Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nettus skrivet 27 sep-07 kl 12:09
-
Någon här som testat att göra nougat av hasselnötter? Eller typ nutella?
-
Jag har provat på nougat! Det var väldigt enkelt och blev riktigt bra, precis som Odenses, men jag har tyvärr inte kvar receptet.
-
Minns du nåt av det? Vad ska man ha mer än hasselnötter?
-
Massor av socker, såklart! Jag har hittat ett annat recept i samlingarna, något mer påkostat med vaniljstång, men i övrigt verkar det likt:
250 g hasselnötter
1 dl vatten
250 g socker
1 vaniljstång
Rosta nötterna i ugn, 200 grader. Rör om så att de inte bränns. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
Blanda vatten och socker i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ner fröna, lägg i stången.
Koka sockerlagen till 110 grader. Ta upp vaniljstången.
Tillsätt nötterna och koka tills de börjar knäppa. Rör om då och då.
Öka rörandet när sockret börjar vitna och kristallisera.
Rör kraftigt tills sockret blivit guldgul karamell.
Häll upp på bakduk, låt svalna.
Kör i mixer till massan blivit krämig. Förvara i kyl. Blandar man massan med choklad får man sk mjuk nougat. Nougaten kan även göras på orostade eller oskalade kärnor, men med annat resultat.
Jag tror inte att jag brydde mig om sockerlagens temperatur och ev vanilj tillsatte jag nog i form av vanillinsocker vid mixningen. Det blev bra ändå.
-
JÄTTETACK! :D Det spelar väl ingen roll vad det är för choklad?