Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Jojje skrivet 18 okt-07 kl 20:37
-
Det blev stora och rejäla plantor, en väldigt lite skörd. En del var inte större än stora ärtor. Har skördat allt i dag för snart är vintern här i Skattungbyn och förresten kommer nog rådjuren också. Gott var det!
Funderade på om man kan få mer skörd om man bryter av bladen, eftersom mycket kraft går ut i dem.
Jag har aldrig tidigare odlat brysselkål så jag antar att det finns en del saker man bör lära sig.
-
Om du bryter av den översta lilla brysselkålen när den bildas under sommaren, så blir de andra fina och stora.
-
När brysselkålen har växt upp en bit i mitten av sommaren så toppar man hela plantan. Toppskotten är goda att förvälla, så får man lite härliga brysselkålsprimörer mitt sommaren.
Man skall absolut inte ta bort de stora bladen, de fungerar som "solpaneler" åt plantan och producerar näring. Se däremot till att plantan har tillräckligt med näring och fukt att tillgå i jorden hela sommaren, kål kan nästan inte få förmycket av något av dem.
Personligen brukar jag täckodla all näringskrävande kål, dvs att jag lägger färskt gräsklipp runt plantorna i ett ca 5-10cm tjockt lager 2-3 gånger under säsongen.
Och förresten, brysselkål kan sitta kvar på plantorna enda fram till februari/mars. Och det verkar som om de växer långt in på hösten, även efter att frosten har kommit.
Jag brukar skörda brysselkål på julafton, alltid lika uppskattat på julbordet! ;)
Lycka till med odlingarna!