Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Sirpusbollen skrivet 30 aug-07 kl 15:09

Titel: råsaft??
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 30 aug-07 kl 15:09
Jag har en sån råsaftmaskin som vi brukar göra äppeldryck av, men hur gör man för att det ska hålla längre? Är det socker och atamon som gäller på samma sätt som saft eller??  Iisch..
Titel: Re:råsaft??
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 30 aug-07 kl 15:57
Är inte mycket av grejen med en sån maskin att man tillverkar lite i taget alltefter behov?
Påminner mej lite om tjejen på Spetsbergen som lagade till torra kikärter
och sen frågade hur man ska konservera dom.
Titel: Re:råsaft??
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 30 aug-07 kl 16:17
Jo, men jag har inte äppelträd som ger äpplen året om. Såå dum fråga var det väl ändå inte  >:(
Titel: Re:råsaft??
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 30 aug-07 kl 16:58
Jo, men jag har inte äppelträd som ger äpplen året om. Såå dum fråga var det väl ändå inte  >:(

Nää, inte som den med ärterna.  ;)
Men det är väl enklare att förvara äpplen som dom är så länge som möjligt, än att göra råsaft av dom genast.
Har man mer av tidiga sorter som inte går åt genast, kanske man kan göra mos och liknande?
Och på vintern kan man väl göra juice av vinteräpplen?
Nåja, mina hushållskunskaper har också luckor...
PS Är du inte nykterist kan du göra cider och vin också. Med hjälp av råsaftcentrifugen. Gott i vintermörkret. DS
Titel: Re:råsaft??
Skrivet av: Hasse skrivet 30 aug-07 kl 17:43
Jag vill slå ett slag för sterilisering (konservering, inkokning). Läs under Övrigt - Artiklar - Inkokning http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=46;action=display;threadid=13736;start=0

När man är färdig med produkten håller den sig i åratal, även utan kylförvaring.

Jag har gjort äpplerasp: Riv hela äpplet (utom skaftet) grovt, packa det hårt i glasburkar och koka in. Upphettningen gör att raspet mjuknar, men har ändå en struktur kvar när man äter det. Även kärnorna blir mjuka och märks inte alls. Mycket lättare och bättre än äppelmos, eftersom man får i sig nyttigheterna som sitter i skalet.