Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: högland skrivet 28 sep-07 kl 23:44
-
Jag funderar på att gå och storhandla under helgen, och såg att tomatkonserverna börjar ta slut i mitt skafferi. De jag använt tidigare har varit de billiga eldorado från willys. De kostar under 3kr för en burk, men sen består de av dubbelt så mycket vatten jämfört med de dyrare märkena.
En bekant påstod att det fungerar finemang att använda tomatjuice istället för tomatkonserv när man lagar mat. Och tomatjuicen kostar under 10kr för en 1L-tetra. Det kunde vara ett billigt alternativ, och kanske rätt smidigt.
Någon som använder tomatjuice för pastasåser etc?
Ett ytterligare alternativ vore att använda tomatpure, eller kanske till och med färska tomater. Fast tomaterna är dock väldigt dyra här, tror de kostade 39kr/kilot på ica denna vecka.
Och de små körsbärstomaterna kostar ofta 149kr/kilot för de svenskodlade kravmärkta. Det blir en dyr spaghettisås.
Vilka märken och typer köper ni?
-
Vi brukar oftast köpa icas ekologiska på tetraförpackning, 500 g. Annars blir det Kung Markattas ekologiska på konservbrurk. Finns inget annat och det är kris ;) blir det icas oekologiska också den på tetra.
Till pastasås tycker jag krossade eller hela tomater man själv mosar sönder är att föredra, jag tycker juice eller passerade tomater blir för "slätt" - ingen struktur.
Köpetomater funkar dåligt att använda. De är alldeles för vattniga och har ingen smak, jag har försökt. Hemtomater har jag inte testat.
-
Vi var och handlade idag. Bland annat köpte vi konserverade krossade tomater för 2:79 burken. Enligt innehållsförteckningen innehåller burken 60% krossade tomater och 39,6% tomatjuice.
Bästa sortens konserverade tomater är förstås de man konserverar hemma själv. I år blev det tyvärr ingen sådan skörd.
-
Jag köper alltid hela konserverade tomater när jag handlar tomat på burk. Tycker att de hela tomaterna är av bättre kvalitet än de krossade.