Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: TobiasJ skrivet 27 sep-07 kl 12:07

Titel: Lagra hushållsost
Skrivet av: TobiasJ skrivet 27 sep-07 kl 12:07
Jag har hört att man kan lagra hushållsost själv för att få bättre smak på den.. Någon som provat detta?? Hur gör man vilken temperatur ska den ligga i??
Titel: Re:Lagra hushållsost
Skrivet av: Bullaremor skrivet 27 sep-07 kl 21:55
Jag har testat med mycket gott resultat. Har inget svalt utrymme utan  använder mig av kylskåpet. Vänder osten då och då när jag kommer ihåg. Köper när det är extrapris nån gång strax efter jul, så får den ligga till det är dags i december månad igen. Det har blivit väldigt bra varje gång. Kan verkligen rekommenderas.

Hälsningar
Agneta
Titel: Re:Lagra hushållsost
Skrivet av: Clementine skrivet 29 sep-07 kl 18:20
men hur har du den då? ofta köper man ju bitar förpackade i plast. men det går ju inte riktigt vad jag förstår. de måste vara en vaxad yta på dom väl? har du dom i nån handuk eller så?
Titel: Re:Lagra hushållsost
Skrivet av: Byracka skrivet 01 okt-07 kl 18:42
När man börjar tillverka eller bara lagra hårdost själv, inser man vilket fantasiskt livsmedel det är. Det går i princip att lagra i rumstemperatur men vanligtvis rekommenderar man källarsvalt.

Inplastad ost går alldeles utmärkt att lagra som dern är, det enda som du behöver göra är att vända den en gång i veckan eller när du kommer ihåg.
Hur länge du skall lagra beror dels på peronlig smak men även på hur mycket restvassle osten innehåller, ju hårdare osten är ju längre kan man lagra den.

Det vanligaste felet med hemlagrade ostar är en besk smak vilken kan bero på feljäsning eller att den inte är färdigmognad. Varför detta ger en dålig smak är för att något av leden från större proteinmolekyler till enkla aminosyror smakar illa.
Titel: Re:Lagra hushållsost
Skrivet av: Vitis skrivet 01 okt-07 kl 23:25
Brukar inte vanlig hårdost som är delad och inplastad mögla efter ett tag ?? Gamal ost brukar ju ha mögelunder plasten ... inte mögelost utan möglig ost !!  :-\

Skulle gärna prova att lagra nån ost men det är ju ingen ide om man måste slänga den efter ett par månader.
Titel: Re:Lagra hushållsost
Skrivet av: Byracka skrivet 02 okt-07 kl 21:22
Den butiksplastade osten kan mögla ibland, men skulle det hända är det bara att skära bort det med lite marginal och äta resten.
Mögel är hyffsat om inte fullständigt aerobt, vilket är förklaringen till att såväl vaxad som vacumpackad ost inte möglar.
Titel: Re:Lagra hushållsost
Skrivet av: Bullaremor skrivet 05 okt-07 kl 07:35
Hej igen!

Jag har bara lagrat "plastad" ost och det har gått bra. Precis som den är. Inte lindat in i handduk eller liknande. Längst ner, längst in i kylskåpet och vändas då och då.

Agneta
Titel: Re:Lagra hushållsost
Skrivet av: TobiasJ skrivet 11 okt-07 kl 01:50
Tack för era svar! Jag har nu införskaffat en 1-kilos hushållsost som är vakumförpackad. Har lagt den i källaren, tänkte att det kan vara lagom temp där, vänder den lite då och då..
Hur länge måste den lagras för att det ska märkas nån skillnad på smaken?? Tänkte om man kanske skulle prova den till jul.. :)
Titel: Re:Lagra hushållsost
Skrivet av: Brokullen skrivet 11 okt-07 kl 10:06
Ett till ett och ett halvt år efter utgångsdatum är den som finast.
Det gäller visserligen en 2 kilos ost
Titel: Re:Lagra hushållsost
Skrivet av: git skrivet 11 okt-07 kl 10:06
 sedan i november öppnar du den skär en korkstort hål in i mitten och fyller den med wisky, den blir jätte gott.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: TobiasJ skrivet 07 sep-08 kl 17:59
Har nu en ost som har legat några månader i källaren men det har blivit ganska vattnigt under plasten. Är detta normalt eller ska osten kasseras??
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Winnie skrivet 08 sep-08 kl 16:04
En ost som påminner om hushållsost och är billig är Stureost... Och den är VAXAD!
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: samadams skrivet 12 jul-15 kl 10:59
Köpte 1.5kg billig Ostkompaniets mellan hushållsost (som jag tycker f.öv. är en av de få ätbara blliga ostarna) och har nu haft i kyl i ungefär 10 veckor som experiment. Har vänt på den nån gång i veckan. Den köps välförpackad i ganska tjock plast. Jag har  kunnat se genom plasten hur den mognar och saftar, och saltkristaller kommer fram. Jag bestämde mig för att öppna den idag. Den har blivit en cheddar, kan man säga. I mindre bitar så mognar den fortare, ungefär som vin i mindre vinfat. Hade man presenterat detta för mig som en 6 månaders cheddar hade jag inte reagerat. Trevlig, relativt hög syra. hygglig sälta. Gräddig. Har typisk cheddarkonsistens. Inte minsta tendens till mögel. Säkert värt att köpa några bitar och glömma i kylen i 6 månader.


Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: skrivet 16 jun-22 kl 20:19
, Kan det inte bildas farligt mögel? Om man öppnar för att skrapa av, hur förvarar man den då i kylen?

Kan man köra med exempelvis edamer 24% eller Gouda 28% eller bör man köra med hushållsost på 26%?
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 16 jun-22 kl 21:40
Nej, du måste förvara den tätt, öppnar man den kan du inte långtidslagra den mer.
Oöppnad kan man lagra den allra minst ett år i kylen, troligen mer, jag har gjort det själv.

Edit, förr doppade man den i vax och ännu längre tillbaka doppade man den i saltlake och lät ytan torka in. Det är dock svårare att göra.

Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: von tratt skrivet 16 jun-22 kl 23:19
Vad är grejen med att vända på osten?
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: gråärt skrivet 17 jun-22 kl 02:48
Nej, du måste förvara den tätt, öppnar man den kan du inte långtidslagra den mer.
Oöppnad kan man lagra den allra minst ett år i kylen, troligen mer, jag har gjort det själv.

Edit, förr doppade man den i vax och ännu längre tillbaka doppade man den i saltlake och lät ytan torka in. Det är dock svårare att göra.

Va bra, antar det funkar med vilken ost? Helst oskuren då (alltså rund)? Ska leta upp en ost idag och testa, verkade vara lite billigare just denna veckan.

Har faktiskt ett minne av att morfar penslade whiskey morgon och kväll i några dagar och därefter vaxade osten, har vagt minne av att han sa att vaxet dödar eventuella bakterier och whiskeyn. Vi åt den osten en jul.

Funderar också på, ska göra egen ost som kan torkas eller lagras. Man kanske kan vakuum-packatera den och ha i kylen på samma sätt. Kanske måste doppas i vatten för att döda bakterierna? Eller så kanske man måste vaxa. Tittade på pris, verkar ligga på 550-650 kr/kg vax. Rätt dyrt. Kan man återanvända vaxet?

Vad är grejen med att vända på osten?

Vad jag förstår är det för osten inte ska tappa formen. Såg en dokumentär häromdagen faktiskt. Därför jag snöat in på ost just nu.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: gråärt skrivet 17 jun-22 kl 03:40
Angående hemmagjord ost:

Tittade på Youtube (skytube) och märkte att folk gör sin egna ost genom att vakuum-packetera. Osten ska bara vara torr och så bara packetera. Trodde den behövde saltas eller spritsa eller något för att döda bakterier, tydligen inte.

Sedan om det blir mycket vätska i så ska man öppna upp, torka och packetera igen.

Undrar om det räcker med att doppa påsen med ost i vatten eller om det krävs en vakuum-maskin.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Znibban skrivet 17 jun-22 kl 08:15
Förr om året när det såldes billig ost (typ hushålls eller annan mycket mild ost), hällde jag whiskey på osten och vaccumförpackade den. Så glömde jag bort den för den hamnade alltid längst bak i kylskåpet. Upptäcktes ibland efter ett år, den såg lika frisk ut som när den förpackades och blev ju en whiskey ost. Vet inte om det kan bildas några gifter när den lagras länge, länge men det är ju lite kul.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: gråärt skrivet 17 jun-22 kl 09:15
Förr om året när det såldes billig ost (typ hushålls eller annan mycket mild ost), hällde jag whiskey på osten och vaccumförpackade den. Så glömde jag bort den för den hamnade alltid längst bak i kylskåpet. Upptäcktes ibland efter ett år, den såg lika frisk ut som när den förpackades och blev ju en whiskey ost. Vet inte om det kan bildas några gifter när den lagras länge, länge men det är ju lite kul.

Ska du inte öppna och titta? Lukta o smaka säger man väl? Tar inte whiskeyn död på mögelgrejs? Skulle tänka mig vinäger skulle funka att spraya på också.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: torbjorn skrivet 17 jun-22 kl 12:25
Den lilla halt av etanol respektive ättika som whiskey- eller vinägertillsatsen kan ge, jämfört med ostens hela volym, gör nog varken till eller från för mögel eller andra mikroorganismer.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: gråärt skrivet 17 jun-22 kl 14:40
Den lilla halt av etanol respektive ättika som whiskey- eller vinägertillsatsen kan ge, jämfört med ostens hela volym, gör nog varken till eller från för mögel eller andra mikroorganismer.

Aha, va trist. Hoppas IAF på att min klarar sig, jag köpte precis en ost och lagt längst ner o längst bak i kylen där den får ligga till jul. Hoppas den förblir mögelfri hela perioden. :)
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 17 jun-22 kl 15:12
Aha, va trist. Hoppas IAF på att min klarar sig, jag köpte precis en ost och lagt längst ner o längst bak i kylen där den får ligga till jul. Hoppas den förblir mögelfri hela perioden. :)
Det finns ett par förutsättningar som ger ost lång hållbarhet.
Det är en mjölksyrad produkt.
Är den förpackad i en syrefri miljö som .är bakteriefri.
Stora ostar, dvs de med skalk har som odelad väldigt lång hållbarhet då dom ofta är insvepta i rex bivax.
Andra typ hushållsost lever i plastförpackningar.
Att ha på sprit, ättika eller andra bakteriedödande ämnen skyddar från det som kan ha hamnat på ytan när man hanterar osten.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 17 jun-22 kl 15:40
Du skall nog inte doppa den i bara vatten, det kan tvärtom sprida bakterier.

Whiskey kan man ju också ha som smaksättare, tex cheddarost och liknande kan man ju dränka in i samband med servering, dock dunstar ju alkoholen ganska snabbt.

Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: gråärt skrivet 17 jun-22 kl 15:42
Det finns ett par förutsättningar som ger ost lång hållbarhet.
Det är en mjölksyrad produkt.
Är den förpackad i en syrefri miljö som .är bakteriefri.
Stora ostar, dvs de med skalk har som odelad väldigt lång hållbarhet då dom ofta är insvepta i rex bivax.
Andra typ hushållsost lever i plastförpackningar.
Att ha på sprit, ättika eller andra bakteriedödande ämnen skyddar från det som kan ha hamnat på ytan när man hanterar osten.

Men det funkar med denna hushållsosten i plastförpackningen? Tänkte eftersom jag såg några videos om detta också och bara en av dem verkade ha missturen att det möglade men såg detta fort tack vare den var i plast.

Eller tycker ni jag ska äta upp osten redan nu och inte lagra den till jul för den kan bli farlig att äta? (lite osäker på hur jag ska tolka alla svaren, nybörjare ju)  :D ;D
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Jannedansk skrivet 17 jun-22 kl 15:54
har lagret ost flera år jag vaccar själv har aldrig råkat ut för mögel det som är viktigt tycker jag är att vara noga med hygien gäller båda hemystat och köpe ost ju fetare ost desto bättra
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 17 jun-22 kl 16:00
Men det funkar med denna hushållsosten i plastförpackningen? Tänkte eftersom jag såg några videos om detta också och bara en av dem verkade ha missturen att det möglade men såg detta fort tack vare den var i plast.

Eller tycker ni jag ska äta upp osten redan nu och inte lagra den till jul för den kan bli farlig att äta? (lite osäker på hur jag ska tolka alla svaren, nybörjare ju)  :D ;D
Vi köpte rätt mycket ost i början av pandemin då det väldigt snabbt blev ett stort överskott på marknaden och vissa ostar sjönk rejält i pris.
Främst var det diverse större hushållsost.
Dessa brukar mejeriet packa med ostmassa som sedan får mogna i plastförpackningen och även få sin form.
Dessa har väldigt lång hållbarhet i kyl.

Jag har inte förstått vad det är för ost du har.
Så jag vill/kan inte råda dig till det ena eller det andra.

En länk i ämnet.
http://www.frostrosor.nu/2011/12/lagra-din-egen-ost.html?m=1
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: gråärt skrivet 17 jun-22 kl 16:25
Valde 26% som de jag sett och läst om använt. Alla pratar dock om som ni skriver vaxade, när det är plast verkar det vara hela ostar som gäller och inte skurna. Vi har en garant ost också för 74 kr/kg, funderar på att prova en sådan också. Men få bli senare, har en minimal kyl och osten nu tar upp halva facket. ::)

Ser fram emot julen faktiskt. Då är jag med. Ska försöka komma ihåg att skriva här också när den öppnas om hur den blev. ☺️
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: torbjorn skrivet 17 jun-22 kl 17:30
Tänk på att Garant och liknande märken som är kopplade till en viss butikskedja, inte säger något alls om vem som har tillverkat osten. Det är säkrare att kolla SE-numret på förpackningen och sedan kolla hos Livsmedelsverket på nätet, vilket mejeri eller vilken ompackare som är knuten till det.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: gråärt skrivet 17 jun-22 kl 18:49
Tänk på att Garant och liknande märken som är kopplade till en viss butikskedja, inte säger något alls om vem som har tillverkat osten. Det är säkrare att kolla SE-numret på förpackningen och sedan kolla hos Livsmedelsverket på nätet, vilket mejeri eller vilken ompackare som är knuten till det.

Ah, tack för tipset. Ska titta upp det också.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Anders G. skrivet 05 aug-22 kl 13:02
Jag har i 20 år lagrat runda röda julostar (edamer), cheddarstubbar (kvibille) och prästost i plastade småbitar. Jordkällare, 1-2 år. Fungerar utan problem.

Hushållsost kommer inte över min tröskel!
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Håkan Werner skrivet 19 feb-24 kl 13:29
Jag har lagrat huhållsost i flera omgångar de senaste 15 åren. Vanligen köper jag en liten ost strax efter jul när de säljs billigare. Var noga med att  den är väl vacuumförpackad. Jag förvarar den i en al-kittel med lock i källaren. Idag den 19/febr 2024 öppnade jag den senaste som tillverkades 2020.09 14 och var bäst före 2021.07.05. Men vilken fantastisk smak den hade fått efter den långa lagringen. Konsistensen var fast/smulig och osten är nu riven och förvaras i frysen att användas till gratänger, lasagne, varma mackor etc.
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Berberis skrivet 19 feb-24 kl 17:39
Vilket bra tips!
Och vilket fint forum-fynd! Här har det tipset legat och skvalpat i åratal, och så kommer det upp, precis när jag behöver det.
Det är nästan magiskt. Tack!
Titel: SV: Lagra hushållsost
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 19 feb-24 kl 19:03
Jag köper ofta rejäla mängder ost när priset är fördelaktigt.
I h så kan det ta något år innan man öppnar dom.