Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: Susanne skrivet 05 dec-04 kl 12:07

Titel: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Susanne skrivet 05 dec-04 kl 12:07
Jag har alltid blivit varnad, från flera olika håll, att INTE ge värpfoder till våra lantraser pga den drivande effekten och har därför alltid gett allfoder. Men så köpte jag ändå värpfodret, fylld med ångest och trodde att nu pajar jag hönsen. Eftersom jag har 12 mil till närmaste lantmanna och allfodret var slut den gången så hade jag inget alternativ. Man åker inte hem med tom bil när det är så pass långt att åka. Men nästa gång jag hade vägarna förbi lantmanna så tänkte jag ta hem lite allfoder för att slippa ge värpfodret. Då fick jag veta ENDA skillnaden mellan fodrena var att värpfoder innehåller kalk, vilket allfoder saknar. Jag struntade då i allfodret eftersom jag lika gärna kunde fortsätta ge av värpfodret tills jag behövde nytt foder.

Men varför varnas det för att värpfoder skall vara så drivande och olämpligt att ge när den enda skillnaden är att det innehåller kalk? Kalken i sig är väl inte drivande, utan det är väl proteinmängden, eller??  ???

Eller är det så att det söderut finns flera olika värpfoder, mer eller mindre drivande, som saknas i min ände av landet? På Sveriges nordligaste lantmanna finns det bara två foder som erbjuds till fjäderfän - allfoder och värpfoder. Allfoder är tänkt till ankor och gäss medan värpfodret är till höns. Den skillnaden är, som sagt, att värpfodret innehåller kalk.
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Anders skrivet 05 dec-04 kl 18:53
Men varför varnas det för att värpfoder skall vara så drivande och olämpligt att ge när den enda skillnaden är att det innehåller kalk? Kalken i sig är väl inte drivande, utan det är väl proteinmängden, eller??  
En viktig skillnad mellan lantraser och industriraser är den att industriraserna är avlade på sätt att de skall producera maximal mängd av vad det nu är för något. Lantrasernas förnämsta kännetecken är att de anpassar sig efter födotillgång och kvalitén och innehållet på denna.

Industrikor kastar iväg den mjölk de är avlade för att producera. Bondens uppgift är att se till att kon inte magrar för mycket och kollapsar när hon producerar som mest. Kon avkastar mer mjölk än hon kan få i sig som föda. Proportionerna av energi, protein, mineraler, vitaminer är därför oerhört viktiga. Stråfoder, som idisslaren är specialiserad på att omvandla till högvärdiga födoämnen och som hon egentligen bara skall äta, ges i så liten mängd som möjligt (och naturligtvis så tidigt skördat som möjligt) eftersom volymen är för lite koncentrerad (tidigt skördat kan innehålla detta) Stråfoder måste ibland ges för att de inte skall få våmsår (motsvarande vårt magsår ungefär). Får inte de industrialiserade hönsen tillräckligt med proteinrikt och energirikt foder så kollapsar dom. Äggen blir utan skal eller väldigt svaga och benen i hönan lakas ur om hon inte får kalk (och snäckskal) i tillräcklig omfattning.

Lantraserna anpassar sig. Kon ger dåligt mjölk om hon får dåligt med foder och foder med svagt energi- och protein-innehåll etcetera, men hon dör inte. Lantraskossan ger därför inte lika mycket mjölk som den industrialiserade, även om hon har ett överflöd av energi- och protein-tillgång. På samma sätt är det med lantrashönan.
Hon har bättre anpassningsförmåga av sin äggproduktion än industrihönan.

På våren när fodret var slut för småbrukaren och kanske bara halm fanns att ge eller ens det så klarade sig lantraskossorna tills det första färska gräset kom. På samma sätt med lantrashönsen. Det var inte alla år man kunde ge sina höns och andra djur fullgott foder. Djuret måste klara livhanken på sämre foder. Det var därför man sparade dom och det först efter andra världskriget då den billiga energin vällde in och börja slå ut lantraserna.  Billiga transporter, billig olja, bensin, diesel, kraftfoder, konstgödsel, kemikalier osv gjorde behovet av att ha djur som hade en bra anpassningsförmåga ointressant.

Drivande foder kan vara av två varianter. Det ena är om fodret innehåller hormoner eller hormonliknande substanser eller ämnen som stimulerar kroppen att producera de hormoner som sätter fart på mjölkproduktion eller äggproduktion. Färskt gräs och vissa typer av gräs innehåller mer än andra. Soljus.  Oxytocin stimulerar mjölkkörtlarna att producera mjölk. Östrogen stimulerar utvecklingen av bröstkörtlarna.

Den andra typen av "drivande" foder är när foder ges i sådan omfattning avseende på kvantitet och kvalitet att djuret producerar maximalt vad hon har förmåga till.  För lantrasen spelar det ingen roll om hon producerar på sin toppnivå.  

Även inom lantraserna finns det ju indviduella variationer på olika sätt. Även lantraserna är mer eller mindre avlade.  Men att lantraserna skulle kunna paja för att de får för för mycket av "högkvalitativt foder" tror jag inte på. Proteiner består av aminosyror och vissa aminsyror kan ju stimulera på olika sätt.

Jag har både för liten erfarenhet och kommer inte heller ihåg hur lantrashöns fungerar (äggproduktion, välbefinnande) när man frångår olika former av "fullfoder" och ger dom det foder de fick förr i tiden (tiden före fullfodret)
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Kicki skrivet 06 dec-04 kl 15:28
Här "nere" i mittenSverige finns det flera olika sorters värpfoder:
* Helveg - är det som du sett på Granngården. Ett vegetabiliska foder för vuxna höns. 16% proteinhalt
* Sundfor - KRAVmärkt helfoder. Innehåller mycket fisk vilket tyvärr medför att äggen smakar fisk.  16% proteinhalt.
* Det vanligaste värpfodret, pullfor- innehåller animaliskt protein 19 % proteinhalt
* Värpex - för högvärpande höns såsom i hönserierna. Innehåller 24% proteinhalt
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Anna Ho skrivet 04 jan-05 kl 16:26
En liten fråga, hur tusan kan KRAV fodret få innehålla fisk, när det görs så mycket reklam om att Kravhönsen endast får vegitabiliskt foder.
KRAV-regler i ett nötskal, eller?? ;)
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Kicki skrivet 04 jan-05 kl 16:35
Tjaa, de kommersiella KRAV-hönsen kanske får ett annat foder än det som bjuds ut till privatpersoner   ???
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Ronny skrivet 05 jan-05 kl 12:58
Susanne!

Kanske är det jag som förvirrat begreppen och varnat för fri tillgång till "värpfoder" året runt, åtminstone till lantrashöns. Vad jag egentligen menar är foder med hög proteinhalt. Även "Allfodret" har ju en relativt hög proteinprocent i jämförelse med tex säd. Men det finns ännu kraftigare värpfoderblandningar med över 20 % protein.

Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Kicki skrivet 05 jan-05 kl 14:55
Ska vi tro på SLU´s slutsatser vad det gäller fodret är väl inte det vegetabiliska fodret så bra som vi trott eftersom vissa ämnen som de behöver bara finns hos animalier så de på en ensidig diet med t.ex. allveg och något sädtillskott får brister.

Till Anders: Det du skrev om "industrihönsen"s oförmåga till anpassning håller jag inte med om. Innan jag skaffade mina hedemorahöns hade jag bl.a. värphybriden DeCalp och de hönorna anpassade sig mycket bra efter ett tag. Jag köpte dem från en hönsfabrik där de var burhöns som skulle till slakt eftersom de fyllt ett år och började gå ner i värpning p.g.a. behov av vila och ruggning. I början vrerkade de helt intelligensbefriade: de fattade ingenting vare sig av reden, att gå in och ut i hönshuset m.m. vilket dock inte var så kontigt eftersom de bara suttit på gallergolv i en A4-arksstor bur och inte ens sett dagsljus. Min tålmodiga underbara stora Faverolletupp lärde dem att vara och uppföra sig som höns medan jag tvingade dem lite - gav enbart korn/havrekross en period - för att de skulle komma ner i riktig vila, sluta värpa och rugga ordentligt och efter denna period levde de som vilka lantrashöns som helst: lika naturligt frigående, lika noga med att värpa i redena (de var t.om. jättenoga med att gömma äggen under ströet i redet efter varje värpning vilket inte ens mina hedemorahönor gör), lika naturligt skiftande med årstiderna i sin värpning resp. vila o.s.v.
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Ronny skrivet 06 jan-05 kl 20:50
Jo, det lär väl vara jag som är "mr lantraser him self" men det "artistnamnet" får du själv stå för.  :)
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Johan P skrivet 08 jan-05 kl 12:02
Allfoder, värpfoder skilnaderna är ofta små i innehållet, de som skiljer mest är nog namnet ;D
När jag följer denna och andre liknade diskussion får jag en känsla av att jag är otroligt slarvig med mina djur.
de har naturligtvis fri tillgång till snäckskal men anars lever de till störsat del på havre och vad de kan hitta på gården under dagen , från de att jag släper utt flocken av åsbo, ölandsgäss pärlhöns och ankor finner de största delen av sin mat själva.
Efterssom de går tillsammans har de inte fri tilgång på havre, ankorna och gässen blir aldeles för feta då, de får i stället en gryta( 2 kg?)  på gårdsplanen när de kommer utt, hönsen har då en möjlighet att konkurera med gäss och ankor om maten .
All och värpfoder får de bara som tillskått under våren och sommaren.
För att kunna ge kyklingarna lite extra har jag använt gröna kompost galler där  kyklingarna kan komma igenom och äta kyklingfoder.
 Men de djur som jag inte har frigående får Allfoder i ringa mängd under hela året, de har inte möjlighet att finna egen mat i rastgården i samma utsträkning som de frigående.
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Susanne skrivet 09 jan-05 kl 10:18
Värpfodret heter Hel veg och innehåller 15,5 % protein. Jag vet inte vad allfodret innehåller, men jag ska kolla nästa gång jag måste köpa foder. Jag har faktiskt aldrig kollat innehållet eftersom jag bara utgått från att det är allfodret man ska ge till lantraser. Men om det stämmer det säljaren på lantmanna sade så ska den innehålla samma mängd protein, eftersom enda skillnaden ska vara kalken - värpfoder innehåller kalk medan allfodret inte gör det.

Johan - Jag upplever inte alls att du är slarvig, bara att du håller hönsen utifrån andra förutsättningar. Tänk på att vi bor i olika delar av Sverige! Det går inte att hålla höns likadant i norr som i söder. Att t.ex. låta hönsen leta sin föda själv under vintern i min ände är ohållbart med tanke på att de måste hållas inne den kallaste årstiden. Även om de bitvis kan gå ute så finns det ingen mat att finna. Antingen så skulle de svälta ihjäl eller så måste de göra som tjädrarna som specialiserat sin vinterföda på enbart tallbarr.  ;)


Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Kicki skrivet 10 jan-05 kl 15:51
Allfodret innehåller 16% protein. Motiverade säljaren varför lantrashönsen inte skulle behöva kalk?

Det jag menade med att kanske hönserihönsen får annat foder är om det ev. finns något speciellt foder för storkonsumenter som inte finns ute på marknaden utan som köps direkt från tillverkaren - tvivlar starkt på att de som har hönserier köper sitt foder via Granngården. De köper väl bulk och det kan väl mycket väl vara något annat, kanske billigare, foder än det som vi kan köpa på säck.

Även om jag bor 100 mil längre söderut än Susanne så bor jag ändå ca. 90 mil längre norrut än du Johan så jag bor ganska precis mitt emellan er två. Här hos mig skulle hönsen också svälta ihjäl vintertid om de skulle få söka sin egen föda vintertid eftersom vi i vanliga fall har snötäckt hela vintern, utom i år. Sverige är så lååångt och har helt olika klimat i söder och i norr så det är väldigt svårt att diskutera både foder och skötsel eftersom förutsättningarna är så totalt annolunda beroende på vart man bor.
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Susanne skrivet 10 jan-05 kl 17:21
Det är inte säljaren som sagt att lantraserna ska ha allfoder, utan det har jag fått rekomenderat från andra håll. Det var jag som frågade säljaren vad skillnaden mellan fodrena var, eftersom jag inte trodde det var lämpligt att ge värpfodret till lantraserna pga att det skulle ha en drivande effekt. Vad gäller kalk så fick ett par bekanta veta att mängden kalk i värpfodret var tillräckligt, men det verkar inte stämma för deras höns började äta varandras fjädrar för att kompensera kalkbristen. När de började ge fri tillgång på snäckskal så försvann problemet med fjäderätande höns.

På tal om att leta föda vintertid så är det lustiga att när vårsolen börjar värma i mars/april så verkar också en massa kryp komma fram trots att snön ligger djup. Ska nämna att norr och söder har olika definitioner på vår, etersom våren här består av massor med snö och massor med sol (men inte en enda blommande blomma  ;)), och att färdas ute med skidor, skoter eller hundspann, att sitta och sola  8) i en snöskottad grop och grilla korv och koka kaffe över elden, eller ligga på isen och stirra ned i ett hål och hoppas att rödingen ska nappa. När den tidpunkten är nådd här, då verkar det finnas en och annan insekt som vaknat till liv för matmängden inomhus minskar rejält. Det tolkar jag som att de hittar en massa gott utomhus även om det i mina ögon inte ser ut att finnas en tillstymmelse till ätbart mit i allt det vita. Höns är verkligen fenomenala på att hitta föda om det finns att hitta något!  ;D

Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Johan P skrivet 10 jan-05 kl 18:05
Ja långt är de, efter stormen som härgade här nere i söder har nu värmen kommit 13 grader  ???
Mina ankor hittar så mycket mata att de ratade havren som de fick, och de händer inte ofta.
Nä nu är nog ett av de stora problemen att hönsen äter upp snädroparna ;)
Tyver måste jag hålla mina 55or inne stormen fick halva ladugårdstaket att glida, och nättaket i deras gård är förstört av fallande eternit plattor, får se när de kan ordnas???
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: manna skrivet 13 jan-05 kl 08:11
vad i hela världen är en rullebör?

 ;D Nä men...! Ved du ente va en rullebör e fårr nåed? Ja kann nock tro ad du kallar de "skottkärra"!
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: AndersT skrivet 13 jan-05 kl 20:58
Jag ger mina höns fasanfoder,fri tillgång, ofta grönsaker, snäckskal ibland, överblivet bröd(inte mögligt), ofta en blandning av vete/havre-kross,och låter dem vara ute i hönsgården när de vill och gå fritt ute när jag är hemma. Min erfarenhet är att de äter det de tycker om och att de själva kan balansera sin kost.. Jag har ganska stora höns, Brahma och Wyandotte, och någon blandras. Tidigare så hade jag även dvärghöns och de föredrog allfoder framför fasanfoder..
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Kicki skrivet 14 jan-05 kl 08:01
Det är ju ganska logiskt att de små dvärgarna föredrog det protein- och fettrika fasanfodret. Eftersom de små raserna är mycket livligare behöver de mycket mer energi än stora och lugna. Mina hedemoror är ju också livliga och föredrar uppenbart de fetare frösorterna. De är blanka och fina i fjäderdräkten och har än så länge inte blivit överviktiga. Jag kan bara tänka mig hur de laxfärgade stora faverolle, som jag hade förut, skulle sett ut efter ett tag på samma diet - hade de gått ner i en utförsbacke hade de säkert rullat ner...
Dina stora tunga raser är väl också tämligen flegmatiska och skulle snabbt bli feta om de åt samma som de små.

Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Rosa skrivet 22 feb-05 kl 21:02
En liten fråga, hur tusan kan KRAV fodret få innehålla fisk, när det görs så mycket reklam om att Kravhönsen endast får vegitabiliskt foder.
Det var nog så från början men....
Att få fram ett helt vegetariskt foder som täcker hönans behov har visat sig vara mycket svårt. Ska fodret vara vegetariskt måste därför syntetiska aminosyror tillsättas.
Detta var tidigare tillåtet enligt KRAVs regler, men är det inte längre sedan EU förbjudit sådana tillsatser i ekologisk djurhållning!
Enda alternativet är därför att tillsätta fiskmjöl i fodret.

Det är det fina med EU det som gäller en dag gäller inte nästa dag  ;D
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Ronny skrivet 23 feb-05 kl 02:19
Det är vad jag vet inte uttalat från forskarhåll att animaliskt protein är nödvändigt i hönsfoder. Inte i människofoder heller för den delen - fast själv sätter jag mer än gärna i mig sovel som mjölk, ägg, kött och fisk. Och förresten så kan väl detta med animaliskt protein tillgodoses, utan att man behöver ge hönsen osmakligt fisk- och/eller sillmjöl? Daggmask är ett exempel.
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Kicki skrivet 23 feb-05 kl 08:33
Hmm, daggmaskar finns det inte särskilt gott om vintertid med ½-1 meters snödjup över och 3-5 dm. stenhård tjäle. De är inte så lättåtkomliga då...  ;)
Jag ger torkade insekter istället (sköldpaddsmat) emellanåt. Det skulle bli för dyrt att ge oftare och jag tror inte heller att de behöver så hög proteinhalt dagligen som ges i färdigfordren. Har svårt att tro på att den vilda djungelhönan får i sig sådana stora mängder småskryp varje dag att det kommer upp i 16% av totala fodermängden per dygn.

Att det animaliska proteinet är nödvändigt för hönsen stod i den studie från SLU som Susanne hänvisade till. Att det är det för oss människor finns att läsa bl.a. i flera nya forskningsrapporter. Därifrån har detta med paleolitisk kost = stenålderskost kommit och patientstudier har gjorts bl.a. på medicinska kliniken vid Malmö sjukhus. Ganska många länkar finns om detta på nätet via de vanliga sökmotorerna.

Du Ronny skrev vad du själv äter - jag har varit vegetarian flera perioder men äter just nu en modifierad form av stenålderskost med mycket rot-och grönsaker, kött, skaldjur och fisk men lite mjölk, mjöl och socker = Man blir stark och smal och det passar perfekt för självhushållning!  ;D
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Gruff skrivet 23 feb-05 kl 08:49
Jag som som intresserad herpetolog som varit i djungeln tror säkert den lilla djungelhönan hittar ett överskott av småkryp. Det formligen KRYLLAR i undervegetationen"

Men att skicka efter ett par kilo levande mjölmask eller Zophobas är inte svårt. Det finns företag som skickar på posten till alla som håller reptiler hemma. Det blir en djäkla fart på kycklingarna då!  ;D

Själv maler jag lite av hundmaten i kaffekvarn!  :)
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Gruff skrivet 23 feb-05 kl 08:57
Men om det stämmer det säljaren på lantmanna sade............

Den meningen oroade mig lite grann..... Själv läser jag innantill på förpackningarna, och klipper ut och spar innehållsförteckningarna i en pärm. Då VET jag! Eller ja....jag vet så pass mkt. som tillverkaren vill avslöja  ;)

Men att lägga ansvaret för sinna djurs och i slutändan min egen mathållning på en försäljare, skulle för mig kännas lite riskabelt. Vill han sälja, eller att mina djur och jag själv ska må bra? Och enligt vilka kriterier definieras  att "må bra"? Men det är en annan diskussion som säkert skulle flyttas av admin  ;)

Men med en sax och en pärm kommer man långt......
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Susanne skrivet 23 feb-05 kl 09:30
Just då var jag tvungen att lita till säljaren eftersom allfodret var slut. Jag hade heller inte varit förutseende nog och memorerat allfodrets innehåll, eller tagit med en gammal lapp hemifrån...  ;) Jag kunde alltså inte jämföra själv (annars hade jag såklart gjort det!), så den enda lapp jag kunde titta på var värpfodrets och sedan lita till säljaren.

I det fallet förlorade dessutom säljaren på informationen eftersom svaret ledde till att jag trots allt inte var i behov av foder och behövde därmed inte köpa något.  :)






Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Rosa skrivet 23 feb-05 kl 09:40
Det är vad jag vet inte uttalat från forskarhåll att animaliskt protein är nödvändigt i hönsfoder.

Det jag skrev var inte mina personliga funderingar det var ett utdrag ur just en forskarrapport...
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Rosa skrivet 23 feb-05 kl 09:51
Själv maler jag lite av hundmaten i kaffekvarn!  :)
Gör du !!
Vad jag vet ska man inte (förbjudet) ge producerande djur foder som innehåller animaliskt protein (fisk undantaget)  med tanke på BSE risken..
Hundmat innehåller ju diverse urk..
Men du kanske har egen hemmaproducerad och torkad hundmat som du mal.. :)
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Charlotte skrivet 23 feb-05 kl 10:22
 Nu för tiden får inte ens hundmat innehålla urk, tror jag :)
 Jag har givit mina köttfärs, får man det?? Säkert inte..... Detta gjorde jag en gång när jag hade kycklingar tidigt på våren och dom av någon anledning hackade varandra. Efter att ha fått tips om att köttfärsen skulle hjälpa så slutade dom.
                         Mvh
                        Charlotte
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Rosa skrivet 23 feb-05 kl 10:34
Jo jag tror att den får det, :-\  definationen av urk har ju blivit ganska hård numer.
Man får inte ha tex hönsmatssäckar så att Get Får Ko etc. kan komma åt dem och äta av fodret numer pga att hönsfodret räknas som urk ..
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Gruff skrivet 23 feb-05 kl 13:32
BSE risken? Hur många BSE fall är vi uppe i nu? Trafikrisken? Hur många har dött i trafiken hittills i år? Går du över gatan? Högsta antal dödsolyckor i hemmet sker i badkaret. Vågar man ens gå in i ett badrum? Flest våldtäcker sker i hemmet. Vågar jag gå naken så min sambo ser det? Flest bakterier har man i munnen. Vågar man pussa sin partner?

Kan tyckas något infantilt exempel, men jag tycker man kan avgöra sånt själv utifrån den FAKTISKA risken.

Min hund är en familjemedlem, och jag ger honom inget som jag inte skulle kunna tänka mig äta själv. Om jag sen ger lite till hönsen i uppväxten och sen äter ägg och kyckling så det är min ensak, så länge jag inte säljer eller ger bort ägg och kött till andra.
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Charlotte skrivet 23 feb-05 kl 13:37
 Om vi skulle titta riktigt noga på alla paragrafer som finns (och det kanske vi borde???) så finns det inte mycket vi får göra  ;)
 Tanken slår mig, är det BSE hönsen kan få?? Eller kanske Galna Tupp Sjukan??? Det har mina redan nu när våren börjar komma ;D
                        Mvh
                      Charlotte
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Kicki skrivet 24 feb-05 kl 17:48
Men du Rosa, om hönsmaten innehåller urk ska vi väl inte ge våra höns den alls!!!
Varför skulle det i så fall vara värre om get, ko, får mfl. åt den urk-maten än att hönsen gör det?

Näe, tacka vet jag hemmablandat foder. Då vet jag att den inte innehåller något urk alls!  :)

Jadå, Gruff. Jag köper också levande mjölmask ibland men den är väldigt dyr (och äcklig!). Maggots är också bra och billigare, de finns i fiskesportaffärerna i. Mina vaktlar älskar också dessa maggots. Fördelen med de torkade insekterna är att de kan blandas i fodret och att de inte utvecklas till insekter om någon skulle undgå att bli uppäten.
Frysta insekter avsedda för akvariefiskar går också att blanda i fuktigt foder - dyrt men gott för fåglarna. Finns på zooaffärer.
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Charlotte skrivet 24 feb-05 kl 19:18
 "Urket" i hönsmaten måste i såna fall vara fisk (animalisk) protein som inte växtätarna får äta.... Dom kan säkert få Galna Fisk Sjukan också....
 Om det är urkigt eller ej beror  på vilka djur som äter....
 I Svenskt hundfoder får det väl tex inte längre förekomma kadavermjöl, eller har jag fattat fel?? Och visst är det sånt vi människor förmodligen skulle tycka vara "urkigt" att äta i hundmaten (juver, strupar osv), men inget som är hälsovådligt "urkigt"....
  Man kunde kanske ha Daggmaskodling åt hönsen?? Har sett att kaninuppfödare i USA brukar ha maskodling...
                            Mvh
                         Charlotte
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Gruff skrivet 24 feb-05 kl 22:34

Jadå, Gruff. Jag köper också levande mjölmask ibland men den är väldigt dyr (och äcklig!).

Nejhejdå...inte om man vet var man köper billig!  ;)
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Ronny skrivet 25 feb-05 kl 01:16
Jodå, maskodling i typ kompoststack är ett gammalt beprövat sätt att tillgodose hönsens behov av animaliskr protein även under den kallare årstiden. Denna metod beskrivs i flera gamla hönsböcker. Vad jag vände mig mest emot var att nån sade att man "måste" ge hönsen ett foder med fiskmjöl i. Det "måste" man inte alls göra!
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Jullan skrivet 26 feb-05 kl 13:55
Men hur kan det vara farligt att ge hönsen köttrester när de är allätare ???

Jag menar, skulle de t.ex. hitta ett dött djur ute skulle de ju äta upp det, eller?? Jag ger inte mina höns sådär värst mycket kött, kan jag inte påstå. Men sånt som blivit över efter middagen måste väl vara OK?? (Fast inte kyckling, där drar jag min egen lilla gräns) Jag skulle gissa på att mängden kött/höns hos oss nog knappt skulle komma upp i ett kilo om året.

Vi har blommehöns som vi förutom hushållsavfall ger en blandning av krossat korn, havre och så Pullfor allfoder. Tror ni det är OK?? Fast skulle hönsen själv få välja, så skulle de nog vilja äta vetelängder hela dagarna. Vi får ibland överblivet bröd från ett bageri. Grova surdegsbröd kan ligga kvar i dagar, men vetelängder och kanelbullar försvinner snabbt!  ;D
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Charlotte skrivet 26 feb-05 kl 14:05
 Jag tror inte heller det är ett dugg farligt....
Men vi får tänka på att EU och Jordbruksverket är stora tungrodda "organisationer" som ofta verkar ha "liten hjärna" ;)
 Och har man bestämt att det är farligt för alla livsmedelsproducerande djur att äta animaliska proteiner så ÄR det så, oavsett hur djurets "natur" är...
                          Mvh
                        Charlotte
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Kicki skrivet 28 feb-05 kl 13:11
Nej, jag tror inte det finns någon - hur så? Vad  har detta med det att göra?
Vi är ju också produktionsdjur: Vi äter både både dem höns och deras produkter äggen så vari ligger skillnaden? Är vi i så fall helt bombis helsäkra på att inget "urk" kan spridas via dem till oss???
- Ingen trodde väl ända tills för några år sedan att grisarna, fåren, korna, eller människan, kunde få sjukdomar via fodret heller...
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Rosa skrivet 28 feb-05 kl 20:40
Nej, jag tror inte det finns någon - hur så? Vad  har detta med det att göra?
SJVs regler gör den här skillnaden på idisslare och icke idisslare klart och tydligt.

Skriver man då så här:
Varför skulle det i så fall vara värre om get, ko, får mfl. åt den urk-maten än att hönsen gör det?
Blir man kanske osäker på det..  :-\
Titel: SV: foder med hög proteinhalt??
Skrivet av: Kicki skrivet 01 mar-05 kl 09:02
Jag är inte dum - jag vet också att det lagmässigt görs skillnad men ville belysa det faktum att vi så lätt "huar" oss inför vissa saker medan andra får passera utan att vi ens funderar på dess konsekvenser och effekter på vare sig dem eller oss själva i slutänden.
Före BSE och Mul-och klövsjukans utbrott visste bara sjukvården om att Creutsfeldt Jacobs sjukdom fanns, inte allmänheten, och alla åt då utländskt nötkött utan att blinka. Forskare, läkare och hälsorörelsen skrek ut sina varningar men blev så tystade av de svenska myndigheterna att de flesta aldrig fick chansen att höra vad de hade att säja och jag tvivlar dessutom på att det hade hjälpt. De hade nog tyvärr inte blivit trodda eftersom myndighetsrespekten är så stor hos gemene man att om den förkastar en sak så tror inte folk heller på den (aktuellt exempel just nu är forskares, läkares och arkeologers rapporter om orsakerna till flera av våra vanligaste sjukdomar som bara tystas ner). Vi har så många gånger blivit lurade av de statliga myndigheter som ska övervaka sådant och är till för att skydda vår hälsa att hundratals svenskar har dött p.g.a. myndigheterna tyvärr inte är så neutrala som vi tror utan till stor del är "köpta" av fabrikanterna och därmed får ekonomiska intressen i frågan. Därför reagerar de först då de är absolut tvungna för att katastrofen är ett faktum.
Några ex. som till slut stoppades: Hormoslyr, Neurosedyn, DDT, flera färgämnestillsatser i mat (bl.a. vissa blå och röda färger), vissa p-piller, några av de förut godkända konserveríngsnmedlena i mat, kadavermjöl i djurfoder samt andra djurfodertillsatser såsom hormoner, tillväxtfrämjande kemikalier, antibiotika m.m.
Några ex. där de än så länge "klarat sig" och sluppit agera: Idag är fortfarande t.ex. härdat fett och nitrittillsats i kött m.fl. tillåtna, trots att alla forskare vet att det är cancerframkallande, spannmål tillsätts kattmat trots att de vet att detta framkallar bl.a. njursten och diabetes hos katter m.m. - och myndigheterna tiger! Jag blev t.om. rekommenderad av en veterinär att ge min 18 år gamla katt det foder som de sålde på den veterinärstationen. Då jag ifrågasatte varför katten skulle äta detta foder och varför fodret, som uppgavs vara ett njurskonande foder för gamla katter, skulle vara så bra då det innehöll mycket veg. kolhydrater (spannmål) och lite animliskt protein (kött) utan mest veg. protein i form av ärt- och sojabönmjöl till en katt som är ett rovdjur och inte är skapt för att äta spannmål alls utan har för kort tarm för att kunna tillgodogöra sig växtkolhydrater och växtprotein alls. Det som forskarna kommit fram till är ju att ge gamla katter och hundar verkligt högkvalitativt foder med lika mycket protein och mer fett som till yngre djur. Då blev han röd i ansiktet och svarade förläget att min katt kanske inte behövde detta foder ändå... - Det han inte visste var att jag (genom en bekant till mig är vererinär) visste att de har provision på det djurfoder de säljer och att de t.om. bjuds på utlandsresor av dessa fabrikanter om de säljer tillräckligt mycket!!!  >:(
Därför tycker jag det är av störta vikt att vi själva tänker efter vad vi stoppar i både oss själva och våra djur och vilka konsekvenser det kan få.
Då det gäller produktonsdjuren beror deras foder ju på vad sedan deras kött och de ägg vi äter innehåller och vilka konskvenser kan det får på oss. Vi behöver inte vara köpta av foderfabrikanterna och blåögt tro på allt de säjer som de intre behöver stå för och ta konsekvenserna av utan bara är deras försäljningknep för att fåoss att köpa mycket och stärka deras ekonomiska intressen. De har inget egentligt intresse i våra djur - de struntat fulllkomligt i om Agda dör - utan driver företag så självklart används de billigast möjliga råvarorna, inte de med högsta kvaliteten för då blir fodren dyrare, för att säljas med största möjliga vinst - dumma vore de väl annars.
De enda som bryr sig om vår och våra djur hälsa, och som får ta konsekvenserna, är vi själva!