Alternativ.nu

Djur => Getter => Getslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Ull skrivet 15 okt-07 kl 20:42

Titel: getter för kött och skinn?
Skrivet av: Ull skrivet 15 okt-07 kl 20:42
Vi var på en julmarknad i helgen och där sålde en man norska getskinn. De var förvånansvärt mjuka, glansiga och väldigt vackra i många olika färger. Habegäret blev stort.

Vi har får för köttet, skinnen och sällskapets skull. Kan man hålla får och getter ihop?

Vilka getraser lämpar sig för produktion av kött och skinn?
Titel: Re:getter för kött och skinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 15 okt-07 kl 23:20
Getter och får i samma flock hade jag i femton år.  Men om Ni är med i Visna-Maedi-programmet så måste Ni se upp, för om getterna har CAE, vilket tyvärr är vanligt, så skaffar sig fåren antikroppar, dock utan att bli sjuka.  Enligt vad jag har hört.

Uppfödningskostnaden för en av mina killingar var ungefär dubbla kilopriset jämfört med mina små kortsvanslamm.

Senast jag såg en notering på getkött på slakteri var den löjlig, runt 6 eller 7 kronor.  För mig var det inte aktuellt ändå, eftersom jag slaktade hemma av etiska skäl.  Har man en gång varit inne i ett svenskt slakteri så skickar man inga djur dit!

Mentalt/socialt var det inga större problem, men givetvis måste man vara försiktig när man släpper ihop djur som inte känner varandra, och får och getter har lite olika språk.  Om de skulle slåss, eller bråka mycket, så håller inte getternas skelett för de smällar som fåren kan dela ut.

Det här har diskuterats förut här på getforumet, men jag orkar inte leta efter den gamla tråden nu.  Jag tror det var i våras, troligen under perioden februari - maj.
Titel: Re:getter för kött och skinn?
Skrivet av: Ull skrivet 16 okt-07 kl 14:19

Uppfödningskostnaden för en av mina killingar var ungefär dubbla kilopriset jämfört med mina små kortsvanslamm.


Vad kommer det sig att kostnaden blir så mycket högre jämfört med lammen?
Titel: Re:getter för kött och skinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 okt-07 kl 18:40
Vad kommer det sig att kostnaden blir så mycket högre jämfört med lammen?
Tja, andra kan ha andra siffror, men mina killingar åt ungefär lika mycket som lammen per skalle och dag, men slaktvikten var runt hälften.  Getter har man nog för annat än själva slaktutbytet.  Det är keliga djur, skinnen är jättefina, köttet är smakligt...  :P
Titel: Re:getter för kött och skinn?
Skrivet av: Ull skrivet 17 okt-07 kl 15:49
Om man inte har så många getter spelar lönsamheten inte så stor roll.

Vilka getraser ger snyggast och mest användbara skinn?

Jag har fått för mig att getter har sträv och raggig hårrem, men de norska skinnen var tämligen mjuka och glansiga.
Titel: Re:getter för kött och skinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 okt-07 kl 21:36
Det estetiska värdet torde vara beroende av betraktaren.  Olika raser har nog mest olika färg och längd på håren, svenska lantrasgetter är oftast vita eller fläckiga (skäckiga), men även viltfärg (med ål) förekommer.  De mjuka glansiga skinnen kommer nog från unga killingar.  Vuxna djur har lite grövre hår.  Om Du ser ett skinn med mycket och långt hår, särskilt på den främre halvan, så kommer det sannolikt från en vuxen bock, mest hår brukar de ha i 3 - 6 -årsåldern.