Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Anso1971 skrivet 01 sep-07 kl 20:25
-
Nu ikväll har vi för första gången slaktat en tupp. Ambitionen är att den ska bli mat. Jag ogillar tanken på att köpa gödkyckling i affären och slänga de egna djuren. Helst vill jag inte köpa gödkyckling alls.
Men det är inte så lätt att veta hur man ska göra när man inte varit med om det förr. Kyckling kan jag ju tillaga. Ungarna älskar knaprigt kycklingskinn.
Men vuxna hönor och tuppar, är de sega? Kan man tillaga i ugn på samma vis som kyckling eller måste de koka x antal timmar? De är drygt ett år gamla.
Vi har också en tupp som kläcktes 15 maj som vi inte ska ha kvar. Är det någon mat på så små djur?
-
Vi slaktar våra tuppar när dom är fem, sex månader nånting. Blir ju inte så stora MEN vilket fint mört kött! Räcker till en middag för två + lite rester till nästa dags lunch.
När vi slaktar äldre djur blir det tupp i vin med små schalottenlökar, timjan, cocktailtomater och mycket rödvin.
-
Malde köttfärs av fjolårets tuppar och blandade med fläskfärs och nötfärs. Det blev jättegod korv. Nästa gång ska vi göra "chicken mac nuggets" av dem.
-
Jag brukar ta bröstfiléerna och göra gryta på
Sen mal jag köttet från benen för det är mycket hårdare och segare.
Men blir väldigt goda till köttbullar eller pannbiff.
Jag tycker man ska ta vara på köttet från de egna djuren, tycker det är slöseri att slänga mat som jag vet är färsk, vad dom ätit och hur dom levt.