Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Rådjursöga skrivet 21 okt-07 kl 18:17

Titel: Grevé
Skrivet av: Rådjursöga skrivet 21 okt-07 kl 18:17
Hur får man egentillverkad ost att smaka som grevé?

Mjölk från fjällko om det nu har någon större betydelse..

En, inom området, grön o okunnig
Rådjursöga
Titel: Re:Grevé
Skrivet av: Rådjursöga skrivet 27 okt-07 kl 15:20
Ingen som har den blekaste...? Någon kanske vet vart jag kan vända mig för att få svar annars.

Tacksam för svar!

Titel: Re:Grevé
Skrivet av: Gruff skrivet 27 okt-07 kl 17:37
Dom stora piporna får man genom att man tar ihop ostmassan i en duk nere UNDER vasslen. Och sen i formen med alltihopa. Då bildar gasen de stora hålen. OM smaken inte blir den rätta, kan man ympa in en kultur med....öh.....någonting helvetica. Jag har det på några papper någonstans men hittar det inte.
Titel: Re:Grevé
Skrivet av: Rådjursöga skrivet 29 okt-07 kl 17:20
Tack Gruff!!   :)
Ja, det ska vara någon bakterie som  bildar propionsyra vad jag vet. Det är ju propriosyran som ger grevén dess goda nötiga smak tror jag.

Jag måste forska i detta lite mer... Är en grevéoman!

Titel: Re:Grevé
Skrivet av: Styvmorsviol skrivet 11 nov-07 kl 11:01
Vad jag vet om propionibakterium:

Propionibakterium är ett bakteriesläkte som omfattar 8 olika arter.
De i sin tur indelas i två huvudgrupper - en som finns i ost (viktig till framställning av bla grevé) och en som ger människan acne... Kanske inte så roligt att ta upp här  :-[
Bakterierna bildar propionsyra, ättiksyra och koldioxid.

För att framställa Emmenthalerost används en termofil - Lactobacillus Helveticus.