Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: fredde70 skrivet 02 okt-07 kl 13:42
-
Hallå alternativ-kompisar!!
Jag har ganska stora mängder med vindruvor som förgås varje år, nu undrar jag om någon här kan konsten att omvandla dessa druvor till vin. ???
-
Det beror nog lite på vilken sort det är? Tror det är olika sorter som man äter som frukt och som man brygger vin på. Men man borde ju för all del kunna göra must och sen vin på det?? Värt att testa!
-
Alltså, vindruvor ger ju liksom det ursprungliga vinet, eller hur? Pressa ur saften och sätt till vinjäst, så blir det vin.
-
Hej fredde70.
För att ge ett väldigt kort svar (principen för vinmakning är väldigt simpel egentligen) av hur man i det allra enklaste fallet kan göra.
Rött vin av röda/blå druvor.
Plocka druvorna, repa av dem från stjälkarna ner i en hink, mosa med en potatismosare, tillsätt lite vinjäst och låt stå i hinken en vecka Täck med en handduk eller dyl. så att flugor o skräp inte kommer in. Varje dag bör man röra runt och se till att fruktmassan (som flyter upp under jäsningen) kommer ner under vätskeytan.
Efter 7-10 dar silar man av alltihopa i en silduk och fyller upp i en glasdameajanne eller dylikt, sätt på vattenlås och glöm bort en månad eller två, tappa sen om det till ett rent kärl med hävert/slang och glöm bort igen nån månad. Nu borde det ha klarnat hyfsat bra och allt socker är bortjäst. Tillsätt lite vinsvavla och tappa på flaska. Lagra liggande källarsvalt ett år innan du smakar.
Vitt vin av vita/gröna druvor :
Druvorna måste krossas och pressas, endast musten skall jäsas. Jäs först i en hink, typ 10 dar eller tills det slutat bubbla, tappa om för att få bort lite bottensats och följ i övrigt proceduren ovan.
För både de blåa och gröna druvorna gäller nog att dom innehåller lite för lite sockerhalt för att det ska bli acceptabel styrka på vinet, det är bra om man kan mäta sockerhalten (ett mätinstrument + mätglas kostar från 50:- och uppåt) och justera med socker eller koncentrerad druvmust.
Detta vara kortversionen ... kom gärna med följdfrågor så ska jag och de andra här försöka svara.
Jag har satt vin på blåa druvor idag, vet ej vilken sort det är, antagligen nån slags hybrid. Husets förre ägare bjöd oss på vin av dessa druvor och det var helt ok.
De gröna druvorna är sedan länge uppätna av koltrastar och getingar. >:(
-
Visst är det en härdig vinsort som fungerar i Sverige som heter just Vitis? :)
-
Visst är det en härdig vinsort som fungerar i Sverige som heter just Vitis? :)
Alla vinarter och vinsorter heter 'Vitis' ... det är själva släktnamnet. 'Vitis vinifera' är den arten man normalt gör vin av.
-
Ahaaa! Det är därifrån ditt namn kommer 8)
-
Tack vitis för ett bra svar!
Nu ska jag hem å testa
-
Hej på Er
Så här gör jag rött vin som blir bra
plocka klasarna och safta av dessa i en maja
ställ in saften i kylen medans du sätter jästen till dom avsaftade klasarna vilket drar ur smak och färg från kärnor klase och skal
efter några dagar tar du bort skräpet så bara vätskan blir kvar tillsätter socker och saften från kylsåpet och jäser färdigt
använd en jäst som är långsam för att få ut smaken bäst
lycka till
-
vet inte hur aktiv tråden är men...
förslag på druvsorter som kan vara bra i zon 3-4? vill gärna göra rött vin även om det verkar bökigare.
-
Är inte bökigare än att göra vin på någon annan bärsort. Röda vinbär till exempel ger kalasgoda viner och smakar som ett vanligt "rödvin".