Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Evilk skrivet 14 sep-07 kl 22:24

Titel: Ätbart ogräs
Skrivet av: Evilk skrivet 14 sep-07 kl 22:24
Var det nån mer än jag som såg på Niklas mat idag? Faktisk väldigt inspirerande, han visade en massa ogräs som faktiskt är ätbara. Bifogar en lista nedan, läs och njut!

Vår:

Ramslök
Ramslöken växer vilt i södra Sverige och hittas framförallt på Gotland. De späda bladen har en mild vitlökssmak och används på samma sätt som gräslök på våren.

Nässlor
Nässlor är mycket näringsrika örter. Bladen är som finast i början av våren och används traditionellt till soppa och bröd, men fungerar även bra i exempelvis te och pesto. Förvällda blad kan frysas in.

Vitplister
Vitplister liknar brännässlan, men saknar brännhår. Man hittar den främst i östra Sverige, ofta utmed vägar och vid husväggar. Mellan maj och september blommar den med vita blommor. De tidiga skotten används precis som nässlor i soppor eller tillagas som spenat. Vitplister används också traditionellt till pilgrimsmusslor och passar även bra till sjötunga.

Kirskål
Kirskålen är ett av våra vanligaste trädgårdsogräs och breder ofta ut sig över stora områden. Kirskålens blad kan ersätta spenat i matlagningen. Till exempel kan man göra en stuvning på kirskål och använda som bas i en gratäng. Råa blad kan användas i exempelvis pesto eller gremolata.

Maskros
Maskrosens unga blad kan användas som smörgåspålägg eller i sallad. Man kan också steka knopparna i smör och äta.

Myskmadra
Myskmadran har blanka blad och små vita blommor och fungerar som marktäckare i större delen av Sverige. Myskmadran innehåller ämnet kumarin som används i parfymindustrin. I Tyskland blandar man blad och blommor med vitt vin och får då det berömda majvinet. Torkade växtdelar kan användas i en teblandning.

Sommar:

Ängssyra
Ängssyran är vanlig i hela landet. Den blommar i juli-augusti med små rödaktiga blommor.
Ängssyrans blad kan användas till allt från efterrättssåser till stuvningar och soppor. Råa blad kan ätas som sallad.

Vattenkrasse
Vattenkrasse förekommer vilt i Halland och Skåne och växer i småbäckar och källflöden.
Den smakar av rättika och senap och ska ätas rå. Man kan använda både stjälk och blad i matlagningen. Vattenkrassen fungerar bra som pålägg, i kalla såser och soppor.

Backtimjan
Backtimjan är ett lågt ris som är vanligt i södra och mellersta Sverige. Bladen kan användas som krydda och smakar mer lavendel än, som namnet antyder, timjan.

Höst:

Marviol/strandsenap
Havsstrandsväxt med blekt rödlila blommor. Växer framför allt längs kusten i de sydliga landskapen.

Portlak
Portlak är en fetbladsväxt, rik på omega3-fettsyror. Den har en frisk smak och passar bra i sallader.

Vinter:

Harsyra
Harsyran påminner om klöverblad och växer i skugga där den ofta bildar stora mattor. Harsyran smakar syrligt och kan användas i lemonad eller som smakförhöjare i soppor.

Hundkäx/Hundloka
Hundkäx klarar emellanåt vintern i söder. De är vanliga på öppna marker och kan bli uppemot en och en halv meter höga med små vita blommor. I matlagning är det framför allt de kolhydratrika rötterna som används. De kokas tills de blir mjuka och äts som tillbehör. Man kän även äta blommorna och knopparna.

Gulplister
Gulplister är en låg växt som förekommer i de sydligaste delarna av Sverige, och då främst i lövskogar. Bladen smakar bra ihop med sjötunga och kan även användas som extra ingrediens i kvittenmarmelad.


Har ni fler förslag så posta gärna dessa! Det vore intressant att få höra vad mer man kan göra av trädgårdens små "fiender"...
Titel: Re:Ätbart ogräs
Skrivet av: alternaiv skrivet 14 sep-07 kl 23:28
Var det nån mer än jag som såg på Niklas mat idag? Faktisk väldigt inspirerande, han visade en massa ogräs som faktiskt är ätbara. Bifogar en lista nedan, läs och njut!
Normalt tittar jag inte på TV, men igår ropade sambon på mej när detta visades.
Evilk det måste vara en repris du såg idag.
Mycket inspirerande!
Mannen i programmet samlar ihop örter och levererar till gourmetrestauranger i Danmark :)
Titel: Re:Ätbart ogräs
Skrivet av: Evilk skrivet 15 sep-07 kl 00:16
Haha, kollar heller aldrig på tv i vanliga fall.. Men jag håller med om att det var inspirerande! Tänk om fler kunde tjäna sitt levebröd på att sälja ogräs till folk  :P
Titel: Re:Ätbart ogräs
Skrivet av: Miriam skrivet 16 sep-07 kl 22:49
Kirskål är både tacksamt och jobbigt att ha! :) Supergott att fräsa med lite bacon.
Vinbärslöv kan man koka med kalopser eller andra kött-stuvningar.
Harsyra är även toppen i sallader.
Skogshallonblad kan torkas och användas som te.
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 24 jun-13 kl 10:56
Bra tråd! Jag har äntligen kommit mig för att googla fram vad svinmålla är för växt. Och reaktionen blev "jamen är det DEN!"  Smakade, och den var ju ypperligt god! Så jag blev nästan lite ångerfull att jag har rensat bort den...

Våtarv ska visst också vara ätbar... http://www.skogsskafferiet.se/vatarv/ (http://www.skogsskafferiet.se/vatarv/)

Hoppas att många har kul saker att fylla på i den här tråden... Hittills har ogräsätandet hållit sig till nässlor och kirskål, samt något enstaka maskrosblad... Allt nytt är kul
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: christelle skrivet 24 jun-13 kl 11:21
Bra tråd! Jag har äntligen kommit mig för att googla fram vad svinmålla är för växt. Och reaktionen blev "jamen är det DEN!"  Smakade, och den var ju ypperligt god! Så jag blev nästan lite ångerfull att jag har rensat bort den...

Våtarv ska visst också vara ätbar... [url]http://www.skogsskafferiet.se/vatarv/[/url] ([url]http://www.skogsskafferiet.se/vatarv/[/url])

Hoppas att många har kul saker att fylla på i den här tråden... Hittills har ogräsätandet hållit sig till nässlor och kirskål, samt något enstaka maskrosblad... Allt nytt är kul

Första gången jag skördade svinmålla trodde jag det var nåt mögeldamm/ohyra på bladen och slängde hela skörden i komposten - "dammet" är ju karaktäristiskt för svinmålla...
Det finns många drickbara blad tex björk, svarta vinbär, hallon, smultron.
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 24 jun-13 kl 12:37
Jag är så dåligt insatt i växter, så jag vet inte vad ogräsen är för nåt... Jag blir jätteglad när jag lär mig nåt nytt. Jag vissste att svinmålla var ätbar, bara inte hur den såg ut! Tacksam att Google finns, även om det inte alltid är helt lätt att bli övertygad av de bilder man hittar där...

Vore kul med inspiration om hur man dels känner igen det som går att äta, och dels tips om hur man tar tillvara det... Exempelvis om det är någon av de vildväxande växterna som är lämplig att syra?

Nässlor har jag på tork nu, och tänker mig ha både torkat och förvällt fryst till vintern...
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: hånung skrivet 24 jun-13 kl 12:42
Stekta maskrosor med lite salt och vitpeppar är ju gott på hårdsmörgås obs bara det gula . Men om man kan lagra blomman det vet ja inte .
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: christelle skrivet 24 jun-13 kl 13:49
Rabarber växer som ogräs här - har nu börjat använda dem till "allt" som behöver lite syra (en stjälk räcker) och likadant med ängssyra - smaken på änssyrabladen går inte att ta fel på - det krullar ihop sig inne i munnen bara jag tänker på den. Används oxå som man använder tex citron.
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: Nettus skrivet 25 jun-13 kl 13:04
Rabarber växer som ogräs här - har nu börjat använda dem till "allt" som behöver lite syra (en stjälk räcker) och likadant med ängssyra - smaken på änssyrabladen går inte att ta fel på - det krullar ihop sig inne i munnen bara jag tänker på den. Används oxå som man använder tex citron.

Hmm... Ängssyra istället för citronsyra, intressant idé!
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: hånung skrivet 25 jun-13 kl 14:36
Här en kan man hitta en del .  http://www.skogsskafferiet.se/ (http://www.skogsskafferiet.se/)
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: Nettus skrivet 26 jun-13 kl 12:03
Tack för tipset håning!  :)
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: hånung skrivet 26 jun-13 kl 12:26
Så lite så  Nettus :)
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 27 jun-13 kl 14:26
Jag råkade rycka upp en svinmållaplanta med jordklumpen och allt, när jag rensade lite bland hallonen... Jag satte den i en kruka. Nån som vet om de funkar att odla, kanske ta in till hösten? Eftersom det var så pass gott så känns det ju som en vettig växt att försöka gynna lite extra...
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: hånung skrivet 27 jun-13 kl 15:12
Jag råkade rycka upp en svinmållaplanta med jordklumpen och allt, när jag rensade lite bland hallonen... Jag satte den i en kruka. Nån som vet om de funkar att odla, kanske ta in till hösten? Eftersom det var så pass gott så känns det ju som en vettig växt att försöka gynna lite extra...
Ingen aning bara att prova   fin sju liksom inget att förlora liksom  :)
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: christelle skrivet 27 jun-13 kl 15:26
Svinmållan är ettårig men fröar sig om du sätter krukan på en liten jordplätt eller i en pallkrage.
Fick en röd trädgårdsmålla för ett par år sen och den fröar sig glatt i samma krage som den först sattes i.
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 28 jun-13 kl 12:05
Hmmm... Kanske sätta i en låg plastback, så kan den föra av sig, och ändå prova ha inne till vintern... Kanske tillsammans med lite annat sm kan ha en chans att gro inne... Det enda felet med att bo i Sverige är att det blir så dåligt med färskt grönt vintertid. Så jag tänkte experimentera lite... :)
Titel: SV: Ätbart ogräs
Skrivet av: ieenilorac skrivet 28 jun-13 kl 14:39
Hmmm... Kanske sätta i en låg plastback, så kan den föra av sig, och ändå prova ha inne till vintern... Kanske tillsammans med lite annat sm kan ha en chans att gro inne... Det enda felet med att bo i Sverige är att det blir så dåligt med färskt grönt vintertid. Så jag tänkte experimentera lite... :)
Svinmållegroddar kanske funkar? Har aldrig provat, men de sätter enorma mängder frön. Det kunde ju vara ett sätt att få gott och gratis grönt på vintern.