Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: maten skrivet 22 okt-07 kl 15:15
-
ja, vad åt ni till frukost?
jag äter nu fil med banan kl 15.00 (min frukost)
-
Jag åt imorse jorddgubbsyoghurt med egenblandad musli och drack en mugg te med honung i.
-
husmans med smör (ekobregott) och kokt kaffe med mjölk.
-
Havregrynsgröt med lite kruskakli och linfrö i. Lingonsylt och mjölk till. Mums!
-
Hej! 2 dl fiberhavregryn och en halv köttbuljongtärning kokar jag i lämplig mängd vatten varje morgon! (Oftast vaknas det omkr. kl 05.00. ) Mjölk ihälles ; sedan slafsar jag ociviliserat! Hälsningar!
-
Inget originellt alls, två mackor med ost, smör och nån grönsak och en mugg svart kaffe. Samma sak varje dag... ändå alltid lika efterlängtat och gott :)
-
Havregrynsgröt, ibland varierar jag med gröt på rågflingor, lingon & mjölk, ett par kokta ägg sex skivor grovbröd, cheddar på det, apelsinjuice, kaffe... Får ju gå upp ganska tidigt men är bästa stunden på hela dan! Avnjutes framför vedspisen, ganska nära sisen oxå så här års...
-
Här är det också havregrynsgröt, med kröser och sojamjölk (är en skum variant av vegan ;)), en skiva falu rågrut med margarin och ett äpple. Och så två muggar svart kaffe.
-
Här äter vi havre o råggrynsgröt med smör o mjölk :D Inte så mycket til inspiration..
-
Idag blev det majonäs/ostmackor med lite inlagd gurka på, fetaostmackor med tomat+örtsalt, kaffe och vatten. Rejält rågbröd ska de va' och en vällagrad prästost. Och starkt kaffe. Annars kan man lika gärna stanna i sängen.
När vi har lite mer tid (för det mesta) blir det varm mat till frukost, en omelett med mycket grönsaker eller bröd i, lite ädelost i också såklart, äts med stark chilisås på, stekta grönsaker med mycket chili och vita bönor, olika goda ostar, smör, majonäs, grovt rågbröd, juice och massa kaffe. Såklart en rejäl laddning råkostsallad, vitkål, morötter, salladslök m.m. med en kryddig senapsvinägrett.
Sen är man redo att gå och lägga sig igen ... måste ju vila på maten ;D
-
Åh herregud, vad alla äter furstliga frukostar! ;)
Morgonen är inte min tid på dygnet och jag brukar definitivt inte vara hungrig redan då.
En stor kopp te och en honungsmacka är det som gäller! 8)
-
kletgröt med rårörda lingon å mjölk, funkar till barnen maken o mig. på helgerna smaskar man till det med en stor kopp kaffe au lait samt mackor (barnen fortsätter med gröten)
-
Till vardags: Te, två smörgåsar, apelsinjuice och lite yoghurt. På helgerna kan det bli som ovanstående + havregrynsgröt eller yogurt med mysli. Ibland kokt ägg. Då står man sig länge..
-
Snabbfrukost på skoldagsmorgnar blir oftast fil med sylt och musli. Är det vargavinter ute lagar vi till havregrynsgröt.
Helger och lediga dagar läggs det mer energi på frukostlagandet! ;D
En stor kopp te eller två, plus tex fattiga riddare eller scones med mumsig marmelad.
Vanliga smörgåsar med ost, salami eller tex messmör går också ner och om någon orkar koka, kan det bli risgrynsgröt eller mannagrynsgröt.
-
Havregrynsgröt, ibland varierar jag med gröt på rågflingor, lingon & mjölk, ett par kokta ägg sex skivor grovbröd, cheddar på det, apelsinjuice, kaffe... Får ju gå upp ganska tidigt men är bästa stunden på hela dan! Avnjutes framför vedspisen, ganska nära sisen oxå så här års...
åh,låter underbart!!
-
Till vardags: Te, två smörgåsar, apelsinjuice och lite yoghurt. På helgerna kan det bli som ovanstående + havregrynsgröt eller yogurt med mysli. Ibland kokt ägg. Då står man sig länge..
jag ska koka havregrynsgröt och ägg nu, gud va sugen jag blev på det.
till det blir det skogaholmslimpa med ost och skinka och björnbärsdryck
-
Snabbfrukost på skoldagsmorgnar blir oftast fil med sylt och musli. Är det vargavinter ute lagar vi till havregrynsgröt.
Helger och lediga dagar läggs det mer energi på frukostlagandet! ;D
En stor kopp te eller två, plus tex fattiga riddare eller scones med mumsig marmelad.
Vanliga smörgåsar med ost, salami eller tex messmör går också ner och om någon orkar koka, kan det bli risgrynsgröt eller mannagrynsgröt.
åh, har du recept på fattiga riddare??
-
åh, har du recept på fattiga riddare??
Pannkakssmet och vitt bröd. Jag rekommenderar "Vår kokbok". Där står alla gamla klassiker, nyare recept och t o m hur man kokar gröt och brygger kaffe.
-
jag ska koka havregrynsgröt och ägg nu, gud va sugen jag blev på det.
till det blir det skogaholmslimpa med ost och skinka och björnbärsdryck
Jag brukar ha lite hallonsylt på gröten. Gott-gott! Någon gång har jag Milko Fjällyoghurt med hjortronsmak och mysli.
Ska prova björnbärsdryck någon gång..
-
Gamla upplagor av "Vår Kokbok" är en skattkista, även gamla versioner av "Bonniers Stoa Kokbok". Bonniers "Matlexikon" från 50-talet är guld värd, jag räddade mitt ex. ur en återvinningskontainer i somras, halvfransk band i "mint condition". ;D
När vi gör "fattiga riddare" så tycker jag att det blir lite degigt med pannkassmet så jag brukar använda rent uppvispat ägg istället, blir lite frasigare. Å så ska dom stekas i riktigt smör såklart. Salt och nymalen peppar i äggsmeten.
Dert godaste är om man lägger på tunna skivor av ädelost när man vänt dem, osten smälter lite medan andra sidan steker ... sen äter man dem med lite sirap eller flytande honung på.
*dreglar*
-
vi bakade igår.......så i morse åt jag chokladbollar :-[
-
Det viktigaste med fattiga riddare är att använda torrt bröd, tycker jag. Färskt bröd blir gärna dinkigt. Vi brukar inte heller använda pannkakssmet utan uppvispat ägg med en skvätt mjölk. Serveras nystekta med sylt, sirap, honung eller jordnötssmör ;D
-
vi bakade igår.......så i morse åt jag chokladbollar :-[
;D ::) Nyttigt och näringsrikt med ingredienser från hela kostcirkeln ;)
Dert godaste är om man lägger på tunna skivor av ädelost när man vänt dem, osten smälter lite medan andra sidan steker ...
Måste testas!!! *slurp*
-
Fattiga riddare är populärt här. Mitt recept: vispa upp ett (eller två små) ägg i 1 dl mjölk. Lägg i torra brödskivor av ljust bröd och låt ligga några minuter, beroende på hur torra de är. Stek i pannkakslagg och snåla inte med smöret. Frasigt ska det bli!
Ätes med favoritsylten! Socker och kanel är inte fel heller :)
-
Pannkakssmet och vitt bröd. Jag rekommenderar "Vår kokbok". Där står alla gamla klassiker, nyare recept och t o m hur man kokar gröt och brygger kaffe.
ok, den har jag numera!
-
Jag brukar ha lite hallonsylt på gröten. Gott-gott! Någon gång har jag Milko Fjällyoghurt med hjortronsmak och mysli.
Ska prova björnbärsdryck någon gång..
björnbärsdrycken finns på överskottsbolaget i tetrapack 1liters
svingod, kostar 3,90kr
sist köpte vi 10st.
-
vi bakade igår.......så i morse åt jag chokladbollar :-[
chokladbolar är väl ingen frukost1 skäms på dig kattenihatten... ;D ;)
-
I dag var det gott: Knäckemacka med avokado. I ett anfall av inspiration bredde ajg lite creme fraiche på avokadon, la på en slinga tubkaviar och lite finhackad lök. överst några drag med svartpeppparkvarnen. Gott, men ovanligt.
Sånna där billliga "drickor" brukar mest innehålla vatten socker och smakämnen. Det är inget för mig.
-
En tallrik mannagröt med russin, grovmackor, och jos - om det är en bra dag. Fyra värktabletter och dammig saft - om det är en kass dag. Och om det bara är en sådan där vanlig dag när ingenting blir riktigt som det borde bli, så består frukosten - om den ens existerar - av choklad, kex, godis eller något annat som kan sockerchocka kroppen.
-
Igår käkade vi goda mackor till frukost.
Hembakad ciabatta. På dem ett lager pesto, några salladsblad, några tomatskivor med örtsalt, en härlig omelett med mycket chili och vitlök i, brieost och sen mer pesto på toppen.
En liten sallad av cocktailtomater och en fräsch vinegrett till.
Svårätna men väldigt goda !! :)
-
Hembakad ciabatta. På dem ett lager pesto, några salladsblad, några tomatskivor med örtsalt, en härlig omelett med mycket chili och vitlök i, brieost och sen mer pesto på toppen.
Det var värsta Dagobertmackorna! ;D Låter jättegott! :P
Idag blev det min snabbvariant på tjockpannkaka för en vanlig stressig "få iväg dottern med mat i magen-skoldagsmorgon".
Jag halverar det klassiska pannkaksreceptet (2-4-8) och blandar alltså 2 dl mjöl (hälften dinkel sikt och hälften dinkel fullkorn), 4 dl mjölk, 1 ägg och lite salt. Detta blir lagom till två st tjocka pannkakor i vår stora stekpanna. I med häften av smeten alltså i varm stekpanna med olja/smör, sätt på ett lock och låt smeten "stanna" och få fin färg under. Jag brukar ha plattan på 3 eller 4.
När det är dags att vända, kan man antingen göra det mot locket eller också dela pannkakan i två delar och vända delarna var för sig. När den sidan också fått färg är det bara att servera en hungrig snabbväxande skoltjej ;)
-
puttar upp
(äter för tillfället bara en rostad macka o en halv kopp te, men när min illamåendeperiod har gått över *gravid* ska jag testa smaskiga saker härifrån)
-
vi varvar om vartannat med:
1, mixade frysta jordgubbar med lite socker och mjölk.
serveras med fullkornsbröd och ost/feta
2. mannagrynsgröt med mjölk, kanel och socker.
3. stekt bacon, korv och ägg/ ankägg om barnen får välja ;D
kaffet är ett måste.. varje morgon....