Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: admin skrivet 14 sep-03 kl 03:49

Titel: Kefir
Skrivet av: admin skrivet 14 sep-03 kl 03:49
Ansgar
 To 14 Nov, 2002 - 01:18
--------------------------------------------------------------------------------
Vet nån var man kan köpa Kefirsvampen?
 
Felicia
 Ti 27 Maj, 2003 - 08:48
--------------------------------------------------------------------------------
Hej Ansgar
Har hittat en sida där du kan
säkert hittar den o annat smått o gott.
www.futurefoods.com
Lycka till

mvh Felicia  
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Georgisten skrivet 11 feb-05 kl 10:15
Hur gör man kefir på getmjölk?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 23 feb-05 kl 15:09
Hej Vargalyster
jag tror man gör på samma sätt som med "vanlig" mjölk.

Har ff inte hittat nån svensk sida om kefir, men här finns en bra på engelska.
http://users.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Ida11 skrivet 09 maj-05 kl 22:34
Jag har också kommit igång med kefirtillverkandet nu. Det är ju jättekul att hälla mjölk övergrynen röra om lite då och då och vips ett halvt dygn senare så har kefirgrynen blivit flera och mjölken blivit lagom syrad (har en varm lägenhet (24grader) så efter ett dygn blir kefiren ordentligt syrlig)

Min kefir smakar nästan som yoghurt, hur får man fram lite av den där jästkaraktären i kefiren?

Håller också på med ett experiment att fermentera den färdiga kefiren ytterligare en gång (utan gryn i en glasburk med lock) för att få bort laktosen och öka vitamininnehållet mm. Jag väntar med spänning hur sur den ska bli efter en vecka i rumstemperatur med daglid omskaning och luftning.

Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 09 maj-05 kl 23:40
Hej Ida, min erfarenhet är att att den färdiga kefiren inte bör lagras med lock överhuvudtaget.
Jag har testat lock på glasburk både i kylskåp och i rumstemp, och kefiren fick då en doft av aceton som var obehaglig..

Jag låter den ofta stå framme ett extra dygn (utan grynen) med en tunn bomullsduk över bara.. Jag tycker den blir krämigare och godare när den fått stå lite extra..
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Ida11 skrivet 10 maj-05 kl 08:55
Jag hade också förväntat mig att få acetondoft vid kefirfermentering nr 2 med lock ( dvs en yterligare fermentering av färdig och silad kefir) men den lilla acetondoft som utveklades försvann på någon dag.
Nu efter 2, 5 dygn så har jag en bubblig mousserande kefir.. väntar med spänning hur det ska utvecklas.

Jag har experimentklåda i fingrarna så jag måste ju testa allt.

Har just läst att man kan använda grynen även till snabb-mjölksyrning av kål och andra grönsaker (normalt använder man ju vassla för sådant och då tar prosessen någon månad minst innan man kan avnjuta sina sina syrade grönsaker) Men med kefirgrynen skulle man få "kefirkrauten" färdig redan efter 5 eller 6 dagar fermentering.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Ida11 skrivet 11 maj-05 kl 08:51
Hej igen!
Ville bara säga att kefirvassla är suverän till surdeg...det jäser och bubblar efter bara två dagar så hädanefter behöver jag inte använda jäst för bakning.

Surdeg: Vassla + fint kravodlat rågmjöl till gröttjock konsistens som får stå i rumstemperatur. Varje dag matas surdegen med några matskedar rågmjöl + ev lite vatten.

Detta kan man göra upp till en vecka eller så...
(När surdegen är färdig går den att frysa i lagom portioner och på sista påsen kan man sätta en ny surdegssats)

Surdegen går utmärkt att baka på redan dagen efter man startat den, men då behövs en liten tillsats av jäst.

Igår gjorde jag pizza med både lite surdeg och kornmjöl i degen och den blev både lättutbakad, matig och god.

Håller också på med ett annat experiment att använda vassla i min egentillverkade hudcrem. Det verkar vara bra för huden...men nu återstår det att se om cremern får sämre hållbarhet på grund av det. Kanske bäst att bara blanda vassla i en pyts creme för en veckas bruk eller något. Vi får se.


Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 11 okt-05 kl 13:05
HEjsan
Hur gick det med hudkräms-experimenten?
var den hållbar?

Och har du hittat på ytterligare användningsområden för kefiren?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Manne skrivet 19 okt-05 kl 14:10
Min Kefir har blivit mkt god ( Tack!! Eulalia. )
men igår hade den "vaslat sig"... det blev ett ganska stort skikt av vassla i botten o kefiren blev ganska sur o "blaskig" i konsistensen.... Vad har jag gjort för fel ?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Manne skrivet 19 okt-05 kl 14:14
Nu har jag slutat att försöka "rädda" alla nya Kefirgryn o ger alla överflödiga gryn till hönsen, de bara ÄLSKAR detta !!!
Tidigare har sonen gått ut o lockat in hönsen med hjälp av russin, nu när de fått smak på Kefirgryn så bara fnyser de åt russinen, men blir nästan våldsamma om Kefir-byttan inte öppnas tillräckligt snabbt.... sonen flyr för livet....
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 19 okt-05 kl 20:11
Hej Manne, inget fel med vasslan, det blir så när kefiren får stå  längre än 24 timmar, eller på sommaren när fermenteringen sker fortare, eller om det är för lite mjölk i förhållande till gryn.
Öka mjölkmängden eller gör dig av med gryn.

Antingen rör du om ordentligt och silar som vanligt, fast kefiren blir som sagt i suraste laget(=nyttigare?)
Eller försöker du hälla av vasslan först och använder den till degvätska, som nån annan här hade gjort. Men då blir det knöligt att sila ifrån kefiren från grynen, det blir så tjockt.

 ;D  kul att hönsen gillade grynen, undrar om äggens smak förändras?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Manne skrivet 05 dec-05 kl 11:47

 ;D  kul att hönsen gillade grynen, undrar om äggens smak förändras?


Äggen är ljuvligare än någonsin...... men jag är ju lite partisk...Du får gärna ett gäng ägg om du vill som tack för "gryn o svamp"
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Manne skrivet 05 dec-05 kl 11:50
*suck* Jag är lite disträ efter att jobbat natt i en vecka....

Det jag skulle skriva var att hönsens magar / avföring har blivit mkt bättre... förr kunde de ha lite diarré då o då, ALDRIG att det händer nu när de får kefirgryn.

( tror du dopat dessa gryn, de växer så att man nästan kan se det !! )
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 12 dec-05 kl 11:10
Åh tack, smakar gärna på dina ägg!
 :-[ bah, jag menar alltså dina hönsägg    ::)

Låter fantastisk att dina växer så bra, det måste vara hur du gör din kefir, vilken mjölk kör du på? Jag vet att min mammas kefir också drog ifrån en period, hennes gryn var mycket större & vackrare och kefiren mycket godare o krämigare än min...
Kanske har du helt enkelt ha bra kefirkänsla?
Mina har som sagt fått gå i ide en kort period, har lite mycket att stå i just nu.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Gruff skrivet 21 dec-05 kl 12:35
Vargalyster Han som har sidan gör getkefir. Se här, bildbevis!  ;D

http://users.chariot.net.au/~dna/kefir_cheese.html#Congetta (http://users.chariot.net.au/~dna/kefir_cheese.html#Congetta)

Citatet "Raw goats milk makes a nice smooth kefir and is considered to be the healthiest." är hämtat från sidan nedan.

http://happyherbalist.com/how_to_kefir.htm (http://happyherbalist.com/how_to_kefir.htm)

Eulalia Upptäckte just att mina gryn är avkommor från dina  :)

Är det nån som har en kombuchabebis till mig? Skriv till mig privat i så fall.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Ida11 skrivet 08 mar-06 kl 22:05
Det går bra med hållbarheten för hemmagjorda hudcrémer även med en tillsats av kefirvassla. Nu var det i och för sig länge sedan jag gjorde hudvårdsprodukter. Men de skar sig lättare med vassle eftersom det är ju lite surt.

Mina kefirgyrn växer i omgångar och i bland står tillväxten nästan still. Jag har forftarande inte löst gåtan när kefiren blir god och krämig eller när den blir tunn och med någon bismak av något som smakar som salt men utan den salta smaken.

Ett sätt att hjälpa kefiren att bli krämig är att ympa med ekologisk A-fil eller något, men det är ju lite fusk.

Jag har ätit massor av kefir och så köpte jag vanlig mild naturell yoghurt och oj så god den var. Det var nästan som att äta godis när man är van vid den lite kärvare men i och försig goda kefiren.

Ett tag inbillade jag mig att det blev tjockare kefir om jag gjorde den i kylskåpet men under längre tid, men tja jag vet inte.
Den enda fördelen med det egentligen var att inte behöva byta mjölk varje dag och ändå få okej kefir.

Hur går det för er?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 05 apr-06 kl 21:53
Heeia

Jag ska åka bort en vecka och har precis börjat med mina torkade kefirgryn.. Ska jag bara låta dem stå med extra mycket mjölk i kylskåp eller hur fungerar det?  Heeeelp

 ???
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Georgisten skrivet 05 jan-07 kl 19:54
Men jag förstår inte. Tar man torra frön, häller på mjölk och sen låter det stå för att sedan ta nybildade frön och göra nästa sats på eller har jag fattat fel? Kan man göra kefir på rismjölk eller havremjölk också?

Kan jag få köpa frön av någon här? Jag bor i norrköping.

Ni får gärna mejla mig om saken på stringtapping@hotmail.com
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 05 jan-07 kl 20:18
Kefirgryn är inte torra i sitt normala tillstånd.
De ser ut som keso, men håller ihop och är slippriga..
Det är en levande svampkoloni, som du matar med mjölk, och de förvandlar på ett dygn mjölken till kefir.
Glömde nämna lite mer om processen: efter ca 24 h har mjölken omvandlats till kefir, den har tjocknat till och blivit syrlig.
Du silar då ifrån grynen, häller ner dem i en ren glasburk och häller på ny mjölk. Detta gör du gång på gång, och grynen förökar sig ständigt..så du blir nästan tvungen att skicka vidare med jämna mellanrum, eller äta upp grynen. Du kan även mata hönsen med dem som jag tror att nån gjorde..

Kefiren som du silat ifrån dricker du, eller gör kefirkräm-ost av..eller har i matlagningen, eller använder som hudmask, ja, det finns många användningsområden för färsk kefir..

Det går tydligen att använda även rismjölk, havremjölk, soyamjölk osv, men bäst resultat får man av djurmjölk.
Dessutom sägs deras förmåga att föröka sig minska om man använder annat än djurmjölk.
Men Martinki har kört soyamjölk ett tag och säger att hans förökar sig utan problem.

De torra grynen som nämndes härnedan är torkade för att sparas till senare bruk, om man ska resa bort eller vill ta en paus av annan orsak.
Eller om man tagit emot dem i torkat tillstånd. Dessa har längre hållbarhet, flera månader om inte år..
Det tar lång tid att "sätta igång" torkade gryn, eftersom de varit vilande.
Det är bättre att starta med färska pigga gryn när man är nybörjare.

Jag erbjuder dig inte att skicka just nu, för jag har precis gjort 2 utskick.
Hoppas nån av alla som fått av mig har vänligheten att erbjuda dig en handfull gryn!

ps: enligt gammal tradition ska grynen inte säljas, endast skänkas vidare.
Men jag tycker det är trevligt med en liten överaskning i utbyte :-) jag har fått både frön, torkad stevia, kökshanduk, dr BAch blomsteressens och lite annat kul i utbyte, och jag tackar så mycket och hoppas att alla som fått kefir av mig är nöjda och har stor nytta av de ljuva grynen.

Det står mycket mer om kefir i tråden yoghurt, här under samma ämne!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Georgisten skrivet 06 jan-07 kl 19:53
Tackar! Jag har läst igenom youghurttråden nu och allt är jätteintressant. Har läst så mycket om kefirens goda egenskaper så jag vill verkligen, VERKLIGEN, pröva själv.

Läste också att du hade ont i magen Eulalia. Min mor hade det jämt förr i tiden samt gaser men blev frisk över en natt (jo, det är sant) när hon började på fet palediet. Jag äter det själv också fast inte riktigt lika fet som hennes. Förutom magbesvären blev hon av med sina övervikt. Själv blev jag av med min akne och blev även som hon bättre i magen.

Några utmärkta länkar om detta är:
http://kolhydrater.ifokus.se/
www.manniskofoda.nu (hänger jämt på forumet där.
www.westonaprice.org (nätets i mitt tycke bästa hälsosida)

Inte för att du frågade men jag kände att eftersom du nu ger mig info jag letat så länge efter så tja... man vill ju bjuda igen lite liksom. :)
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 06 jan-07 kl 20:04
Tja Vargalyster, tack för all info om magen....fast ont har jag inte direkt, snarare orolig fast det har lugnat ner sig väldigt mycket sen jag började äta regelbundet, slutade röka samt rör mer på mig.. samt äta kefir faktiskt!
MEn det är inte fel att testa lite olika dieter, tänkte försöka äta lite mer veg bl.a, inte utesluta kött helt o hållet dock.
Paledieten är väl helt åt andra hållet antar jag :-) men tål att tänkas på..

Har du fått erbjudande om kefir från nån av de andra än?
Skicka mig din adress i ett privat msg så skickar jag om nån vecka eller så!

Titel: Re:Kefir
Skrivet av: robinason skrivet 07 jan-07 kl 17:08
Finns någon i närheten av Ulricehamn som har "kefir-frön"? Eller funkar det att skicka även vid denna års-tiden? Är mycket intresserad av att kunna göra egen... Hade igång produktion för längesen, och skulle gärna ta upp detta igen.

Någon vänlig själ som vill och kan dela med sig? Maila gärna mig i så fall

robinason@hotmail.com

Håller tummarna:-)
/Robert
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 18 jan-07 kl 08:24
Pushar upp

Har nån av er andra kefir-människor lite kefirgryn att skicka till Robinason?
Jag har just nu typ 3 gryn :-) och måste låta dem föröka sig ett tag.
Bilda kedja! Det blir ju för mycket då och då..

Vargalyster, skickade dina gryn igår, alltså en dag senare än utlovat.
De kommer troligen att lukta lite fränt, en doft som påminner om amoniak, och det beror på att de inte haft tillgång till syre under ett dygn.
Det är ingen fara, de återhämtar sig.
När du tar emot dem ligger de i mjölk som har kefirat sig (koagulerat)
Sila ifrån den, och skölj dina gryn i lite kokt avsvalnat vatten.
Ge dem sedan en ren burk och ett stort glas mjölk. Börja med mjölk, som de är vana vid, så kan du ju experimentera med grädde sen när de piggnat till.
Vore jag du skulle jag nog använda hälften till bara mjölk, hälften till experiment.
Sen när de förökat sig en aning.

Hör av dig om du har några undringar!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: robinason skrivet 18 jan-07 kl 09:03
Tack eulalia, Fint att du tänker på mig. Roligt att höra att Vargalyster fått sin "dos";-) Ser fram mot att få göära egen kefir jag också.

/Robert
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Gruff skrivet 18 jan-07 kl 22:55
Mina ligger i frysen tills första geten killat i febuari :)

Åh, man gör bästa vaniljsåsen genom att bara röra ihop kefirgrädde m. lite socker och vanilj. Har kört det till alla sommarens bär och äppelpajer.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Georgisten skrivet 20 jan-07 kl 11:00
Gruff, bodde inte du i motala eller mjölby eller nånstans där i krokarna? Jag bor ju i norrköping är jätteintresserad av opastöriserad getmjölk. Speciellt sådan där getterna bara ätit naturlig föda dvs: blad, gräs och liknande.

Tror du att jag kan köpa det av dig? Eller om du kanske känner någon närmare mig som också har getter?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Georgisten skrivet 10 feb-07 kl 10:03
Hur blir kefir gjord på havremjölk? Är den bra för magen verkligen? Påverkas havren av kefiren på samma sätt som när man gör surdeg kanke?

Vad finns det mer för alternativa vätskor att kefira? Kan man kefira vatten?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: MystL skrivet 27 mar-07 kl 22:26
Hej. Jag är väldigt intresserad av att göra egen kefir. Är det någon som kan tänka sig att skicka några gryn helt till Norge? Här verkar det lite svårt att få tag i.

Kram
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: MystL skrivet 31 mar-07 kl 22:23
Ingen?  :-\
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 21 okt-07 kl 13:59
nu har jag fått mina kefirgryn av snälla Eulalia.
första dagen lade jag dom i en liter mjölk. det smakade bara jäst o inte alls gott. lyckades, orolig över magen, dricka helften o använde hälften i brödet. andra gången blev det godare, men frotfarande jästsmak. dessutom e den väldigt lös o grynig. låter den stå i ca 24-30 timmar. mer vågar jag inte låta den stå eftersom jag är räd att den ska smaka ännumer jäst. e det någon som har tips o erfarenheter om detta?
den har redan förökat sig o jag har nästan en dl gryn nu.... hur mycket ska man ha i?
hur ofta brukar ni göra kefir o hur länge låter ni den stå i kylen o vila?

har fått bra info av Eulalia, men tänkte jag skulle fråga er andra oxå.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Tvilling skrivet 30 okt-07 kl 09:16
Jag har samma "problem" som blackalex. Fick mina kefirsvampar av svärmor för två dagar sen.
Min kefir har väldigt mycket jästsmak. Som att den är för gammalt. Smakar inte alls gott. Låtit den stå i 24 timmar. Ska jag göra något annorlunda?
Tyvärr har hon tillverkat sin kefir av "Lidl" mjölk som är behandlat på alla möjliga sätt.
Jag gör min på Arlas eko. gammaldags.
Tacksam för tips!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Falin skrivet 30 okt-07 kl 09:45
Kan man omskola sina vattenkefirgryn till mjölk?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 30 okt-07 kl 11:35
Tvilling och BlackAlex: prova att skölja grynen i lite kokt avsvalnat vatten, kanske tom låta dem vila ett dygn i vatten,  i rumstemp.

Hur mycket mjölk använder ni till hur mycket gryn? Hur lång tid tar det innan det tjocknat rakt igenom? OBS, får det stå för länge så delar det upp sig i en vattnig och en extratjock del.

Experimentera lite med kortare fermentering, och efterfermentera utan gryn.
t.ex passera efter 12 timmar istället för 24, och låt den silade kefiren stå lite till, fermenteringsprocessen avstannar inte helt för att man tar bort grynen, så man kan låta den efterfermentera 6-12 timmar till. Eller mer om man vill reducera laktosen.
Kolla tidigare länkar, där finns mycket info och en del FAQs...
Jag är också nyfiken på andras erfarenheter av sur kefir, så jag hoppas fler delar med sig av sin kunskap här!

Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Tvilling skrivet 31 okt-07 kl 08:38
Grynmängden är ca tre matskedar, och jag har en ca halv liters burk, som jag fyller med mjölk, på min svärmors inrådan.
Mjölken tjoknar nog redan efter ett halvt dygn. Jag provar att sila redan ikväll och ser vad som händer.
Jag har fått veta att man ska tvätta av grynen, med kallt rinnande vatten, direkt ur kranen.
Det här med kokt, avsvalnat vatten; är det bara nu för tillfället som gäller eller ska de alltid sköljas med kokt vatten?
Tack Eulalia för ditt svar!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 31 okt-07 kl 10:43
hej Tvilling, det var så lite :-) alltid kul att dividera om kefir!

3 skedar till halvliter mjölk låter som bra ratio (vad heter det på svenska?)
Men om det tjocknar redan efter ett halvt dygn så verkar det vara dags att öka mängden mjölk. Eller minska mängden gryn, vilket man nu väljer.
Man vill ju inte producera mer än man kan ta hand om, iofs så håller färdig kefir ett tag i kylskåpet, och ma kan göra bredbar ost och annat gott på överskottet. Eller använda som ansiktsmask, eller i badet...

Jag sköljer sällan mina gryn. Nån gång i månaden sköljer jag dem med kokt avsvalnat vatten och låter dem vila i vatten i ett dygn. Om du sköljer sällan så går det säkert bra att skölja i klorerat kranvatten. Men vill du skölja oftare så mår nog grynen bättre av kokt...



Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Tvilling skrivet 31 okt-07 kl 20:27
Ojj. Då mår nog mina korn inte så bra. Svärmor har haft de i ca två månader och har sköljt varje morgon i kranvatten. Instruktionerna har hon fått i samband med gåvokefiren i Ungern.
Hur kommer man till rätta med det här?
Jag har precis hällt av kefiren, och efter ca 13 timmar har den redan skiktat sig. Det ser inte alls ut som"rikigt" kefir.
Om man inte ska skölja, hur får man bort den fina tjocka fettet som har fastnat på grynen?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 01 nov-07 kl 10:32
Hej Tvilling, hur mår din svärmors gryn, och hur smakar hennes kefir?
Märker du stor skillnad mellan dina och hennes?

Här i Dominiks kefir-FAQ (http://users.chariot.net.au/~dna/kefir-faq.html) står lite om sköljning av kefiren:

17] Do I need to rinse my grains or fast my grains in water... what’s best? Under most conditions rinsing or fasting is not essential. Although ... (http://users.chariot.net.au/~dna/kefir-faq.html#rinsing)

det jag kan utläsa är alltså att :
*daglig sköljning inte bara är onödigt, utan att det stör grynens microflora, och försvagar grynens försvar så att de lättare blir angripna av elaka microorganismer.
*OM man absolut vill ge dem daglig sköljning, ska det ske i kokt avsvalnat vatten
*det är bättre att låta dem vila 1 dygn i vatten nån gång i månaden,  än att skölja dagligen.
*
*fethinna du talar om kan drabba gryn som får fermentera ohomgeniserad men pastöriserad fet ko-mjölk.
I det fallet ska man då och då ge grynen ett bad i ljummet vatten och "skrubba" dem försiktigt mellan fingrarna för att få bort fethinnan. '

Men är de verkligen så feta, dina gryn? Vilken mjölk ger du dem?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: televinken skrivet 01 nov-07 kl 21:26
Kan man omskola sina vattenkefirgryn till mjölk?
Jag försökte men lyckades inte så bra, fick tag på mjölkkefirgryn och det var en helt annan storlek och utseende på dem, de liksom klumpar ihop sig mer och är lättare att sila från mjölken.
Jag kan skicka om du vill ha.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Tvilling skrivet 02 nov-07 kl 09:21
Hej Eulalia!
Jag tyckte inte svärmors kefir var så bra heller. Hennes smakade okså jäst och för syrt, enligt min smak. Dock hade den jämnare konsistens än min, efter 24 timmar. Min delar ju på sig efter bara en halv dygn (inte ens det).
Jag använder Arlas ekologisk gammaldagsmjölk. Det är den jag alltid har köpt och tänkte att det måste vara bästa alternativet.
Grynen är inte så feta, men jag tyckte det var synd att inte kunna få med sig det goda fettet till kefiren.
Menar du att det är bättre att använda homogeniserad mjölk? Förr i tiden hade man inte tillgång till sådant. Hur gjorde man då?
Nu har mina gryn fått vila i kokt avsvalnat vatten i ett dygn, och igår kväll hällde jag på ny färsk mjölk.
Hoppas verkligen att hämtar sig och blir friska igen...
Tack Eulalia för att du vill hjälpa till!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 02 nov-07 kl 10:25
Citera
Menar du att det är bättre att använda homogeniserad mjölk? Förr i tiden hade man inte tillgång till sådant. Hur gjorde man då?


nejdå, tvärtom så sägs totalt obehandlad mjölk vara allra bäst! Opastöriserad är bäst enligt kefirpappan Dom,  men svårt att få tag på såvida man inte har nån snäll illegal bonde att köpa av.Såhär säger Dominik om olika mjölktyper (http://users.chariot.net.au/~dna/kefir-faq.html#milktype)

Det jag menade (läste utantill) var att ohomogeniserad MEN pastöriserad mjölk ger ett mjölkfett som kan lägga sig som en hinna på grynen och att man då gärna ska skölja dem och gnugga av dem fettet nångång ibland.

Ekologisk gammeldags låter som lyx så det är nog inte det som är problemet med dina gryn, utan alltför mycket sköljning....är vad jag tror!

Frances här på forumet hade liknande problem, och hon sköljde också sina lite för nitiskt, kom vi fram till. Vet inte hur det gick sedan, om hon lyckades återställa balansen och fortfarande har producerande gryn...  ???

nu när de vilat ett dygn, så ge dem lite extra mjölk att simma i, och prova även att röra om i grynen ett par gånger under fermenteringen. Alternativt sätta på ett lock och ge den en omskakning då och då.

Hur gör ni andra, hur ofta sköljer ni?
vad använder ni för mjölk?
hur länge fermenterar ni?
vilken konsistens har er kefir? min har gått från att vara rinnig i allra första början, till att bli tjock och krämig.






Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 04 nov-07 kl 13:10
Nu har jag lyckats få perfekt kefir! av misstag.... jag skulle resa bort i 3 dagar så jag tog 3/4 av grynen och hälde över lite mjölk o satte in i kylen. resten sköljde jag o hälde på vanligt vatten. när jag kom hem var den som stått med mjölk helt perfekt. väääldigt syrlig med en lätt men god jästsmak, men framför allt, den var tjock o inte så grynig.
men så här ska det väl inte vara? dom ska ju inte tillverka i kylen, sånt hade man ju inte förr.....

igår hälde jag på ny mjölk på både dom som legat i mjölk o dom som legat i vatten. stod i ca 16 timmar, som dom brukar. som vanligt hade det skiktat sig, det var en tjock "klump" av gryn o tjock kefir överst, som hade skurit sig lite med vasla o på botten var det vassla. som vanligt var den lös o grynig. rörde runt o satte in i kylen med grynen. brukar sila efter 16 timmar o sen låta efterfermentera i kylen i 12-16 timmar. tänkte att det kunde vara bra att fermentera mer med grynen i kylen.

jag tror att jag har för mycket gryn. jag har nog nästan en dl till ca 6 dl mjölk. kan det vara därför? hur mycket bör jag ha?
jag tror att processen kanske sker för snabbt, eftersom den vaslar sig o klumpar ihop sig så fort.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 05 nov-07 kl 13:36
BlackAlex: häftigt!
Jag har aldrig gjort min kefir i kylskåpet. Ska testa.
Tror att det som händer när du ställer in den i kylskåpet är att jästen får backa till förmån för bakterierna. Bara en teori.

Jag har alltid mellan 1-1,5 dl gryn, mjölkmängden varierar mellan halvliter till 1 liter på det...beroende på hur länge jag tänkt låta den stå.

Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Moumolia skrivet 06 nov-07 kl 11:25
själv använder jag bara gammeldags ekologisk mjölk, och det ger en syrlig riktig jäsig smak med många sköna efterrapar

satsen som tillreddes igår : ½liter gryn,5liter mjölk, får surna till ca 5 dagar med omrörning twice a day

tyvärr är nedanstående länk på engelska  ;)

Kefir (http://www.kefir.biz/whatis_.htm)

Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 06 nov-07 kl 22:05
oj, det var länge du låter din kefir fermentera, Moumolia. men du gör ju å andra sidan mycket större satser, kanske har med det att göra. blir din tjock eller lös? blir den väldigt grynig?


jag tänkte låta min kefir stå med mjölk i kylen i ett dygn nu, sen i rumstemperatur i 12-16 timmar. vi får se hur det blir...
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Moumolia skrivet 07 nov-07 kl 12:15
oj, det var länge du låter din kefir fermentera, Moumolia. men du gör ju å andra sidan mycket större satser, kanske har med det att göra. blir din tjock eller lös? blir den väldigt grynig?


jag tänkte låta min kefir stå med mjölk i kylen i ett dygn nu, sen i rumstemperatur i 12-16 timmar. vi får se hur det blir...

min blir tjock,grynig och syrlig och det verkar som grynen ökar med en 1/3 vid varje sats
men jag suger i mig 1 liter per dag med, så visst är det storproduktion på g  :)
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Colqhoun skrivet 14 nov-07 kl 08:09
tjena, jag efterlyser kefirgryn for mjolk!

undrar ocksa om konsistensen pa er kefir, veteraner. jag gor oftast med arlas gammaldags ickehomogeniserad mjolk, den ger lite klumpig textur. har gjort med vanlig pastoriserad 3% mjolk da blev den slat och fin men saklart vill man gora av sa farsk mjolk som mojligt. hur far jag den slat? pa alla bilder jag har sett pa kefir ar den slat! ni som gor pa opastoriserad mjolk eller getmjolk hurdan konstitens far ni?

ska sagas att jag har anvant pulverversionen, darfor jag efterlyser gryn! kontakta mej pa pm om ni har extragryn att dela med er, betalar porto saklart.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 16 nov-07 kl 00:08
var bor du? jag ser att du saknar prickar. konstigt tangentbord eller utomlands?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Colqhoun skrivet 19 nov-07 kl 20:06
ja, jag var utomlands  ;) nu är jag tillbaks i västsverige, men det blir fortfarande lätt a istället för ä hehe. bor en liten bit från borås, men som sagt är jag beredd att betala porto ifall någon vänlig själ ville skicka.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 20 nov-07 kl 10:47
Colqhoun: har du fått positivt svar än?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Zad skrivet 22 nov-07 kl 18:15
Någon som vet hur man lättast får tag på Kefirsvamp?
Min pappa höll på med det där för ca 15 år sedan, sedan dess har jag inte hittat någon som har/säljer kefir...
min far fick det som en gåva av en vän, har hört att man inte ska köpa den utan se till så man får den  :), men kan tänka mig att skänka en slant till den som kan skicka mig lite svamp.


tack för!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 22 nov-07 kl 18:41
Jag har gryn att dela med mig av, sänd din adress i PM.
Det stämmer att enligt tradition ska inte kefirgryn säljas utan skickas vidare :-)
Istället för en slant kan man tacka med en bok, nåt hantverk eller liknande, men inget krav..
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 23 nov-07 kl 20:37
jag har kefirgryn oxå som jag kan dela med mig av. skicka medelande bara.

Eulalia, hur var det man gjorde när man skickade? hur mycket gryn behöver man o hur mycket mjölk ska va med? så jag vet hur jag ska göra för att dela med mig.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 24 nov-07 kl 20:41
åh, jag älskar mina små kefirgryn!

jag undrar hur ni gör dom. hur ser er behållare ut o vad är den gjord av?
jag har innan haft en glasburk, en sån man konserverade saker i förr. cirka 15 cm hög o knapt 10 cm diameter. denna har jag haft rätt full. nu har jag börjat använda en glasskål i stället. den blir ju vidare där uppe o jag tror att dom söta grynen trivs bättre då.
det jag har lite problem med är att jästen tar över mer än bakterierna, så den blir inte så sur men smakar mycket jäst. jag har ca 19-20 grader i mitt kök. om jag låter den stå ett tag i kylskåpet innan jag silar tycker jag den blir surare.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 25 nov-07 kl 22:30


Eulalia, hur var det man gjorde när man skickade? hur mycket gryn behöver man o hur mycket mjölk ska va med? så jag vet hur jag ska göra för att dela med mig.

hallå BlackAlex, jag skickar ca en handflata gryn i en vanlig liten fryspåse, simmande i ca en dl mjölk. Utanpå det tar jag oftast en extrapåse, gärna zip-påse om jag har. Och ALLTID en manual, det är så skönt som nybörjare att ha nåt att luta sig mot.

Att dina gryn fortfarande smakar jäst är märkligt..
Kanske har du ökat mjölkmängden för fort, så att mjölken jäser fortare än bakterierna hinner fermentera? Hur mycket gryn/mjölk har du?
Att den blir bättre(=syrligare) i kylskåpet tyder på att den mår bra av att processen bromsas upp lite: jästen varvar ner, bakterierna får en chans att fermentera en (eventuellt) alltför stor mängd mjölk när grynen är i kylskåpet.

Dela upp dina gryn i 2 lika stora delar.
Ha dem i 2 lika stora burkar. Häll mer mjölk i den ena än i den andra och berätta vad som händer då! Det kanske tar 2 gånger innan skillnad märks..
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 27 nov-07 kl 01:07
Zad & Colqhoun: gryn är förpackade, går iväg med tisdagsposten.
Bra att du också erbjudit BlackAlex,  finns alltid nya intressenter!
Nästa boll är din  :)
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Zad skrivet 27 nov-07 kl 15:39
tack igen, just nu går jag bara och väntar på kefiren =).
Finns för få människor som gratis lägger ner tid på sina medmänniskor...

Finns hopp om Mänskligheten!  :-*
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 27 nov-07 kl 16:03
 :-[ tack, skicka vidare  ;)
bra att du skrev o jag läste, så jag kommer ihåg att posta dem nu när jag sticker hemåt!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 28 nov-07 kl 21:00
nu har jag supergod kefir! den e lagom tjock o lite gummiaktig nästan, om man jämför med vanlig filmjölk. en kompis som smakade tyckte oxå det var jättegott.
nu gör jag såhär: på kvällen silar jag av den färdiga kefiren. jag använder en vid skål numera. häller på mjökk på grynen o sätter in den i kylen. på morgonen sätter jag ut den o så får den stå i rumstemperatur i ca 14 timmar innan jag häller av den.
nu smakar den syrligt o lite väldigt god jästsmak. (inte för mycket som innan)
perfekt o jag e helt lyrisk över dom  :P

som sagt så erbjuder jag mig oxå att skicka gryn om någon är intreserad.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 01 dec-07 kl 16:20
Jag har för mycket kefir! ca 2-3 liter, som jag vill göra av mig nu, den håller förvisso ett tag men det kommer ju nytt hela tiden.

Efterlyser tips på goda kefirgrejer ni gjort o lyckats med.
Nån som gjort glass?

Nån liter ska jag ha i brödbaket strax.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Soshila skrivet 01 dec-07 kl 17:17
Åh vad spännande med kefir, det vill jag prova! Motsvarar mängden kefir man får mängden mjölk man häller på, eller blir det mer?

Skulle bli jätteglad om någon hade lite gryn att dela med sig av!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 01 dec-07 kl 17:26
Soshila: mängden kefir blir ungefär samma som mängden mjölk du hällt på.
Grynen förökar sig så man får hela tiden öka mängden mjölk...eller måste man inte alls, man kan ju ta bort lite gryn då och då, skänka vidare, torka, äta upp eller vad man nu väljer att göra med överskottet.
Hursom har jag sparat kefir nu i ett par veckor för jag har inte varit sugen på att dricka i samma takt som jag producerar.

BlackAlex, din klient  :)
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 02 dec-07 kl 12:09
Soshila, skicka ett privat medelande så kan vi ordna så jag skickar gryn till dig!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 04 dec-07 kl 21:37
jag undrar också vad man mer kan göra på kefir!
tänkte baka en paj, mangold o spenat o kanske feta, men inte för att de spalar så stor roll. vad jag undrar e om man kan ha kefir i istället för mjölk?? man kan ju ha kesela o keso o cream fraish i pajen, men funkar kefir? e den "kokbar"?
någon som provat det eller liknande?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: televinken skrivet 05 dec-07 kl 18:38
Jag har för mycket kefir! ca 2-3 liter, som jag vill göra av mig nu, den håller förvisso ett tag men det kommer ju nytt hela tiden.

Efterlyser tips på goda kefirgrejer ni gjort o lyckats med.
Nån som gjort glass?

Nån liter ska jag ha i brödbaket strax.

Jag har gjort glass (eller något liknande) väldigt enkelt.
Mixa kefir, frysta blåbär och en skvätt honung. Ät direkt. Mums!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 05 dec-07 kl 18:47
tackar Televinken! ska definitivt testas, med hallon tror jag..

BlackAlex, jag har haft kefir i bröd, i fiskgratäng, i paj, som kallsås vid sidan om, både till mat och till efterrätter (ingefära, socker och lite vaniljsocker)..

Vill gärna ha fler tips..

Har nån gjort Lassi på kefir?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Soshila skrivet 11 dec-07 kl 21:22
Mottog ett litet paket med gryn i dag! Måste åka och handla mjölk det första jag gör imorgon så jag kan sätta igång!  :D

Tack BlackAlex!

mmmm lassi  :P
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Soshila skrivet 14 dec-07 kl 09:42
Äsch, det började inte så bra  :-\ Min kefir har stått i rumstemperatur i 24h nu, men den är bara blaskig och smakar jäst. Tror jag tog för lite gryn och för mycket mjölk kanske. Hade ca 2 msk gryn och kaske 7 dl mjölk. Jaja, jag har läst många bra tips här, så det är bara att försöka igen!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 14 dec-07 kl 09:54
hej Soshila, ibland tar det några dagar för grynen att återhämta sig från resan och/eller att anpassa sig till sin nya miljö. Du kanske har en annan rumstemp, en annan slags mjölk, tillvägagångasättet är annorlunda än de är vana vid...ja det krävs helt enkelt att ni lär känna varann :)

Minska mjölkmängden till ca 2 koppar (5 dl?) till 2 skedar gryn..men inte mindre än så för att inte jästen ska ta överhand..och skölj den inte, vad du än gör. Det stör dem mer än man tror, speciellt i början när de har ett sjå att anpassa sig till sitt nya hem.

Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Soshila skrivet 14 dec-07 kl 10:12
Hihi! Ok, jag ska ge dem lite tid!  ;D
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 15 dec-07 kl 14:02
Ja, dom små stackarna har ju varit instängda utan syre o i annan temperatur på posten o sånt.
byta mjölk mellan var 12 till 24 timme. mina smakade mest jäst i början oxå. jag fick rätt på det genom att låta dom stå med ny mjölk i kylen ett tag först, innan jag satte ut dom. då kommer bakterierna igång innan jästen. men sen blir omgångarna olika även om man tycker man gjort lika dant. väder o smågrejer o slump tror jag.
hos mig har dom fått för det mesta icke homogeniserad söderåsen fetmjökl eller ekomellanmjölk.
som eulaila sa, dom behöver bara lite tid att komma igång (och kärlek  ;) )
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Soshila skrivet 15 dec-07 kl 14:26
Om man har gryn över som man har stående i lite mjölk, ska de då stå med eller utan lock  ???
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: G Frick skrivet 15 dec-07 kl 22:02
Någon som kan sända mig Kefir-gryn?
Det får bli min julklapp!
Maila mig på grnfrick@yahoo.se för detaljer om min adress mm
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 16 dec-07 kl 23:11
Någon som kan sända mig Kefir-gryn?
Det får bli min julklapp!
Maila mig på grnfrick@yahoo.se för detaljer om min adress mm

har du fått svar G Frick?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 16 dec-07 kl 23:15
Om man har gryn över som man har stående i lite mjölk, ska de då stå med eller utan lock  ???

Jag har alltid haft dem utan lock, med bomullsduk över så de kan andas.
Men nu sist gjorde jag dem i kylskåp med ett lock som bara låg över, utan att skruvas åt, och det gick bra, då hade jag dem förvisso bara i två dagar innan jag silade ifrån mjölken. För längre förvaring skulle jag nog ha dem med duk i kylskåp, och lite extra mjölk.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Clementine skrivet 16 dec-07 kl 23:48
jag måste göra lite backupgryn. hur länge har ni förvarat dom med mjölk i kylen? hur länge kan man förvara dom med vatten i kylen? att torka dom funkar det?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: G Frick skrivet 17 dec-07 kl 17:19
Nej, ingen som vill hjälpa mig!?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 17 dec-07 kl 17:21
har du fått svar G Frick?

jag frågade faktist om du hade fått svar  :)
Sänd mig din adress i ett privat PM, så får du gryn nästa vecka.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: G Frick skrivet 17 dec-07 kl 17:30
Eulalia!
Du är en pärla. Tack!
Jag har sänt info.
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 17 dec-07 kl 18:21
beställningen är mottagen, var god lägg på luren  ;)
de kommer nästa vecka då..var beredd med burk o mjölk!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Falin skrivet 19 dec-07 kl 16:07
Jag försökte men lyckades inte så bra, fick tag på mjölkkefirgryn och det var en helt annan storlek och utseende på dem, de liksom klumpar ihop sig mer och är lättare att sila från mjölken.
Jag kan skicka om du vill ha.

Oooh, jag missade ditt erbjudande!  :-[
Vill hemskt gärna ha, om du har kvar nu?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: robinason skrivet 09 jan-08 kl 15:17
Hej alla kefirälskare!

Ser att det har hänt en del här sedan jag var inne och kollade senast. Jag har gjort en efterlysning utav gryn om det finns någon som har.... Ser att det verkar ha funnits gryn att tillgå efter min förfrågan, men jag har kanske inte hållt mig framme ordentligt :(

Hur är det nu? Någon vänlig själ som vill dela med sig?

/Robert

Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 09 jan-08 kl 15:30
javisst, jag kan bistå! skicka bara PM:)
Eftersom jag har varit lite för "belastad" som provider på senare tid, så börjar jag ta emot porto också, för det börjar bli lite dyrt att distribuera kefirgryn över hela riket och beyond..  :-[
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Mirami skrivet 15 jan-08 kl 18:16
Håller på att "lära känna" min Kefir!
Hjälp va mycket att hålla reda på..

Har läst lite i den här tråden..men undrar
Vad ska jag göra med min Kefir om jag vill ta en paus ett ta?
När jag åker bort eller tröttnar på den under en period?
Om den jäser...blir man sjuk av den då?
Hur länge ska jag ha min Kefir innan jag kan dela med mej
av den?
Hur länge håller sig färdig Kefir i kylen?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Mirami skrivet 17 jan-08 kl 00:02
Fler frågor...

När min Kefir hade stått å mojsat i 48
timmar så silade jag av den..
Grymt sur :P...å nästan helt flytande..
lite tjockare partier som flöt runt, ungefär
som yoghurten jag ätit i Indien?
Nu slog jag på lite mindre mjölk...
ååååh...åter denna väntan...:)

Kan jag ha gjort ngt fel...eller tar det ngr g
för Kefiren att bli tjockare...(återhämta sig efter flytt å så?)
Jag hade föreställt mej en krämigare konsistens..ju!
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Eulalia skrivet 17 jan-08 kl 22:27
hallå alla kefiraner, var håller ni hus? har trillat av pinnen av för mycket goda bakterier?

Ok Mirami, här kommer mina svar:
När du vill ta en paus på säg omkring 2 veckor, så kan de vila i kylskåpet i en mix av vatten o mjölk 50/50

När du vill ta en ännu längre paus, så kan du testa att torka grynen i ugnen: tvätta i kokt avsvalnat vatten, lägg ut på ren kökshanduk och skaka runt dem lite så de vattnar av sig, torka lite i rumstemp och sen på svag svag ugnsvärme, gärna med luckan öppen.
När de är torra stoppar du ner dem i papppåse eller glasburk med pulvermjölk, förvara i kylskåp. Detta har jag testat men det var skitsvårt att få igång dem igen.

Bättre metod när man vill vila en odefinerad tid är att adoptera bort dem och sen be att få lite när du är sugen igen :-)

Du säger att den är grymt sur: prova att låta den fermentera bara 24 timmar...eller mindre. Smaka av och sila när du tycker att den smakar gott. Den är ok i alla stadier, men helst ska den ju inte vara mjölkig. MEN man kan faktist låta fermentera 6 timmar, sila och låta efterfermentera några timmar till, utan gryn, för att få den tjock men inte alltför sur.

Jo, kefiren i sin ursprungsform är faktist rätt rinnig! Min kefir har blivit tjockare efterhand. Men jag har hört att de som fått av mig tycker det tar lite tid att fermentera...vet ej om det beror på att den reser i plastpåse, utan syre...När jag testat att ha kefirgryn i påse ett par dagar och sen satt igång den, så har jag inte tyckt att det tar längre tid...den är lite annorlunda några gånger men inte så att jag höjer på ögonbrynen..

För tjockare konsistens, prova fetare mjölk ett tag.

Detta är ju en levande organism, så visst har den sina humörsvängar.

Du kan dela med dig så snart du tycker att du har för mycket! När du är tvungen att producera mer än vad du gör av med.

Färdig kefir kan lagras i kylskåp jättelänge! Den är ju godast färsk, eller kanske tom ett par dagar gammal. Men helt drickbar efter 1-2 veckor. Helt otroligt! Den håller längre än så, men tappar i smak osv, såklart.


Vad menar du med att den jäser? den fermenterar ju hela tiden, men jäser?

Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Mirami skrivet 18 jan-08 kl 13:16
Tack för alla svar :D Eulalia!

Den här andra g så blev Kefiren krämigare å mindre sur ;D
Vad jag menar med att den jäser vet jag inte ???
Läste i ngn tråd att ngn haft problem med att den jäst...och
blivit möglig....tror jag...hm

Men nu känns det som om jag har allt under kontroll:):):)
Förutom....
Har ni er Kefir...(den färdiga) i burk med lock i kylen?
Eller ska jag förvara den under duk i kylen?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Moumolia skrivet 22 jan-08 kl 20:56
jag trattar min 3L sats i 0.5L petflaskor varje söndag och samtidigt fixar jag till ny sats. suger i mig en flarra om dagen
(söndagen är mjölkproduktfri dag i mitt hus)
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: robinason skrivet 23 jan-08 kl 07:15
Hej!

Blev nyviken när du säger att du trattar upp din kefir en gång i veckan. Låter du den alltså fermentera en hel vecka?

Jag komme vara borta från idag till på tisdag, alltså nästan en vecka. Ställde in mina gryn i mjölkburken i kyulskåpet igår. Vad tycker ni andra som är vana vid kefir om det? Kanske kunde låtit dom stå framme?
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Mirami skrivet 23 jan-08 kl 11:37
jag trattar min 3L sats i 0.5L petflaskor varje söndag och samtidigt fixar jag till ny sats. suger i mig en flarra om dagen
(söndagen är mjölkproduktfri dag i mitt hus)


Vilken rutin du fått till Moumolia...men även för mej verkar det
som att du fermenterar en sats från söndag till söndag.... ???
Jag ska också slå upp min Kefir på flaskor:)
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Moumolia skrivet 23 jan-08 kl 21:00
Vilken rutin du fått till Moumolia...men även för mej verkar det
som att du fermenterar en sats från söndag till söndag.... ???
Jag ska också slå upp min Kefir på flaskor:)

söndag till söndag stämmer bra, surt och tjockt blir det och satsen brukar dela sig 2ggr men det är bara vispa runt vasslet igen

grynen verkar trivas allafall
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Mirami skrivet 24 jan-08 kl 07:46
söndag till söndag stämmer bra, surt och tjockt blir det och satsen brukar dela sig 2ggr men det är bara vispa runt vasslet igen

grynen verkar trivas allafall

Suuurt :P....förstår att du lär ha en vilodag i veckan ;D
Ska tänka på dej om jag fermenterat min för länge ngn g...

Men....gillar du det sura...eller tror/vet du att den blir nyttigare
om den får stå så länge....
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: Moumolia skrivet 24 jan-08 kl 21:43
Suuurt :P....förstår att du lär ha en vilodag i veckan ;D
Ska tänka på dej om jag fermenterat min för länge ngn g...

Men....gillar du det sura...eller tror/vet du att den blir nyttigare
om den får stå så länge....

gillar surt, nyttigheten vet jag inget om utom hörsägen jag läst på nätet

lycka till med din fermentering
Titel: Re:Kefir
Skrivet av: bea skrivet 26 jan-08 kl 17:18
ååå blir så sugen på att testa detta!!
Finns det någon som kan skicka mig lite gryn,samt en nybörjar beskrivning så vore jag tacksamm ,självklart mot ersättning!!
Skulle även vilja veta om man inte alls kan göra kefir på pastöriserad mjölk?

Mvh Bea
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Tida skrivet 19 feb-08 kl 20:59
Har försökt hitta vad kefir egentligen innehåller, men inte lyckats så bra... Stämmer det att det innehåller en jästkultur? Jag är rekomenderad att äta mjölksyrade produkter, men inte produkter med mycket jäst, (på grund av en svamp-infektion i kroppen) Vad tror ni, är det olämpligt för mig att äta kefir då?
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: MystL skrivet 17 mar-08 kl 19:44
Hej alla kefirälskare.
Är det någon som vill skicka några gryn helt till Norge? Kan ev. betala porto.

Kram
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: lantidyllen skrivet 19 mar-08 kl 01:22
Hej alla!

Detta med kefir låter jättespännande...

Skulle någon kunna tänka sig skicka lite kefirfrön till mig?
Och kanske få en liten gåva som tack..
(eftersom de tydligen inte skall köpas..)

Med vänliga hälsningar Lena
Titel: SV: Re:Kefir
Skrivet av: emmis mamma skrivet 23 mar-08 kl 17:53
Hej, har du mycket kefir kanske vill du skicka lite till mig??? 
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Katica skrivet 31 mar-08 kl 21:18
Hej snälla kefir-älskare, jag undrar om någon kan erbjuda kefirgryn åt mig och min kompis på skolan - vi blev sugna på att göra egen kefir hemma!

Tack för donationen i förhand! (Vi betalar gärna om det har sitt pris också :) )

Katica
Titel: SV: Re:Kefir
Skrivet av: Falin skrivet 31 mar-08 kl 22:34
ååå blir så sugen på att testa detta!!
Finns det någon som kan skicka mig lite gryn,samt en nybörjar beskrivning så vore jag tacksamm ,självklart mot ersättning!!
Skulle även vilja veta om man inte alls kan göra kefir på pastöriserad mjölk?

Mvh Bea

Jag kan dela med mig av mina, och du verkar vara först i kön.  :) Skicka ett pm med namn och adress!
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: lille john skrivet 13 apr-08 kl 21:26
hej hej, jag är ny här, och vet inte så mycket men blev grymt sugen på att göra kefir. har du lite gryn till mig också?
mvh
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Falin skrivet 14 apr-08 kl 07:04
Jag har lite över, men det är alltså vattenkefirgryn.
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Vilse skrivet 14 apr-08 kl 07:39
har plågsamt låångsamt internet o har bara plöjt de första sidorna,,

vad är kefir gryn??
kommer från vad, gjort av vad?

jag har inte ätit fil på tio år och längtar efter fil!!
kefir e min favvis!!

kefir med smulade pepparkakor eller ingefära o socker!
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: lille john skrivet 14 apr-08 kl 22:25
ok, men vad är vattenkefir gryn då?
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: emmis mamma skrivet 17 apr-08 kl 15:36
Hej, det finns att köpa kefir/ vattenkefir och kambucha, www.kefir.de
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Scilla skrivet 26 maj-08 kl 17:47
Hej!
Finns det någon som kan tänka sig att skícka några Kefirgryn till mig? Skulle vara jättekul om någon vill. Välj själv om du vill ha en gåva som tack eller pengar. Och iså fall hur mycket det får vi prata om. Jag vill göra Kefir på soyamjölk.
Ha det bra!
Mvh
Scilla ( utanför Luleå). :)
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Gruff skrivet 05 jun-08 kl 00:10
Jag hade kål på mina.  :-[ Är det någon som har lite till övers till runt den 19:e? Ni kan skicka PM i så fall.

/BB
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Katri skrivet 05 jun-08 kl 17:36
Hej allihop!

Jag är ganska ny här i Sverige, så ursäkta dåliga svenskan!

Jag har nyligen gjort surkål, kimchi och yogurt, och har blivit en riktig jäsningfreak!  Nu är jag sugen på att testa kefir, men det är svårt att komma över kefrigryn.  Finns det någon som kan skicka några kefirgryn till mig, eller tipsa mig om när att hitta dem?

Tak så mycket!

Katri
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Gruff skrivet 05 jun-08 kl 17:49
Det var väl inget fel på din svenska  ;)
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Joel skrivet 16 aug-08 kl 17:02
Hallå där!
Jag har tänkt börja göra kefir av sojamjölk och undrar om någon har lite svamp att dela med sig av.

Det verkar som att de flesta gör sin kefir på animalisk mjölk eller vatten men man ska väl kunna vänja kefiren vid en ny diet om man är försiktig som jag förstått det.

Jag ska dela kefiren med en vän också eller kanske sjukt många, men en till att börja med!
Jag bor i Umeå.

/Joel!
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: danish skrivet 21 aug-08 kl 08:07
Tjenare!

Jag er heller inte svenska, så ursäkta for språkkvaliteten.

Har nogen ildsjäler kefirkorn at dela? Jag bor i Norge. Send PM.

Jag tenker at gjöra lite raw milk kefir-ost :)

Hilsener
danish
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Ylvalifalk skrivet 16 sep-08 kl 10:34
Hej!

Är det någon som hare lite kefir över? Skulle behöva få lite skickat till mig.

Mvh Evelina 
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Stensjö skrivet 17 sep-08 kl 09:53
Jag undrar också om det är någon som skulle vilja adoptera bort lite kefirgryn till en nybörjare? Tackar i så fall på förhand!
Titel: SV: Re:Kefir
Skrivet av: segerwitch skrivet 18 nov-08 kl 13:43
Jag har gryn att dela med mig av, sänd din adress i PM.
Det stämmer att enligt tradition ska inte kefirgryn säljas utan skickas vidare :-)
Istället för en slant kan man tacka med en bok, nåt hantverk eller liknande, men inget krav..

Hur gör jag för att skriva min adress????Jag vore mycket tacksam för att adoptera lite mjölkkefyrgryn!  :)
Tacksam för svar!
Titel: SV: Re:Kefir
Skrivet av: segerwitch skrivet 18 nov-08 kl 13:50
Jag har gryn att dela med mig av, sänd din adress i PM.
Det stämmer att enligt tradition ska inte kefirgryn säljas utan skickas vidare :-)
Istället för en slant kan man tacka med en bok, nåt hantverk eller liknande, men inget krav..

Hur gör man för att skicka adress????Jag skulle bli väldigt glad att få adoptera mjölkkefirgryn!!!  ;D
Tacksam för svar!
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Battlepoodle skrivet 05 jan-09 kl 22:17
Hej,

Nu var vi visst många som bad om att få/köpa/byta till oss kefirgryn :)
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: ameli_h skrivet 06 jan-09 kl 14:40
Halloj alla Kefirare... Ytterligare en som gärna vill prova på. (Mjölk-kefir...) Är det någon som har mycket och vill dela med sig? En gåva väntar...  :D
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: ameli_h skrivet 12 jan-09 kl 18:58
Ingen?!?
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Bältdjuret skrivet 16 jan-09 kl 23:24
Hej, ny här!

Min tjej hade en jätteklump "tibetansk svamp" i kylskåpet när vi träffades för ett antal år sen, men ingen av oss förstod värdet av den så den blev stående. Nu är jag mer påläst(tack för bra länkar här på forumet) och längtar efter att komma igång.

Jag skulle bli jätteglad om någon ville dela med sig av kefirgryn! Intresserad av både mjölk- och vattenkefirgryn.

Annars så undrar jag om någon handlat från firman i Dresden, tror jag det var, är dom ok?

/Peter

Ps. Förresten, går det att skicka när det är minusgrader?
 

Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Astbo skrivet 02 apr-09 kl 11:04
Jag läste på nätet att man ska kunna göra kefir på sojamjölk med, vet någon om det är precis samma process som för att göra det på animalisk mjölk? Har gjort ett test enligt instruktioner på : http://users.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html

Det har nu stått i 24 h, men jag tycker inte att jag märker av att det ska ha blivit tjockare, eller överhuvudtaget förändrats.

Någon som vet?
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Astbo skrivet 02 apr-09 kl 21:37
Nu har det hänt något!
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Laudes skrivet 05 apr-09 kl 06:36
Skulle någon kunna tänka sig att dela med sig av några Kefirgryn till mig? Eller vet någon var jag kan få tag i..?
Jag har haft svampen förut i ett par omgångar men förlorade den senast när jag skulle flytta hem från England till Sverige... :D

/Lena
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: vargfot skrivet 08 apr-09 kl 14:50
Jag är intresserad av vattenkefirgryn om någon har till övers.
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: anu skrivet 05 maj-09 kl 11:46
har inte hittat var jag kan skaffa kefirgryn!
skulle bli jätteglad :D över att få byta/köpa lite av någon, behöver bättre hälsa.
finns det någon vänlig själ som har några till övers?
jag bor i uppsala, vore oxå kul att veta om fler kefirvänner i området!
bra bakterier till folket!
kärlek
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: wildaa skrivet 06 jun-09 kl 16:27
Jag skulle också behöva lite kefir gryn då mina gick och dog av ingen synbar anledning alls... :'(
Någon vänlig själ som kan sälja och skicka till mig?
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Falin skrivet 16 jun-09 kl 13:02
Jag skickade efter en bok från England häromveckan, och där kunde man också beställa en "startsats" med Kefir. Så det gjorde jag, och har nu följt instruktionerna med lyckat resultat, om jag får säga det själv.  ;) MEN! I min Kefir finns det minsann inga gryn.  ??? Den ser ut som filmjölk ungefär, jag provade att sila genom durkslag för att hitta grynen, men utan resultat. I instruktionerna står det att man ska ta några matskedar av Kefiren till nästa omgång, helt enkelt.

Är det nån annan sorts Kefir, kanske? Jag fick "grynen" i en liten påse, och innehållet såg mest ut som mjöl.
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: nev skrivet 06 jul-09 kl 20:48
Jag har kefirsvampar jag kan dela med mig av. Skicka i s f ett meddelande (då jag är dålig på att följa trådar).

Falin:
Så här ser kefirsvampar ut: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kefir (du kan dubbelklicka på bilden längst upp så ser du svamparna i förstoring). Att det skulle finnas flera olika sorters kefirsvampar stämmer inte, det finns bara en http://www.kefir.org/kefir_manual.htm
Titel: SV: Kefir mandelmjölk
Skrivet av: Fredde9999 skrivet 05 aug-09 kl 16:25
Hej är jätte intresserad av att skaffa kefir och göra dom på mandelmjölk  har hört att det går att göra på kokosnöt och soja så varför inte mandelmjölk? kanske tar längre tid någon som vet något om detta?

jag undrar också om det finns att skaffa kefirgryn/korn här någonstanns i sverige? dom måste vara frystorkade eller hur är det?

jag kan väldigt lite om processen och undrar mer hur lång tid det tar etc hur man gör och så någon som kan länka eller adda mig på msn o berätta mer om det här? min msn Fredde_9999@hotmail.com.

kan jag göra så att jag har 1 liter kefir varje dag eller kommer det att bli omöjligt för att det tar för lång tid?

Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Eulalia II skrivet 02 dec-09 kl 16:07
putt!  :)
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: dr_custard skrivet 01 feb-10 kl 16:34
Hej! Skulle också uppskatta stort om någon hade några kefir-gryn att dela med sig av.

MVH
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Eulalia II skrivet 02 feb-10 kl 10:24
Hoppas att vi är fler som vill dela med sig av kefir och kombucha! Jag ligger lågt ett tag för mina kulturer har delats mycket senaste månaden, och på vintern förökar de sig långsammare.

Kanka: du reggade av, så jag meddelar mig med dig här.
Kefir och kombucha är skickade igår, förhoppningsvis framme idag. Jag sände inte med några manualer för att inte tynga ner paketet ytterligare, men det finns mycket info och länkar i respektive trådar. Släng inte startvätskan! Om nu påsarna har klarat postens hantering..
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Eva-Lisa skrivet 02 feb-10 kl 11:40
Hej, jag är också intresserad av Kefir och Kambucha, betalar givetvis för mej.  ;)
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: carachi skrivet 15 jun-10 kl 00:13
Jag är jätteintresserad av vattenkefirgryn, om någon har att dela med sig av?

Själv har jag en livaktig Kombuchasvamp som jag kan lämna i retur – eller till någon annan intresserad? :)

Jag bor i Stockholm.
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Manne skrivet 15 jul-10 kl 12:44
Har varit utan Kefirgryn ett tag nu.... skulle vilja "ärva" några nya  :-*

Jag bor i stockholm och kan byta mot lite höns eller vaktelägg !

// Manne
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Manne skrivet 27 jul-10 kl 02:21
puff... ;)
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Znibban skrivet 02 okt-10 kl 09:33
Bor i Arlö/Malmö kan någon hjälpa mig få tag i Kefirstart?
Betalar naturligtvis!
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Ylvalifalk skrivet 08 okt-10 kl 20:30
Hej!

Jag är intresserad av vatten kefir gryn. Finns det någon som vill dela med sig?

Mvh Evelina
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: rapchic skrivet 02 sep-12 kl 15:21
putt

Jag och min man skulle gärna vilja testa kefir om det finns nån vänlig själ som vill donera,
vatten eller mjölk spelar ingen roll för mig, ifall jag får mjölk får min man mumsa i sig tills jag kan "konvertera" en del till soja eller tills vi skaffar getter  :)
Jag har en massa olika tesorter (me... tenörd? yes) som jag skulle kunna skicka som smakprov som tack, eller lite torkad svamp eller nått liknande som jag kan skicka med frimärken i ett kuvert  :-[
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: christinag skrivet 03 okt-12 kl 19:20
Varför inte gå och köpa en liter Kefir och sen göra ny på den som starter? Finns på Coop bl.a.

MvH
Christina G
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: rapchic skrivet 04 okt-12 kl 11:35
Varför inte gå och köpa en liter Kefir och sen göra ny på den som starter? Finns på Coop bl.a.

MvH
Christina G
går det att göra med kefir?
hursomhaver har jag fått tag i kefirkorn och det ser ut som det ska...
förutom att jag inte kan sila bort "yoghurten" utan bara lite lite vassle ska man peta bort kefirkornen eller?  :-[
Titel: Kefir
Skrivet av: Altulus skrivet 05 okt-12 kl 21:37
Hej

Jag brukar sila min kefir igenom en silduk. Då får man ut allt och kornen blir lätta att ha i nästa omgång.

Testade med en vanlig sil, men tyckte det var bökigt och omständligt..:)
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: christinag skrivet 13 okt-12 kl 17:19
Börjar man med vanlig kefir och inte har några stora gryn att starta med hittar man inga gryn när man silar. Det tar ett bra tag innan de växer till sig.

Testade termosmetoden för kefir häromdagen. Funkade faktiskt. Blev bra kefirsmak på koket. Men man får vara noggrannare än annars med rengöringen. Kokar man yoghurt och kefir i samma kastruller eller använder samma grejor så tar yoghurten lätt över trots noggrann skurning. Kefiren är betydligt kinkigare. Jag har fått långfil två gånger i rad utav min kefir nu. Attans. Tyvärr är det plastdetalger på grejorna och termosen går inte heller att "autoklavera".

MvH
Christina G
Titel: Barnboksbyte för kefir
Skrivet av: Villamundo skrivet 26 okt-12 kl 12:59
Hej, jag e ny här och älskar att läsa på all den visdom som ni gemensamt har akkumulerat genom tiden, varmt tack!

Jag är barnboks-illustratör och skulle gärna vilja byta kefirsvamp mot en barnbok som jag har ritat nyligen.
Boken som (är för 3-7 åriga) berättar om att det finns väldigt olika hundar (stora, små, tjocka, snabba osv.),
och att man får vara försiktig och snäll med dom för ibland kan hundar bitas. Den enda haken är att boken är
på danska, men det går lätt att översätta.

(http://www.altfortalt.dk/12662-13578-large/der-findes-hunde-ebog.jpg)

Bor i malmö, så jag kan oxo slå en sväng förbi. :)
Titel: Kefir
Skrivet av: Altulus skrivet 26 okt-12 kl 21:39
Jag hade jättegärna skickat med till dig med har fullt upp på jobb, men om du hade velat ta dig ut till vapiano på emporia så hade du kunnat få en burk av mig :)

Blir bara glad att kunna dela med mig ^^
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Ely skrivet 02 nov-12 kl 12:28
Hej!

Jag har kefirsvampar/kefirgryn att sälja 20 kr/en tesked fullvuxen om ni är intresserad.
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Edwin skrivet 01 aug-13 kl 22:02
Jag vill gärna prova på att göra vattenkefir. Finns det någon i Stockholmsområdet som gör vattenkefir som kunde tänka sig byta lite vattenkefirgryn mot en hel del mjölkkefirkultur? Jag har i frysen mjölkkefirkultur som räcker att göra 5 dl mjölkkefir till att börja med (dvs efter de första 2 gångerna då det är bäst att bara täcka kulturen med lite mjölk eftersom det inte blir som vill ha kefiren förrän tredje satsen, så de första 2 gångerna använder jag resultatet som vätska när jag bakar bröd).
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Enikö skrivet 06 nov-13 kl 21:12
Hej,

Jag är också intresserad av kefirgryn, om någon har och är villig att dela med sig.

Tack på förhand!
/Enikö
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Samika skrivet 25 nov-13 kl 16:55
Hej allihopa!
Är mycket intresserad av att köpa kefirsvamp (och kombucha-svamp)!
Tyvärr lyckades jag döda min förra kultur, men nu är sorgeperioden över och jag vill börja på nytt!  :-[
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: hildegard skrivet 25 nov-13 kl 16:58
Jag har kefirsvamp och delar gärna med mig. Finns i södra Östergötland.
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Brigid skrivet 09 dec-13 kl 15:28


Jag köpa/ta gärna! Har du möjlighet att skicka?
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Tell skrivet 12 nov-14 kl 00:18
Jag är jätteintresserad av vattenkefirgryn, om någon har att dela med sig av?
Är det gott eller bara nyttigt? Blev sugen när jag såg lite videor.

En fråga, kan man använda samma gryn till vatten och mjölk? Jag vet att man inte ska blanda från mjölk till vatten men kan man ha "vattenkefir" till att jäsa mjölk?
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: christinag skrivet 12 nov-14 kl 02:20
Absolut. Vattenkefir och mjölkkefir är samma organism som man odlat på olika sätt bara. Man vänjer om dem helt enkelt. Dvs så enkelt är det kanske inte, det tar ett tag. Lättast är förståss att köpa tillvand som man vill ha den så slipper man krångla själv.
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: kurt skrivet 12 nov-14 kl 05:32
Absolut. Vattenkefir och mjölkkefir är samma organism som man odlat på olika sätt bara. Man vänjer om dem helt enkelt. Dvs så enkelt är det kanske inte, det tar ett tag. Lättast är förståss att köpa tillvand som man vill ha den så slipper man krångla själv.

Jag vet ju inte vilken metod du har använt för att bestämma det? Men när man använder modern 16s-sekvensering för att analysera vilka mikroorganismer som ingår i kefir baserad på mjölk resp. vattenkefir, så finner man ju att det är helt olika organismer. I kefir baserad på mjölk dominerar Lactobaciller och Lactokocker som är anpassade att leva i mjölk, inte konstigt alls, de lever av laktos som kolkälla och har tillgång till de flesta aminomsyror och många vitaminer, medan det är helt andra mikroganismer man finner i vattenkefir, som har sukros eller fruktos som kolkälla och där de själva måste syntetisera de flesta aminosyror och vitaminer, där finner man Acetobacter, Bifidobacterium, Lactobacillus (inte samma arter som i mjölkbaserad kefir!), Leuconostoc och Clostridium:

DOI:10.1111/j.1574-6968.2011.02290.x
doi:10.1111/jam.12124
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: christinag skrivet 12 nov-14 kl 09:05
Jag vet ju inte vilken metod du har använt för att bestämma det?

Jag jobbar inte själv med livsmedelsanalyser.

Kefirgrynen i mjölk- och vattenkefir består av exakt samma gelartade strukturer, idag döpta till "Kefiran". Även den så kallade "Ginger Beer Plant" har identifierats som samma sak (*). Jag använde ordet "organism" i mitt inlägg ovan, vilket kanske var litet vilseledande. Det handlar om en struktur som är beväxt med bakterier och jästsvampar som lever i symbios. Vi ser det gärna som en "organism" eftersom det är en liten ljus klump som av många kallas kefirsvamp. Det har forskats mycket på kefiren och om dom olika bakterierna och svamparna i de olika kulturerna.

*http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF01741847
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: christinag skrivet 12 nov-14 kl 09:17
Litet OT men det här kefiran har visat sig ha en blodtryckssänkande, blodkolesterolsänkande och tumörkrympande verkan vid olika försök. Det är nog långt tills vi får kefirbaserad medicin, men jag kan inte låta bli att tänka på dom här långlivade kaukasierna som dom visar i reklamen  ;D

Exempel:
http://iospress.metapress.com/content/kfk3vbda80uh2cq8/?genre=article&issn=0951-6433&volume=22&issue=1&spage=197 (http://iospress.metapress.com/content/kfk3vbda80uh2cq8/?genre=article&issn=0951-6433&volume=22&issue=1&spage=197)
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Gika67 skrivet 19 feb-15 kl 21:09
Jag har lite kefirgryn att skänka mot portokostnad eller upphämtning i Märsta.
Skicka ett mejl till: marika.engstrom@yahoo.se
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: snezana skrivet 03 jun-15 kl 01:44
Jag har kefirsvampar/kefirgryn att sälja 145:kr en matsked fullvuxen om ni är intresserad. mejla gärna: snezana.maks@hotmail.com
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: PTAnki skrivet 25 feb-16 kl 17:27
om det är någon som har gryn att avvara så är jag jätteintresserad att testa, gör mycket annat själv ex surdeg, odlar örter och torkar och kan ev göra ett byte mot om någon är intresserad
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Nattlorden skrivet 25 jan-18 kl 14:47
Nekrobumpar denna tråden.

Precis skaffat kerfirgryn för både mjölk- och vattenkefir...  skall bli kul att se vad som blir av 'et.
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: simon.arvestrand skrivet 11 mar-18 kl 17:50
Nekrobumpar denna tråden.

Precis skaffat kerfirgryn för både mjölk- och vattenkefir...  skall bli kul att se vad som blir av 'et.

Vad blev det av det?
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: Nattlorden skrivet 12 mar-18 kl 11:37
Det verkar funka.  :)
Titel: SV: Kefir
Skrivet av: simon.arvestrand skrivet 12 mar-18 kl 12:15
Det verkar funka.  :)

Vad har det blivit av det då?

några tips?