Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Vetekatten skrivet 01 okt-07 kl 17:47

Titel: Jättegod äpplepaj o lättgjord
Skrivet av: Vetekatten skrivet 01 okt-07 kl 17:47
Hittade detta recept i gubbens skolköksbok!

Smörj en ungsäker form. Skala äpple, kärna ur och skär i bitar som läggs i formen ,nästan upp till kanten. Blanda 2 dl vetemjöl o 1 dl strösocker och strö över äppelbitarna. Hyvla margarin och täck som ett lock över. Grädda i 225 grader i 30 min. ungefär eller till lagom färg. Äts lite ljummen med vaniljsås, passar som efterrätt eller till kaffet. Om formen är stor öka mängden av vetemjöl och strösocker. Ett bra tips är också att lägga margarinet och osthyvel i frysen innan ni börjar ska äpplena. Testa den är god, ja faktiskt JÄTTE GOD!!!
Titel: Re:Jättegod äpplepaj o lättgjord
Skrivet av: Majkan skrivet 16 okt-07 kl 06:47
Japp! Denna äppelpaj är så himla god! Har gjort den i 20 år och vi tröttnar aldrig på den! Visst! Testar andra ibland men återkommer alltid till denna!
Kan varmt rekommenderas!
Marika
Titel: Re:Jättegod äpplepaj o lättgjord
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 18 okt-07 kl 20:24
Den här äpplekakan bakade jag idag för första gången, men den är så smaskig att jag måste dela med mig av receptet.
Deg: 300g mjöl, 200g smör, 1 ägg, 125g socker, 1 krm rivet apelsinskal, 1 msk vaniljsocker. Blandas och ställs i kylskåp minst 30 min.
Fyllning: 4-5 äpplen skurna i tärningar och blandade med 1 msk citronsaft. 125g amarettini (mandelbiskvier), smulade.

Smörj en form som man kan lossa kanten på. Kavla ut 2/3 av degen och bred ut den över botten och kant. Lägg på de grovt smulade keksen och äppletärningarna ovanpå. Kavla ut resten av degen och gör ett lock och kläm ihop kanterna. Grädda 35-40 min i 200 grader. När kakan svalnat pudrar man över florsocker.

Nu hade jag ingen apelsin och inte mer än 1/2 msk vaniljsocker, men det gjorde ingenting.
Titel: Re:Jättegod äpplepaj o lättgjord
Skrivet av: froggis skrivet 10 nov-07 kl 15:57
Jag har ett recept på päron paj, jätte god :)

Man tar päron halvor på burk, skivar dem i mindre bitar och lägger i en form, sen strör man på nästan ett paket citron sockerkaka(sån där färdig sats från affärn) och sen så skivar man bara smör ovanpå. Lätt som en plätt :D Och super gott med glass till!
Titel: Re:Jättegod äpplepaj o lättgjord
Skrivet av: Nettus skrivet 11 nov-07 kl 11:41
Hittade detta recept i gubbens skolköksbok!

Smörj en ungsäker form. Skala äpple, kärna ur och skär i bitar som läggs i formen ,nästan upp till kanten. Blanda 2 dl vetemjöl o 1 dl strösocker och strö över äppelbitarna. Hyvla margarin och täck som ett lock över. Grädda i 225 grader i 30 min. ungefär eller till lagom färg. Äts lite ljummen med vaniljsås, passar som efterrätt eller till kaffet. Om formen är stor öka mängden av vetemjöl och strösocker. Ett bra tips är också att lägga margarinet och osthyvel i frysen innan ni börjar ska äpplena. Testa den är god, ja faktiskt JÄTTE GOD!!!
Instämmer! Den är jättegod - och så enkel att slänga ihop!