Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Camilla skrivet 01 sep-07 kl 15:19
-
Efter tips härifrån införskaffade jag Jan Hedhs brödbok som är ljuvlig att läsa. Det blev dock två turer till då jag plötsligt insåg att jag borde ha en våg. Och sen också en termometer. Nåja, det är väl bra saker att ha i köket : )
Idag har jag satt en surdeg men jag är lite misstänksam på receptet: 100 g vatten, 100 g rivet äpple och så 200 g mjöl. Detta blir en deg och inte en tjock välling som det brukar bli när jag gör surdeg. Jag är inte så van med surdeg så jag tänkte höra om det är någon som vet om han skrivit fel eller om detta är något specialrecept.
-
Det blir kladdigare efter ett tag då äpplet 'lösts upp'.
Avvakta ett dygn eller 2.
-
Ok. Tack! Ska bli spännande att ta sig an recepten sen när jag har min surdeg. : )
Camilla
-
Jag följde detta recept vid ett av mina surdegshopkok, och det blev bra!
-
På tal om "rätt" i Hedhs BRÖD-bok;
Har någon följt ett recept till punkt och pricka vad gäller saltmängderna?
Jag har helt igenom valt att halvera mängderna och vill faktiskt inte veta hur brödet smakar om man hade haft i den rekommenderade mängden!
17 g salt till en sats Ciabatta, t.ex. är alldeles för mycket!
Kommentar, någon som provat?
-
Nej jag har inte hellre vågat prova verkar väldigt mycket salt. Dessutom tycker jag att det är svårt med surdegen.
Gjorde en sats torkad surdeg men den såg så skum ut att den fick vara och efter några tvekor så slängde jag den :-\
-
Jag brukar ha i ganska mycket, ungefär som hans rekomendation. Jag tycker brödet smakar bra mycket mer än om man minskar ner på saltet. Som vanligt, en smaksak.
Det är kanske inte så jätte bra med så mycket salt i men jag brukar inte salta så mycket i vanlig mat. Det kanske väger upp?
-
Jag har gjort surdegen efter Hedhs recept med äpple. Jag fick kasta degen efter två dar då den möglat istället för att bli en surdeg. Jag upplevde också att den blev för torr. Kanske beror det på val av äppelsort, att det inte var tillräckligt saftigt eller nåt?
Lycka till iallafall och hoppas det går bättre än vad det gjorde för mig.
-
På tal om "rätt" i Hedhs BRÖD-bok;
Har någon följt ett recept till punkt och pricka vad gäller saltmängderna?
Jag har helt igenom valt att halvera mängderna och vill faktiskt inte veta hur brödet smakar om man hade haft i den rekommenderade mängden!
17 g salt till en sats Ciabatta, t.ex. är alldeles för mycket!
Kommentar, någon som provat?
Senast jag provade tog jag rätt mängd salt enligt boken, och det såg verkligen galet mycket ut. Brödet blev gott, smakrikt, men det finns som jag ser det ingen anledning att han precis så mycket salt. Det brukar gå precis lika bra med mycket mindre saltmängder.
-
Salt i bröd är viktigt för smaken men även för färgen, ett bröd utan salt har svårt för att få en fin brun skorpa.
Nu vet jag inte hur mycket salt Hedh har i sina recept, själv har jag mellan 20-30 gram/liter degvätska.