Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Slättahultarn skrivet 25 sep-07 kl 16:49

Titel: Inlagd gurka
Skrivet av: Slättahultarn skrivet 25 sep-07 kl 16:49
Är det möjligt att lägga in gurka så att den håller sej åtminstone ett par månader.
Känner ingen som lyckats
Titel: Re:Inlagd gurka
Skrivet av: Varg-älva skrivet 25 sep-07 kl 18:38
Det beror på lite vilken sorts gurka du vill lägga in.

Är det slanggurka (växthus-, lång mörkgrön) rekommenderar jag gurksallad:

1,5 kg gurka
0,5 kg lök
0,5 kg socker
50 g salt
4 dl ättika (10 - 12%-ig)
senapsfrön

Gurkorna och löken skärs i små tärningar. Allt blandas och läggs på burk. Förvaras svalt och håller sig gott och väl ett år (om det räcker så länge)
Man kan byta ut löken mot paprika om man hellre vill ha det.

Och så ett recept med Frilandsgurkor (korta, kallas väl också västeråsgurkor i Sverige?)

1 kg gurka
3 dl socker
2 msk salt
1 - 1,5 dl ättika (10 - 12%-ig)
senapsfrön, dillkronor.

Skölj gurkorna och skiva i ½ - 1 cm skivor. Häll över salt, socker och ättika. Blanda och låt stå i rumstemperatur tilla lagen täcker gurkorna. Lägg skivorna i burkar med senapsfrön, dill  och häll lagen över. Förvara svalt. Färdiga efter 3 - 4 veckor, håller bra ett år.

I dessa recept skall alltså inget kokas, utan allt bara blandas. Kryddningen kan varieras efter tycke och smak, själv brukar jag alltid använda vitlök, massor med vitlök.
Titel: Re:Inlagd gurka
Skrivet av: Slättahultarn skrivet 26 sep-07 kl 09:34
Tack för recepten
jag lägger väl mest in slanggurka ihop med persilja. Förvara du dom i skafferi sedan eller matkällare eller dylikt?
Titel: Re:Inlagd gurka
Skrivet av: Varg-älva skrivet 26 sep-07 kl 20:21
Jag brukar förvara mina inläggningar i matkällare. Har en sån under köksgolvet där temperaturen håller sig kring +6 grader. Annars är kyl- eller svalskåp bra.
I och med att dessa inläggningar inte innehåller extra vatten håller de sig gott och väl ett år, och gurkorna blir inte heller mjuka och sladdriga.
Titel: SV: Inlagd gurka
Skrivet av: Prosit skrivet 26 aug-09 kl 20:49
Ska man skala västeråsgurkorna?

Men, Menar du inte en liter ättiksprit? Eller vad är 1 kg ättika?
Titel: SV: Inlagd gurka
Skrivet av: Varg-älva skrivet 26 aug-09 kl 21:56
Ska man skala västeråsgurkorna?

Men, Menar du inte en liter ättiksprit? Eller vad är 1 kg ättika?

Deciliter menar jag... receptet är rättat....  :-[

Nix, inga skalade gurkor!
Titel: SV: Inlagd gurka
Skrivet av: Prosit skrivet 26 aug-09 kl 22:07
Ok, vad bra. Men vad menar du "och låt stå i rumstemperatur tilla lagen täcker gurkorna." Ska de stå i rumstemp tills lagen täcker gurkorna? Hur lång tid tar det?
Titel: SV: Inlagd gurka
Skrivet av: Varg-älva skrivet 27 aug-09 kl 12:08
Jag brukar ha dem över natten eller ett dygn, då har det bildats så mycket lag att det täcker gurkorna.
Titel: SV: Inlagd gurka
Skrivet av: Lycka skrivet 28 aug-09 kl 12:29
Visst pickas gurkorna eller är det olika.
Så gjorde vi hemma iaf.
ja V-ås gurkor lägger vi in hela.
Men man kan ju använda slanggurka också såklart :-[
Titel: SV: Inlagd gurka
Skrivet av: Varg-älva skrivet 28 aug-09 kl 16:20
Gukorna brukar man picka om man använder dem hela. Men det är onödigt när de skivas.
Titel: SV: Inlagd gurka
Skrivet av: Prosit skrivet 30 aug-09 kl 20:13
Jättebra! Nu ska skivas västeråsgurkor! Men så lite lag det blev. Det blir väl mer som sagt. Tack för recepten! :D