Alternativ.nu
Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: Rosa skrivet 01 sep-07 kl 14:04
-
Rovdjuren ofta oskyldiga
I drygt hälften av de anmälda rovdjursangreppen på tamdjur i år, finns en annan förklaring till skadorna.
Nu satsas på DNA-analyser.
Det är viltskadecentret på Grimsö forskningsstation som kommit fram till att rovdjuren varit oskyldiga i mer än hälften av årets 145 anmälda rovdjursskador, skriver Svenska Dagbladet.
Ofta har det istället varit angrepp av hundar eller att djuren självdött och sedan tuggats av till exempel räv eller grävling.
- Det är svårt att avgöra dödsorsaken hos ett tamdjur.
Många vet inte alls hur rovdjursskador ser ut och finns det en varg i trakten är det lätt att vargen får skulden för alla döda djur som hittas, säger Jens Karlsson på Grimsö viltskadecenter till tidningen.
Nu ska utredarna börja använda DNA-analyser vid oklara fall. Det räcker med lite saliv från en bitskada för att till exempel avgöra om det är hund eller varg som varit framme.
källa:ATL
-
Jo, jag läste det där. De fick det att låta som om vi fårägare misstänkliggör rovdjur alldeles i onödan.
Men visst anmäler man om man hittar ett djur som är ätet på i hagen. Jag vill veta OM det var ett rovdjur så att jag kan skydda resten av fåren! Var det inte ett rovdjur så är det ju bra! Men att anmäla är ju naturligt. 50% av djuren rovdjursangripna... det är rätt mycket!
-
Vart anmäler man om ett djur blivit rovdjursangripet?
-
Man anmäler till Länsstyrelsen. Dom har besiktningsmän som man ska kontakta.
Är det skador från varg, lodjur, björn, järv och kungsörn SKA man anmäla till Besiktningsmaninom ett dygn om jag fattat rätt..
I "min" lokaltidning fanns en liten förklarande artikel angående "Oskyldigt anklagade Rovdjur". Som jag fattat det så var det hälften av anmälningarna till Besiktningsmännen som var orsakade av annat än de anmälningspliktiga Rovdjuren. Och det är ju inte SÅ konstigt, vi "Lekmän" träffar ju (förhoppningsvis) inte på dödade tamdjur så ofta att vi kan med säkerhet avgöra vad som dödat dem. Besiktningsmännen däremot hade bättre träffsäkerhet när de avgjorde dödsorsaken. Media har ju en förmåga att vränga till allt en smula... Jag kände också lite att det var som om tamdjurägarna "hittade på" för att få ut pengar. Vi är ju skyldiga att anmäla om vi tror att ett djur blivit dödat av rovdjur och kan ju knappast avgöra med säkerhet VAD som dödat det, därmed blir det ju en hel del Falsklarm antar jag.
Mvh
Charlotte
-
Naturligt vis så dör ju djuren ibland av olika orsaker...
Men att rovdjuren inte är problem skall man ju inte sopa under mattan...
Här i Hälsingland är ju inte problemen så stora ännu...
Men de som bor i skogsbygderna i dalarna har det inte så lätt...
Värst är ju att deras egen länstyrelsen inte tar deras problem på allvar... och att när de ringer och har fått varg attacker så är tjänstemännen på semester...
Har ni kollat denna tråd?
fast dessa artiklar blev ju inga TTnyheter :-\
nedanstående atacker är DNA bevisade...
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=31;action=display;threadid=24134
-
Här kommer en länk om en fårägare i Värmland
http://www.vf.se/?url=http%3A%2F%2Fwww.vf.se%2Fvf%2Fdocs%2Fvisa.asp%3FnyhetsID%3D65856b76de988a5f058769555f68c6b2
-
gör ett nytt försök med länen.
http://www.vf.se/?url=http%3A%2F%2Fwww.vf.se%2Fvf%2Fdocs%2Fvisa.asp%3FnyhetsID%3D65856b76de988a5f058769555f68c6b2
-
HMMMM
jag är ingen data expert...
men går man in på Värmlandsfolkblad
www.vf.se och klickar på nyheter , måndag så hittar man rätt..
:-\
-
Ja, jag miste 2 lamm i förra veckan. Fast det var nog 2-benta rovdjur...
Inte en ulltuss kvar efter dom... (svordom)
-
Här verkar dödsorsaken vara först korp (när tackan lammar) sedan människa (när lammen är slaktfärdiga). >:(
-
Jag har får i Dalarna, har aldrig sett skymten av vare sig lo,björn eller varg hos mina får.
Grannen som är fäbodbrukare han ser däremot varg i varenda buske.....
Tänk vad olika det kan vara hur man ser på saker och ting....
-
Vi bor i Uppland och i år tog räven två lammungar. Jag trodde inte räven kunde ta lamm, men spåren gick inte att ta miste på. Det var släpspår ut ur hagen och upp i skogen. Där var det fullt med blod och ull. Det första lammet var en vecka. Vi stängde sedan in tackor med nyfödda lamm, och släppte ut dem först när de var tre veckor, men ändå tog räven ett lamm till.
-
Jag trodde inte räven kunde ta lamm, men spåren gick inte att ta miste på. Det första lammet var en vecka.
Rödrävar är allätare. Födan är huvudsakligen gnagare men de äter även växter och as. Rävar jagar möss, harar, höns och fiskar och äter ägg av olika fåglar. Ibland tar de rådjurskid. I nödsituationer äter de till och med grodor.
(http://tbn0.google.com/images?q=tbn:-KHMU1XsalsIRM:animaldiversity.ummz.umich.edu/site)
-
Rovdjursspårarna från länstyrelsen är oerhört skickliga på att se vad det är för djur som varit framme. Blev drabbad av vargattack för drygt ett år sedan. I en flock på 30 djur, strök 21 med. De ser dels på hur bitskadorna är, tittar och mäter spår samt letar spillning.
-
Det är helt klart vanligare med hundangrepp än rovdjursangrepp. Dessutom gör hundarna oftast större skada, då detta ju är en lek för dom. Vi har därför börjat med boskapsvaktande hundar. Tycker fler borde göra det. De fungerar dygnet runt och skyddar även mot korp, örn, räv och tjuvar. Dessutom kan man då också ha en naturlig lammning utomhus, med friskare lamm.
Vi föder dessutom upp hundar och samarbetar med Viltskadecenter.
-
Visserligen tror jag att vargen kan vara skitjobbig om man bor i vargområdena. Men det är nog rätt att man skyller varg för en del hund-problem. Har märkt att folk har dålig styrning på sina hundar och vad som gälller lagligt. Har ett hägn bredvid ett promenadstråk. En kvinna berättade att hon tyckte det var "jättejobbigt" när jag hade fåren där för att hennes hund då alltid springer in och jagar dem när hon går förbi. Jag förklarade, med uppbringande av all tillgänglig självkontroll att det faktiskt är hennes förbannade lagliga skyldighet att hålla hunden kopplad och förklarade vad hundens små besök orsakade för mig i form av stressade djur, stukade tackben etc.
Inom mig ville jag strypa henne.
Nu har jag satt upp en skylt att lösa hundar i fårhagen kommer att avlivas på plats >:(
-
Margit! Vad har ni för ras på de boskapsvaktande hundarna?
-
Vem av oss är Margit????
Själv har jag en estrela, en pyrrenéer och deras barn, varav en kastrerad hane på två år. De växer upp bland våra gutar och är alltid ute med djuren.
Efter att vi börjat med hundar har vi inte ens förlorat självdöda djur till räv o korp.
Har också placerat två valpar ur förra kullen hos en fäbodbrukare i Dalarna. Pratade med honom igår. Han var supernöjd med tjejerna, som just avslutat första fäbod-säsongen. Året innan hade han förlorat 15 djur till varg o björn. I år inget. Han har både får o kor. Han samarbetar också med Viltskadecenter. Tycker fler borde intressera sig för att skydda sina djur mot angrepp. Det är också djurägarens ansvar.
Dessutom tycker jag att rovdjuren ska finnas. De befolkade landet innan oss och det finns inget som säger att människan har någon ensamrätt på planeten.
Däremot finns många "korkade" hundägare, som inte ens begriper att deras små gullegrisar faktiskt kan stressa ihjäl får m.m. De fattar väl bitvis inte ens att de också är levande väsen. Har hört såna skräckberättelser där, men de skulle ta för stor plats här.
Har själv blivet av med ett antal djur till jakthundar och två-beningar. Det var detta som fick oss att satsa på boskapsvaktare.
-
Har ni läst detta?
http://www.nwt.se/ArticlePages/200709/02/20070902161452_NWT432/20070902161452_NWT432.dbp.asp
trotts rovdjursstängsel kom vargen in o bet ihjäl 5 av 27 får.. ianna man sköt den.
-
på vagobs kan man läsa vad dwetår om rovdjursangrepp.
bl a har örnar tagit lamm på gotland..
http://www.lammproducenterna.org/VargObs/tabid/574/Default.aspx
-
Beklagligt då att så få intresserar sig för boskapsvaktande hundar. Det är ju faktiskt djurägarens ansvar att se till att djuren har en säker tillvaro.
Kolla gärna min hemsida! Vi samarbetar med Viltskadecenter och har själva problem, varför vi började med hundar. De vaktar ju dygnet runt och är beredda att offra sitt liv för fåren.
Varför vill inte fler försöka istället för att hata rovdjur när det finns medel som fungerar?
Birgit
-
Här kommer kanske en dum fråga angående boskapsvaktande hundar.
Men hur funkar det om främmande människor går in i hagarna? Om man som jag har sommarhagen ca en kilometer hemifrån och människor har ju rätt att plocka bär, svamp eller bara promenera i hagarna. Släpper hunden in människor till sin flock?
Mvh
Charlotte
-
Det har naturligtvis mycket med hur man socialiserar dom med just människor.
De gillar sällan att främmande går in i fårflocken, men brukar bara se till att fåren är bakom hunden. Det är ovanligt att de ger sig på människor. Om man inte lär dom det. Men de är reserverade mot främligar. Däremot har Viltskadecenter fina skyltar att sätta upp vig hagarna, med instruktioner för eventuella besökare. Vi har själva placerat hundar på en fäbod i Dalarna och där springer mängder av turister. Så det är en uppfostringssak alltså.
Men oavsett om hundar vaktar eller inte, får folk inte gå in och störa andras djur. Så håller de sig ifrån fåren är det lungt.
-
:-[Förlåt, Birgit! Jag blev bara så exalterad och skulle fråga och skrev fel... Jag instämmer med föregående fråga angående om någon person går in i hagen, vad händer? vi hundägare har ju ett speciellt ansvar.
Har hört en del om alpacka / lamadjur som fårvaktare, det är ju ett alternativ om man inte är intresserad av hund. Men en alpacka eller lama som vaktar hjorden kanske också anfaller?
-
Är inte alpackor mindre än lamor... jag är inte så påläst för tllfället.
men vet att det för några år sedan var en djurägare som hade alpackor som tyvärr blev dödade av varg i uppland..
Men kanske det är lamor... som är bra fårvaktare...
-
Jo, alpackor är aggressiva mot rovdjur, men de är samtidigt bytesdjur och kan alltså falla offer.
De i Uppland skaffade hundar till att vakta alpackorna. De är också mindre än lamor.
Till Klorofyll: Det har med uppfostran att göra. Man kan få dom att älska människor, eller motsatt. Det är en socialiseringsproscess med valpen. Man ska prägla hunden på det den ska vakta och sedan utsätter man den för det den ska acceptera.
Men de är oftast reserverade mot främmande. Vår erfarenhet är att de skäller för att markera att de finns och har sett hotet. Oftast backar de mot djuren de vaktar. Men igen, är de vana vid att folk rör sig hos djuren och även klappar dom accepterar de det, så länge ingen skadar djuren de vaktar. Men angrepp är mycket ovanligt. De flesta fattar ju när hunden skäller eller morrar. Dessutom brukar de vara mer toleranta mot barn.
Sedan måste du söka tillstånd för att hålla hundarna lösa med djuren. Det gör du hos Viltskadecenter. Där får man också en hel del information och skyltar att sätta upp runt sina hagar.
-
visst har fjällkor o rödkullor mycket av sina ursprungliga instinkter kavar...
men tyvärr så räcker inte alltid detta..
Känner en fäbod brukare i dalarna som råkat ut för mycket rov djur.. både björnar o vargar...
Han har ju endast fjällkor o rödkullor..
tyvärr så räcker inte de allagånger...
nedan kan se hans ena kalv som vart huggen över ryggen av en varg här i somras..
http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=268917
Tyvärr är det väldigt olika på olika ställen i landet...
med rovdjursförekomsten och hur länstyrelserna agerar...
tror det inte finns några enkla lösningar...
utan alla fall måste tas på allvar och seriöst bedömas vad som måste göras..
-
När jag var på studiebesök hos en alpackauppfödare berättade hon att de INTE hade samma beteende mot rovdjur som lamorna, man fick skaffa en lama som vakt eller ha rovdjursstängsel. Jag frågade speciellt om detta eftersom jag länge funderat på lama som djurvakt och tänkte att det vore kul att få den fina ullen också.
Hund känns inte som ett alternativ för mig nu när jag har fåren en bit bort det vore förmodligen annat om dom gick hemomkring med ständig koll på om någon gick in i hagen. Även om man präglar hunden på människor också känns det osäkert, hundarna är ju säkert kloka men människor vet man aldrig vad dom hittar på ;) Och jag antar att man har kvar det strikta hundägaransvaret även med en boskapsvaktare? Det är i princip ALLTID mitt "fel" om hunden ställer till med något.
Är det förresten någon som vet vilka krav det kan vara på hagen för att stänga IN hunden? Är det "typ" rovdjursstängsel som gäller för detta också?
Någon gång i framtiden blir det förmodligen en Lama som får flytta hit om det nu inte blir så att fåren får flytta hemåt och naturbetena får växa igen när vi får hit varg.
Mvh
Charlotte
-
Det råder strikt ägaransvar. Men inga konkreta regler för stängsel. Vi har bara fårnät och våra hundar respekterar detta. Det är ju en bedömning.
Men lamor är inte heller att leka med. Fast har de så fin ull??? Trodde det var alpackaullen som var så fin?
-
Jag skrev nog otydligt :) Jag hade mina funderingar på Alpacka som vakt (och ullproducent) men detta skulle inte fungera.
Laman har också ull men inte lika fin som alpackan.
Mvh
Charlotte