsen o en bra bit in... kvickan / kött hornet är ju vid basen o någon dm in..
horn går bra att såga med vilken såg som helst... fogsvans tex...sågar jag an horn spetsen på mina kor...
beror kanske på va du skall använda gorn biten till.. du får prova..
skulle vara intressant att vet hur lång kvickan är på tex en gammal High land cattle...
där finns de långa horn...
Även fårens horn är ju slid horn... så de är ihåliga i basen o sen gedigna längre ut mot spetsen..
så för tex knappar så kan man ju såga från spetsen o inåt..rätt över o sen slipa o tälja till dem... som man skär korv...
har man älg, rådjur o hjort o ren horn så ha de ju märg.. så de är ju lite annorlunda..
När de gäller att frakta en får skalle ... så bör den ju vara ren från kött så de inte luktar... o egentligen får man inte tavara på horn från får o nöt kreatur utan att ha speciellt tillstånd för detta av sjv...
då de anser att de är riskavfall....
så de är väl på egen risk...
-
När de gäller att frakta en får skalle ... så bör den ju vara ren från kött så de inte luktar...
Det kan inte vara nån större fara om man slår in den ordentligt. Jag har ju skickat kött på bussgods!
-
Jag tar gärna hand om mina horn från baggar och även tjurhorn. Vi sågar av dem ( efter slakt givetvis ) sedan kokar jag dem rätt länge. Det är sedan lätt att slå ur "pulpan " mot en stubbe eller nåt, koka ev. lite till så de blir rena inne. Hundarna älskar att gnaga "pulpan" den är lite porös. Säkert 100 olika användningsområden. Ett är stiliga dörrhantag. Klädhängare mm. Lycka till. :)
Den som är duktig och musikalisk gör naturligtvis blåsinstrument.
-
Ni som kokar skallarna, har ni pillat av skinnet först?
Det där med myrstack kändes enklast och nu lär de väl vara på gång. Hönsen borde också kunna hjälpa till men det skulle nog inte ungarna gilla, att deras gethuven pickas rena i hönshuset...
-
När jag kokar skallar så "rensar" jag bort så mycket jag kan först. Sen ner i grytan!
Om man har möjlighet, så är det bäst att koka utomhus. Det luktar en del och det blir en stund man får koka det hela för att allt ska lossna.
Myrstack går ju bra nu när de vaknat, men tar så mycket längre tid!
Att låta hönsen picka på skallen skulle jag inte rekommendera. Du får ju då märken efter hackandet, men det beror väl på hur man tänkt använda skallen förstås!
Nåja, så gör jag iaf! :D
-
Vi sågar av dem ( efter slakt givetvis ) sedan kokar jag dem rätt länge.
Hur länge är "rätt länge"?