Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: louise skrivet 15 sep-07 kl 11:39
-
Sitter här med planerna för mitt gårdsslakteri och inser att jag kan för lite om hur man gör blodpudding.
Lagen kräver ju nedkylning till viss temp ineom en viss tid osv. Men har man inte väldigt bråttom att ta hand om blodet? Det koagulerar ju? Så hur går det till? Måste komma på en modell som funkar med lagstiftningen..
-
Jag har aldrig gjort blodpudding men väl läst recept ;)
Lite ättika och vatten i botten på kärlet som man avblodar i, så skall blodet röras hela tiden medan det kallnar.
Det borde inte göra någon skillnad om blodet kallnar snabbt eller långsamt, bara det är i rörelse.
-
Det är viktigt att blodet är i rörelse. När det stillnar koagulerar det det.
-
så om det är kallt koagulerar det inte?
-
så om det är kallt koagulerar det inte?
Nu har jag testat halvvägs ;)
En person avblodade och en vispade runt i hinken. Lite ättika och vatten i från början. Blodet svalnade fort (men det var inga större mängder) och koagulerade inte. Silade blodet och stoppade i frysen.
Ska samla lite mer blod och testa antingen palt eller blodpudding ;D
-
Man måste vispa när man tar blod. Mycket. Det är bäst att ha en person avsatt till att bara vispa. Man måste börja på en gång och hålla på tills det svalnat! Klumpar fastnar i vispen, men det får man sila bort.
Lycka till!
-
vad var det du silade bort? å hur lång tid tar det innan det svalnar? kan man alltså vara helt lugn så fort det svalnat?
-
Hur lång tid det tar att svalna beror väl helt på hur mycket blod det är, hur kallt det är och vilken bytta man har. En gris kanske 10-15 min.
Det vi silade bort var besvärliga proteintrådar och eventuellt koagulerade blodklumpar.
-
Det vi silade bort var typ hår och eventuellt annat skräp... Inga klumpar alls men vi hade bara blod från fyra kaniner. Det gick på nåra minuter att få blodet svalt.
-
Vad gör du utav kanin blodet?
-
Vad gör du utav kanin blodet?
Tänkte testa blodpudding eller palt - blod som blod, eller? :P
Har ett recept på kaninblodpudding:
3-4 dl kaninblod
2½ dl svagdricka
3½ dl rågmjöl
3 msk sirap
½ tsk mejram
kryddnejlika
vitpeppar
kryddpeppar
salt
skirat margarin
Blanda och häll i smord form som täcks med papper (?). Koka ca 2 timmar i ugnen i vattenbad.
Ett gammalt recept så vattenbad behövs nog inte om man använder vanlig el-ugn istället för ved-ugn.