Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Methoni skrivet 02 okt-07 kl 07:40

Titel: Gryta på get/killing eller lamm.
Skrivet av: Methoni skrivet 02 okt-07 kl 07:40
Två gryta som ofta görs här i Grekland och som jag älskar:

Gryta1:
1kg    kött
1        lök
1½dl  smör
½kg   mogna tomater
1½ dl torrt sött vin
          finkackad persilja
          salt och peppar

eller

Gryta2
1kg     kött
1         lök
500gr  passerade tomater
2½ dl   olja (helst olivolja)
1msk   smör (till stekningen)
2         kanelstänger
8-10   hel nejlika
          salt peppar  

Beredning av de båda:
Skär köttet i kuber
Hacka löken.
Bryn köttet i lite av smöret (gryta 1) el. lite av oljan+ en klick smör (gryta 2), använd stepanna.
Häll över det brynta köttet i en kastrull.
Låt löken få svettas i stekpannan, häll sedan i den i kastrullen.
Lägg i resten av ingredienserna i kastrullen.
Låt koka långsamt i ca 50min.
Späd ev med vatten om det behövs, tills dess det blir en tjock sås.

Servera med kokt ris, potatismos eller friterad potatis, sallad och bröd.