Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Gräbban skrivet 12 sep-07 kl 07:35
-
Har en halvblodsvallack på 17 år. Han är ganska ,mager, och jag skulle vilja få upp honom mer i hull inför vintern. Hans förra ägare har alltid täckat honom, men jag vill göra ett försök att få honom att sätta päls. Han har börjat så smått. Tänderna är kollade och han är avmaskad, har börjat ge mina hästar hö nu och på vintern har jag gett mitt ardennersto betfor för att få energi till värme.
Jag vill helst inte ge pellets, då jag anser att det innehåller så mycket onödigt. Ge mig tips på något fettbildande! DEt behöver denna gamla herre, han rids mycket sparsamt och "ojämnt".
-
Vi hade ett fullblod, också 17 år, som hade mycket svårt att hålla hullet. När vi fick honom så var det mer revben än häst.
Han fick soja-olja och krossad korn som tillskott, samt "fri" tillgång på hö/ensilage.
Det i sin tur innebar att han inte kunde gå ihop med de andra hela tiden eftersom han stod lägst i rang och dessutom åt väldigt långsamt.
Han fick gå i en egen "ät-hage" intill de andras för att få i sig det han behövde.
Det tog lite tid att hitta just den kosten som passade honom. Han var överkänslig mot proteinet i tex havre. Han tålde därför inte flera av de färdiga blandningarna.
Men som sagt, med sojaolja och kornkross blev han fin både i hullet och i pälsen.
-
Mitt varmblodsto var väldigt mager när jag köpte henne.Jag gav henne krossat korn och lusernpellets första månaderna nu är hon jätte fin i hullet även utan lusern men det gav en bra grund.
-
Man måste skilja på mager och undernärd.....Det finns människor som kan äta hur mycket som hällst utan att lägga på sig,medan andra blir tjocka av lite mat.Så är det med djur också det finns hästar som är magra och det är inget fel på dom mer än att folk tycker att dom ser undernärda ut.I dagens sammhälle är det en tendens att husdjur överhuvudtaget är överviktiga liksom människor.Har hästen aptit och rörsig normalt och är avmaskad,så är det normalt inget att hetsa uppsig för om hästen är mager,speciellt om den fått några år på nacken.Att hästar skulle gå ner i vikt om dom inte har täcke på sig är ju sanslöst dummt,om man betänker att en häst avger ca 1/10 av en människans värmeförlust.Då skulle ett hälsoproblem kunna lösas för alla fetknoppar, gå ut i kylan och klä dig tunnt,eller gå naken någon timma så är du smal innan jul.
Körven
-
Jag vill helst inte ge pellets, då jag anser att det innehåller så mycket onödigt.
Vad är det för onödigt du menar som finns i pellets till häst ???
Vitaminer Mineraler eller vad ???
Så är det med djur också det finns hästar som är magra och det är inget fel på dom mer än att folk tycker att dom ser undernärda ut.
så är det normalt inget att hetsa upp sig för om hästen är mager,
Om hästen är mager så finns stoora chanser att någon djurvän anmäler ägaren till djurskyddet, inte bara en gång, utan massor av gånger.
Sånt kan lätt hetsa upp en hästägare.
-
Om hästen är mager så finns stoora chanser att någon djurvän anmäler ägaren till djurskyddet, inte bara en gång, utan massor av gånger.
Sånt kan lätt hetsa upp en hästägare.
Precis vad som hände oss. Hästen var av en normalt magerlagd sort, men ihop med våra trinda fjordingar såg han ännu tunnare ut än vad han var.
Det ironiska var att anmälan till djurskyddet kom långt EFTER det att vi fått upp honom i hull, men likaväl fick vi skicka extra träckprov, ha hem veterinären för kontroll m.m.
Och som du skriver, hetsad blev man, superstressad över att behöva bevisa att hästen inte led av någon svårartad, svårupptäckt sjukdom, eller helt enkelt glömdes bort vid utfodringen ::).
-
En mager häst har svårt att hålla värmen, så tills ni fått upp hullet på den så tycker jag ni ska använda täcke om det är kallt för att minska energiförlusterna. Kan ni inte ge honom fri tillgång på ett analyserat, proteinrikt hö/hösilage eller stödfodra med luzern? Det finns både som hackat strå och i pelletsform. Lite extra olja, ca 2 dl rapsolja fördelat över dagen ihop med fodring. Analysera grovfodret så du vet vad som måste kompletteras för att ge honom en fullvärdig foderstat.
-
Min fjord-arabkorsning blev 40 år gammal (haft honom sedan han var sju månader). De sista åren var emaljåsarna på tänderna såpass nedslitna att han inte kunde äta hö längre. Lösningen blev då pelleterad lucern men eftersom den är väldigt proteinrik måste man även tillföra en hel del energi för att undvika att hästen tappar i hull. Först prövade jag med betfor, men den mängd som behövdes för att kompensera proteinintaget gav honom diarre. Rapsolja är ju mer eller mindre ren energi så jag bestämde mig för att pröva det, men gav tyvärr lite för mycket initialt varpå han fick förstoppning ( hög fetthalt i fodret gör att tarmpassagen tar längre tid vilket inte är bra för en äldre häst som redan har försämrad tarmperistaltik) Det som till slut fick honom att hålla ett bra hull (vet. som avlivade honom när det väl var dags berömde hans hull och kondition) var: Grovfoder; lucern pellets
Kraftfoder; 50% hel havre+50% kornkross, stöpt( alltså blötlagt i hett vatten)+betfor och mineraler.
-
Jag tycker att du ska låta honom vara täckad. Det går åt mycket energi till att hålla sig varm och den skulle han behöva till att llägga på sig hull istället. Se till att du analyserar höet så att du kan beräkna en foderstat, försök ge i princip fri tillgång till grovfoder.
Det är svårt att ge råd innan man vet var det brister (för lite protein, energi, felaktig kalcium/fosforhalt etc). Extra lucernhack eller pellets (bör blötläggas) är oftast ett bra val (är dessutom ett grovfoder), olja hjälper också till att "fetta upp" dem. är proteinhalten dålig kan foderstaten behöva kompetteras med soja.
Vill du inte ge pellets (jag väntar med spänning på vad och hur mkt som är onödigt i detta ::)) så rekommenderar jag müsliblandningar om du inte vill pytsa själv, mineralfoder ska han också självklart ha. Alla foderbyten bör dock göras försiktigt.
Den finns många foderstatsprogram på nätet du kan använda för beräkningar, foderforumet på www.bukefalos.se är väldigt informativt och kan rekommenderas. Men grunden är en grovfoderanalys och att även kunna fodra med ögat
-
Jag tänker prova lucernpellets och linfrökaka. Jag tänker inte börja täcka honom nu, eftersom jag då hindrar pälsutvecklingen. Det är så mycket som hänger ihop med pälsen på djur, så jag tänker inte täcka förrän jag ser att han inte KAN sätta päls tillräckligt. Det är som en del av er skriver; vissa hästar lägger helt enkelt inte på hullet något vidare, men jag har gjort undersökningar av anmälningar av hästar förr, och vet hur många fåniga anmälningar som förekommer. Till den som ifrågasatte mitt bortval av kraftfoder som pellets,vill jag säga att sedan jag insåg hur mycket reklamen styrde vad jag gav mina hästar (och lyssnade mer på gamla hästgubbar) har jag gått över till enbart hö så länge det räcker, betfor för energi till värme samt havre om det behövs. Haft superfriska och lyckliga hästar. Men till den här gamle mannen behövs det mycket mer fett än vad jag har behövt ge dom tidigare.
Jag skulle tro att minst hälften av allt som vi djurägare köper (hundägare eller hästägare, vi är nog köpstarkaste sorten..) är rent onödigt, eller skulle kunna förenklas väsentligt. Men säljaren spelar på vår omsorg om våra djur. Jämför kilopriser och storkna! ;D
-
Varför ger du inte mineraler? Selenbehovet lär knappast vara täckt. Det är många saker som hänger samman med hästens hull, alla behoven bör vara täckta för bästa välmående.
Visst kan reklamen när det gäller färdigfoder påverka hästägare men det är knappast grund för att säga att den innehåller mycket onödigt. Det är väl därför det finns så många sorter då att man verkligen kan välja den som passar ens grovfoder men det förutsätter ju en analys.
Körven; En gammal häst som inte sätter päls som den ska och dessutom är mager ska inte behöva använda sin energi för att hålla sig varm. Energin ska den använda för att orka sätta hull.
Har hästen inga hullproblem och sätter pälsen bra går det givetvis att ha den otäckad men det kräver då att den kan få troka upp inne efter svettiga pass.
-
Jag skiter i reklamen när det gäller djurfoder, jag går på fakta istället och ger mina hästar vad de behöver. Hitills har jag aldrig haft en mager häst oavsett ras. Utan analys har du ingen aning om ifall behovet är täckt, många magra hästar får för lite protein, har dåliga tänder, har svårt att hålla värmen eller behöver avmaskas. Har du gjort något träckprov på hästen så du vet om han behöver avmaskas? När blev tänderna sist undersökta? Har du analys på grovfodret?
Mina hästar får hö/hösilage, havre, betfor och mineral, eventuell komplettering av fett och protein utifrån behov och analys av grovfodret. De har i huvudsak fri tillgång på grovfoder dygnet runt. Min gamla ögonsten som tyvärr fick avlivas vid 24 års ålder var en fullblodskorsning och piggelin som en 3-åring, var i utmärkt hull och välmusklad. Det finns inget som säger att en äldre häst automatiskt blir mager med åren, isf fodras den fel. En unghäst och en gammal häst har högre näringsbehov än vad en "medelålders" häst har, de behöver även mer mineral och vitaminer och kan behöva täcke för att hålla musklerna varma.
-
Du bör inte ge både linfrökaka och lucernpellets då båda dessa fodermedel är mycket proteinrika men inte ger så mycket energi. Linfrökaka är en restprodukt vid linoljeframställning så den mesta oljan och därmed energin är redan borta(280 g smältbart råprotein/kg och 12,1 MJ mot t ex havrens 80 g smältbart råprotein/kg och 11,6 MJ) Förhållandet bör vara 6 g smältbart råprotein/MJ. Får hästen för lite energi i förhållande till proteinintaget tappar den i hull. Det är alltså bättre att ge rapsolja istället för linfrökaka. Siffrorna ovan är hämtade frå Christina Plancks "Rätt foderstat - bättre häst"
-
Att man tycker och tror sig veta eller har hört är en sak men fakta är väll det som är intresant.Då undrar jag hur stor är skilnaden i värmeförlust mellan en häst med täcke och en utan????????????
För 40 år seda och mer var täckta hästar en mycket ovanlig syn,att man lade en filt över hästen vid raster men inte knallade de runt i hagen med täcken.
Att analysera fodret för ett mindre antal hästar är bara bortkastade pengar,att sätta upp en foder stat genom att läsa några tabeller och tro att det är så tyder på en stor okunskap.
Varje Svensk äter fyra potatisar samt sex köttbullar en sked brunsås,hur sant är det,men det är en normal potion.
Om man har en mager häst varför inte ge den mer mat,svårare är det inte.Det är något man får pröva sig fram till,ge den fem kilo havre och fem kilo korn kross pluss vegolja av något slag.Händer det iget så ökar man på med ett kilo eller så.
-
En analys kan spara mycket pengar, tror man att en häst i dåligt hull enbart behöver mer havre eller hö vet man inte speciellt mycket. En undernärd häst kan vara tunn över ryggen men ha stor mage, jämför med svältande människor. Sen finns det gott om nötter som tror att hästen är fet för att den har stor mage men inte en muskel på kroppen! Att "prova sig fram" kan bli både en dyr erfarenhet ekonomiskt och ett lidande för djuret. Vilken idiot som helst kan fodra ihjäl en mager häst genom att försöka proppa i den massor med kraftfoder, vilken häst överlever 5 kg havre + 5 kg kornkross och olja?! Vet man inget ska man inte ge "goda" råd. ::)
Det är som sagt var fakta som är intressant. 8)
-
Att man tycker och tror sig veta eller har hört är en sak men fakta är väll det som är intresant.Då undrar jag hur stor är skilnaden i värmeförlust mellan en häst med täcke och en utan????????????
För 40 år seda och mer var täckta hästar en mycket ovanlig syn,att man lade en filt över hästen vid raster men inte knallade de runt i hagen med täcken.
Att analysera fodret för ett mindre antal hästar är bara bortkastade pengar,att sätta upp en foder stat genom att läsa några tabeller och tro att det är så tyder på en stor okunskap.
Varje Svensk äter fyra potatisar samt sex köttbullar en sked brunsås,hur sant är det,men det är en normal potion.
Om man har en mager häst varför inte ge den mer mat,svårare är det inte.Det är något man får pröva sig fram till,ge den fem kilo havre och fem kilo korn kross pluss vegolja av något slag.Händer det iget så ökar man på med ett kilo eller så.
Skillnaden i värmeförlust är naturligtvis individuell beroende på hur mkt päls hästen satt, i vilket hull och kondition hästen är, hur tjockt täcke man har på hästen etc. Däremot kan man vara övertygad om att det sker en värmeförlust. En mager äldre häst ska inte behöva lägga sin energi på att försöka hålla sig varm, då är det mer humant att ge den ett täcke. Finns ingen anledning att en häst ska frysa vilket vissa individer faktiskt gör.
Det var länge sedan jag läste ett inlägg som var så ignorant i fråga om foderlära. Skicka dig själv på foderkurs!
-
Om hästen är mager så är väl ett täcke inte helt fel oavsett om den sätter päls eller inte, magra djur fryser ju mer än feta oavsett hur mycket energi det går åt för att hålla värmen.
Jag vet inte hur det var i övriga Sverige för 40 år sedan eller mer, men här fanns nog inga hästar med täcken i hagen-Eftersom hästarna inte gick i hage på vintern...
De flesta hästarna arbetade om dagarna och den gubbe på vår by som födde upp hästar han släppte hela sin flock på motionsrunda på landsvägen varje morgon medans han mockade. Pappa har berättat att dom fick slänga sig upp i snödrivorna när hästarna kom dundrande när alla barn var på väg till skolan.
Men i övrigt hade man inga djur ute på vintern "förr i tiden" i alla fall inte i Norrland.
Mvh
Charlotte
-
Mitt råd beträffande täcke;
Låt hästen gå utan täcke de dagar då vind eller regn inte kyler av honom, för att han skall få sätta mesta möjliga päls, utan att för den skull frysa sig till pälsen, på bekostnad av en alltför hög energiåtgång.
Det ena behöver ju inte utesluta det andra ;).
Tråkigt att se hästar med täcken så här års, till skillnad mot när höstregnen piskar i 2-3 graders "värme".
-
Att man tycker och tror sig veta eller har hört är en sak men fakta är väll det som är intresant.Då undrar jag hur stor är skilnaden i värmeförlust mellan en häst med täcke och en utan????????????
För 40 år seda och mer var täckta hästar en mycket ovanlig syn,att man lade en filt över hästen vid raster men inte knallade de runt i hagen med täcken.
Att analysera fodret för ett mindre antal hästar är bara bortkastade pengar,att sätta upp en foder stat genom att läsa några tabeller och tro att det är så tyder på en stor okunskap.
Varje Svensk äter fyra potatisar samt sex köttbullar en sked brunsås,hur sant är det,men det är en normal potion.
Om man har en mager häst varför inte ge den mer mat,svårare är det inte.Det är något man får pröva sig fram till,ge den fem kilo havre och fem kilo korn kross pluss vegolja av något slag.Händer det iget så ökar man på med ett kilo eller så.
Jag säger bara: HERREGUD MÄNNISKA!!
Och Amen till Sar...
-
...vill jag bara skriva att om du LÄSTE mitt inlägg så står det faktiskt där att jag kollade tänderna och avmaskade honom.... ::)
Nu överger jag den här tråden, för jag har min ide klar för mig hur jag ska göra. :)
-
En analys kan spara mycket pengar, tror man att en häst i dåligt hull enbart behöver mer havre eller hö vet man inte speciellt mycket. En undernärd häst kan vara tunn över ryggen men ha stor mage, jämför med svältande människor. Sen finns det gott om nötter som tror att hästen är fet för att den har stor mage men inte en muskel på kroppen! Att "prova sig fram" kan bli både en dyr erfarenhet ekonomiskt och ett lidande för djuret. Vilken idiot som helst kan fodra ihjäl en mager häst genom att försöka proppa i den massor med kraftfoder, vilken häst överlever 5 kg havre + 5 kg kornkross och olja?! Vet man inget ska man inte ge "goda" råd. ::)
Det är som sagt var fakta som är intressant. 8)
Vore intresant att veta vart du fått dina fakta från?En häst med halmmage och en svältande människa med svullen mage går inte att jämföra.Hästen får halmmage av stort intag av foder,medan den svältande människan har en sjudom som beror på vitaminbrist.En normalt fungerande häst behöver bara hö och havre av god kvalite samt mineraler Kalcium Fossfor samt natrium och klor (koksalt) Hur mycket den skall ha får erfarenheten avgöra,beroende på hur mycket arbete den utför mm.Sedan får man skilja på muskler och fett,muskler får man inte genom att äta som bekant.Jag hade två Nordsvenska travare dom fick ca 12 havre om dagen och en höbal pluss mineral och vitamin tillskott,per häst.Rent teoretiskt så skulle det gå att fodra enbart med halm,men problemet är att då skulle hästen få äta så stor mängd att magen inte räcker till,och magen skulle bli mycket omfångsrik.Att lilla Jessica skulle få bättre koll på hästens foderbehov av en foder analys,tror i alla fall inte jag på.Naturligtvis så är foderanalyser nödvändiga i stora stall där både ekonomi och inköp av foder måste planeras nogrant.Att hästar fryser när dom skakar är också ett felaktigt antagande,den skakar för att höja tempraturen.Den största energiavgången sker genom spillning nästa är urin samt tarmgaser minst är värmeavgång.Hästar rent generellt är inte känsliga för väder och vind eller om det är varmt eller kallt.
Körven
-
Att analysera fodret för ett mindre antal hästar är bara bortkastade pengar,att sätta upp en foder stat genom att läsa några tabeller och tro att det är så tyder på en stor okunskap.
Att INTE analysera grovfodret tyder på stor okunskap, ignorans och dumsnålhet, oavsett hur många hästar man har.
Jag känner en massa människor som är duktiga på foder och grovfodertillverkning, och inte en enda av dem kan avgöra innehållet genom att bara titta på fodret. Att fodra upp en häst med proteinbrist tar lång tid och blir onödigt dyrt, varför utsätta hästen för det helt i onödan? Det som du kallar för stor halmmage är oftast i verkligheten just proteinbrist, inte en tjock häst.
Analys är inte något facit, men väl en bra fingervisning om var man ska börja med sin foderstat. Sedan handlar det självklart om att fodra med ögat.
-
Som så ofta finns här två läger beträffande foderanalys eller inte.
Min mening är att om man är det minsta osäker så använd analyserat foder. Vanligtvis är det osäkerheten som gör att detta förespråkas.
Däremot om du anser dig själv kunna avgöra hur bra eller dåligt fodret är,genom att du vet hur och när det är skördat och genom att se hur dina djur verkar må i hull/päls/hovar/mage, strunta då i analysen.
Detsamma vad gäller hur mycket och med vad du ev.skall ha för tillskott. Fundera på omdet verkligen behövs. Beroende på hur hästen kan hålla hull/hur mycket den används/hur bra grovfodret verkar vara. Och om du vill lägga upp fodringen på grovfoder eller gardera dig med att ersätta större eller mindre delar av grovfodergivan med havre/pellets eller annat tillskott.
Kan tillägga att vi aldrig använt analyserat foder, att de år höet varit sent eller dåligt skördat så har vi gett lite kornkross (med undantag för det magra fullblodet som också fick sojaolja)och att våra hästar är i kanonfint skick, på enbart bete eller hösilage och halm under vintern.
(Nu väntar jag bara på giljotinen ::)).
-
Och här kommer giljotinen! ;D
Nejdå, är det så att man har mycket erfarenhet av grovfodertillverkning, och som du säger vet när och hur det är taget blir ju gissningen bättre naturligtvis. Mineralinnehållet är dock svårgissat om man inte har en hyggligt aktuell markkartering.
Men att köpa hö och lita på bonden som säger att "det här är perfekt hästhö", nja.... Hö kan se kanonfint ut rent hygieniskt, utan att innehålla speciellt mycket.
En analys kostar så lite i sammanhanget, och dessutom kan man tjäna in pengar på att inte behöva ge kraftfoder för säkerhets skull.
-
Har en halvblodsvallack på 17 år. Han är ganska ,mager, och jag skulle vilja få upp honom mer i hull inför vintern. Hans förra ägare har alltid täckat honom, men jag vill göra ett försök att få honom att sätta päls. Han har börjat så smått. Tänderna är kollade och han är avmaskad, har börjat ge mina hästar hö nu och på vintern har jag gett mitt ardennersto betfor för att få energi till värme.
Jag vill helst inte ge pellets, då jag anser att det innehåller så mycket onödigt. Ge mig tips på något fettbildande! DEt behöver denna gamla herre, han rids mycket sparsamt och "ojämnt".
ge honom kornkross,det hjälper dig att få upp honom i vikt. :)
-
och angående det här med analyser och kraftfoder:NEJ.
Förr gav dem hästarna hö och LITE havre.
det funkade finfint.
idag är det många som vill tjäna pengar på analyser och olika fodermedel.
hästar är gräsätare!
grovfoder(gräs) är basen i en foderstat.
vet inte hur många hästar jag sett med sur mage på tävlingsbanorna.
jag menar 2kg havre och 5kg hö per mål?
HERREGUUD.
min arab som va SVÅR att hålla i hull åt 6kg hö per dag,2kg 3ggr/dag
och 2dl blandning havre/kornkross per mål.
så hon klarade sig på 6kg hö och 6dl blandning per dag,kanonhull sa veterinären. ;)
-
och angående det här med analyser och kraftfoder:NEJ.
Förr gav dem hästarna hö och LITE havre.
det funkade finfint.
idag är det många som vill tjäna pengar på analyser och olika fodermedel.
hästar är gräsätare!
grovfoder(gräs) är basen i en foderstat.
vet inte hur många hästar jag sett med sur mage på tävlingsbanorna.
jag menar 2kg havre och 5kg hö per mål?
HERREGUUD.
min arab som va SVÅR att hålla i hull åt 6kg hö per dag,2kg 3ggr/dag
och 2dl blandning havre/kornkross per mål.
så hon klarade sig på 6kg hö och 6dl blandning per dag,kanonhull sa veterinären. ;)
Det kan väl knappast vara skadligt att ha analyserat grovfoder och räkna foderstat ???
Om hästarna är pigga och i gott hull med oanalyserat grovfoder så är ju allt frid och fröjd...
Men om man får problem med en mager häst och har åtgärdat tänder, avmaskat osv, då är det förmodligen dags att titta noggrannare på foderinnehållet. Har man då inte analyserat grovfodret så är det bara gissningar man håller på med...
Det känns lite som Dejavu (eller hur det nu stavas?) att vi diskuterar hästar "Förr i tiden" igen...
Nu har jag intervjuat min pappa (som faktiskt jobbat med häst i skogen "på riktigt") hur Farfar skötte sina hästar "Förr". De fick fri tillgång på hö och några kilo havre (han minns inte exakt) så det var inte några svältkurer direkt.
En frisk häst i "sina bästa år" som inte gör så där jättemycket klarar sig på bra grovfoder och mineral+salt, men har man problem så skulle i alla fall jag låta experter tjäna liiite pengar på att jag får fram ett bra, fungerande foder till min magra häst, annars skulle jag känna mig lite "Dumsnål".... ;)
Vi lever inte "Förr i tiden" nu utan som tur är kan vi få hjälp med problem som kan uppstå och forskningen har gått framåt :)
Förmodligen fick din arab 6 kg Bra hö och 6 dl blandsädskross, men hur hade hon sett ut om du hade haft ett dåligt hö?
Mvh
Charlotte
-
Det kan väl knappast vara skadligt att ha analyserat grovfoder och räkna foderstat ???
Om hästarna är pigga och i gott hull med oanalyserat grovfoder så är ju allt frid och fröjd...
Men om man får problem med en mager häst och har åtgärdat tänder, avmaskat osv, då är det förmodligen dags att titta noggrannare på foderinnehållet. Har man då inte analyserat grovfodret så är det bara gissningar man håller på med...
Det känns lite som Dejavu (eller hur det nu stavas?) att vi diskuterar hästar "Förr i tiden" igen...
Nu har jag intervjuat min pappa (som faktiskt jobbat med häst i skogen "på riktigt") hur Farfar skötte sina hästar "Förr". De fick fri tillgång på hö och några kilo havre (han minns inte exakt) så det var inte några svältkurer direkt.
En frisk häst i "sina bästa år" som inte gör så där jättemycket klarar sig på bra grovfoder och mineral+salt, men har man problem så skulle i alla fall jag låta experter tjäna liiite pengar på att jag får fram ett bra, fungerande foder till min magra häst, annars skulle jag känna mig lite "Dumsnål".... ;)
Vi lever inte "Förr i tiden" nu utan som tur är kan vi få hjälp med problem som kan uppstå och forskningen har gått framåt :)
Förmodligen fick din arab 6 kg Bra hö och 6 dl blandsädskross, men hur hade hon sett ut om du hade haft ett dåligt hö?
Mvh
Charlotte
ja ,jag skulle aldrig få för mig att ge dåligt hö.
friskt och fräscht hö är grönt, luktar gott,är tunnt och dammar inte.
jag har aldrig köpt vare sig höbalar,rundbalar,halmbalar.
köper endast löshö som är grönt och fräscht och luktar gott.
ju hårdare pressat det är i balar, desto sämre är det!
-
kika gärna in på www.sundhast.se :)
-
ja ,jag skulle aldrig få för mig att ge dåligt hö.
friskt och fräscht hö är grönt, luktar gott,är tunnt och dammar inte.
jag har aldrig köpt vare sig höbalar,rundbalar,halmbalar.
köper endast löshö som är grönt och fräscht och luktar gott.
ju hårdare pressat det är i balar, desto sämre är det!
Den hygieniska kvalite´n på torrhö kan man väl lukta, känna och se ganska bra... Men hur bedömer man säkert näringsvärdet utan analys? Höet kan vara hur fräscht som helst men ändå ha taskigt näringsvärde. När jag säger "Bra" grovfoder så menar jag ett med relativt högt protein innehåll. Att det inte ska vara mögligt eller dåligt på annat sätt ser jag som en självklarhet, då är det ju farligt för hästen att äta...
Jag kan hålla med om att det blir mycket spill om höet först torkats med fläkt och sedan körs med kanon för att hårdpressas, en hel del blad går till spillo och inte alla hästar gillar det finhackade höet. Men sämre rent fodermässigt blir det inte för att man pressar det, bara det är riktigt torrt innan. Det är ju en lagrings och hanteringsfråga hur man vill ha höet också, jag gillade löspressade buntar bäst.
Mvh
Charlotte
-
Vill bara tacka dig Charlotte för lugna, sansade och väl genomtänkta inlägg. Lägg till förnuftiga också.
-
läs gärna här:
http://wwwc.aftonbladet.se/sport/ridsport/foder/havre.html
-
läs gärna här:
[url]http://wwwc.aftonbladet.se/sport/ridsport/foder/havre.html[/url]
Köper du Christina Plancks rekommendationer angående havre fullt ut gör du naturligtvis detsamma med hennes rekommendationer angående hö och foderanalys?!
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/ridsport/foder/article488386.ab
"Hur vet man att ett hö är bra?
- Det allra viktigaste att höet har en god hygienisk standard att den inte luktar damm eller mögel för det kan man inte på något sätt komplettera eller få bort från foderstaten. Därefter bör man naturligtvis skicka sitt höparti på analys. "
"Det är oförenligt med svensk djurskyddslag att understiga 1 kilo ts per 100 kilo kroppsvikt. Det betyder att en 500 kilo häst i inget som helt tillfälle kan få mindre än 6 kilo hö och för alla andra bör det ligga mellan 7,5 - 10 kilo hö. Det är basen."
-
Att bedömma kvaliten på hö är inte så märkligt,hö har störst protein innehåll före axgång och mindre växttråd.....Timotej är lätt att se detta på då axet inte är fullt utvecklat det är smalt och fröna sitter kvar.Att skörda nu innebär att man får mindre hö men högre proteinhalt.Har fröna börjat lossna och bladen är grova,det ger mer hö men sämre protein innehåll.Ni som analyserar hö,hur stor skillnad är det på bra och dåligt hö.Hur mycket större måste hö rationen vara om man har sämmre hö?Jasså ni har aldrig lämnat in dåligt hö på annalys,men då är det väll.............
Om en häst har svårt att sätta hull om den inte får ha täcke på sig.Kan man då minska på fodret till en normalhäst genom att andvända täcke,och den behåller sitt hull?
Kan någon svara på detta så vore jag tacksam.
Körven
-
Om en häst har svårt att sätta hull om den inte får ha täcke på sig.Kan man då minska på fodret till en normalhäst genom att andvända täcke,och den behåller sitt hull?
Kan någon svara på detta så vore jag tacksam.
Körven
Jag vet inte riktigt om någon uttryckt det så att hästar har svårt att sätta hull om dom inte har täcke? Men det kunde ju kanske vara en ide´om du ville prova med någon av dina hästar? ;)
Jag tänker mer på att en mager häst utan underhudsfett fryser mer än en rund och go, och kan ett täcke hjälpa en äldre häst (som kanske dessutom rör sig mindre) att få ett högre välbefinnande så ser jag det inte som onödigt, tramsigt eller dumt :) Mer tramsigt i såna fall att Absolut Inte lägga på den hästen ett täcke bara för att man inte gjorde sånt larv "förr"...
Om man utgår från fallet som tråden handlar om så är det en äldre häst som har svårt att behålla/sätta hullet. En äldre häst kan ganska snabbt "Rasa" om det väl börjar gå utför så om ett täcke dels göra att hästen mår bättre och dels minskar energiförlusten till en viss del så tycker jag inte det är SÅ konstigt att använda täcke... Det gäller ju att se till att snabbt få upp hullet eftersom det kan vara så med gamla hästar att lika fort som dom "Rasar" lika långsamt kan det gå att bygga upp dom igen (funkar lika med gamla människor) om det ens går... Så varje liten besparad energi som går till hästen är lite värdefull.
Jag tror inte att det är några större problem med att utfodra "vanliga" friska, vuxna hästar som inte gör så förfärligt mycket med oanalyserat hö, eller rättare sagt, jag VET att det inte är det. Men om man får Foderrelaterade problem och behöver ändra något kan det vara bra att veta vad man sysslar med ganska exakt. Likaså om man vill fodra mest optimalt ur ekonomisk synpunkt. Växande unghästar är väl ett annat område man gärna vill veta rätt exakt vad man pysslar med?
Har för övrigt ett bra exempel hur det KAN bli när man utfodrar med Grovfoder lite på må få...
Jag hämtade hem en Foderhäst en gång, ett Fullblod som jag har för mig var 5 år (ingen gamling alltså). Hästen hade inte gjort ett skapandes grand på ett halvår p g a skadad ägare, detta var vintertid, så något bete fanns inte. Höet han fick såg väldigt spätt och fint ut och luktade supergott och han hade fri tillgång... Hade det varit ett riktigt "Bra" hö så borde han ha kunnat klara sig ganska bra tycker jag, men under vinterpälsen var han rejält tunn, det tog ett halvår minst att få upp honom i hull.... Hade varit bättre att han fått en balanserad foderstat hela tiden, kanske?
Det funkar ofta med oanalyserat grovfoder, men varför inte ta hjälp av de moderna metoder som finns?
Mvh
Charlotte
-
Ni som analyserar hö,hur stor skillnad är det på bra och dåligt hö.Hur mycket större måste hö rationen vara om man har sämmre hö?Jasså ni har aldrig lämnat in dåligt hö på annalys,men då är det väll.............
Våra hästar har gått på lösdrift med fri tillgång på hösilaget. Trots att hösilaget är skördat på samma ställen har det varierat mycket under åren i protein och energi, även kacium/fosfor kvoten har skiftat. Vi vill gärna ha ett hö med lite lägre värden eftersom vi annars inte kan ge något kraftfoder och då blir det svårt att hålla dem i normalhull under viloperioder. De blir för feta.
Om en häst har svårt att sätta hull om den inte får ha täcke på sig.Kan man då minska på fodret till en normalhäst genom att andvända täcke,och den behåller sitt hull?
Kan någon svara på detta så vore jag tacksam.
Körven
Anledningen till att man vill sätta täcke på en gammal häst som har svårt att sätta hull är för att minska energiförlusten, d.v.s. den ska inte behöva lägga ner någon kraft på att hålla sig varm utan allt bör gå till hullet. Enligt min erfarenhet fryser en äldre mager häst lättare än en yngre häst i normalhull. Jag har stått i samma stall som en sådan fryslort tidigare där täcke helt enkelt var nödvändigt för hästens välbefinnande.
För en frisk häst utan hullproblem bör det inte påverka hullet nämnvärt om den har täcke eller ej, det blir inte lika påverkad av energiförlusten för att hålla sig varm.
Däremot bör man undvika att snabbt kyla ner musklerna på en genomsvettig tävlingshäst, då bör den få stå och torka innan den släpps ut eller få täcke på.
-
Det låter lite konstigt det där med kraftfodret men jag tror jag förstår iden med det hela.Efter konstens alla regler så torkar en häst bäst genom att tracka den,inte att den står stilla.Naturligt vis skall man andvända täcke om det behövs,men att andvända det i tid och otid.Eller för att det är lättare att borsta hästen,rykta en häst är väll ingen som gör,eller kan.Dom tycker att det är djurplågeri att inte ha täcke på när det är +10,att dom sedan ställer in hästen i stallet med blött täcke,för ett täcke torkar bäst på hästen.Varför analysera hö när dom ändå inte begriper eller vet vad dom skall göra med resultatet.
Förra veckan träffade jag på en dam ute i skogen,hon hade tydligen gått vilse,fas hon hade kompass med sig.Hon trodde att kompassen pekade på vart hennes bil var parkerad.Det gäller att veta vad man sysslar med.
Körven
-
Naturligt vis skall man andvända täcke om det behövs,men att andvända det i tid och otid.Eller för att det är lättare att borsta hästen,rykta en häst är väll ingen som gör,eller kan.Dom tycker att det är djurplågeri att inte ha täcke på när det är +10,att dom sedan ställer in hästen i stallet med blött täcke,för ett täcke torkar bäst på hästen.Varför analysera hö när dom ändå inte begriper eller vet vad dom skall göra med resultatet.
Vem är dom?! ???
Förra veckan träffade jag på en dam ute i skogen,hon hade tydligen gått vilse,fas hon hade kompass med sig.Hon trodde att kompassen pekade på vart hennes bil var parkerad.
;D ;D ::)
Det gäller att veta vad man sysslar med.
Körven
Visst är det så, särskilt när det gäller levande djur!
-
Tänk om fler hästar fick fritt grovfoder dygnet runt istället för 6, 8 eller 10 kg/dygn.
Dels skulle mycket pengar sparas på "onödigt" kraftfoder och vi skulle slippa se "magra " hästar i större utsträckning.
Jag håller med, och vid fri tillgång är det nästan ännu viktigare att veta vad grovfodret innehåller. Vi hade i fjol riktigt, riktigt bra hösilage som mina hästar fick fri tillgång på. Resultatet blev hästar tjocka som tunnor.... :( Så till i år vet jag att ersätta en del med halm, eftersom de uppenbarligen är lättfödda.
-
och angående det här med analyser och kraftfoder:NEJ.
Förr gav dem hästarna hö och LITE havre.
det funkade finfint.
Hur vet du det? Var du med?
-
Min erfarenhet är att fri tillgång fungerar bra i kombination med bra hagar. Dvs stora, kuperade ytor att röra sig på, där det under större delen av året finns även annat som lockar än grovfodret. Annars får man släpa dit fällda träd, kvistar osv.
Hästar som står i små, platta hagar står lätt och hänger över maten hela dagen i brist på annan sysselsättning.
Idag tror jag tyvärr det är många som inte kan känna och se på sina hästar i tillräckligt god tid för att kunna förändra foderstaten därefter, och det är ju heller inget man lär sig över en natt för den delen. Där tycker jag analys och en uträknad foderstat har en funktion att fylla i allra högsta grad.
-
Jag håller med, och vid fri tillgång är det nästan ännu viktigare att veta vad grovfodret innehåller. Vi hade i fjol riktigt, riktigt bra hösilage som mina hästar fick fri tillgång på. Resultatet blev hästar tjocka som tunnor.... :( Så till i år vet jag att ersätta en del med halm, eftersom de uppenbarligen är lättfödda.
Jag håller helt med! En intressant iakttagelse är att många av våra hästar valde halm (åt upp den i liggskyddet) trots fri tillgång på hösilage. Har de möjlighet kan de alltså i vissa fall välja vad det "behöver".
-
Apropå det här med täcken, idag har jag sett ett 20- tal hästar med vintertäcken på sig. Soligt men visserligen blåsigt, torrt och uppehåll, 14,8 grader varmt.
Vad är vitsen? Att dom inte skall falla ur och bli magra?
Skulle inte tro det.
Vem vet, alla kan ju ha läst här och vill prova ;)
Förmodligen är det väl för att slippa tjock vinterpäls på hästar som är i träning. Då får man väl börja i tid.
Mvh
Charlotte
-
Vad den igentliga frågan var,handlade om en mager häst.Det som jag skulle kolla först innan foderstater mm är hur mycket vatten dricker den och får den salt.Det glömms bort men vatten är otroligt viktigt så även salt.Vattna ur en hink och strö salt på maten,får hästen förmycket salt så kompenserar den detta genom att dricka mer,vilket är bra.Saltsten och automatiskvatten ho i all ära men det är inte tillfredställande för många hästars behov.Dricker den inte så spelar resten ingen roll.
Körven
-
Oljig havregrøt
1 liter havre
2 dl vetekli
1 dl vetegroddar
1 1/2 dl linfrø
lite betfor
1-2 dl kallpressad rapsolja
1/2 dl fiskolja
Hæll kokande vatten øver allt det torra. Låt stå och svalna till lagom
æt-temp coh rør ned oljorna.
Mums før mager hæst! (Æven før en labb som knyckte grøt en gång
fast den behøvde ju hellre bantas æn gødas...)
Visste ni att travstjænan Stefan Melander alltid ger sina hæstar varm mat?
Jag vet inte om dom får havre, men upphettning gør havren mer
lættsmælt før djuren.
Jag brukade køpa 2´a klass raps-olja från Julita på den tiden då jag hade
en mager gammal mærr. Hon mådde vældigt bra av grøten.
Lycka till
Nina
-
Hur vet du det? Var du med?
både min farmor, farfar,mormor hade hästar.
fråga vem som helst över 60 så får du se...
det FANNS överhuvudtaget inga sådana kraftfoder som vi har idag.
hästar behöver BETE och på vintern HÖ.
inte en massa konstigheter.
hästarna klarade sig förr, så då gör de det nu med.
glöm inte bort att människan uppfinner saker för egen vinnings skull..
täcken,kraftfoder,järnskor,urk!
naturliga hästar ska det vara.
tycker sååå synd om hästar som går med täcken.
det tyder bara på okunskap!
-
Men fick hästarna inte havre förr då? Det måste väl ha varit en variant på kraftfoder. Säger en som i alla fall har läst förr-i-tiden-romaner och Sörgården-Önnemo-läseböcker, i vilka det förekommer havreätande hästar.
-
både min farmor, farfar,mormor hade hästar.
fråga vem som helst över 60 så får du se...
det FANNS överhuvudtaget inga sådana kraftfoder som vi har idag.
hästar behöver BETE och på vintern HÖ.
inte en massa konstigheter.
hästarna klarade sig förr, så då gör de det nu med.
glöm inte bort att människan uppfinner saker för egen vinnings skull..
täcken,kraftfoder,järnskor,urk!
naturliga hästar ska det vara.
tycker sååå synd om hästar som går med täcken.
det tyder bara på okunskap!
Vad man ofta glömmer bort i diskussionen att hålla alla djur "Naturligt" är att vi faktiskt använder dem för jobb som inte är "Naturliga" för dem... Ofta har vi dessutom flyttat dem flera världsdelar ifrån var de utvecklats, men ändå ska de leva "Naturligt"...
Att använda "Förr i tiden" här i Sverige som någon sorts måttstock för "Naturligt liv" har överhuvudtaget inget med verkligheten att göra... Dels levde inte djuren så värst "Naturligt" (se efter hur en gammal ladugård/stall är byggd och tänk på att djuren stod inne hela vintern så får ni se på "naturligt") och att ta en tid kanske hundra år bakåt som "mall" är konstigt för djurarter som existerat så mycket längre.
Om man ska använda hästen för riktigt arbete vintertid är det faktiskt en stor fördel att antingen täcka den så den slipper vinterpäls eller så klippa den.
När jag jobbade med travhästar (Kallblod) så fick unghästarna ha täcken om dagarna och de äldre blev oftast klippta (naturligtvis med täcke på sedan) om de inte var såna som behöll en riktigt kort päls när de fick täcke på sig. Hästarna torkade snabbt och ,vi la på dem ett "andas" täcke när de var färdigtränade och sen ut i hagen för lite naturlig stretching efter träningspasset. Hade de haft sin långa päls hade de inte kunnat vara i hagen efter träning utan stått i stallet och "aldrig" torkat trots bra ventilation.
En häst som inte arbetar hårt på vintern spelar det väl ingen roll om den har päls eller ej men ska den jobba tycker jag synd om den... Har faktiskt svårt att tro att hästarna "Förr" hade så hemska pälsar eftersom de i princip bara var ute när de arbetade och då höll dom sig nog varma utan att behöva sätta en extrem päls.
Jag är själv positiv till barfotahästar så långt det går, men ska man hålla till på halt underlag och dessutom låta hästen dra/bära tycker jag det är djurplågeri att inte se till att den slipper halka omkring.
Om vi alltså hade våra hästar i lösdrift och inte krävde något arbete av dem så skulle det säkert fungera utmärkt med oskodda, otäckade hästar som bara fick hö... Men vi ställer ju så många "Onaturliga" krav på våra djur så att det ibland kan vara nödvändigt att tillsätta "onaturlig" mat för att täcka upp protein/energi behovet tex.
Jag vet att det har förekommit försök med utfodring av tävlande travhästar med bara ensilage av hög kvalitet (jag har inte hört resultaten) men det är intressant. Men då är det självklart inte vilket grovfoder som helst som "Luktar gott och ser fräscht ut" utan noga analyserat foder som skördats i rätt tid och av mycket hög kvalitet för att man ska kunna räkna ut en balanserad foderstat för hästar med höga prestationskrav på sig.
Jag tycker själv att om man skulle ge sin häst ett "Naturligt" kraftfoder så är väl inte Havre det första valet? Våra hästars förfäder åt väl knappast havre? Nån av de nya "Moderna" Ört muslierna måste ju vara mycket bättre? Tänk vad bra att utvecklingen går framåt ;)
Mvh
Charlotte
-
både min farmor, farfar,mormor hade hästar.
fråga vem som helst över 60 så får du se...
det FANNS överhuvudtaget inga sådana kraftfoder som vi har idag.
hästar behöver BETE och på vintern HÖ.
inte en massa konstigheter.
hästarna klarade sig förr, så då gör de det nu med.
glöm inte bort att människan uppfinner saker för egen vinnings skull..
täcken,kraftfoder,järnskor,urk!
naturliga hästar ska det vara.
tycker sååå synd om hästar som går med täcken.
det tyder bara på okunskap!
Men dina farföräldrars hästhållning är ju ointressant om man inte har något att jämföra med, eller hur? Vad var det som var så naturligt med deras hästhållning? All hästhållning i fångenskap är ju i grund och botten onaturlig. Att deras hästar "klarade sig" säger ju ingenting om hur de hade det och vilken prestation de utförde, eller hur den hade stått sig gentemot dagens hästar. Och järnskor på hästar är långtifrån en nyhet....
Hästar går med täcken av många anledningar, okunskap är säkert en av dem, men långtifrån alla. Ta gärna reda på varför, innan du avfärdar något. En vacker dag kanske du behöver den erfarenheten.
-
Men dina farföräldrars hästhållning är ju ointressant om man inte har något att jämföra med, eller hur? Vad var det som var så naturligt med deras hästhållning? All hästhållning i fångenskap är ju i grund och botten onaturlig. Att deras hästar "klarade sig" säger ju ingenting om hur de hade det och vilken prestation de utförde, eller hur den hade stått sig gentemot dagens hästar. Och järnskor på hästar är långtifrån en nyhet....
Hästar går med täcken av många anledningar, okunskap är säkert en av dem, men långtifrån alla. Ta gärna reda på varför, innan du avfärdar något. En vacker dag kanske du behöver den erfarenheten.
hej falin!
jag har sysslat med hästar hela mitt liv 24år av 30.
jag har jobbat med hästar, jag har haft egna hästar.
MIN syn på hästar är att man inte ska krångla till det.
täcke behövs inte,om hästen är svettig efter jobb, så får man vackert gå/skritta den,eller ge hö, så den får upp värmen och på så sätt torkar.
enda gången det kan vara motiverat att ha skor är isåfall på vintern då det är halt.
Hästar ska ha stora hagar och helst gå ute dygnet runt med ett regält vindskydd, och fri tillgång på mat (tyvärr klarar inte alla dagens hästar det utan att få fång)en skopa havre efter avslutat jobb.
vad jag menar är att jag är STARK motståndare till dagens hästhållning ,där hästarna många gånger bara är ute 4 timmar av dygnets 24 timmar, resterande 20 timmar står dem inne i oftast en dåligt ventilerad miljö.
den rids på sin höjd en timme om dagen (förr jobbade hästarna hela dagarna på åkrarna)
-
Det skulle vara roligt att få veta lite mer om detta med enbart ensilage till travare.Det verkar dömt att misslyckas redan innan med den kunskapen som finns om utfodring.En högpresterande häst kan inte fylla sitt näringsbehov med vallfoder,varken tiden eller magen räcker till.
Körven
-
Jag har sysslat med hästar lika länge som du ungefär, och även min morfar hade hästar. Men jag har ingen aning om hur de hade det, och därför tycker jag det är meningslöst att dra paralleller och säga "att det var bättre förr". Om jag hade varit 80 år och haft häst hela mitt liv - DÅ hade det funnits något att jämföra med...
Jag är heller ingen vän av för lite utegång eller mängder med kraftfoder på bekostnad av grovfodret. Det innebär ju inte att jag inte kan dra nytta av att det finns jättebra hästtäcken eller ett stort och bra sortiment av kraftfoder som jag kan anpassa till just mitt grovfoder. Jag har både oskodda och skodda hästar, vartefter hur det passar just den individen.
Det är så onödigt att generalisera när man kan plocka de bästa bitarna av allt - nytt som gammalt!
-
Saltsten och automatiskvatten ho i all ära men det är inte tillfredställande för många hästars behov.Dricker den inte så spelar resten ingen roll.
Körven
Varför inte saltsten? Slickar de inte så mycket som de behöver? Som jag läste i en artikel om vattenkoppar, hästar dricker runt 40% mer om de får vatten i spann. Är det samma med saltstenar?
-
Varför inte saltsten? Slickar de inte så mycket som de behöver? Som jag läste i en artikel om vattenkoppar, hästar dricker runt 40% mer om de får vatten i spann. Är det samma med saltstenar?
Det finns hästar som sällan eller aldrig slickar på saltsten,då är det bättre att ge salt i maten.Det har gjorts studier som visar att 75% av hästarna inte täcker sitt underhållsbehov av saltintag via saltsten.Tränar man hästen så den svettas mycke så är inte saltsten det bästa sättet att erbjuda salt.Det finns studier på travare som fått 40 g per dag som motsvarar 1,4 gånger deras underhållsbehov,man räknar med ca 25 g salt till en 500 Kg häst.Dom åter hämtade sig bra efter normalt arbete,men det tar några dagar att få salt balansen helt återstäld.Kroppen kompenserar saltfattig diet genom att ta natrium från skelett och muskler,vad det innebär är ingen som säkert kan svara på,det forskas på området.Det snabbaste sättet att återhämta salt o vätskeförlust är Fysiologisk koksaltlösning,det låter märkvärdigt men det är bara saltvatten,9 gram salt per liter vatten.
Svaret på din fråga är Ja det är det.
Körven
-
Tack Körven! Bra svar!
-
Det skulle vara roligt att få veta lite mer om detta med enbart ensilage till travare.Det verkar dömt att misslyckas redan innan med den kunskapen som finns om utfodring.En högpresterande häst kan inte fylla sitt näringsbehov med vallfoder,varken tiden eller magen räcker till.
Körven
Jag fick höra om försöket när jag gick "Bondeutbildning" och hade en lärare från Trav Och Galoppskolan i husdjurslära. Några travare skulle utfodras med ensilage av toppkvalitet och man mätte resultat osv... Kanske resultaten kan finnas på SLU? Jag har inte träffat läraren sen min kurs slutade så jag har inte fått höra hur det gick.
Men egentligen undrar jag om det är helt omöjligt? De hade nog ordentligt reda på vad hästarna behövde och hur mycket de klarade att äta innan de startade försöket.
Hur höga "Hästvärden" kan man egentligen få fram på ett toppensilage?
Mvh
Charlotte
-
På skoj tog jag ett analysresultat som jag hittade på nätet 41g Smbrp/kg foder och 6.4 MJ/kg foder och ts 69%. Där la jag in en häst på 550 kg som var sto/valack över 3 år men under 20. Hästen gick snabbjobb fler ggr/vecka. Med en grovfodergiva på 18 kg skulle alla behov täckas så när som en liten brist på energi, som var okej om hästen höll hullet. Enligt SLU så var grovfodergivan okej jag vet egentligen inte hur mycket hästen orkar äta, men kanske är det rimligt? Ensilage "verkar" i alla fall vara mer "lättätet" än hö.
Mvh
Charlotte
-
Om man inte ger kraftfoder.... Sen får man ju räkna om torrsubstansen om det är hö man jämför med... Innehållet i "mitt" exempel var ju per kg foder och inte per kg ts.
Experimentet jag nämde handlar om ett naturligt sätt att utfodra högpresterande hästar,kanske inte det billigaste.
Mina gamla pensionärer går och äter fritt från en ensilagebal hela vintern, jag har faktiskt inte stenkoll på hur mycket dom äter :-[ Men det är bra nog mycket....
Är det någon här som kollar exakt hur mycket hästar med fri tillgång egentligen äter???
Mvh
Charlotte
-
Om man inte ger kraftfoder.... Sen får man ju räkna om torrsubstansen om det är hö man jämför med... Innehållet i "mitt" exempel var ju per kg foder och inte per kg ts.
Experimentet jag nämde handlar om ett naturligt sätt att utfodra högpresterande hästar,kanske inte det billigaste.
Mina gamla pensionärer går och äter fritt från en ensilagebal hela vintern, jag har faktiskt inte stenkoll på hur mycket dom äter :-[ Men det är bra nog mycket....
Är det någon här som kollar exakt hur mycket hästar med fri tillgång egentligen äter???
Mvh
Charlotte
det är väl inte så svårt, väg det innan du slänger ut det ;D
-
15-20 kg hösilage kan nog min store valack peta i sig en kall vinterdag på fri tillgång och lösdrift. Han väger åtminstone 750 kg tippar jag på.
Jag har också en känsla av att de kan äta mer ensilage än hö, eller så är det bara för att de föredrar ensilaget framför höet.
-
ja, du har du RÅD att fodra med 18kg/dygn så gärna för mig... ::)
Nu såg jag ju att det var DU som bytt namn igen....
Om man enligt ditt förslag skulle fodra med enbart grovfoder så får man väl lov att ge 18 kg om det är vad som täcker hästens behov... Man kan ju inte ge mindre än vad hästen behöver för man tycker att det är för dyrt...
Mvh
Charlotte
-
och vem är jag? ???
Den som skrev att hästar bara behöver hö på vintern...
Och har man då en häst med högt näringsbehov (som den snabbjobbande travhästen i exemplet) ja, då går det åt en del foder...
Det Körven och jag funderade över var inte hur mycket fodret till hästen kostade utan om en högpresterande häst orkar/hinner äta tillräckligt med grovfoder för att täcka sitt näringsbehov.
Mvh
Charlotte
-
Det är ett problem med att utfodra med stora givor med havre,till högpresterande hästar.Att minska risken för störningar i ämnesomsättningen och matsmältningen vid stora havregivor är att byta spanmålsdelen mot något annat.
Betfiber är ju ett sådant,det har gjorts studier på detta och det har visat sig att det går att byta detta mot havre,utan att risk för sämmre prestation.En efekt var också att det tar längre tid för hästen att bli trött.
Det är därför jag tyckte det låter intresant med esilage utfodringen.För hur än det är så är inte kraftfoder avsett för hästmagar,oavsett i vilken tappning den är i.
Körven
-
det är väl inte så svårt, väg det innan du slänger ut det ;D
Du har inte funderat på att ett har man ett hösilage/ensilage innehåller stora delar vatten? Du måste veta vilken torrsubstans hösilaget har för att kunna fodra i rätt mängder. Vi har haft torrsubstansvärden på mellan 49-60% så det kan variera väldigt. 18 kilo hösilage är ingenting för ett halvblod på lösdriftshäst, förordnar man fri tillgång på grovfoder och utegångsdrift måste man vara beredd att lägga upp foder.
-
Mitt förra halvblod (ca vikt 600kg, tävlingshäst) räknade jag ut åt minst 25 kg hösilage per dag, under kalla dagar säkert närmare 30 kg. Vi hade de året en ts halt på just över 50% så han åt just under 15 kg torrsubstans/dygn. Han åt inget kraftfoder men fick mineraler och låg mycket bra i muskelmassa och lagom hull.
Det är svårt att räkna ut några exakta värden, vissa hsätar äter olika mycket, det sker viss nedtrampning m.m. Jag vet att andra räknat ut grovfodermängd efter att ha haft hästen i mindre hage och gett den fri tillgång av uppvägt foder under några dygn. Sedan får man plussa på lite när det blir kallare.
-
Mitt förra halvblod (ca vikt 600kg, tävlingshäst) räknade jag ut åt minst 25 kg hösilage per dag, under kalla dagar säkert närmare 30 kg. Vi hade de året en ts halt på just över 50% så han åt just under 15 kg torrsubstans/dygn. Han åt inget kraftfoder men fick mineraler och låg mycket bra i muskelmassa och lagom hull.
Det är svårt att räkna ut några exakta värden, vissa hsätar äter olika mycket, det sker viss nedtrampning m.m. Jag vet att andra räknat ut grovfodermängd efter att ha haft hästen i mindre hage och gett den fri tillgång av uppvägt foder under några dygn. Sedan får man plussa på lite när det blir kallare.
Ja, men då kan det väl inte vara omöjligt att utfodra högpresterande hästar med bara grovfoder?
Din tävlingshäst är ju ett levande bevis. :)
Man har ju hört en massa om "hömagar" osv som hindrar hästen att orka. Förmodligen är det nåt som lever kvar sedan man inte hade samma möjligheter att fixa ett högvärdigt grovfoder?
Mvh
Charlotte
-
Så länge de får i sig vad de ska är det bara positivt att det kommer från grovfodret! :D Skulle framåtbjudningen börja brista får man givetvis fodra upp men det hände inte mig. Hömagar p.g.a. att man inte ger kraftfoder tror jag inte ett dugg på däremot, det lever nog som du säger kvar från när man gett grovfoder med för låg proteinhalt, då kommer magen men inte musklerna. Tyvärr ser man fortfarande hästar som ägarna vill "banta" men som istället skulle behöva få i sig mer proteiner. Magarna hänger men hela överlinjen är omusklad.
-
Så länge de får i sig vad de ska är det bara positivt att det kommer från grovfodret! :D Skulle framåtbjudningen börja brista får man givetvis fodra upp men det hände inte mig. Hömagar p.g.a. att man inte ger kraftfoder tror jag inte ett dugg på däremot, det lever nog som du säger kvar från när man gett grovfoder med för låg proteinhalt, då kommer magen men inte musklerna. Tyvärr ser man fortfarande hästar som ägarna vill "banta" men som istället skulle behöva få i sig mer proteiner. Magarna hänger men hela överlinjen är omusklad.
hömagar beror på för lite motion ;)
-
Att bedömma kvaliten på hö är inte så märkligt,hö har störst protein innehåll före axgång och mindre växttråd.....Timotej är lätt att se detta på då axet inte är fullt utvecklat det är smalt och fröna sitter kvar.Att skörda nu innebär att man får mindre hö men högre proteinhalt.Har fröna börjat lossna och bladen är grova,det ger mer hö men sämre protein innehåll.Ni som analyserar hö,hur stor skillnad är det på bra och dåligt hö.Hur mycket större måste hö rationen vara om man har sämmre hö?Jasså ni har aldrig lämnat in dåligt hö på annalys,men då är det väll.............
Om en häst har svårt att sätta hull om den inte får ha täcke på sig.Kan man då minska på fodret till en normalhäst genom att andvända täcke,och den behåller sitt hull?
Kan någon svara på detta så vore jag tacksam.
Körven
Orkar inte läsa hela tråden, men har stött på för många rent korkade inlägg för att inte reagera!! Jo du körven, visst har jag fått analysvärden på hö som har varit rent åt skogen! Oftast då pga vädret den sommaren! Det du skriver är säkert en bra fingervisning, och tar man in sitt eget hö så har man givetvis koll på hur, var och när det är skördat. So far so good! Bor man i norra delen av landet så har man extra nytta av en analys, då höet ofta är mer energirikt pga de ljusa sommrarna. Sol dygnet runt ger mer energi alltså, vilket kan ge problem med balansen mellan energi och protein. Har hört travtränare som vill ha "norrlandshö" just för att det energirika höet passar bra för hårdtränande tävlingshästar. Men för "vanliga" hästar i lätt arbete kan det bli problem med för lite protein istället, och för en känslig individ kan det få mindre roliga konsekvenser. Min ena häst är en sådan häst, min andra häst (den känsliga pållens mamma) är en otroligt sun individ i sig själv. På henne syns inte problemen lika tydligt. Men för att återgå till vallacken. Ett halvblod, med fullblod i stammen. En häst av den tunnare typen. Får han för lite protein tappar han väldigt lätt muskler, och.. vid dessa tillfällen får han väldigt lätt ont i ryggen vid minsta ansträngning. Det är ingen lätt häst att hålla så att han mår bra, men snacka om att man lärt sig mycket av honom, jämfört med hans mor som oftast fungerar även om omständigheterna inte är ypperliga. Sedan kan man ju diskutera halvblodsavelns inriktnig, men det är en annan diskussion.
Att hålla en häst i hull har dessutom fler aspekter än bara foder. Hästhållningen i övrigt kan väl också granskas. Träning, samt hur hästens utrustning passar kan spela en avgörande roll. Tänder och ev vargtänder (om hästen arbetas med bett i munnen och kontakt på tygel/töm). Har tyvärr personlig erfarenhet av detta. Min pålle reds in mestadels på lång tygel, utan problem. Jag skulle skaffa en riktig passande sadel, och anlitade en, trodde jag, kunnig person. Det visade sig senare att personen som utgav sig för att vara sadelmakare inte alls var kunnig, och att han provat ut felaktiga sadlar till många. För min häst gjorde det att han inte musklade sig ordentilgt. Vi fick tag i en medryttare som red honom med kontakt på bettet. Kanske inget problem i sig, men han hade en vargtand som gjorde ont när man red så. Kontentan var att av smärtan från sadeln, och smärtan från munnen gjorde att hans rörelsemönster blev väldigt spännt. En spännd och stel häst kan inte heller varken bygga muskler eller hålla hull ordentligt. Så trots att han åt betydligt mer foder (analyserat hö plus extra kraftfoder för att få upp hullet) var han mager och omusklad. När han sedan fick vargtanden borttagen, ryggen behandlad och sadeln kollad och utbytt växte han och blev den häst han borde vara!! Och det med mindre fodermängd!
Att täcka hästar..mja.. Personligen tycker jag att det i allmänhet sker på tok för ofta, och många gånger helt utan tanke. Antingen har hästen alltid täcke, eller också har den aldrig. Jag tycker att hästen ska slippa täcke i möjligaste mån, men ändå täckas när behovet finns. Och även här är behovet olika på olika individer. Gammelpållan behöver sällan täcke. Hennes son behöver lite oftare. Det märker jag på att han får ont i ryggen om han varit utan i kallregn. Han sätter heller inte lika mycket päls. Han är självklart utan täcke vid uppehållsväder, så nog har han "chans" att sätta päls! Som sagt är de olika individer! Min vallack är ett halvblod av "modärnt snitt". Dvs som de avlas idag. Vilket inte är riktigt vad jag tycker är så idealiskt, inte när det gäller att få fram sunda individer i alla fall. Men han har en fantastisk personlighet. Och som sagt jag har lärt mig en hel del på att ha en mindre sund modell på häst. Jag är mindre benägen att med bestämdhet hävda att täcken alltid är av ondo. Jag har lärt mig att det kan behövas på vissa individer! Ibland ett nödv'ndigt ont med andra ord.
Att vara lite flexibel är ganska värdefullt! Och en grovfoderanalys gör det lättare att vara flexibel på det området! Oftast funkar det bra i alla fall, för oftast är det inte så extrema skiftningar i värdena. Men det förekommer! Och då kan en analys ge svaret på varför hästen tappar muskler trots att allt annat stämmer! En foderanalys gör självklart ingen nytta i händerna på en djurägare som inte vet hur man använder den. Den kan aldrig ersätta "djuröga"!!!
-
Håller med.
Hömage om man talar om stooor mage får omotionerade/otränade hästar som bara går och äter. Magmuskulaturen tränas inte i hagen/stallet.
Efter två veckor i skogen finns inget kvar av hömage på mina hästar i alla fall.
får jag bara fråga vad dina hästar gör i skogen? Går i hage eller arbetar? Jag vill även påstå att det är skillnad på hage och hage! En hage kan vara en liten fyrkant på platt mark = föga stimulerande. En hage kan också vara flera ha kuperad skogsmark med ängar! Lite skillnad på hur hästen mår i respektive hage, både fysiskt och psykiskt!!
Sen vill jag skilja på "hömage" och "hängmage"! Hömage är inget farligt, inget att bry sig om! Kanske stör en tävlingsryttare/kusk, men återfinns sällan på tränande tävlingshästar. På vanliga skogsmullar har det mindre betydelse, bara hästen är i någorlunda vettigt hull, och normalt musklad. Det är när hästen inte har muskler som magen börjar hänga, och därmed belastar ryggen, vilket inte är lika lysande!
-
Det är lite beroende på vad du har för häst.Vissa hästar"linjer" har en rundare mage.Lipizzaner tex endel har en rund mage som många uppfattar som hömage,likas Nordsvensk,skulle man jämföra med tex Akhal-Teke så skulle dom se enormt fläskiga ut.
Körven
-
hömagar beror på för lite motion ;)
Visst beror det till stor del p.g.a. detta men många gånger också på för lite protein. En häst som rids regelbundet men ändå ser ut på det sättet med stor hängmage och nästan helt avsaknad av ryggmuskulatur är typiska exempel. Och då är det tråkigt att man tar beslutet att banta hästen när det istället skulle behöva mer/bättre anpassat foder.
-
Vi fick en preliminär analys via telefon på vårt grovfoder i fredags. Vi visste ju att det var bra, men inte SÅ bra.... :o
145 g smb rp per kg ts och 10 MJ.
-
Tjo och hej, finns inte mycket plats för kraftfoder där! ;) Bra för dräktiga stoet i alla fall! Vi väntar fortfarande på att ta sista hösilageprovet och skicka in.
-
Jag ska se hur andraskörden blev och kanske köra på det ensilaget istället, blotta tanken på hur lättfödda valacken kommer att se ut annars på fri tillgång av det.... Stoet kastade/resorberade tyvärr i augusti, så jag har ingen nytta av det där superduperensilaget alls! Men det blir ju bra till övriga dräktiga djur på gården.
Vi har också tagit en del helsädesensilage på havre och insådd, något som jag inte har någon erfarenhet av att fodra till häst. Det kanske är ett alternativ?
-
Men var inte ett av stona dräktig? Eller har jag missförstått?
Jag har tyvärr ingen erfarenhet av helsädesensilage men ett annat alternativ skulle ju vara att köra fri tillgång på halm och portionera ut hösilaget. Våra hästar (som brukar ha i det närmaste fri tillgång på båda) väljer faktiskt rätt ofta halm istället för silage när vi har höga värden.
-
Vi fick en preliminär analys via telefon på vårt grovfoder i fredags. Vi visste ju att det var bra, men inte SÅ bra.... :o
145 g smb rp per kg ts och 10 MJ.
Vad har du då för vallfoder..........Hetlufttorkar du? Annars så måste det vara något rekord.
Att analysera fodret är som med en Vin och sprit expert som måste läsa på etiketten innan han kan uttala sig om kvaliten.
Körven
-
Vad har du då för vallfoder..........Hetlufttorkar du? Annars så måste det vara något rekord.
Att analysera fodret är som med en Vin och sprit expert som måste läsa på etiketten innan han kan uttala sig om kvaliten.
Körven
Tja, det var ju väääldigt fint väder när vi slog, så det kanske kan jämföras med hetlufttork.... ;) Analysen kommer på papper denna veckan, det kan ju vara så att damen fick det fel i telefon. Man undrar ju nästan. I fjol hade vi 110 g smp rp per kg ts på samma vall.
Jag kan åtminstone uttala mig om kvaliteten - inte bara gissa....
Sar: Jo, den jag betäckte med Hip Hop tog sig ju på första försöket i maj, men började plötsligt brunsta i augusti. :( Vi kollade henne och hon var mycket riktigt tom. Den andra som var hos Wladimir tog sig aldrig, och jag misstänker att hon fortfarande har en infektion som ligger och spökar. Kör henne till vet senare i veckan för att se om vi kan reda ut det. Hon ju flytningar i somras mellan brunst 1 och 2, och blev behandlad på stationen, men det verkar inte ha räckt riktigt för jag ser fortfarande flytningar, om än mindre.
Hoppas att det blir som du säger, att de väljer halm. Det har de fri tillgång till i ligghallen.
-
Hoppas att det blir som du säger, att de väljer halm. Det har de fri tillgång till i ligghallen.
Med såna värden har man knappast nåt annat val än att blanda ut med halm ;)
-
Att analysera fodret är som med en Vin och sprit expert som måste läsa på etiketten innan han kan uttala sig om kvaliten.
Körven
Det är ju just det man gör, för att kolla att det (vinet/hösilaget) passar ihop med det övriga fodret/maten. Det finns liksom ingen anledning att vänta på typiska symptom på ex.vis proteinöverskott - gallor, dåliga karleder, dålig prestationsförmåga etc., speciellt inte när man ger fri tillgång.
Sedan fråntar inte analysen att man ändå har ögon att se med vad fodret gör för ens häst. Att inte analysera sitt grovfoder är enligt mig bara dumt, snålt eller dumsnålt men var och en gör ju som den vill. Har man en häst som bara går och skrotar kanske man inte bryr sig nog mycket men ju mer den ska prestera desto mer noga bör man vara för att ge hästen rätta förutsättningarna.
-
Sar: Jo, den jag betäckte med Hip Hop tog sig ju på första försöket i maj, men började plötsligt brunsta i augusti. :( Vi kollade henne och hon var mycket riktigt tom. Den andra som var hos Wladimir tog sig aldrig, och jag misstänker att hon fortfarande har en infektion som ligger och spökar. Kör henne till vet senare i veckan för att se om vi kan reda ut det. Hon ju flytningar i somras mellan brunst 1 och 2, och blev behandlad på stationen, men det verkar inte ha räckt riktigt för jag ser fortfarande flytningar, om än mindre.
Men så tråkigt! :-\ Jag hade sett fram emot att "följas åt" i dräktigheterna.
Bra att du fortsätter att utreda det nya stoet, ju längre en infektion ligger desto mer skada kan den göra. Kan dock berätta en solskenshistoria om en märr som kastade 2 veckor innan beräknad fölning (ingen provtagning på orsaken), seminerades hela nästa säsong utan att ta (inget bakt.prov togs konstigt nog). Väntade 2 år och försökte igen. Tog inte första försöket, på andra försöket togs odling och stoet var tokinfekterat (enligt min mening kanske ända sedan kastningen) och behandlades. Tog inte och ett nytt försök gjordes, märren var om möjligt ännu mer infekteras och behandlades igen i samband med semineringen och hon är nu dräktig!!!!
-
Det är ju just det man gör, för att kolla att det (vinet/hösilaget) passar ihop med det övriga fodret/maten. Det finns liksom ingen anledning att vänta på typiska symptom på ex.vis proteinöverskott - gallor, dåliga karleder, dålig prestationsförmåga etc., speciellt inte när man ger fri tillgång.
Sedan fråntar inte analysen att man ändå har ögon att se med vad fodret gör för ens häst. Att inte analysera sitt grovfoder är enligt mig bara dumt, snålt eller dumsnålt men var och en gör ju som den vill. Har man en häst som bara går och skrotar kanske man inte bryr sig nog mycket men ju mer den ska prestera desto mer noga bör man vara för att ge hästen rätta förutsättningarna.
Kan inte säga mer än amen till det, men med tillägget att även om hästen mest går och skrotar så är man ändå mån om att den ska må bra!
-
Kan inte säga mer än amen till det, men med tillägget att även om hästen mest går och skrotar så är man ändå mån om att den ska må bra!
Visst är det så. :) Min erfarenhet är dock att många som inte ananlyserar försvarar det med att hästen bara går och skrotar och då vill man inte lägga ut pengarna. Men undantag finns givetvis!
-
Nu har vi fått det reviderade provsvaret, och då blev det något bättre på proteinfronten.
121 g smb rp per kg ts, men istället steg MJ till 11. Ja, jisses.
Sar: ja, jättetrist. Den jag tog till Wladimir hade bara varit en bonus om hon blev dräktig, men den andra räknade jag verkligen med. Fast jag har ju en åring efter henne som tröst.... :)
-
Nu har vi fått det reviderade provsvaret, och då blev det något bättre på proteinfronten.
121 g smb rp per kg ts, men istället steg MJ till 11. Ja, jisses.
Sar: ja, jättetrist. Den jag tog till Wladimir hade bara varit en bonus om hon blev dräktig, men den andra räknade jag verkligen med. Fast jag har ju en åring efter henne som tröst.... :)
Lusern Mix som innehåller Melass och sojaolja,har 9.0 MJ i Energi och råprotein 10.1% samt Smrp 65 g /Kg.Det är det jag menar med att analyser är onödiga om man inte tolkar dom rätt,det går inte att jämföra dom här resultaten.Ditt vallfoder är ett mycket bra foder inte tal om annat,men att det skulle överträffa Lusernfoder mix som är hetlufttorkat och innehåller olja är inte troligt.
Gör man en foderstat grundad på ditt resultat så blir den inte fullvärdig................
Ang Vin till maten så kvittar det för min del...........men jag behöver inte läsa på ettiketten för att känna skilnad på om det är gott eller inte,det avgör min smakerfarenhet.
Körven
-
Ang Vin till maten så kvittar det för min del...........men jag behöver inte läsa på ettiketten för att känna skilnad på om det är gott eller inte,det avgör min smakerfarenhet.
Körven
..men förhoppningsvis står och faller inte ditt näringsintag med huruvida vinet till maten är i kvalité ;)! Och jo, det kan förekomma extremt bra värden på hö. Och det höet är minst lika svårt att utfodra med eftersom att man kommer att ge hästen mer näring än den behöver bara med höet. Hästen behöver ju få i sig strå (fibrer) så det vill till att man får tag på halm, ch att hästarna verkligen äter halmen. Där kommer ju "hästögat" in i bilden! Man måste ju alltid se till hur det egna djuret mår! Har man lite erfarenhet av hästar, och lite erfarenhet av foderstatsberäkningar, samt hur det kan bli när det blir fel så går det mesta att lösa. Men vet man inte varför hästen tappar muskler/blir fet/mager etc så har man ju betydligt sämre förutsättningar att få till ev problem!
-
Lusern Mix som innehåller Melass och sojaolja,har 9.0 MJ i Energi och råprotein 10.1% samt Smrp 65 g /Kg.Det är det jag menar med att analyser är onödiga om man inte tolkar dom rätt,det går inte att jämföra dom här resultaten.Ditt vallfoder är ett mycket bra foder inte tal om annat,men att det skulle överträffa Lusernfoder mix som är hetlufttorkat och innehåller olja är inte troligt.
Gör man en foderstat grundad på ditt resultat så blir den inte fullvärdig................
Körven
Varför skulle en foderstat på mitt analyserade grovfoder inte bli fullvärdig? Jag har självklart mineralvärdena också, samt fiberinnehåll.
Och vad har lusernfoder med det att göra?
-
Körven misstänker kanske att analysen är otillförlitlig.
-
Varför skulle en foderstat på mitt analyserade grovfoder inte bli fullvärdig? Jag har självklart mineralvärdena också, samt fiberinnehåll.
Och vad har lusernfoder med det att göra?
Det undrar jag med? Misstänker du att labbet felanalyserat grovfodret?
-
Förresten, Körven, när du jämför olika foder så måste du skilja på innehållet är per kg foder eller per kg ts. Jag har angett siffror per kg ts, medan det inte framgår vilket det är i ditt lusernexempel. Hemsidan antyder att det är per kg foder, men det står tyvärr bara "per kg". Så jämförelsen känns inte så relevant...
-
Förresten, Körven, när du jämför olika foder så måste du skilja på innehållet är per kg foder eller per kg ts. Jag har angett siffror per kg ts, medan det inte framgår vilket det är i ditt lusernexempel. Hemsidan antyder att det är per kg foder, men det står tyvärr bara "per kg". Så jämförelsen känns inte så relevant...
Jus presis det är det jag menar med att man inte kan jämnföra resultaten,den som inte är insatt i detta kan tro att det är samma sak.Skilnaden är att Lusern mix innehåller ca 12% vatten (mycket lågt) medan ditt vallfoder innehåller 0% vatten,vilket det under faktiska omständigheter är omöjligt att det gör.Räknar du ner ditt värde med vattenmängden den kommer att innehålla,då går resultaten att jämföra.
Jag ändrar min uppfattning om att det inte går att överträffa Lusern mixen,med vanligt vallfoder,det går visst.(Man skall inte tro på vad fodertillverkare säger)
Räknar du med 15 % vatten så kommer du att hamna på MJ 9,3 och 102,3 g smb protein.Det är mycket bra,se bara till att du inte får det lagerskadat,bär in det i vardagsrummet.
Körven
-
Jus presis det är det jag menar med att man inte kan jämnföra resultaten,den som inte är insatt i detta kan tro att det är samma sak.Skilnaden är att Lusern mix innehåller ca 12% vatten (mycket lågt) medan ditt vallfoder innehåller 0% vatten,vilket det under faktiska omständigheter är omöjligt att det gör.Räknar du ner ditt värde med vattenmängden den kommer att innehålla,då går resultaten att jämföra.
Körven
Det är ju därför jag anger i kg ts..... ::) För att man enkelt ska kunna jämföra med andra foder. Eftersom det är högst otroligt att varje ensilagebal har exakt samma ts-halt är det ju rätt ointressant att ange per kg foder. Ts-halten är ju lätt att kontrollera själv hemma.
-
Jus presis det är det jag menar med att man inte kan jämnföra resultaten,den som inte är insatt i detta kan tro att det är samma sak.Skilnaden är att Lusern mix innehåller ca 12% vatten (mycket lågt) medan ditt vallfoder innehåller 0% vatten,vilket det under faktiska omständigheter är omöjligt att det gör. Körven
Nu är du fel ute, hon har ju angett torrsubstansvärden
-
Jag återgår till "något mager häst" och ger mitt tips:
Mitt varmblod har alltid haft svårt att hålla hullet. Vi har provat allt vi kan komma på - blandat olika saker själva, kört färdigfoder, lusern - allt!
Efter att hon stod på hästklinik för en skada i ett ben fick vi tips av veterinären där - hälften rehab och hälften grund, samt fri tillgång till hö. Med henne är det inga problem att ge fri tillgång, eftersom hon bara äter så mycket hon behöver, vilket blir mellan 8-10 kg/dag. Det hade inte gått med nordsvensken som äter tills det är slut! Veterinären ger alltid sin häst rehab-grund berättade hon, och de två år som gått efter min hästs skada har jag kört detta. Hon har varit perfekt i hullet sedan dess.
Jag tror att alla får prova sig fram, eftersom det inte finns en enkel lösning som passar alla. Man kan ge olika saker - tex vetekli, betfor, kornkross, havrekross, lusern osv, men detta har varit perfekt för mitt varmblod.
Jag tror att täcke också är bra, så att hästen slipper lägga all energi på att hålla värmen. Det är bra att tänka på att en häst äter för att hålla värmen. På vintern är det perfekt att ställa ut en hel ensilagebal och låta dem äta...om de inte är som vår nordsvensk, förstås!
-
Och sen, tips om något mager häst. Det kan ha andra orsaker än fodret! Kolla tänder, rygg, rörelsemönster, utrustning etc. En häst som har ont i ryggen av en dålig sadel, och pga smärtan har utvecklat ett spännt rörelsemönster har mycket svårt att sätta både hull och muskler även om den får bästa tänkbara foder!
-
Det är ju därför jag anger i kg ts..... ::) För att man enkelt ska kunna jämföra med andra foder. Eftersom det är högst otroligt att varje ensilagebal har exakt samma ts-halt är det ju rätt ointressant att ange per kg foder. Ts-halten är ju lätt att kontrollera själv hemma.
Det är ju många år sedan jag lärde mig foderlära,det var vanligt att man andvände foderenhet men det begreppet är borta,lika så Hästkraft nu är det Kilo Watt mm.Så varför skulle man inte ha ändrat fodermedelstabellerna,i mina tabeller så anges Per Kg fodermedel Ts i % .Är dinn tabell grundad på 100% Ts? Hur gör du när du kontrolerar Ts halten?
Om det är högst otroligt att varje ensilagebal har samma Ts halt............Hur är det då med Smb rp,MJ mm är den samma i alla balar?
Körven
-
Nuförtiden så tar man antingen ett prov på flera olika ställen direkt på fältet innan pressning (som vi har gjort), eller så tar man ur flera olika balar. Det ger ett medelvärde att utgå ifrån, som självklart skiftar i de olika balarna. Men man vet åtminstone ett genomsnittligt värde. Tänk om jag hade börjat ösa på kraftfoder på mina hästar, med de värdena på ensilaget..... Inte så lyckat.
I min analys på grovfodret anges innehåll både per kg foder för just den ts-halten som provet hade och per kg ts. Vid det här laget har jag rätt bra öga för hur mycket ts det är i fodret, men annars är det enkelt att ta ett kilo och torka i ugnen på svag värme tills allt vatten är borta. Den vikt som är kvar är ts-innehållet.
Det är ju inte så att jag går slaviskt efter mina tabeller, som du verkar tro? Jag fodrar med ögat också. Varför inte börja från ett rimligt utgångsläge istället för att famla i blindo?
-
I Falins analys anges fodervärdena / Kg ts, alltså räknat utan vatteninnehåll. Det är ju olika hur innehållet anges på olika fodermedel, det är ju det som gör det hela lite lurigt...
Skulle man verkligen vilja räkna ut helt exakt innehåll i varje bal så kan man ju genom att torka i mikro eller på annat sätt få fram det exakta vattenhalten.
Hoppsan, du var för snabb Falin :-[
Mvh
Charlotte
-
Nuförtiden så tar man antingen ett prov på flera olika ställen direkt på fältet innan pressning (som vi har gjort), eller så tar man ur flera olika balar. Det ger ett medelvärde att utgå ifrån, som självklart skiftar i de olika balarna. Men man vet åtminstone ett genomsnittligt värde. Tänk om jag hade börjat ösa på kraftfoder på mina hästar, med de värdena på ensilaget..... Inte så lyckat.
I min analys på grovfodret anges innehåll både per kg foder för just den ts-halten som provet hade och per kg ts. Vid det här laget har jag rätt bra öga för hur mycket ts det är i fodret, men annars är det enkelt att ta ett kilo och torka i ugnen på svag värme tills allt vatten är borta. Den vikt som är kvar är ts-innehållet.
Det är ju inte så att jag går slaviskt efter mina tabeller, som du verkar tro? Jag fodrar med ögat också. Varför inte börja från ett rimligt utgångsläge istället för att famla i blindo?
Det märks att du har kunskap i vad du sysslar med,därför tror jag inte att du slaviskt följer några tabeller.Men det finns andra som slaviskt följer sina tabeller,och det kan ge skiftande resultat.Jag vet en dam som följer fodertabellen som hon fick när hon köpte hästen,hon har digitalvåg och väger 2,6 Kg hö vid varje måltid osv.
Körven
-
Ja, det finns säkert enögdhet åt bägge håll, tyvärr. Som i slutänden drabbar hästen.
Idag är det nog inte speciellt många som kan titta på sitt grovfoder och avgöra hästens behov utifrån det. Står man tex installad någonstans där foder ingår har man kanske ingen möjlighet att påverka inköpen heller. Och har man otur har varje boxgranne en bestämd åsikt om just fodermängd och sorter som bestämt ska prånglas på en tonåring med sin första häst till exempel....
Då tycker jag att en analys och ett foderstatsprogram är en bra början för att veta åt vilket håll man ska gå. Förhoppningsvis startar det ett intresse för utfodring och dess grunder.
-
När jag kollar torrsupstansen har jag en bättre grej,en elektonisk fuktmätare.Den mäter luftfuktigheten sedan sätter jag den mot fodret,vad det nu är och får ett värde till,sedan läser jag av hur mycket vatten det är i maten.
Denna aparat köpte jag på den tiden jag var förmögen och naiv och trodde allt var sant som det stod att läsa i diverse böcker o skrifter.Jag gav nog ca 5000 Kr för den och den har legat oandvänd mer eller mindre i nästan 20 år.
Att jag verkar vara så negativ till foderanalyser beror på egen erfarenhet,jag har kastat ut en förmögenhet på massor av skit i mina dagar,analyser mineraler vitaminer som är totalt onödigt.Det är tillräckligt dyrt att ha häst utan en massa onödiga saker.Nu ger jag mina hästar hö havre och mineralsalt,dom behöver inte mer.
Sedan alla "nytto prylar"jag har som kan komma till andvändning,men aldrig gjort det.
Så är du intreserad att köpa min fuktmätare,som är gjord av en Ingenjörs firma,så slipper du mickra ensilaget,för att kolla vattenmängden.
Körven
-
Att jag verkar vara så negativ till foderanalyser beror på egen erfarenhet,jag har kastat ut en förmögenhet på massor av skit i mina dagar,analyser mineraler vitaminer som är totalt onödigt.Det är tillräckligt dyrt att ha häst utan en massa onödiga saker.Nu ger jag mina hästar hö havre och mineralsalt,dom behöver inte mer.
Då har du turen att ha tillgång till hö med tillräckligt med protein! I övrigt håller jag med, hästeri hör till kategorin verksamheter där det är möjligt att prångla på folk gott om prylar och diverse grejer som inte är så nödvändiga. Det är där man får se till att genomskåda lite, ta rätt på hur det ligger till! Och därför hävdar jag att det är värt att ta en analys, och lära sig lite om foder, istället för att slaviskt följa en foderstat som nåt foderföretag räknat ut. Dessa foderstater brukar allt för ofta vara på tok för väl tilltagna!!
-
I övrigt håller jag med, hästeri hör till kategorin verksamheter där det är möjligt att prångla på folk gott om prylar och diverse grejer som inte är så nödvändiga.
Min sambo skrattar gott åt alla "nödvändiga" saker hästarna "måste" ha. ;D För visst har man en del såna liggandes eller hängandes i stallet, det får erkännas. :-[
Fast en fuktmätare känns inte som om den hör till det nödvändiga, så tyvärr Körven, prova med Blocket istället! ;)
-
Att jag verkar vara så negativ till foderanalyser beror på egen erfarenhet,jag har kastat ut en förmögenhet på massor av skit i mina dagar,analyser mineraler vitaminer som är totalt onödigt.Det är tillräckligt dyrt att ha häst utan en massa onödiga saker.Nu ger jag mina hästar hö havre och mineralsalt,dom behöver inte mer.
Jag förstår ändå inte vad du menar med onödigt? Bara här i tråden såg vi genom Falin ett riktigt praktexempel på varför det är BRA med foderanalyser.
De gör ju också att du kan räkna ut att du kanske inte BEHÖVER tillskottsfodra (förutom möjligen selen) vilket verkligen skulle ge bättre ekonomi i fodringen.
Och hur vet du att dina hästar får i sig tillräckligt? En urkalkning i skelettet tar ju rätt många år att visa sig och det syns inte utanpå.