Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Skogstorpskan skrivet 18 nov-04 kl 15:28

Titel: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Skogstorpskan skrivet 18 nov-04 kl 15:28
Det enda tråkiga med våra bär är att så snart man skall göra nåt med dom, så skall det till en massa socker!! Med tanke på hur debatten går, så undrar jag om det finns något bra sätt att tillreda saft av vinbär (eller andra bär) utan att behöva använda socker?

(Läste med intresse möjligheten att torka bär, måste testa det när det är säsong igen!)
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: flygtyg skrivet 18 nov-04 kl 17:39
Självklart, finns det sätt!
Men man måste vara klar över att smak, färg och konsistens kan förändras något, eller i bland ganska mycket...
För det första går allt att torka, ja t.o.m. gurka och melon!
Jag har inte provat på detta själv men det ska tydligen gå att torka tja t.ex. hallon, förvara dessa en tid och sedan blötlägga dessa för att ha till maträtter av olika slag. Detta är bra att veta, för man kan ju göra sylt, saft, mos mm. utan att använda socker. Men detta blir inte alls särskilt hållbart.
Därför torkar man, för att då och då göra små "sattser" av vad det nu är man vill ha, detta bör seda också förvaras kallt...
För den som har frys blir det ju mycket enklare, men det säger ju sig självt ;D
Jag håller på att göra en hemsida om olika konserveringsmetoder och där kan du läsa mer om torkning och inkokning och där finns även boktipps i ämnet.
Men eftersom sidan är ett project som jag gör i skolan för tillfället så är den inte klar så du får ha överseende med det ::)
Adress:
www.komvux.org/web1.
Välj Jullsan och sedan Konserveringsmetoder...
Lycka till och lev väl!
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Johan P skrivet 12 dec-04 kl 09:06
Smaken beror till stor del på mängden syra och socker, finns inte syran med blir smaken platt och tråkig , fins de inget socker i förändras den sylten man gör kraftigt.
I stälet för att vara rädd för sockret och dess negativa effekter mängden socker som man har sin egna hemmasylt är ofta mindre än den mängden socker som finns i köpesylt, man kan även komma bort från alla onödiga tillsatser.
Så mitt råd är att du gör din egen sylt så du vet vad du äter men använd den med måtfa om du är rädd för socker.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Ida11 skrivet 01 maj-05 kl 09:50
Jag brukar göra sylt och saft och sådant med mindre socker och frysa in i lagom små portioner för att sedan ta upp och tina vid behov.
Jag brukar också i bland tillsätta tex lingon med naturligt innehåll av bensoesyra för att få lite bättre hållbarhet, dessutom har jag goda erfarenheter av att röra i en liten mängd kolloidalt silver, dels för bättre hållbarhet och dels för att silverjoner stärker även vårtat försvar mot virus och bakterier. Jag är personligen är lite anti till industriframställda konserveringsmedel och inbillar mig att det är bättre med de naturliga varianterna av samma ämnen.

Rena skedar i burkarna är och o. Om en lågsockrad sylt har möglat måste den slängas för mögel bildar mer gifter i en lättsockard sylt än i en fullsockrad och möglig saft ska alltid kasseras.

Torkade bär är gott som godis i kakor och müsli tex men lite tidskrävande att göra.
Strö ut färska bär på en plåt med bakplåtspapper, ställ in i ugnen på 75 graders värme och ungsnluckan på glänt ca 8 timmar eller tills bäten är torra. (Har man jäsugn under ungen så kan det också gå att torka bären där)

Äppelringar och bananskivor och annan frukt som lätt mörknar kan doppas i citron och/eller sockerlag för att bättre behålla färgen.

Stevia är en ört som jag personligen är mycket förtjust i som går utmärkt att till viss del söta tex saft med. Det blir inte riktigt som socker men det har mycket söt smak och saknar praktiskttaget skadliga bieffekter.

Uterkram säljer stevia som torkad ört i 100gr förpackningar till bra pris. Förädlade och mer sockerlika varianter kan beställas från USA
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Spikklubba skrivet 15 jun-05 kl 08:17
man ska kunna använda honung istället för socker en vän gjorde det och det blev helt klart godkänt
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Too-ticki skrivet 07 jul-06 kl 23:55
Som tidigare sagts vad gäller "syltsubstitut" frys in om du har plats, och tra fram efterhand som du behöver mosa med en gaffel (tillsätt ev mosad ekologisk banan om mer sötma behövs). Ett annnat alternativ till socker än honung är ju annars rissirapen som är mycket nyttigare. Dock är den ju inte direkt billig...
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Linda Y skrivet 09 jul-06 kl 10:53
Hur är det med vitaminerna? Min svärmor säger att det behövs lite socker till bären när dom fryses in för att behålla vitaminerna? ???
När man torkar förstörs väl C-vitaminerna? Tror jag läste det nånstans?
Jag brukar söta med fruktsocker, jordgubbarna sakar då fräschare när de varit infrusna.
Här försöker vi att frysa in så mycket som möjligt, det blir väl mera vitaminer kvar än om man kokar sylt? ???

H. Linda
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Too-ticki skrivet 10 jul-06 kl 09:26
Att c-vitaminerna skulle bevaras bättre med hjälp av socker..?? NEJ, ibland ska man inte lyssna på svärmor ;)
Men du har helt rätt att såväl torkning som kokning (sylt/saft) pajar c-vitaminerna och att de bevaras bättre om du fryser ner bären. C-vitamin är nämligen ett syre- och värmekänsligt vitamin. (Varför man t ex bör servera råriven råkost så nyrivet som möjligt så att inte alla cvitaminerna piper iväg...)
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: HildaM skrivet 10 aug-06 kl 17:27
Nej, jag trodde att vitaminerna stannar kvar i bär bättre om man torkar än när man fryser ner?
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: rosenböna skrivet 10 aug-06 kl 17:51
Jag har kokat saft av svarta vinbär utan socker el väldigt lite. Den dricker vi som juice, ett glas på morgonen tex. Jag använder Saftmaja, hettar upp väl rengjorda flaskor i ugnen o häller het saft i heta flaskor.( 100 grader ). När flaskorna svalnat doppar jag korkarna i flytande parrafin (obs kan fatta eld ). Det blir lufttätt och håller utan konserveringsmedel. Det blandas med vtn som vanlig saft, det är väldigt gott.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: G Frick skrivet 20 aug-06 kl 09:59
Honung. Minska mängden socker och ersätt med honung. Du får bara fördelar, eftersom honung också är väldigt nyttigt.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Gruff skrivet 20 aug-06 kl 10:06
Kokar man honung så blir det.....socker. Vill han ha kvar honungens nyttiga egenskaper får man tillsätta det när saften svalnat och frysa den. Annars jäser det.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Alva skrivet 20 aug-06 kl 11:35
Jag brukar ångkoka tex äpplen utan socker , det blir en rätt tjock o härlig dryck som jag fryser in. Gott att ta ut och värma till vintern och vill man kan man ju söta den lite då.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Skytten skrivet 20 aug-06 kl 21:11
Är man rädd för sockret eller kalorierna, så får man göra därefter.

Helkonserverad saft behöver inget EXTRA socker, men det finns givetvis mycket socker i söta bär.

Fryst saft håller.

Jäs bort sockret, vin håller bättre än saft.

Konsumera bären på annat sätt, och drick vatten till.

Söta med något som du accepterar, björksocker eller honung t.ex. (björksocker är inte lika sött som betsocker, så det går åt mer för samma sötma).

Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: gimskogen skrivet 18 sep-06 kl 12:00

lagom mycket sockret konserverar bären...
tex.
Lingonsylt...
förlite socker gör att sylten blir dålig och möglar...
Men det finns ju som sagt frys box!!!

Finns en jätte bra bok stora bär boken....

Den är suverän...
där finns recept på allahanda bär och frukter....  :)
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: mrsmp skrivet 11 apr-07 kl 15:20
Det enda tråkiga med våra bär är att så snart man skall göra nåt med dom, så skall det till en massa socker!! Med tanke på hur debatten går, så undrar jag om det finns något bra sätt att tillreda saft av vinbär (eller andra bär) utan att behöva använda socker?

(Läste med intresse möjligheten att torka bär, måste testa det när det är säsong igen!)

Satt precis själv och funderade på detta...men såg att någon redan nämnt Stevia eller Sötflockel som den heter hos oss. En  växt som man kan torka och sedan pulverisera. 300ggr sötare än socker, noll kalorier...ett nyttigt socker ifrån naturen. Så det tänker jag jag använda!
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 11 apr-07 kl 15:44
De säljer bärsylt på butiken här utan socker som är konserverade med äppel på något sätt? Någon som vet hur man gör detta?
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Marieberg skrivet 11 apr-07 kl 15:52
Precis som gimskogen redan har skrivit, har socker konserverande egenskaper. Vattnet binds och den s.k. vattentillgängligheten sänks.

De säljer bärsylt på butiken här utan socker som är konserverade med äppel på något sätt? Någon som vet hur man gör detta?

Det här låter intressant! Vad exakt står det på burken?
Min första tanke är att pektin utvinns ur omogna äpplen, men pektin är ju snarare en konsistensgivare än ett konserveringsmedel.

Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 11 apr-07 kl 16:27
Det skulle kunna vara inkokta äpplen, "Apfelkraut", som beskrivits på annan plats i forumet. Det är nämligen väldigt sött och säljs i Tyskland som marmelad ungefär. I Kulla-Gulla minns jag att de kokade enbär i vatten tills det gick att använda som sötning och konservering av sylt. Låter i och för sig väldigt beskt.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 11 apr-07 kl 16:34
Det jag pratar om är inte jättejättesött iaf, ska gå ner till butiken och se efter snart, har ingen burk hemma :)
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Skytten skrivet 11 apr-07 kl 16:43
Finns sätt utan socker även om det inte är kalorifritt.
"Topfel" eller nåt i den stilen kallade man det i tyskland.

Man dränker bären eller frukten i sprit(rom) och då håller det ett bra tag, om man inte är allför begiven.

Mycket trevligt att äta jordgubbar på vintern, och bli lite berusad av efterätten.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 11 apr-07 kl 16:47
Rumtopf är inte särskilt sockerfritt även om det är fullt av alkohol också. Men det är klart, teoretiskt kan man ju  konservera i bara alkohol. Har själv gjort rumtopf en gång, men sen kom barnen och det är ju en barnförbjuden efterrätt. Det brukas göra i ganska stora satser. Tror inte vi gör åt det faktiskt.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Skytten skrivet 11 apr-07 kl 16:50
Jag har alltid gjort det utan socker, och då med jordgubbar eller plommon, bären har ju tillräcklig sötma och socker behövs inte för konservering.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 11 apr-07 kl 16:54
Nu har jag checkat upp det.. Det är bär som är sötade med äppelkoncentrat. Så var det citronsyra, pektin och ett konserveringsmedel som jag inte kommer ihåg vad det hette..

Nora 100% Frisk & Fruktig heter produkten.
Titel: Re:Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Edgar skrivet 11 apr-07 kl 17:45
Satt precis själv och funderade på detta...men såg att någon redan nämnt Stevia eller Sötflockel som den heter hos oss. En  växt som man kan torka och sedan pulverisera. 300ggr sötare än socker, noll kalorier...ett nyttigt socker ifrån naturen. Så det tänker jag jag använda!

Socker har dubbla egenskaper i sylt etc. Dels för sötman, och dels som konservering. Innebär att om man använder annat än socker, så får man fixa hållbarheten på annat sätt, frysen t.ex.

Edgar
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: boltgirl skrivet 01 feb-13 kl 02:41
Så... återupplivar tråden här.

Lingon, äpplen och enbär har föreslagits, liksom frys och paraffinförsegling.
Finns det någon som vet mer nu, ett par år efter originalfrågan ställdes? Det skulle till att vara en väldigt stor frys för att hålla alla saft och syltburkar, och hur gjorde de förr?

Tar gärna emot fler tips!
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: kurt skrivet 01 feb-13 kl 03:48
Så... återupplivar tråden här.

Lingon, äpplen och enbär har föreslagits, liksom frys och paraffinförsegling.
Finns det någon som vet mer nu, ett par år efter originalfrågan ställdes? Det skulle till att vara en väldigt stor frys för att hålla alla saft och syltburkar, och hur gjorde de förr?

Tar gärna emot fler tips!

Förr sparade de bara de bär som naturligt håller sig länge, resten åts bara färskt. Det är just därför det traditionellt har handlats med lingon och hjortron, medan hallon blåbär och annat inte alls varit lika stora produkter
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 01 feb-13 kl 06:10
Så... återupplivar tråden här.

Lingon, äpplen och enbär har föreslagits, liksom frys och paraffinförsegling.
Finns det någon som vet mer nu, ett par år efter originalfrågan ställdes? Det skulle till att vara en väldigt stor frys för att hålla alla saft och syltburkar, och hur gjorde de förr?

Tar gärna emot fler tips!

Alla sätt att bevara är redan nämnda.

Konservera med socker och/eller kemikalier. (Lingon)
Koka och konservera sterilt.
Lägga in i sprit eller jäsa.
Frysa in.
Torka.

Att frysa in är bäst om du vill bevara vitaminer. Att torka bevarar lite vitaminer. Kokar du försvinner så gott som alla vitaminer.

Frys först så mycket som möjligt, utan att koka eller sockra. Ät rårört. Koka sylt och saft som rent godis utan näring, utöver mineraler och socker. Torka sedan resten.

Förr så åt man upp sig på våren, sommaren och hösten och överlevde vintern. Ibland.
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: Existens! skrivet 01 feb-13 kl 06:31
Man överlevde även att ha socker i bären. Varför skulle man inte göra det nu?  Är den här skräcken för socker verkligen befogad?
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 01 feb-13 kl 07:14
Man överlevde även att ha socker i bären. Varför skulle man inte göra det nu?  Är den här skräcken för socker verkligen befogad?

Socker är definitivt inte nyttigt. Men konsumeras ändå i allt högre utsträckning. Förmodligen för att det är billigt att framställa i det industriella jordbruket och för att det är gott och för att man därför kan tjäna bra med pengar på det. Det är fullt rimligt att försöka hitta metoder för att minska sin användning av socker. Jag har svårt att se hur det skulle kunna tolkas som en "skräck" för socker.

Men även om det faktiskt vore en skräck, så vore det en rätt sund skräck.
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: mille skrivet 01 feb-13 kl 07:34
Om man vill göra en sylt eller marmelad, men undvika det vita, raffinerade sockret, så går det bra att byta ut mot honung.

En del sylter behöver lite socker för att få rätt konsistens men den största delen kan ersättas. Alla bär kanske inte passar i smak med honung, medan andra får en smak av färska bär ihop med honung.

Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Existens! skrivet 01 feb-13 kl 11:08
Men hur mycket sylt äter man?  Utslaget över tid så tror jag att jag äter kanske 2 matskedar sylt i veckan.. Då lär det ju knappast vara boven i dramat när det gäller att få i sig socker.
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: wahlgrens skrivet 01 feb-13 kl 16:03
Själv sockrar jag med gott samvete. Är mer orolig för alla dessa tillsatser i köpemat. Men jag blev nyfiken på det här med honung. Eftersom jag vill leva så självförsörjande som möjligt så är ju honung en bra sockerart som man kan få fram hemma på gården. Har inte bin nu, men skulle gärna ha det så småningom. Därför undrar jag... ni som tipsar om honung. Har ni något recept på sylt med honung? Hur stor mängd ska man ha om man ska koka saft och sylt?
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: mille skrivet 01 feb-13 kl 21:18
Jag använder samma recept och byter socker mot honung, tar kanske lite mindre honung än socker. Om jag märker att sylten inte tjocknar som den skall så tar jag i lite socker under kokningen. En variant är att ta i fruktpektin för att få rätt konsistens.

Jag marinerar oftast mina bär i honung + citronsaft före kokning.
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: kirsikkainen skrivet 24 jun-13 kl 23:33
detta undrar jag också.

inte för att jag är så j-a smart o ngn gammal torpare hade väl löst problemet förr om det fanns en lösning men när jag brainstormade kom jag på idén med sötdoftande nektarfyllda växter, typ älggräsblommor. de borde väl kunna tas tillvara likt fläder så att de neutraliserar det beskaste i saften, men inte är lika starkt som honung el socker (eller fläder).

plus konserveringsmedel typ natriumbensoat eller citronsyra då, eller äppelcidervinäger?
saftfabrikanterna brukar väl lösa det med att hälla i ngn fruktjuice men det förstör väl saftkaraktären litet
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Broberg skrivet 24 jun-13 kl 23:57
Men hur mycket sylt äter man?  Utslaget över tid så tror jag att jag äter kanske 2 matskedar sylt i veckan.. Då lär det ju knappast vara boven i dramat när det gäller att få i sig socker.

Ser inte heller problemet, även om man skulle äta din veckoranson av sylt, per dag.
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: kirsikkainen skrivet 25 jun-13 kl 00:11
problemet är mest att sockret tar ut de andra smakerna så att det bara smakar socker..
men detta kommer från någon som före 25 års ålder drack eller skulle kunna dricka ca 10 burkar läsk om dan och vara lycklig
plötsligt en dag vaknade jag märkligt nog upp och gillade "Riktiga Smaker", inte socker i mat förutom varannandagsplockgodiset,
läsk gillar jag fortfarande men bara cider & CherryCola..
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Broberg skrivet 25 jun-13 kl 00:16
problemet är att sockret tar ut de andra smakerna så att det bara smakar socker..
men detta kommer från någon som före 25 års ålder drack eller skulle kunna dricka ca 10 burkar läsk om dan och vara lycklig
plötsligt en dag vaknade jag märkligt nog upp och gillade "Riktiga Smaker", inte socker i mat förutom till lördagsplockgodiset, som iofs gärna får vara saltsurt.
läsk gillar jag fortfarande men bara cider & CherryCola.

Jo, det ska bara vara där det hör hemma och det är i få grejer, men sylt är med där.
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Lena i Fjollträsk skrivet 25 jun-13 kl 05:33
detta undrar jag också.

inte för att jag är så j-a smart o ngn gammal torpare hade väl löst problemet förr om det fanns en lösning men när jag brainstormade kom jag på idén med sötdoftande nektarfyllda växter, typ älggräsblommor. de borde väl kunna tas tillvara likt fläder så att de neutraliserar det beskaste i saften, men inte är lika starkt som honung el socker (eller fläder).

plus konserveringsmedel typ natriumbensoat eller citronsyra då, eller äppelcidervinäger?
saftfabrikanterna brukar väl lösa det med att hälla i ngn fruktjuice men det förstör väl saftkaraktären litet



Gjorde fläderdricka förra året utan citronsyra och med avsevärt mindre socker än man brukar ha saftrecepten, hade i extra pressad citronsaft från mycket fler citroner än man brukar ha skära ner i saften. Produkten får förstås betraktas som en färskprodukt eller frysas, men även vanlig flädersaft brukar ju vara vansklig att förvara länge den med. Gott blev det i alla fall, men kanske inte nått för barnens saftkalas.

Av citronerna som man silar efter att gjort saften kokade jag sedan marmelad, fast det är väldigt kladdig process. Först ska man ju pilla bort flädern och sedan skar jag bort det vita på citronskalen. Man kan ha det kvar men då blir marmeladen lite bitter. Marmeladen blev så god, så vetetusan om inte saften var biprodukten till marmeladtillverkningen.
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 25 jun-13 kl 06:50
Intressant hade varit att få reda på hur man gjorde förr.

Om man med förr bara menar de senaste 100 åren så fanns det socker. Sockerbetan har odlats i Sverige i ca 120 år, och det är under dessa 120 år som vår fäbläss för söt sylt, söta kakor, godis och vår massiva konsumtion av socker öht utvecklats.

Innan dess hade man inte alls samma tillgång till socker, att använda som konserveringsmedel och smaksättning. Jag antar att man torkade mycket mer? Det gav i sig mer sötma genom koncentrationen, och behöll mer av vitaminer än det "moderna" påfundet att koka sylt med massor med socker. Eller kokade söt saft.
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Neon Knight skrivet 25 jun-13 kl 08:37
Under första världskriget var tillgången på socker knapp. Folkhushållningskommissionens fruktavdelning, sektionen för hemkonservering (historiens underbaraste namn på en statlig myndighet) författade då denna skrift med råd om tillvaratagande av bär och frukt:

Upplysningar rörande hemkonservering av frukt och bär (http://bilder.gullringe.se/Hemkonservering/.Hemkonservering%20af%20frukt%20och%20bar%20%281918%29/Kons191801.jpg.shtml)
Titel: SV: Att använda bär utan att använda socker?
Skrivet av: Broberg skrivet 25 jun-13 kl 19:35
Mögelcitronsyra i pulverform, ska man passa sig för, har jag märkt. Likaså konstgjord askorbinsyra. Det är något liknande skit med det.