Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: norris skrivet 03 okt-07 kl 12:23
-
Har ni tips på goda salladsdressingar och olika oljor man kan göra själv? Hur är hållsamheten på dem?
-
Favoritdressingen här består av :
Dijonsenap
Olivolja
Pressad citron
Valfri vinäger
Salt
Krossad svartpeppar
Börja med att vispa ihop senapen med en lite del av oljan, tillsätt mer olja efterhand så att det blir en emulsion (tar man all olja på en gång blir det lätt "gryningt"). Fortsätt vispa, i med citronjuicen och vinägern sen salt och peppar.
Jag brukar skiva purjo eller charlottenlök fint-fint och låta den marinera en stund i dressingen. Sen blandar jag allt med hyvlad (med osthyvel) vitkål.
Dressingen är också god till fisk.
Hållbarheten borde vara rätt ok, beroende på hur mycket vinäger man har i. Håller säkert några veckor i kylen.
Om man lägger färska saker (t.ex. vitlök och chili) i olja så är hållbarheten begränsad, max en vecka eller två i kylen innan det är risk för bakterietillväxt. Det man kan göra är att marinera de färska sakerna i vinäger ett dygn och sen hälla på oljan, den sura miljön hindrar bakterierna att växa till sig.
-
var på en kurs som handlade om "biprodukter"
smakjade en fantastiskt dressing med honumg i;
1dl rapsolja
1dl honung
1msk äppelcidervinäger
1tsk fransk senap itsk curry
värm honungen i ett vattenbad så den blir flytande, blanda i övriga ingredienser och rör om.
hållbarhet; ingen aning!
-
Jag brukar antingen göra ungefär som Vitis, röra senap med olja och vinäger direkt i salladsskålen och sen fylla på med salladsingredienser. Eller det enklaste. Först i med salladsingredienser i en skål, sen salta och peppra lite och så ta 3-4 msk olivolja och 1 msk vinäger, ev. örter, röra om och strö över solrosfrön. Men det är inget jag sparar. Det går så snabbt att göra.
Ett smaskigt alternativ för vitlöksberoende. Krossa vitlök och rör ytterligare ett tag i en mortel med salt, så det blir skummigt. Droppa i lite olivolja och rör hela tiden kraftigt. Risken är förstås att man inte känner salladssmaken.
-
Basilikaolja
Basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter. Håller sig minst en vecka. Kan bli dålig om örter flyter upp till ytan och får kontakt med syre.
3 dl kallpressad olivolja
en kruka basilika
Tillagning:
Koka upp en liter vatten i en kastrull. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan. Smaka av med lite salt och peppar.