Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: torparna skrivet 10 okt-07 kl 21:44
-
Är det någon som har erfarenhet av att klippa lammen före slakten, för att slippa få ull på köttet? ::)
-
nej, jag har ingen erfarenhet utav det...
Jag undrar bara vad du ska göra med skinnen efter slakten?
Ingen ull, ingen pläd...
-
Lammen klippte jag 6-7 veckor innan slakt och fick lagom långa fällar som blir mycket snyggare än skinn som klipps på berederiet. Det är dessutom bra för lammens tillväxt.
(bilden t.v. er faktisk från lammklippningen)
En äldre bagge som ändå hade grov fäll klippte jag i dagarna innan slakt, därför att jag läste här på forummet att eventuell baggsmak mest beror på förurening från fällen vid slakt. Köttet blev utmärkt - hur just han hade blivit utan klippning vet jag ju inte. Jag slaktar inte själv (än), og jag tror i og för sig att slakteriet är proffsigt nog til att inte låta fällen beröra köttet oavsett.
-
Hej. Jag har aldrig klippt mina lamm innan slakten.Jag flår djuren i en vagga. Exat som när jag flår Rådjur. Naturligtvis gäller det att bära handskar och hålla normal slakthygien. Problemet "ullsmak" handlar inte om att ullens eventuella kontakt med kött. Det är hinnor och skörtlar som ger bismaken även ett fett lamm (är mycket talg) ger "ullsmak" Exakt samma smak dyker upp på Rådjur om inte hinnor skörtlar och talg tas bort vid styckningen. Från hösten och fram till vintern ökar talgmängden.Det är djurets fettreserv. Se till att lymfkörtlarna verkligen är borta när du slaktar. Dom är också en indikator på om djuret är friskt eller inte. Alltså viktiga att hitta och kontrollera.
-
Jag brukar inte heller få ull på köttet.
jag flår mina lamm med händerna, använder kniven väldigt lite..
skär först runt bakbenen o upp under buken till nästa bakben...
flår fram haserna, knäcker av fötterna, sätter snöre i haserna o hänger upp dem i lagom höjd..
ofta på en stege tex...
sedan för jag in handen i ljumsken och flår för hand inte med kniv... man håller ihop fingrarna och tar tag med den andra handen o håller emot på utsidan... så flår jag mer eller mindre hela fåret.. lossar huden för hand.. så mycket som möjligt... ända ner runt halsen..
sedan är det bara att dra ner skinnet med än gång .. det blir de utoin och hänger nere vid huvudet...
visst använder jag kniven ibland om det behövs.. ...
detta sätt läste jag om i en jakt tidning... det var en kille som flådde älg med bara händerna.. han gjorde öppnings snitt i frammellean frambenen och i ljumskarna... älg är ju lite större..
det bästa är ju att man inte skär sönder skinnet om man använder händerna...
och ingen ull på köttet...
ett av många sätt..
:)
-
jag gör precis tvärt om gentemot Gimskogen. Jag hänger upp djuret i en krok i underkäken och flår framifrån. Även det en metod jag hittade i en jägartidning eller möjligen i Jägarens nya kokbok (Klötzke & Mörner). Den boken innehåller allt man behöver veta inför slakt, trots att den inte tar upp tamdjur....
-
Alla sätt är bra utom de dåliga.... ;D
-
Jag brukar inte heller få ull på köttet.
jag flår mina lamm med händerna, använder kniven väldigt lite..
skär först runt bakbenen o upp under buken till nästa bakben...
flår fram haserna, knäcker av fötterna, sätter snöre i haserna o hänger upp dem i lagom höjd..
ofta på en stege tex...
sedan för jag in handen i ljumsken och flår för hand inte med kniv... man håller ihop fingrarna och tar tag med den andra handen o håller emot på utsidan... så flår jag mer eller mindre hela fåret.. lossar huden för hand.. så mycket som möjligt... ända ner runt halsen..
sedan är det bara att dra ner skinnet med än gång .. det blir de utoin och hänger nere vid huvudet...
visst använder jag kniven ibland om det behövs.. ...
detta sätt läste jag om i en jakt tidning... det var en kille som flådde älg med bara händerna.. han gjorde öppnings snitt i frammellean frambenen och i ljumskarna... älg är ju lite större..
det bästa är ju att man inte skär sönder skinnet om man använder händerna...
och ingen ull på köttet...
ett av många sätt..
:)
-
Jag brukar börja med att göra ett litet hål vid en av bak hasorna där sticker jag in luftmunstycket till kompressorn och blåser upp fåret. Se upp när luften kommer ut mot alla klöverna då är det färdigt. Detta gör att huden släpper lättare från kroppen. Annars brukar jag baka lös huden med handen och dra av skinnet. Det skall tillochmed gå att blåsa lös skinnet med en liten slang, men det har jag aldrig prövat.
-
precis så gör ju många från mellan östern.. som sagt alla sätt är bra ...
:)
-
Alla sätt är bra utom de dåliga.... ;D
Ja, nu är det i alla fall slaktat. Lammen klipptes 2 veckor innan, och det var faktiskt skönt att inte ha en långtoig fäll att hålla reda på. ;D
-
sticker jag in luftmunstycket till kompressorn och blåser upp fåret.
:onämen, även om fåret uppenberligen är superdött så känns det liksom så brutalt på något vist fast ändå kan jag inte låta bli att se en svävande fårballong för min inre syn... ;D
-
Jag brukar börja med att göra ett litet hål vid en av bak hasorna där sticker jag in luftmunstycket till kompressorn och blåser upp fåret. Se upp när luften kommer ut mot alla klöverna då är det färdigt. Detta gör att huden släpper lättare från kroppen. Annars brukar jag baka lös huden med handen och dra av skinnet. Det skall tillochmed gå att blåsa lös skinnet med en liten slang, men det har jag aldrig prövat.
Äntligen har jag provat detta. Bekräftar härmed att det går mycket lättare att dra av skinnet när det lossats från kroppen på detta sätt.
-
Äntligen har jag provat detta. Bekräftar härmed att det går mycket lättare att dra av skinnet när det lossats från kroppen på detta sätt.
Jag har aldrig fått det där att funka.. Fast jag har ju iof bara testat en gång. :)
-
Jag har aldrig fått det där att funka.. Fast jag har ju iof bara testat en gång. :)
Det finns speciell utrustning bara för att flå med tryckluft
http://www.youtube.com/results?search_query=air+skinning (http://www.youtube.com/results?search_query=air+skinning)
Och har man ingen tryckluft så kan man blåsa manuellt:
Man blows sheep (http://www.youtube.com/watch?v=yvPD6HxbZGo#)
-
Är det därför man kallar får blåsta/dum som ett får?
-
Är det därför man kallar får blåsta/dum som ett får?
Ja, dum som ett dött får.
-
Är det någon som har erfarenhet av att klippa lammen före slakten, för att slippa få ull på köttet? ::)
Är slaktaren kompetent, så spelar det ingen roll huruvida fåret är klippt eller ej. Däremot så är nersmutsade djur ett problem.