Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: norris skrivet 25 okt-07 kl 23:26

Titel: Vad kan jag göra av savoykålen?
Skrivet av: norris skrivet 25 okt-07 kl 23:26
Jag fick en jättestor savoykål i födelsedagspresent av min kompis.
Vad kan jag göra av den, har ni recept och förslag?  Jag har den i en bytta med vatten som blomma, men vill gärna använda den som mat.
Hjälp mig fort innan den blir dålig!!! Den är altså ENORM!  :D
Titel: Re:Vad kan jag göra av savoykålen?
Skrivet av: skogsgubben skrivet 02 nov-07 kl 23:33
Jag fick en jättestor savoykål i födelsedagspresent av min kompis.
Vad kan jag göra av den, har ni recept och förslag?  Jag har den i en bytta med vatten som blomma, men vill gärna använda den som mat.
Hjälp mig fort innan den blir dålig!!! Den är altså ENORM!  :D

Savoykål är jättegott.
Nu kommer jag inte ihåg receptet. Men typ så skär man den i strimlor och fräser till i en panna. Tillsätter någon skopa buljong, vitlök, pressad cirton, peppar som kålen får ligga och puttra i 10-15 min. Tror det var något i den stilen.

Savoykålen är god att ha som tillbehör till vad man nu känner för att äta.

Gud tror jag ska fixa lite savoykål. Det var länge sedan jag åt det nu.
Titel: Re:Vad kan jag göra av savoykålen?
Skrivet av: Mossie skrivet 04 nov-07 kl 09:48
Gör vegisdålmar! Förväll bladen så dom blir mjuka först, gör en smet av sojafärs eller quornfärs och ris, rulla in, lägg i form, strö över västerbottenost, kör i ugnen ca 40 min i 175 grader. Jättegott! :D
Titel: Re:Vad kan jag göra av savoykålen?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 05 nov-07 kl 13:40
Av savoykål kan du göra allt som du kan göra av vitkål - men det blir godare. Kåldolmar, grytor mm. Har dessutom några tips ur en tidning: blanchera helst kålen först, för då blir den mindre besk, behåller sin gröna färg och koktiden blir kortare. Blancheras i stora klyftor (8-10 min) eller i strimlor (6-8 min) om det gäller höst- och vinterkål. Smakar bra med grädde, sur grädde, vitlök, tomater, äpplen, morötter, senap, fläsk, skinka, korv, curry, sojasås och örter som persilja, körvel och timjan. Men kanske inte allt samtidigt. Har ett recept på pannkakor med savoykål, fläsk och vitlök i smeten, ett på lax inlindat i stora blad och ett på potatissallad med blancherad savoykål, stekta champinjoner, rädisor och vinäger/olja. Samt div. grytor som jag inte hittar nu, men det är nog senap och grädde i flera av dem.