Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Smillla skrivet 09 okt-07 kl 23:03

Titel: Knäckebröd i stenugn
Skrivet av: Smillla skrivet 09 okt-07 kl 23:03
Är det någon som har erfarenhet av att baka knäckebröd i stenugn?? Jag tänkte försöka mig på detta i samband med tunnbrödsbakningen till helgen, men eftersom jag aldrig har gjort det förut behöver jag all hjälp jag kan få!

Är det någon som sitter på något bra recept på grovt knäckebröd? Jag är otroligt tacksam för alla tips om hur jag ska lyckas!
Titel: Re:Knäckebröd i stenugn
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 11 okt-07 kl 10:27
Hittade det här receptet på DN...borde ju va helt ok att skippa dillen om man vill. :)

Knäckebröd med smak av dill
Portioner: 4
Tid: Över 60 minuter

Ingredienser:
2 dl vatten
33 cl ljust lageröl
50 g jäst
7 dl grovt rågmjöl (300 g)
6 dl vetemjöl (270300 g)
1 msk salt
1 msk dillfrön
Dillknäcke
Ett grovt knäckebröd som passar till skaldjur och fisk. Öl och dill i smeten borgar för det. Receptet ger fyra stora bröd.

1. Värm vatten och öl till 37 grader och häll i en bunke. Smula ner jästen i den ljumna vätskan och rör om tills den löst sig. Stöt dillfröna lätt i en mortel. Blanda ner mjöl, salt och dillfrön i degspadet. Arbeta till en smidig och ganska lös deg. Låt jäsa i 30 minuter i en bunke under bakduk.

2. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje bit på ett väl mjölat bakbord till en rund kaka, cirka 2 millimeter tjock . Lägg kakorna på två mjölade plåtar.

3. Nagga kakorna med en gaffel och låt dem jäsa på plåtarna med bakplåtspapper i cirka 20 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen tills kakorna får fin färg på båda sidor. Det tar ungefär 5-6 minuter för varje sida. Vänd med en stekspade. Var noga med att kolla gräddningen hela tiden. Olika ugnar blir olika varma och marginalerna mellan blekt bröd och bränt är små.