Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Moumolia skrivet 13 okt-07 kl 21:48
-
sötost
6 ägg
6 l mjölk
1 l surmjölk
4½ dl sirap
4½ dl socker
Värm upp mjölken till kokpunkten. Vispa ihop ägg och surmjölk o rör ner blandningen i den varma mjölken. Ta kastrullen från värmen. När massan börjar tjockna till en kaka sätts kastrullen på svag värme där den får småputtra under lock ca 8 timmar. Tillsätt sirap o socker då o då, lite åt gången. Låt kakan stå till följande dag innan den stjälps upp. Osten skall se ut som en svamp, vara porös med stora hål och svagt brun till färgen.
Skär upp osten i tunna skivor o servera som efterrätt eller som tilltugg till kaffet. Kan också serveras med sylt och vispgrädde.
-
Har ett värmlänskt recept på sötost.
20 liter mjölk. Värm fingervarm och ha i några matskedar ostlöpe. Låt stå tills det ystat sig. Skär ostmassan och värm under omrörning till det kokar. Låt koka LÄNGE! När det är ungefär en tredjedel kvar, så har man i en redning gjord på tre ägg, 5 dl grädde, mjöl och ev farinsocker. Redningen ska se ut nästan som sockerkakssmet i tjocklek. Ha i redning ock koka upp under omrörning. Klart!
-
Recept från faderns hemtrakter i Doroteafjällen:
6l mjölk
2 vispade ägg
2 msk löpe
1 dl sirap
Värm mjölken till 35-37* dra av från värmen, tillsätt ägg och löpe. Låt stå utan värme i 1- 1½ timma, tills mjölken ostat sej (lite vassla ska bli synlig i kanten).
Skär ett kors i ostmasssan och häll dit sirapen.Sjud eller koka sakta tills osten börjar anta en brun-rosa färg. Rör försiktigt i ostmassan under kokningen. Slå sen upp osten i ett durkslag.