Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Frances skrivet 21 okt-07 kl 19:56
-
Måste ju absolut dela med mig av mitt bästa glögg recept!! Gott (o starkt.. )
5 L svagdricka
3,5 hg russin
2,5 kg socker
50 gr jäst
1 påse kardemumma
1 msk nejlikor, hela
3 nävar råg, hel
Blanda alltihop i ett kärl och skaka krafftigt.
Låt jäsa 1 mån med jäsrör!
Citerar mig själv här..
Har kört igång ovannämnda glögg.
otålig som jag är, hittade inte helråg, så jag slängde i rågkross. kan det vara samma sak.... ???
Det har aldrig blivit något över efter jul, detta är en sån smart gå-bort.present dessutom, så har inte provat att lagra. Nån annan som gjort det???
-
Jag kan inte få tag på svagdricka. Skulle det vara samma sak om jag spädde öl med hälften vatten?
-
Byt svagdrickan mot äppeljuice ... blir ju inte samma sak men mycket godare tycker jag. Och byt brödjästen mot vinjäst ... och minska sockermängden lite, lättare att eftersöta än att minska sockerhalten i efterhand. Jästen jobbar också bättre om man tillsätter lite socker i taget allt eftersom det jäser bort.
Sorry Frances ... det var inte meningen att dissa ditt recept. :-X
-
Oh nej Vitis! jag blir jätteglad för förbättringar! Har du fler??
Jag har tyckt det har blivit jättegott! Men Inget är så bra att det inte kan bli ännu bättre :D
-
Antar (efter att ha läst en massa recept på jästa drycker) att det ska vara ekologisk råg? Det brukar stå så och kanske har det betydelse (utöver den moraliska)?
Detta vill jag pröva, älskar glögg!
-
Det är nästan svårare att köpa oekologisk råg i mataffär än ekologisk :D
Men om man tar äppeljuice istället.. Gäller recepet för övrigt ändå? Förutom sockret o jäästen då.. ;)
-
Undrar lite saker:
Hur är förfarandet? Russin och råg bör väl silas ifrån på nån tidspunkt, eller ska det kokas en lag på det?
Sen: Blir det sött?
-
Om det blir sött så beror det ju på hur mycket socker man tillsätter ... som sagt, det är lättare att tillsätta socker i efterhand än att minska på sötman i den färdiga brygden. Det bästa är att mata i lite socker i taget så länge det jäser, då har man koll på aktiviteten och kan få maximal styrka utan att det blir för sött.
Jag brukar sila av kryddor m.m. efter 7-10 dagar, annars får man mycket "träsmak" av ingredienserna. Man vill ju mest lösa ut de eteriska oljorna som ger den goda smaken.
-
Nu är jag ingen glöggexpert men jag har för mig att det brukar vara ingefära i glögg men det är väl inget måste.
Ang. svagdricka så har jag hört att den svagdricka som säljs i affären är inte samma svagdricka som var vanlig förr.
Tror jag ska testa ditt recept men tar kanske någon äppeljuice utan konserveringsmedel istället för svagdrickan, har inte bestämt mig än.
-
Jag ska också ta och testa glöggreceptet, fast med vinjäst och alla kryddorna från Tjottens recept från dunderglöggstråden.
Min pappa brukar göra jättegod glögg på egen blåbärssaft, så får jag tag i liknande saft testar jag det. Hittade ekologisk blåbärsjuice men den innehöll en massa annan fruktjuice...trist. Får se vad jag tar i slutänden. Jag antar att det börjar vara hög tid att sätt glöggbrygden, så den både hinner jäsa och vila sig lite innan den ska drickas :D Hösten går snaaaabbt... God Jul på er 8)
-
Dunderglöggstråden?? 8) Var, var?
Och; nån som vet vad svagdricka är egentligen?
-
http://www.fortunecity.se/grandprix/crossbanan/50/glogg/glogg.htm
Vet inte om du menar den här tråden, men där finns det massor av glöggrecept. När det gäller svagdricka tror jag att den är gjord som en andra sats öl, d v s på resterna.
-
Dunderglöggstråden?? 8) Var, var?
Här:
Dunderglögg (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=89;action=display;threadid=6440)
Tjottens recept är snarlikt Frances recept här ovan :)
Edit: lärt mig göra snyggare länkar 8)
-
Tack!!
-
Idag har jag satt följande glögg på jäsning (inspirerad av diverse recept på nätet). Det blir spännande att se vad det blir :).
5 liter äppeljuice (eftersom det inte växer äpplen i min närhet och jag är snål så valde jag euro shoppers äppeljuice för 5,50 kr/l)
Saftmajjat 8 hg blåbär
250 g russin
3 kanelstänger
2 "bitar" ingefära (väldigt ungefär)
1 paket nejlikor
900 gram socker
1 msk kardemumma (höftade, ska väl egentligen vara kardemummakärnor...)
Ca 60 kr för 7 liter.
-
Låter bra !!
Sen kan du mata på lite socker i taget när det första sockret har jäst ut, då får du maximal styrka och kan avbryta innan det blir för sött.
Använder du nån slags starkvinsjäst ?
-
Hoppsan jag glömde prästen i kyrkan... det är vanlig standardstarkvinsjäst.
-
Jag satte också en glöggbrygd igår. Hittade inget blåbärsliknande som jag tyckte var ok, så jag svängde förbi Lidl när jag ändå var på väg från Malmö till Lund. Blåbärsprodukter var svårfunnet här i södra Sverige...
Min brygd blev så här:
5 liter 100% röd druvjuice á 8,50 kr/liter
Sonjo starkvinsjäst, 1/4 paket
2 st kanelstänger
5 cm färsk ingefära, skalad och skivad
3 nävar råg, kanske mer var för svagdricksreceptet men jag testar ???
250 g russin, hade jag kanske kunnat utesluta m tanke på druvjuicen... ???
samt 1 påse av vardera:
pomerans (fick svälla i hett vatten först)
hel kardemumma
hela nejlikor
Oechsle i juicen var 70, så jag har inte tillsatt något socker än. Tänker tillsätta 650 g honung om några dagar. Det jäste fint imorse när jag kom upp och det doftar glögg i mitt lilla kontors-/verkstads-/bryggrum ;D
Var förbi Systemet en sväng på förmiddagen för att inhandla födelsedagsmiddagsvin och såg att Blossa starkvinsglögg kostar 64 kr för en 75:a i år...
-
Det blir väl unggefär 5 ggr så dyrt på systemet mot din hemgjorda?
-
Det blir väl unggefär 5 ggr så dyrt på systemet mot din hemgjorda?
Ja, något sådant borde det bli. Sprang runt här och sökte kvittot på vad kryddorna kostat men det verkar ha gått upp i rök... Blir det bra tänkte jag ge bort någon flaska i julklapp :)
-
Du får lov att tala om hur det blir. Om det blir bra startar jag några liter också.
-
Idag bestämde jag mig för att göra Frances recept (och dessutom 2 olika enbärsdrickor från bl a Simatråden), modifierat à la Vitis. Men dessutom tittade jag i Edelmanns gamla vinbok och han rekommenderar att man gör en liten förjäsning först om man använder sig av äpplemust (= juice). Så längre har jag inte kommit. Men det blir nog smaskens.
-
Edelmans säljer (eller sålde?) väl flytande vinjäst. En sån flaska innehåller ganska liten mängd jäst ifh. torrjästen man köper i påse, därav rekomendationen att sätta en förkultur för att föröka upp jästen och sen snabbt komma igång med jäsningen i hela musten.
Om man använder vanlig torr vinjäst är förkultur som regel inte nödvändig.
Hoppas alla dina brygder blir bra !!
Mitt äppelvin (av juicekonc.) bubblar på så fint. Det ska bli glögg av det men jag ska krydda i efterhand så kan man laborera med lite olika kryddblandningar.
-
Jag har fortfarande inte fått några åsikter om det gårlika bra med krossad råg som hel. Men hur som helst så verkar det inte gå.. Det jäser inte, vilket är konstigt...
Det är jämn temperatur tack vare el-element i badrummet.
Jag tror jag heller ut sörjan och försöker med nåt annat >:(
-
Edelmans säljer (eller sålde?) väl flytande vinjäst. En sån flaska innehåller ganska liten mängd jäst ifh. torrjästen man köper i påse, därav rekomendationen att sätta en förkultur för att föröka upp jästen och sen snabbt komma igång med jäsningen i hela musten.
Aha? Har aldrig fått tag på annat än flytande vinjäst (dock ej Edelmanns) här i Tyskland och visste inte att det fanns (längre). I Edelmanns bok står det ju att man för all del inte ska använda torrjäst eftersom den är så dålig. Men det var väl ett visst egetintresse i detta uttalande. Tog Steinberger (eller ngt liknande namn) till glöggen. Det ska förresten bli tredubbel sats när jag ändå är igång.
Så i de där recepten för enbärsdricka etc, där det står 1 tsk jäst t ex, där menar de verkligen vinjäst? Trodde att det var såna där mer primitiva recept med bakjäst. Ja, strunt samma, har ju inte gjort så stora satser och har inte heller lust att åka iväg och lägga ut 3 Euro på enbärsdrickan. Förutom tågbiljetten och tiden.
Lycka till själv med glöggen, förresten!
-
Tror att Edelmans bok är från 70-talet. Mycket har hänt sen dess och torrjäst funkar alldeles utmärkt.
Och, ja, naturlitvis talar Edelmannen i eget intresse. ;)
Steinberger är en av de vanligaste jäststammarna som används vid vintillverkning och är alltså inte ett varumärke utan ett namn på en selekterad jästsort som används mycket av tyska vintillverkare. Används ofta till riktigt torra vita viner eftersom den effektivt kan jäsa bort allt socker och är aktiv i de låga temperaturer som vitt vin jäser under.
-
Frances: Jag tror inte det spelar nån roll om rågen är krossad eller hel.
Undrar varför det inte jäser, hade du rätt temp på vätskan när du blandade i jästen? Fingervarmt.
-
I söndags hade plötsligt min glöggbrygd jäst ut allt socker i druvjuicen. Så jag tillsatte då 650 gram honung till den. Jag tyckte också att den hade ordentlig glöggdoft så jag silade av alla kryddorna. Oe ökade i och med honungen från +2 till +37.
Idag blev nyfikenheten för stor ;D så jag kollade lite. Oe ligger nu på +16 och alkoholhalten är nu då ca 11 %.
Smaken på denna grumliga och fortfarande jäststinna dryck bådar mycket gott inför framtiden! Det smakar glögg och det smakar bra ;D
-
Nu ledsnade jag på glöggen o hällde ut den.. Den luktade inte bra.. som typ klister.. är fortfarande lite skeptisk till krossade rågen..
Körde igång en med potatis i istället och det sattte igång o puttra på en gång!! ;D Så nu sitter mina små tejer och lär sig låta dom ett jäsrör ;D Dom tycker den är skitkul.. ;D
-
Min modifierade Frances-glögg luktar så gott av kryddor och jäsning. Låter den stå ett par dagar till i köket innan jag tar bort kryddorna och kanske vetet (fick tyvärr inte tag på råg, så nu blev det som det blev). Blir riktigt sugen. Sen kan maken släpa ner dunken i gillestugan till det andra som står och jäser.
Jo, receptet blev så här:
1/2 l äpplejuice plus Steinbergjäst fick jäsa 5 dgr. Sen tillsatte jag 11,5 l äpplejuice (dvs det fattas en liter som någon drack upp innan jag hann hälla i, men jag ska shoppa i eftermiddag och fylla på). 3 kg socker och 6 l vatten uppkokt och avsvalnat (Edelmanns idé). 750 g russin. 2msk hel kardemumma, 2msk nejlikor i en tygpåse. 6msk vete i en annan påse. 4krm jästnärsalt i ljummet vatten.
Synd att din jäsning blev fel, Frances. Hoppas potatisvinet blir bra! Fast jag tycker fortfarande att det låter mysko. Hur smakar potatisvin?
-
Jag kylde glöggen i förrgår för jag vill inte ha så hög alkoholhalt (Har han blivi toki?!) och densmakar mer vin än glögg. Lade i mer kanel men jag tror ändå att det är något som fattas.
-
Nu ledsnade jag på glöggen o hällde ut den.. Den luktade inte bra.. som typ klister.. är fortfarande lite skeptisk till krossade rågen..
Jag läste i Niklas Lindblads bok "Eget vin av frukt och bär" och han har ett recept på apelsinvin där det ingår råg. Man ska ha hel råg som man krossar lätt i morteln innan man häller i det i brygden. Så att den är lite krossad är tydligen inga problem...
Kan din glögg ha angripits av oönskade bakterier innan jäsningen kom igång? Risken är stor, att om jäsningen dröjer så hinner bakterier och "skrufs" i luften ta plats och föröka sig och göra sin egen läskiga grej av musten. Den är inte skyddad förrän ett "koldioxidtäcke" bildats genom jäsningen.
Körde igång en med potatis i istället och det sattte igång o puttra på en gång!! ;D Så nu sitter mina små tejer och lär sig låta dom ett jäsrör ;D Dom tycker den är skitkul.. ;D
;D ;D ;D ;D
Edit: Nu har jag läst i Kjeld Erlandsens bok "Hemmaframställning av vin", finns online här (http://www.vinboken-online.com/) fast lättare att läsa i lånebok från biblioteket. Där skriver han att om vinet inte svavlas kan butylacetat bildas som är en förening av butylalkohol och ättiksyra. Butylakohol är en tyngre alkohol, en s.k. finkelolja som lätt bildas av stärkelse från t.ex. ris eller råg(!). Butylacetat kan påminna om förtunning. Det kan kanske vara det som hänt din glögg eftersom den luktade klister.... Så rågen var nog boven som du själv misstänker 8)
-
När jag drar mig till minnesså provade jag en gång för längesen med krossad råg.. med samma resultat..men då kunde jag även skylla på temperaturväxlingar..
Nu är det utprovad alltså att det inte går med krossad råg, den måste va hel.. ;) Med hel råg har jag lyckatsjättebra!!
Finkel ja.. det luktar ungefär som jättedåligt hembränt >:(
Och denna potatis glögg puttrar på o doftar ljuvligt :-*
När den är klar kör jag även en med äppeljuice.. undrar bara vad det blir för hållbarhet på hemmagjord glögg?? Kan man spara till nästa år eller rent av lagra??
-
........
När den är klar kör jag även en med äppeljuice.. undrar bara vad det blir för hållbarhet på hemmagjord glögg?? Kan man spara till nästa år eller rent av lagra??
Ja, den kan definitivt lagras om den håller tillräcklig styrka, minst 11-12% bör det vara för att inte riskera att bli dålig, starkare är bättre, det minskar risken för att "oönskade mikroorganismer", som det heter, ska växa till sig.
Har man tänkt att lagra är det viktigt med hygienen och flaskornas förslutning, ättiksyrabakterier kan förstöra även starkt vin om dom får fäste och det finns tillgång till syre. Då blir det "glöggvinäger" i flaskorna ... kanske användbart till nåt ?? ;D
-
Bjuder här påen annan variant av svagdricke-glögg,
En Annapanna-glögg ;D
5 liter svagdricka
2,5 kg socker
0,5 kg russin
1 påse kardemummakärnor
1 påse hel ingefära
1 påse hel kanel
2,5 påse hel nejlika
1 pkt jäst
5 st råa skivade potatisar
-
I lördags satte jag en glöggsats, men jag baserade den på öl istället för svagdricka. Det gick bra ända tills jag upptäckte att jag köpt halvlitersburkar....inte enliters.... :-[ ;D Det enda jag hade hemma att ersätta med var kombucha, så jag pytsade i ett par liter av det.
Än så länge luktar det gott och när jag lyssnar vid hinken så frasar det, det borde väl vara ett gott tecken?
-
.....
Det här med att ta bort kryddorna, är det ett måste? Har varit igång 6 dygn nu.
Skall allt bort och endast vätskan vara kvar?
Kryddor, russin, korn.
Det finns inget som heter "måste" men jag skulle absolut rekomendera att plocka bort kryddorna, iaf. kanel och eventuella citrusskal som ger bäsk och otrevlig smak om dom ligger i för länge.
Russinen gör varken till eller från om dom ligger kvar och kornet vet jag inte, har aldrig använt det.
-
Yes, min Frances-Vitis-glögg är färdig! Den blev jättebra. Nu ska jag göra som Frances, baka kaka på russinen. De låg i ända till slutet, precis som vetet (det senare i en liten säck, kan rekommenderas). Oechslemätaren visade 0% socker. Hittills har allt jag startat jäst riktigt ordentligt. Jag vet ju att det rekommenderas att diska alla flaskor före tappningen med borste och specialmedel, men jag tänkte att det kanske skulle gå lika bra att sterilisera de tidigare snabbdiskade flaskorna i ugnen. 8 flaskor på två plåtar får plats åt gången. Varmluft 110 grader i 30 minuter. Sen tappade jag om efter att flaskorna svalnat och ställde ut dem på terrassen (kallt, men inga minusgrader). För då avstannar väl jäsningen? Fast kan det fortsätta att jäsa om sockret är borta? Får väl vid behov värma upp glöggen med extra socker. Men som sagt (i andra inlägg) jag gillar torrt vin och glöggen är jättegod även utan socker. Tack för receptet, hör ni!
Om jag sen tar in flaskorna när det blir kallare, riskerar jag att det börjar jäsa igen? De är ganska fulla och har skruvlock. Vill ju inte att de ska explodera.
-
jag har satt igång en dunderglögg nu. Gjord på svartvinbärssaft istf svagdricka. Jag har inte tidigare jäst något så jag funderar lite över hur jag ska göra med glöggen när den är klar. Spelar det någon roll vilken sorts flaskor man använder. Är det bara att hälla på i rena flaskor och sätta på korken direkt eller förstörs det då av syre?
Vill inte gärna dricka glöggvinäger :)
-
Nu sa jag berätta att jag funnit en flaska av ovannämnda gögg som är ca. 10-13 år gammal..Minns inte exakt när jag gjorde den..men det har legat hos morsan..o jag vet att hon fick det nån gång då...
Så nu får vi snart svaret på lagringensegenskaperna ;D
-
Nu sa jag berätta att jag funnit en flaska av ovannämnda gögg som är ca. 10-13 år gammal..Minns inte exakt när jag gjorde den..men det har legat hos morsan..o jag vet att hon fick det nån gång då...
Så nu får vi snart svaret på lagringensegenskaperna ;D
Nu kan jag inte hålla mig längre *nyfiken i en strut...*
Hur smakade glöggen ???
Jag fick kvar ett par, tre flaskor av årets (fjolårets blir det väl egentligen) glögg. Så de får stå tills nästa jul. Ska man förvara dem svalt kanske... hur de nu ska få plats någonstans svalt... eller funkar det att de står mörkt i rumstemperatur tror ni?
-
Hej alla glöggälskare :D
Börjar väl vara dags att blåsa liv i den här tråden.
Tänkte att jag skulle göra egen glögg i år, så nu efterlyser jag både traditionella och ovanliga glöggrecept.
Medan ni letar i era receptgömmor ska jag leta igenom alla "köksanteckningar" jag ärvt av farmor för att se om hon gömt nån skatt där.
Ses snart i den här tråden! :)
-
Jamen jöstanes , jag har glömt att rapportera! Glöggen smakade förmodligen precis likadant som det gjorde från början.. Det var ju ett tag sen.. men jag kan ju jämföra med nygjord glögg..
-
Hallå i stugorna!
Tänkte höra mig för angående den så kallade GP-glöggen.
Har själv gjort den nu, och alkoholhalten verkar lite väl hög! Inte så att jag klagar, men det känns som om jag fått ett mätfel.
19% kan verkligen vanlig bakjäst jäsa upp sådan styrka?
Finns det någon därute som har koll på när jästen dör ut?
Hur har det gått med era glöggsatser, map alkoholhalten?
Vänliga hälsningar Alex
-
Vi gör också GP-glöggen och när vi mätte alkohalten var den över 25% :o Men den blir stark, vi har gjort den förr.
-
Tackar och bockar för svar!
Nu står glöggen på klarning, och göttar till sig!
-
Häromdagen kunde jag inte hålla mig längre, utan testade förra årets julglögg. Jag fick några flaskor över. Den smakade ännu bättre i år, jag hade inte sötat den speciellt mycket, kall är den perfekt men varm lade jag i lite honung i koppen och den blev ännu bättre! ;D
Så nu ska jag snart sätta nästa års julglögg, finns det slånbär kvar blir det på dessa bär, annars får jag väl köpa druvjuice som förra året. Fast med tanke på hur mycket bekämpningsmedel det är på druvor så får jag nog leta upp ekologisk sådan.
-
Det är verkligen synd att man inte kan få även smakupplevelser vi internet. >:(
-
Årets glögg är nu buteljerad och avsmakad.
Jag har jäst den på svarta vinbär. Kryddat med vanliga glöggkryddor samt skal och saft från apelsiner.
Använde "lalvins" starkvinsjäst.
Vacker röd färg och mycket bra smak. Svartvinbärssmaken är inte framträdande utan bara en liten färgning trots att jag använt det som bas.
-
Har läst runt på forumet och satt min första glögg någonsin, sammanställde detta recept:
3L frukjuice (2Lblåbär 1L Tranbär från koncentrat)
400g Socker (tillsättes mer efterhand)
Starkvinsjäst, 1/3 paket
pomerans (låt svälla i hett vatten först)
½påse hel kardemumma
½påse hela nejlikor
1 st kanelstång
3 cm färsk ingefära, skalad och skivad
200 g russin
Glöggen är satt i en 5L hink med plastfolie över. Men jag har införskaffat ett ordentligt 30L jäskärl för kommande produktioner =)
Gjorde en förkultur och första veckan jäste det som bara tusan :D
Efter en vecka tog jag ur kryddorna och tappade om i nytt kärl. Var dock så grummligt så jag tappade om allt och kunde inte lämna kvar nån bottensats. Jäsningen avstannade ganska kraftigt efter omtappningen, men lite har det puttrat.
Nu har det gått en månad sen jag satte den och jag provsmakade idag med ett gott resultat (kanske aningen tunn juicesmak om man jämför med typ blossa).
Jag antar att jäsningen avstannat helt av sig själv och tänkte tappa upp direkt på flaskor om nån dag. Mätte sockerhalten och den låg på +1 ungefär.
Man är ju väldigt nyfiken på vad alkoholhalten kan vara, man känner ingen direkt alkoholsmak (precis som jag vill ha den), och med lite uppskattningsräkning skulle jag tro att den ligger mellan 5-10%. Men den kanske är klenare än så, eftersom jäsningen lagt sig.
Är det nån som har tips och idéer om min bryggprocess är det välkommet :)
Tack för alla nyttiga inlägg som hjälpt mig på vägen!
-
Med en uppskattning på hur söt juicen i sig var från början. Uppskattar till +35.
Räknar på 400 g socker.
Uppskattar totala vätskemängden till ca 3,3 liter.
Utjäst till +1 får jag till ca 10,5 procent.
Du mätte kanske inget innan jäsningen började? Om du gjorde det behöver man inte uppskatta något.
Kraftigare juicesmak kan du få om du vid serveringen tillsätter lite koncentrerad juice.
-
Nästa år ska jag göra större sats för glöggen blev god och det är dessutom en utmärkt present till vuxna vänner.
-
Eftersom årets (eller snarare fjolårets då) blev så bra, så satte jag två omgångar för ett par veckor sedan. Den ena baserade jag på mellanöl, och den andra på kombucha.
-
Idag tappade jag upp det jag satte i december, och mellanölsglöggen ser fin ut. Däremot kombuchan verkar det som om jag inte rört ut sockret ordentligt, för det hade fermentat sig på bottnen. :-\ Hällde upp den på flaska ändå, det kanske går att röra i socker i efterhand? Eller så får jag sätta en ny omgång.
-
Nu var det då dags att pötta igång tråden igen :D
GP glögg på gång. :P
Köpte svagdricka idag.
mvh Heikki
-
Jag vill med!!!
Antingen GP-glögg, eller egen på äpple+nypon.
Vet inte om jag vågar chansa på nyponvarianten.
Kanske någon har prövat?
-
Äppelvariant som jag satte i tisdags
5 liter vatten
5pkt äppeljuice
250 g russin
500gr cana duca råsocker
500gram ekoråsocker
300gram potatis
55gram färsk ingefära
en påse av vardera
hel kanel
kardemummakärnor
nejlikor
11g Bakjäst
Doft och smakprov idag och det verkar mycket lovande :)
en extra sockergiva eller två kommer det nog att bli åxå småningom.
mvh
Heikki
-
Nu var det då dags att pötta igång tråden igen :D
GP glögg på gång. :P
Köpte svagdricka idag.
mvh Heikki
Nu jäser det se i lördags!! :D
följde receptet på marks-dunken förutom att det blev råsocker även på denna variant + färsk ingefära
-
Jag vill med!!!
Antingen GP-glögg, eller egen på äpple+nypon.
Vet inte om jag vågar chansa på nyponvarianten.
Kanske någon har prövat?
åxå nyfiken på nyponen Ingen som vet!!
-
Går i glöggfunderingar också. Vi kommer att få många nära och kära hem till jul och jag skulle vilja (för första gången) göra egen glögg. Jag har ganska mycket lingon och blåbär i frysen, så den kan gärna vara baserad på det. Har inte läst genom hela tråden, det kanske redan finns ett redan här...men om ni har nån god sort och vill gärna dela med er, så vore det roligt.
Den får gärna vara alkoholfri eller att man kan tillsätta.. Gärna flera sorter! Vill inte att mina tonårsbarn dricker glögg med alkohol och dom älskar glögg. Ni alla verkar vara så duktiga att hitta på nya och spännande smaker! :) :-*
-
åxå nyfiken på nyponen Ingen som vet!!
Ska snart sätta nypon/äpple glöggen, det har dröjt pga platsbrist ;D
Går i glöggfunderingar också. Vi kommer att få många nära och kära hem till jul och jag skulle vilja (för första gången) göra egen glögg. Jag har ganska mycket lingon och blåbär i frysen, så den kan gärna vara baserad på det. Har inte läst genom hela tråden, det kanske redan finns ett redan här...men om ni har nån god sort och vill gärna dela med er, så vore det roligt.
Den får gärna vara alkoholfri eller att man kan tillsätta.. Gärna flera sorter! Vill inte att mina tonårsbarn dricker glögg med alkohol och dom älskar glögg. Ni alla verkar vara så duktiga att hitta på nya och spännande smaker! :) :-*
Saftglögg till barnen, vinglögg till vuxna. ;)
Gör saft, rätt stark men med lite mindre socker och värm försiktigt med kryddor i kastrull.