Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Radar skrivet 21 sep-07 kl 20:56
-
En bra och informativ sida.
http://www.oechslevikten.com/oechslevikt_innehall.htm
När jag lägger in länkar (inom en snar framtid) på min hemsida kommer bl.a. den här sidan med.
-
När jag skrev om eftersötningen av mitt körsbärsvin stämde ju inte inte mina beräkningar med det slutliga resultatet. Jag började då fundera på hur stor roll vätsketemperaturen kan spela när man mäter oechsle. Jag lovade då att göra ett experiment om detta.
Jag har inte varit vetenskapligt noga när jag gjorde detta experiment. Jag spolade upp kallt vatten ur kranen och mätte temperatur och Oe.
Det visade +15 C. Oe visade +3. Sen värmde jag lite vatten i en kastrull och ställde mätglaset (med samma vatten) i kastrullen. Jag försökte följa temperaturen i mätglaset, men kom fram till att delen som står i kastrullens vatten förmodligen är varmare än längst upp, där jag mätte tempen.
Därför förkastade jag mellanmätningarna och tog upp mätglaset när jag var säker på att det var lite varmt. Med hjälp av oechsleviken rörde jag om i mätglaset så all vätska skulle hålla samma temperatur och läste av igen. Temperaturen var +27 C och Oe -2.
Det var lite svårt att läsa av Oe på grund av vattnets klarhet och jag brydde mig inte om att ta på glasögonen. Dessutom provsmakade jag "Midgårdsvinet" under tiden.
Men, helt klart är att vätsketemperaturen har ganska stor betydelse för oechsleviktens mätvärde.
Jag vet att det finns några vetenskapligt lagda medlemmar här som kanske vill analysera detta mer ingående. Ett par droppar karamellfärg i mätglaset borde underlätta avläsningen.
Det ligger och gror en tanke på att försöka skriva ihop ett program om receptberäkningar och där skulle dessa värden kunna ha stor betydelse.
Säkert finns det flera som klarar detta bättre än mig. Jag är tvungen att damma av "basic" som då i alla fall är något uppdaterad sedan 1980-talet. Men hjärvindlingarna verkar inte vilja acceptera "pascal" eller något annat programmerings-språk. Jag har försökt.
En lite enklare variant är väl att använda "Excell", men det vore snyggare med ett eget program. Med copywright "Alternativ.se". Lite marknadsföring kanske kan ge några kronor till serverkostnader och annat.
Kanske vi kan spåna ihop något. I så fall fortsätt inte på den här tråden, utan starta en ny. Eller E-posta till mig såkan vi hjälpas åt.
-
Jag har inte varit vetenskapligt noga när jag gjorde detta experiment. Jag spolade upp kallt vatten ur kranen och mätte temperatur och Oe.
Det visade +15 C. Oe visade +3. Sen värmde jag lite vatten i en kastrull och ställde mätglaset (med samma vatten) i kastrullen. Jag försökte följa temperaturen i mätglaset, men kom fram till att delen som står i kastrullens vatten förmodligen är varmare än längst upp, där jag mätte tempen.
Därför förkastade jag mellanmätningarna och tog upp mätglaset när jag var säker på att det var lite varmt. Med hjälp av oechsleviken rörde jag om i mätglaset så all vätska skulle hålla samma temperatur och läste av igen. Temperaturen var +27 C och Oe -2.
Ja, det visar att det som står under den länken jag la in i tråden om basutrustning (lite fellagt kanske)
http://www.vinland.se/Tips/Vinbryggning/Vinsats_Hydrometer.htm om kalibrering av hydrometern verkar vara av nödvändighet. Där står att man ska ha vatten stående intill jäskärlet och varje gång man mäter Oe i brygden, börjar man att kontrollera Oe i vattnet. Sedan räknar man med samma avvikelse i brygden som man fått på vattnets avvikelse från 0. Vattnet och brygden ska ju ha så gott som samma temperatur när de står intill varandra.
Det man måste tänka på är ju då att kolla temperaturen när man blandar ihop alla ingredienser i jäskaret och kolla Oe i samma vattentemperatur för att se hur det avviker från 0.
Jag brydde mig inte om temperaturer alls när jag satte min cider på jäsning. Så slutresultatet blir ju en överraskning antar jag ;D
Sedan undrar jag hur man kan kolla alkoholhalten i det färdiga resultatet, utan att räkna på Oe? Jag tänkte eftersom det av dina iakttagelser uppenbarligen kan misstämma mellan värdet innan jäsning och värdet efter utjäsning, om temperaturerna varierade mycket mellan de båda tillfällena. Jag har en vinometer, men stämmer den bra? Och det står att likör och sprit inte funkar, beror det på att det är skillnader mellan alkohol i sprit och alkohol i vin? Eller är det densitetsskillnader, eller? ??? ???
-
Det ligger och gror en tanke på att försöka skriva ihop ett program om receptberäkningar och där skulle dessa värden kunna ha stor betydelse.
Säkert finns det flera som klarar detta bättre än mig. Jag är tvungen att damma av "basic" som då i alla fall är något uppdaterad sedan 1980-talet. Men hjärvindlingarna verkar inte vilja acceptera "pascal" eller något annat programmerings-språk. Jag har försökt.
En lite enklare variant är väl att använda "Excell", men det vore snyggare med ett eget program. Med copywright "Alternativ.se". Lite marknadsföring kanske kan ge några kronor till serverkostnader och annat.
Kanske vi kan spåna ihop något. I så fall fortsätt inte på den här tråden, utan starta en ny. Eller E-posta till mig såkan vi hjälpas åt.
Jag tog och gjorde en liten sida som beräknar hur många gram socker som behövs på ett ungefär för att jäsa en viss volym vin till en viss alkoholprocent. Ganska primitivt men den borde gå att ha som utgångspunkt. Kom inte på någon fler funktion.
http://www.thejonas.com/fruktvinskalkylator/
-
Jag har lyckats titta på din kalkylator trots att grafik-kortet på surfdatorn verkar ha gett upp.
Den verkar ju fungera. Du kanske kan lägga till en uträkning om hur mycket man eftersötar för att nå en viss sötma. Ev med rekommendationstabell.
Jag vet inte om man behöver kompensera för temperaturen. Med de temperaturer jag kollade vid skulle det ge ett felslag på ca 3/4 % som max.
I ett program tänkte jag mig även en slags databas med frukter o.s.v. där man anger hur många kilo man använder och då får hur mycket socker detta innehåller. Tabeller om sockerinnehållet finns på "vinboken-online". Jag läggerinte in någon länk nu eftersom jag har mycket svårt att se något på skärmen över huvud taget.
Antagligen kommer jag att försvinna ett tag under tiden jag försöker laga lap-topen eller sätta ihop någon gammal stationär burk.
-
Hey! I'm already back.
Jag har kommit fram till att det var skärmen på "lap-topen" som är krasslig. Nu har jag lyckats styra ut signalen till en annan skärm bredvid. Lite otympligt, men det fungerar. Tills vidare får det vara så här. Nu kan jag i alla fall delta igen.
-
Nu har jag gjort en "lathund" för beräkning av hur mycket socker som behövs m.m. Den hittar ni här. http://home.swipnet.se/hosradar/brygg/journaler.htm
Den är gjord i "Excell" men borde gå öppna även i andra kalkyl-program. Jag hoppas att jag inte gått vilse någonstans bland parenteser och formler.
-
Nu kan man ange hur många kilo man har av olika bär och hur mycket vin man vill göra med vilken alkoholhalt så räknas sockret ut. Den ger ingen varning dock om man påstår sig ska göra 2 liter vin med en alkoholhalt av 204% och med 2000 kg blåbär men det kanske kommer :D. Funderar på att göra så att även syrahalten räknas ut.
http://www.thejonas.com/fruktvinskalkylator/
-
Det där ser alldeles utmärkt ut. Om inte du har något emot det så länkar jag dit från sidan med journaler och andra dokument. Vad vill du i så fall jag ska ange som källa?
-
Ja det går bra ange "humle" som källa eller något.
-
Nu ligger även en länk till "Humle's" fruktvinskalkylator på den här sidan, http://home.swipnet.se/hosradar/brygg/journaler.htm
Min arbetsgivare nämnde i dag att han inte kunde läsa journalerna. Senare på eftermiddagen var jag in hos en kompis. Inte heller där gick det att öppna dem på rätt sätt. Är det flera som har samma problem? Eller råkar just dessa två sakna ett lämpligt program på sina datorer.
Några inlägg om detta tack.
-
Oj, rena vetenskapen, det här måste jag försöka sätta mej in i. :) :P
Jag kan då öppna bryggjournalerna, så dina kompisar kanske saknade office-program?
-
Oj, rena vetenskapen, det här måste jag försöka sätta mej in i. :) :P
Jag kan då öppna bryggjournalerna, så dina kompisar kanske saknade office-program?
Så har man då lurat ännu en människa in i detta fördärv. Bli inte förvånad om du upptäcker att det står en jäshink igång mest för jämnan. ;)
Jo jag misstänker deras datorer försöker öppna i "Wordpad" som inte klarar formateringen.
-
Om man inte har Word eller OpenOffice kan man hämta hem Word Viewer från Microsoft. Den kan läsa men inte ändra i filerna.
http://shorl.com/monapifrurybu
-
Tackar. Jag har haft den i tankarna i dag när jag jobbat. Nu slapp jag söka efter den. Excell ska ha en sådan viewer också. Den bör väl finnas där i närheten.
-
Eller också kan man använda Google Dokument (gratis).
Importera befintliga filer.
Google Dokument har stöd för de vanligaste filformaten, däribland DOC, XLS, ODT, ODS, RTF, CSV och PPT. Så sätt igång och importera dina befintliga filer.
http://www.google.com/google-d-s/hpp/hpp_sv_se.html (http://www.google.com/google-d-s/hpp/hpp_sv_se.html)
-
Jag har ingen erfarenhet från "Google Dokument", men jag antar man måste spara dokumenten på hårddisken först?
-
Jag har hittat lite uppgifter om hur man bör korrigera mätningarna vid olika temperaturer.
Det stämmer inte riktigt med mina avläsningar, men litar mera på den här tabellen som väl bör vara vetenskapligt framtagen.
Hydrometer Temperature Correction Table
For hydrometers calibrated at 20°C (68°F).
Temperature (°C) Correction Temperature (°C) Correction Temperature (°C) Correction
10 -2.0 21 0.2 32 2.4
11 -1.8 22 0.4 33 2.6
12 -1.6 23 0.6 34 2.8
13 -1.4 24 0.8 35 3.0
14 -1.2 25 1.0 36 3.2
15 -1.0 26 1.2 37 3.4
16 -0.8 27 1.4 38 3.6
17 -0.6 28 1.6 39 3.8
18 -0.4 29 1.8 40 4.0
19 -0.2 30 2.0 41 4.2
20 0.0 31 2.2 42 4.4