Alternativ.nu

Övriga ämnen => Jakt och fiske => Ämnet startat av: Magda skrivet 09 sep-07 kl 17:57

Titel: Årets älgjakt
Skrivet av: Magda skrivet 09 sep-07 kl 17:57
Årets älgjakt har för vissa inte ens börjat, är för andra i full gång och är avklarad för min del.

Jag har varit på mitt livs första riktiga älgjakt som fullvärdig medlem i laget och det gick fantastiskt bra. Jag jagar långt uppe i Norrbotten där vi på ca 4 500 hektar har en tilldelning på två vuxna djur och fri kalv. Och på denna min första jakt sköt jag två älgar (kalvar) av de fyra vi i laget totalt fällde. Så himla kul! Jag är helt uppfylld av upplevelsen och kände att jag måste dela med mig.

Det känns så bra att ha frysen (halv)full med kött jag själv varit med att ta hem från skogen. Att få ta till vara en liten del av skogens rikedomar även vad gäller kött. Det här är självhushåll för mig!

Hur går älgjakten för er?
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Johone skrivet 09 sep-07 kl 18:54
Årets älgjakt har för vissa inte ens börjat, är för andra i full gång och är avklarad för min del.

Jag har varit på mitt livs första riktiga älgjakt som fullvärdig medlem i laget och det gick fantastiskt bra. Jag jagar långt uppe i Norrbotten där vi på ca 4 500 hektar har en tilldelning på två vuxna djur och fri kalv. Och på denna min första jakt sköt jag två älgar (kalvar) av de fyra vi i laget totalt fällde.

Grattis!!
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Guld skrivet 09 sep-07 kl 19:49
 Grattis! Jag söker jägare som är villig att dela med sig av jaktlyckan. Jag önskar få tillgång till något eller ett par älgöron så jag kan prova att garva dem. Jag har bara provat att garva fiskskinn ännu och har inga starka händer så jag vill prova med något litet... :) Annars skinn från några  ben från älg. Hoppas jaktlyckan står dig bi!
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Margit skrivet 09 sep-07 kl 22:53
Grattis! Vad kul att det gick så bra!
För min del börjar älgjakten den 8 oktober. Var på älgbanan och sköt godkänt i lördags och ska till jaktmarkerna och träna älghunden på tisdag - det ska bli spännande!!
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: halle skrivet 09 sep-07 kl 23:05
GRATTIS
Jag får buga o bocka för den bragden.
Jag ska ut den 8 oktober jag också, sitter nu för tiden stillasittande på pass.
Har varit hundförare i många år, och tröttnat på allas avunsjuka i de jaktlagen.
Som hundförare får du ju skjuta mer än vad pass-skyttar får.
Fär några år sedan fick jag skjuta 5 älgar på en dag, inget roligt alls att få höra avundsjuka jaktkamrater.
Mvh Halle
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Rosten skrivet 10 sep-07 kl 08:35
Grattis!
Även jag skall ut. Även om jag inte är så sugen. För annars så får man inte vara kvar i jaktlaget och jag vill ju inte bli av med den andra jakten. Så man får sitta i 3 dagar och frysa. ;)
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Magda skrivet 10 sep-07 kl 20:01
Tack!

Jag är ju så klart helt uppfylld av jakten och tänker inte alls på det som kan vara jobbigt och tråkigt. Just nu. Men det vet jag ju, jag kommer nog få sitta å frysa en hel del de kommande åren.

Men kött får man ju oavsett vem som skjuter. Bonusen i år var ju dels att det var roligt, men sen tungorna! Huvudet tillfaller ju skytten å även om det inte var några horn på kalvarna så har dom ju tungor. Nästan finaste biten på hjortdjuret. Och extra hjärta fick jag också när en i laget inte uppskattar den delikatessen utan gav bort sin tilldelning av just hjärta.

Avundsjuka och missunnsamhet finns överallt. Och det är tråkigt men jag vet inte vad man ska göra åt det.  Jag är då i alla fall glad just nu och tänker fortsätta jaga även om en och annan säkert tycker annorlunda.
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Rosten skrivet 11 sep-07 kl 07:12
Jag gjorde hjärtbiffar förra året.
Tog du rätt på levern?
Älgkalvlever är riktigt gott.
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Magda skrivet 11 sep-07 kl 07:43
Nej jag tog inte rätt på levern. Vi har inte riktigt den traditionen hos oss och just lever är nog den enda biten på djuret jag själv har svårt för. Vad gör du med levern? Jag kanske borde prova nästa gång. Min man gillar lever så jag kan ju i alla fall ta till vara den åt honom.

Jag ångrar dock att jag inte tog rätt på tarmarna. Vi gör nämligen (under mammas uppsikt) blodkorv på renblod men älgtarmarna är mycket mer hållbara så vi brukar använda dem. Men dom blev kvar i skogen.... jag var nog lite för exalterad för att tänka på allt =)

Hjärtat föredrar jag att koka soppa på. Helt underbart kött. Mört och fint och passa superbra till små barn. Men det är också fint att röka eller till och med torka. Hjärtbiffar har jag aldrig gjort, hur gör du då?
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: gust1880 skrivet 23 sep-07 kl 20:37
Jagar inte själv men tar gärna reda på ditt och datt som kommer hem från skogen. Idag har jag kokat pölsa på bl a hjärta o tunga. Levern brukar jag göra leverbiff av, annars äter inte min familj. Recept: en bit lever, en ungefär lika stor bit rimmat fläsk, några potatisar, en lök. Mal allt och blanda med ägg och kryddor. Smeten går bra att frysa, däremot inte färdigstekta leverbiffar (får skosulskonsistens).
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Guld skrivet 23 sep-07 kl 21:07
Är det vanligt att man inte tar rätt på älgskinnet?
Var lämnas det? Lite för stort att bara hiva i soporna kanske.
 Jag vet att köttet bör hänga och man inte vill ha flugor på det under tiden men det är väl lättare att ta bort skinnet direkt när det är nyskjutet? Är det någon utav er som har lämnat in en hud för garvning? Var i så fall?
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Margit skrivet 23 sep-07 kl 21:11
Sedan några år åker våra älgskinn i containern... :-[ Det var en del arbete med att salta skinnen osv. och dåligt med uppköpare.
Skinnet tas av tämligen omgående, bl a för att köttet ska kylas ner snabbare.
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Guld skrivet 23 sep-07 kl 21:26
Jag skulle vilja ha ett älgskinn eller åtmindstone ett eller två öron om möjligt. Är det någon här som jagar nära Jönköping? Vet någon här var man kan lämna in skinnet för garvning om jag blir ve något?
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Margit skrivet 24 sep-07 kl 12:43
Ta kontakt med ett jaktlag/jaktvårdsområde där du bor, du kan säkert få hur många älgöron du vill. Tyvärr jagar jag lååångt från Jönköping, annars hade jag kunnat fixa till dig.
Titel: Re:Årets älgjakt
Skrivet av: Rosten skrivet 27 sep-07 kl 22:28
Nej jag tog inte rätt på levern. Vi har inte riktigt den traditionen hos oss och just lever är nog den enda biten på djuret jag själv har svårt för. Vad gör du med levern? Jag kanske borde prova nästa gång. Min man gillar lever så jag kan ju i alla fall ta till vara den åt honom.
Jaganvänder ett recept som Tomas Ekberg använde på TV4. (jakt & fiske)

Det hette Nannas lever och var igentligen till för rådjurslever. Men funkar bra till älgkalv också.

4 portioner
1-2 rådjurslevrar
1/2 l röd mjölk
idealmjöl
smör
3 dl vispgrädde
0.5-1 msk koncentrerad vilt fond
3 blad salvia
1 msk portvin eller konjak
salt
peppar

Gör så här:
Skiva levern i tunna skivor (ca 1 cm) och lägg den i mjölk för att dra ut blod och mildra smaken i ca 1 timme.
Blanda idealmjöl, salt och svartpeppar. Torka av levern och vänd den i mjölblandningen stek den hastigt i smör tillsammans med salvian tills den fått en yta och slutat gunga, men fortfarande är rosa inuti.
Häll över grädden, tillsätt fonden och en skvätt portvin/konjak.
Låt koka ihop och servera genast.

Jag brukar använda 5dl grädde då jag vill ha mycket sås. Brukar använda päronkonjak. (för det finns alltid hemma. ;))