Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: admin skrivet 14 sep-03 kl 03:52

Titel: Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: admin skrivet 14 sep-03 kl 03:52
Gittan
 Lö 25 Jan, 2003 - 16:53
--------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Jag tål inte vetemjöl längre och söke recept på bröd, det vore bra om det innehöll jäst.
Tack.  
Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: Ebba skrivet 25 jul-04 kl 20:38
Hej Gittan,

det var ett tag sedan du gjorde din efterlysning. Hoppas att du hittat något recept.

Är dock lite fundersam vad du menar. Är det bara vetemjöl du inte tål? Alltså raffinerat mjöl eller har man konstaterat att du är glutenintolernat dvs har celiaki?

Är du glutenintolernat måste du utesluta vete, råg, korn och eventuellt havre ur din kost. Havre hävdar de lärde att glutenintolernta tål i måttliga mängder.

Som glutenintolerant är det en fördel att kunna baka sitt eget bröd. Det som finns på handeln är tämligen enahanda och blir dyrbart.

I handeln finns mjölmixer som saluförs av Finax www.finax.se (http://www.finax.se) Likaså finns olika blandingar av Jytte-mjöl. PÅ Finax sida finns även recept.

Min erfarenhet av att baka glutenfritt är att det gärna blir torrt och smuligt snabbt. Därför är det bäst att baka "limpor" som man skivar efter brödet svalnat, fryser in och plockar fram varje dag.

/Ebba
Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: yvonn skrivet 22 feb-05 kl 18:14
har inga recept just nu. men använd bovetemjöl så slipper du färdiga mjölmixer. Skadar nog inte att ha i russin och annat för bröden blir lätta trista. skall försöka att komma ihåg att återkomma med recept.
Titel: Dinkel
Skrivet av: solskensbarn skrivet 03 mar-05 kl 08:15
Jag har stött på människor som inte har tålt vetemjöl men som mått bra på dinkel. Det ska vara ett "urvete" som inte är förädlat och raffinerat som vanligt vetemjöl. Jag använder uteslutande det i all min matlagning där jag förut hade vetemjöl och det känns bra.
Annars kan du ju prova att baka på både bovetemjöl, sojamjöl, majsmjöl etc. Det finns en hel del att prova om du kollar in hälsokostens utbud.
Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: MikaelaL skrivet 20 jun-05 kl 18:46
Hej Gittan!

Jag hoppas att du har hittat ett bra recept för brödbak. Jag äter inte heller vetemjöl, utan använder istället spält. Spält är en form av vete det också, men är lätt för kroppen att ta hand om. Mitt bästa recept för spältbröd är utan jäst i, men jag lovar att det smakar kanongott ändå.

450 gr grovt spältmjöl
2 tsk ekologiskt bakpulver
300 ml naturell joghurt
150 ml varmt vatten
(lite frön är gott som variation ta en handfull ungefär, även gott att blanda i soltorkade tomater, olika örter osv.)

Värm ugnen till 220. Blanda de torra ingredienserna, rör därefter ned joghurt och sist vatten. Det blir ganska kladdigt, men det är så det ska vara. Sleva över degen i en limpform som är smörad och bröad.

Ställ in i mitten av ugnen och baka i 30 minuter. Sänk därefter värmen till 180 och baka i ytterligare 25. Du vet att brödet är färdigt genom att knacka på det och du hör hur det liksom ekar innuti.

Mums blir det
Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: Helios skrivet 25 aug-05 kl 21:28
det klart att (kommersiell) vetemjöl är giftig!

Har du prövat Essene-brödet, dvs. groddat spelt t.ex med fröer???
det är ett mycket rikt bröd med massor av emzymer efter brödet är bakad el. torkad vid låg temperatur (<43grader).

Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: Målle skrivet 11 sep-05 kl 15:07
Speltvete och dinkelvete är väl samma sak?
Själv har jag bakat bröd på rågvete men det är förmodligen inte glutenfritt. Gott blev det iaf.
Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: hönstanten skrivet 24 okt-05 kl 16:28
Spelt/Dinkel är inte glutenfritt, inte heller råg eller korn. Däremot är havregryn numera klassat som naturligt glutenfritt om det inte är skördat tillsammans med andra sädesslag.

glutenfria mjöler är bovete, majsena och potatismjöl. Sen finns det ju även färdiga glutenfria mjölmixer i alla mataffärer.

/HT

Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: LadyBeatrice skrivet 28 dec-06 kl 12:50
Tja, något recept med jäst och utan vetemjöl har jag inte....

Vet inte om detta faller dej i smaken men jag brukar baka ett rågbröd med enbart rågmjöl, vatten, salt och surdeg. Det blir inte så högt och ganska kompakt men helt underbart gott, gärna med färskost och tomat på.

Jag brukar baka på känn så jag har inga mängder på hur mycket jag tar av varje ingrediens. Men jag hittade ett recept på nätet som känns som det är ungefär som jag brukar baka mitt. Men jag har alltså även i salt, ungefär 1 tsk.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Surdeg - skrolla ner till recept.
Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: LadyBeatrice skrivet 28 dec-06 kl 13:14
Öh...

Här var ett ännu utförligare recept på likn bröd.
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=8;action=display;threadid=627
Titel: Re:Dinkel
Skrivet av: lite_av_varje skrivet 03 jan-07 kl 15:18
Jag har stött på människor som inte har tålt vetemjöl men som mått bra på dinkel. Det ska vara ett "urvete" som inte är förädlat och raffinerat som vanligt vetemjöl. Jag använder uteslutande det i all min matlagning där jag förut hade vetemjöl och det känns bra.
Annars kan du ju prova att baka på både bovetemjöl, sojamjöl, majsmjöl etc. Det finns en hel del att prova om du kollar in hälsokostens utbud.

ja, men det är ju så förbenat dyrt med dinkelmjölet!
Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: pinkyton skrivet 06 okt-07 kl 16:50
Hej Gittan,

det var ett tag sedan du gjorde din efterlysning. Hoppas att du hittat något recept.

Är dock lite fundersam vad du menar. Är det bara vetemjöl du inte tål? Alltså raffinerat mjöl eller har man konstaterat att du är glutenintolernat dvs har celiaki?

Är du glutenintolernat måste du utesluta vete, råg, korn och eventuellt havre ur din kost. Havre hävdar de lärde att glutenintolernta tål i måttliga mängder.

Som glutenintolerant är det en fördel att kunna baka sitt eget bröd. Det som finns på handeln är tämligen enahanda och blir dyrbart.

I handeln finns mjölmixer som saluförs av Finax [url=http://www.finax.se]www.finax.se[/url] ([url]http://www.finax.se[/url]) Likaså finns olika blandingar av Jytte-mjöl. PÅ Finax sida finns även recept.

Min erfarenhet av att baka glutenfritt är att det gärna blir torrt och smuligt snabbt. Därför är det bäst att baka "limpor" som man skivar efter brödet svalnat, fryser in och plockar fram varje dag.

/Ebba


Hej!
Det går att vara överkänslig mot bara vete. Jag äter inte heller vete längre pga väldiga smärtor i magen. Men jag äter fortfarande råg, havre etc. Testade med dinkel, men det gick inte heller i större mängder, för det är ju trots allt vete (urvete). Har blivit mycket bättre sen jag slutade med vete (och vissa mjölkprodukter) och har nu inte alls ont i magen. Tänk att det kunde vara så enkelt att bli av med magont som du gått med ständigt i flera år!! Så skönt =)
Titel: Re:Bröd utan vetemjöl
Skrivet av: Hagen skrivet 14 nov-07 kl 12:38
Hej!
Klart man kan vara allergisk mot bara vete och då är det veteproteinet man är allergisk emot. Det har absolut inget med gluten att göra. Prova att söka efter recept på siten allergimat.
Hälsningar H