Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: HönsMaya skrivet 06 okt-07 kl 19:50
-
Nu kommer min fråga denna gången: Om jag vill plocka fågeln och ska då innan doppa den i varmvatten 80grader.
Ska jag då ta ur den innan jag doppar den?
Hur gör man .
Jag vet ju vad man gör , men inte i vilken ordning där.
//Maya
-
Doppa och plocka den först, ta ur den sen.
Hur gör man när man tar ur? Har gjort det för längesedan men minns inte hur man fick loss det som var inuti och inte heller hur man skulle klippa upp.
-
Varför jag undra var ; om man doppar är det inte risk att det kommer bakterier från analen ner i vattnet...eller , man kanske inte doppar så djupt... ???
-
Nu är han plockad urtagen och upphängd i vedbon.
Levern ligger i kylen , den ska jag steka i smör till frukost :)
Ett hett tips är att ha på diskhandskar då man plockar , det var riktigt bra.
Men jag skulle vilja, precis som sörgården sa; veta hur gör men en snygg urtagning. Varifrån skär eller klipper man ?
Gör oss lite klokare i den frågan , please!!
//Hälsningar Maya
-
Vet inte om ja gör rätt (jar bara gjort de 3 gånger)
Men när jag öpnar så börjar jag i analöpningen och går ända upp till där filen börjar.
Jag tycker de fungar bra och då får jag inhanden ganska bra för att tömma på innehållet men jag har fortfarande inte lärt mig att få ut de fint.
De mästa går sönder för mig, är de nått tipps ni har för de?
Lever på mackan lät gått hoppas jag kan göra de nästa gång.
-
Att man doppar dem i minst 70-gradigt vatten är också för att ev samonella-bakterier skall dö.
Jag brukar också göra ett snitt från analen och upp så att jag får in handen.
-
Vill ni hjälpa mig med då? ;D
Har inte slaktat något än men är snart dags, har två tuppar för mycket..
Hur lång tid tar det ca att plocka dom? Tar man alla pyttefjun och sånt oxå?
-
Senast jag slaktade gick det jätte snabbt att plocka dem, det är väl 10-11 gånger jag slaktat nu. I början tog det tid,mest för att jag skakade så i hela kroppen!
Jag börjar med vingpennorna och vingarna. Därefter från analen och uppåt. De fina strån som finns kvar tar jag bort genom att hälla lite t-röd på en tallrik, tända på och sve-bort dem.
-
Hmmm det låter inte såå svårt man kanske skulle våga prova .
-
Hej
ICA:s kokbok brukar ha en bra beskrivning på hur man delar kyckling. (Med bilder)
under min köksbiträdeutbildning fick vi lära oss att allt ska kokas i 90 grader för att alla bakterier ska försvinna.
mvh
Carmen
-
I början tog det tid,mest för att jag skakade så i hela kroppen!
:o :o :o :o :o :o
Starkt att fortsätta efter en sån upplevelse. ;)
-
Någon som testat att flå istället för att plocka? Vi fick en tjäder i vintras, den flådde mannen, supersmidigt!
Tänkte nästan testa det med de tuppar jag måste knacka också.
Vildvittra
-
Låter intressant, Vildvittra. Kan du inte berätta hur han gjorde när han flådde dem?
-
Vi har flått tuppar. Det gäller dock att ha lite styrka i armarna, gubben brukar klara det bättre!
Vet inte om jag ska va nån slags expert o uttala mig om hur man gör, men jag brukar iaf lägga tuppen/ankan på rygg o göra ett litet snitt från halsen (där är ju redan öppet eftersom man huggit huvudet av dem) o ner mot bröstet, räcker med ett par cm. Sen drar man liksom, jag brukar jobba med fingrarna o köra in dem mellan skinnet/köttet o dra dem in under så långt jag kan. Buken är det lättaste, vingarna ett elände med alla senor som sitter fast, benen är rätt mycket jobb med också. Men som sagt var, är man stark går det lättare, o ibland får man ta till kniven o skära lite försiktigt. Bara man får en början på det så tror jag att alla kan!
Vi tycker det är gott med flådd tupp/anka ibland, det blir mera viltsmak över det plus att det blir lite nyttigare, det mesta fettet sitter i skinnet (se inlägg under slakta anka här nedan ;))
Lycka till!
-
PS
Ju fetare tupp, desto lättare att flå ;D
-
Ja, jga ska nog testa det nästa gång...iaf för att jämföra, för nu har jag testat att skålla och plocka fjädrar, (i och för sig hade jag inget kallvatten utan bara varmvatten)
Men det är et dj--a plock, även om det som sagt gick rätt bra med diskhandskar, man fick bra grepp.
Men med mörka fjäderpennor ser det lätt ofräscht ut, om man inte ska , typ ; klämma varje pormask ::)
//Maya
-
Tack för beskrivningen hur man går tillväga. Jag har länge undrat. Nu kanske man vågar sig på det när det blir dags.
Fast jag vill INTE slakta mina söta Faverolletuppar. De är ju mer som kelgrisar än som tuppar.
-
Tack för beskrivningen hur man går tillväga. Jag har länge undrat. Nu kanske man vågar sig på det när det blir dags.
Fast jag vill INTE slakta mina söta Faverolletuppar. De är ju mer som kelgrisar än som tuppar.
Ja, jag längtar redan.. Hoppas nu det blir några hönor av kycklingarna, så han har några damer nästa sommar. ;D Visst ska man kunna se skillnad på dem rätt tidigt?
-
Här http://medlem.spray.se/susanneskogman/index.htm (http://medlem.spray.se/susanneskogman/index.htm) finns en helsida med slakttips. Hon beskriver också en annan teknik att flå.
-
Låter intressant, Vildvittra. Kan du inte berätta hur han gjorde när han flådde dem?
Har missat att ni svarat på denna tråd. Nu fick ni ju en massa slakttips men jag ska fråga honom hur han gjorde så ska jag skriva här sen. Det är som tur han som står för slaktandet i familjen...
Vildvittra
-
Att man doppar dem i minst 70-gradigt vatten är också för att ev samonella-bakterier skall dö.
Jag brukar också göra ett snitt från analen och upp så att jag får in handen.
Salmonella dör inte vid 70 grader vatten, kokning behövs!
-
Maken sa: "jag gjorde som jag brukar göra när jag snur ett rådjur".
Pressad på lite mer precis info så beskrev han hur han flådde tjädern så här:
Hugg av ben och vingar. Flå av skinnet med hjälp av kniven. Det funkar också att ta hjälp av händerna och delvis dra av skinnet. Lätt som en plätt enligt honom.
Låter ialla fall betydligt enklare än att skålla och plocka - *rys*
Vildvittra
-
Jo, mina styckade tuppar är faktiskt flådda istället för plockade! Så visst kan man flå om man inte noga med att grilla den och vill ha knaprigt skinn!
-
Ja, jag längtar redan.. Hoppas nu det blir några hönor av kycklingarna, så han har några damer nästa sommar. ;D Visst ska man kunna se skillnad på dem rätt tidigt?
Ja, det gör man redan efter några veckor. Tupparna får mörka vingfjädrar. Hönorna blir ljusa.