Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Sommartorparn skrivet 26 okt-07 kl 11:44
-
Har just varit och hämtat eko-kött hos bonden och tror att jag har lyckats lura ut vilka delar som vilka. Nu är det en jätte-jättestor stek i paketet, som jag inte vet vad jag ska göra med. Det är väl lite synd att skära den i mindre bitar (hade egentligen tänkt göra Boeuf Bourginogne i helgen), men den får definitivt inte plats hel i min gryta. Hittar inget recept på ugnsstekt nötstek. Fast egentligen skulle jag nog vilja tillaga den med rödvin och funderar på om jag skulle dela den i två bitar i alla fall, för då får den nog plats i grytan. Vad gör ni med jättestora fina köttbitar?
-
Vad gör ni med jättestora fina köttbitar?
Delar dem ;D 8)
Då blir det fler ganska så jättestora fina stekar!
-
Varför inte prova att göra porterstek. Det blir alltid gott. Har gjort det på alla möjliga köttbitar som jag haft i frysen. Vildsvin,lamm, hjort & oxe.Vinet skall ej föraktas. Drick det tilll i stället.
-
Gör "Tjälknöl" det är både enkelt och gått och klarar sig själv.. :P
-
Dela steken på längden i önskat antal och gör örtagårdsstekar. Går jättebra att frysa in i lagen och ta fram vid senare tillfällen. Jag brukar låta steken bli 70 grader då jag vill ha lite mer genomstekt stek. Den blir röd i alla fall.
Örtagårdsstek
1 ½ kg rostbiff eller innanlår
1 ½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
Gnid in köttet med salt och peppar. Stek köttet i 125ºC i ca 2 tim tills termometern visar 60-70ºC.
Örtlag:
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
½ msk krossade svartpepparkorn
2-3 msk torkade örtkryddor
1 knippa persilja
Koka upp vatten och salt. Tillsätt övriga ingredienser. Låt lagen kallna.
Lägg i det varma köttet i lagen och låt ligga 4-5 tim eller över natten.