Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Magda skrivet 07 okt-07 kl 14:12
-
Vad/hur smakar getmjölk? Det är ju nästan omöjligt att få tag i färsk getmjölk så jag har aldrig smakat det.
Är det realistiskt att ersätta komjölk med getmjölk? Jag frågar eftersom jag funderar på ett mjölkdjur någon gång i framtiden. Dessutom lär laktosintoleranta klara getmjölken bättre än komjölken och vi har flera laktosintoleranta släktingar.
-
Det smakar som.... mjölk 8)
Jag har fått möjligheten att använda getmjölk sedan någon månad tillbaka och jag känner ingen större skillnad.
Började med getmjölk i matlagningen och hela familjen smakade av med skeptiska miner - men nä, det var inte någon märkbar skillnad nästan. Finns en aning annorlunda "sting" i den men det gör bullar, gröt och pannkaka till det bättre ;D
Provade getmjölk till gröten (alltså kall som hälls på) och tyckte det smakade som vanligt!
-
Tack för det svaret. Det lät ju hoppingivande. Är det såpass att du drar i dig ett glas kall getmjölk till kanelbullarna? Går getmjölk att använda till allt som komjölk? typ till grädde och smör? vad tror ni om vispgrädde till tårtan av getmjölk?
Någon annan med erfarenhet av getmjölk?
-
Hej!
Tror detta varit uppe tidigare.
Getmjölk som är varm har en något annorlunda smak gentemot komjölk. Kall är det ingen stor skillnad (tycker jag).
Egendomligt är att grädden flyter inte upp såsom på komjölk.
Vi gjorde en fetaost på mjölken, inga underliga smaker där heller, samt vi gjorde också äggost, som smakade som vanligt.
Getgrädde, har aldrig provat. Är det någon som separerat getmjölk?
Edgar
-
Men hur är det möjligt ??? hur kommer det sig att all getost jag smakat på smakar precis som min gamla bock luktade.. :-[
Eller tycker ni inte att osten heller smakar annorlunda jämfört med ko-ost?
-
Tack för det svaret. Det lät ju hoppingivande. Är det såpass att du drar i dig ett glas kall getmjölk till kanelbullarna? Går getmjölk att använda till allt som komjölk? typ till grädde och smör? vad tror ni om vispgrädde till tårtan av getmjölk?
Nä, har inte vågat mig på ett glas getmjölk till bullarna - men jag dricker inte komjölk i glas heller ;)
Vispgrädde... hm, tror inte det blir någon större succe... Intressant om någon provat! Filmjölk och youghurt ska bli bra, säger de, så det är nästa projekt ;D
Men hur är det möjligt ??? hur kommer det sig att all getost jag smakat på smakar precis som min gamla bock luktade.. :-[
Eller tycker ni inte att osten heller smakar annorlunda jämfört med ko-ost?
Antar att det där "stinget" framtäder mer i koncentrerad ostform :P
Så är det faktiskt skillnad på korttidslagrat och långlagrad ost. Jag äter bara det förstnämnda när det gäller get... ;)
-
Nu var det ju mjölken det frågades efter, eller hur. Och den smakar.....mjölk! Vi använder den till allt. Grädden måste separeras då getgrädden inte flyter upp som kogrädden.
Men getosten blir skarpare efter lagring.
-
Då kanske jag ska ge getmjölken en chans.. ;)
Nån som har möjlighet at bjuda på provsmak?? ;D
-
Jag är verkligen sugen på att smaka getmjölk. Verka som om jag haft fördomar. Vore kul med gräddtårta på getgrädde, eller glass på getgrädde ;D man sk anog inte säga vad det är innan gästerna smakat.....
Jag tackar för alla synpunkter, även angående osten.
-
Men nu är ni tramsiga ;D I England och USA anses getgrädden vara den bästa för många fina bakverk. Och getsmöret är vitt och smakar...ja, fint smör!
Vidga sina vyer lite, kanske? ;)
Edgar, såg din fråga ang. separering först nu. Nu har jag inte så pass mkt. mjölk att jag tycker det är värt att diska separatorn ofta för den skvätten. Men jag separerar lite till glass, grädde till jordgubbarna eller svampsåsen ibland. Smakar som......tja, grädde.
-
Men vart får jag tag i getmjölk? Jag känner ingen getbonde.
Jag var in på den fantastiska butiken Meretes här i Umeå och frågade. Hon (Merete) tog önkemålet på allvar och sa att just nu kan hon inte hjälpa mig men det är fler som frågat så någon gång i framtiden kommer hon troligen hålla getmjölk. Men det är lite lurigt med kyltransporter och så är det ju ingen jättetillgång på getmjölk, det mesta blir ju ost.
-
Hm, tycker man borde kunna hitta en getgård i västerbotten. Ska fundera lite......
-
Jag vet att det finns en i Dorotea. (Visst är det Västerbotten...) Har rest till Provence med "what's her name". Hon är från Danmark och urtrevlig! Tror inte hon har e-mail. Men fråga om nå'n känner till henne.
-
Kommer kanske att kunna få ut några skvättar ur min lappget om ett par månader.. Var hittar jag recept? ???
Har smakat en jättegod fransk vitmögel- med-"färskt"-innehåll, som jag köpte på affären, den smakade som getterna luktar: gott ...
-
Lars Pers Maria menar nog:
Jette Jacobsen
Box 103
917 02 Högland
Tel:0942-411 08
Annars finns även:
Karen Borup-Jørgensen
Högås Getagård 17
922 93 VINDELN
0933-54070
-
Hejsan ... För er som bor i Stockholm eller Göteborg så finns getmjölk att köpa på "Matbruket" respektive "Gudagott" ... För oss som bor i Dalsland så är det inga problem att köpa då Sveriges enda mejeri för getmjölk finns här ;D
mvh Simon
-
Är det någon som vet vad det kostar litern?
-
Jag har fått kontakt med en getgård ca 10 mil från Umeå (Trehörningen) så så fort getterna börjar mjölka igen och jag fött barn klart för denna gången ska jag åka dit å smaka getmjölk. Kanske köpa mig en get eller två ;) Nä, inte riktigt ännu.
-
Och du tror på allvar att du kan låta bli sen? ::)
-
hittade getmjölk i affären här (österrike) och blev tvungen att prova! Med müsli funkade den fint, men de sista tuggorna hade lite speciell smak. (när mjölken blev ljummen)
välkyld skulle jag lätt kunna tänka mig att dricka den till bullarna :D
(jag drack resten av paketet som den var, eftersom det var kort datum på.)
Nu blev helt plötsligt getter ett intressant djurval nån gång i framtiden i alla fall :) :)
Är mjölkfantast av stora mått, men har som alltid trott att getmjölk har en stark "get-smak" av nån konstig anledning...
-
Getmjölk är gott! Tack och lov att sinperioden är slut nu så vi får dricka något annat än den där förgjordade köpekomjölken 8) !
Som på alla mjölkdjur (även människan, antar jag), beror smaken på många faktorer. Utfodring, gener, torrsubstanshalt i mjölken, mjölkmängd med mera.
Klart du ska ha getter, fastfrusen!