Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nettus skrivet 19 sep-07 kl 11:36
-
Hur avnjuter man bäst dessa svampar?
-
Utan alkhol till eller dynget efter... annars kan det bli en obehaglig reaktion. "Nykteristsvampen", som den kallas... ;) Har hört att dessa ska vara bäst enkelt tillagade och hastigt ätna. Kanske fräsa i smör med lite salt och peppar och servera på rostat bröd med purjolök? Eller i en bläcksvampsomellet?
-
Själv utvann jag bläck ur den för att skriva med (lägg svampen i en glassburk några dagar, så blir det bläck!)
Vänta helst 1-2 veckor innan du dricker alkohol igen,efter att du ätit bläcksvamp...
-
vilken sorts reaktion får man om man dricker alkohol??? (till svampen alltså)
-
vilken sorts reaktion får man om man dricker alkohol??? (till svampen alltså)
Antagligen blir man extra törstig.
Man brukar ibland tala om att någon dricker som en svamp.
-
vilken sorts reaktion får man om man dricker alkohol??? (till svampen alltså)
Ämnena i svampen hindrar kroppen från att processa alkohol. Det hela påminner om effekten av antabus. Hittade nedstående uppsats (som jag inte orkar läsa just nu), men finns garanterat massor av information på nätet om du vill ha mer specifikationer. Vad jag hört och läst är kräkningar, frossa, leverskador och i extrema fall döden... Som med de flesta svampgifter kan olika personer få mycket skilda reaktioner.
http://www.emg.umu.se/myconet/svampk2/pdf-files/2002-10SJ.pdf
-
Vad jag förstått gäller det bara grå bläcksvamp, inte fjällig...?
-
Hej igen.
Ja det stämmer.
Fjällig bläcksvamp (Coprinus comatus) är inte samma sak som Grå bläcksvamp - (Coprinus atramentarius)
Den grå innehåller det giftiga ämnet COPRIN som hämmar nedbrytningen av alkohol i blodet.
Ansågs förr ätlig om man avstod från alkoholförtäring i samband med måltiden, men har nu slutligen hamnat bland giftsvamparna då den också kan orsaka obehag flera dagar efter svampmåltiden, även om man så bara dricker en lättöl.
Coprin har även visat sig ge testikelskador vid djurförsök.
(Det finns ca 100st olka cuprinus-sorter,naturens mångfald !)
Dom olika svamparna kan ju knappast förväxlas...
den 'ätliga'-dvs Fjällig bläcksvamp (Coprinus comatus) växer dessutom mest i gräsmattor...
Antar att även comatus innehåller coprin,men antagligen i mycket små doser,så ett dygn borde nog vara säkert...
så ät den o njut...t.ex så här;
Stuvad fjällig bläcksvamp
Från "Svamprätter" av Thora Holm (Saxon & Lindströms Förlag, 1938).
(4 ā 5 personer)
1 liter fjällig bläcksvamp
3/4 liter mjölk
2 msk vetemjöl
salt, socker
1 msk smör
Svampen skäres i mindre bitar, som sättas på i mjölken att sakta koka under minst en halvtimmes tid.
Vetemjölet, utrört i grädde eller mjölk, nedvispas och stuvningen avsmakas. Om svampen stuvas hel, påminner rätten om stuvade makaroner.
så ska den se ut...
(http://i216.photobucket.com/albums/cc168/sivan48/180px-FjC3A4llig_blC3A4cksvamp_-_Co.jpg)