Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: tänk_positivt skrivet 29 aug-07 kl 16:40

Titel: körsbärskärns likör
Skrivet av: tänk_positivt skrivet 29 aug-07 kl 16:40
hej!

kärnorna frå 0,5kg kilo körsbär
6dl konjak
3dl socker,250g

skölj och torka kärnorna väl.
krossa dem med en tung brödkavel eller i mortel.
lägg dem i en burk och slå över konjaken.
tillsätt sockret,skruva på locket och skaka om väl.
Låt stå på varm plats i 1 månad.
Sila och häll upp på steriliserade flaskor och korka igen väl.

tips!
även andra fruktkärnor kan användas på samma sätt till kärnlikörer.
en sort eller blandade du väljer själv.
Titel: Re:körsbärskärns likör
Skrivet av: koko skrivet 29 aug-07 kl 20:04
Men hur smakar detta? Har aldrig hört talas om det, men gillar likör!
Titel: Re:körsbärskärns likör
Skrivet av: tänk_positivt skrivet 29 aug-07 kl 20:13
Men hur smakar detta? Har aldrig hört talas om det, men gillar likör!
ingen aning, jag dricker inte likör.
prova och skriv svaret här sedan!!
Titel: Re:körsbärskärns likör
Skrivet av: koko skrivet 29 aug-07 kl 23:44
Haha, men jag har tyvärr inga kärnor, kanske nån annan???

Denna likör motbevisar ju den gamla klyschan; man kan inte både äta kakan och ha den!
Titel: Re:körsbärskärns likör
Skrivet av: Vattendoktorn fd skrivet 30 aug-07 kl 03:46
hej!

kärnorna frå 0,5kg kilo körsbär
6dl konjak
3dl socker,250g

skölj och torka kärnorna väl.
krossa dem med en tung brödkavel eller i mortel.
lägg dem i en burk och slå över konjaken.
tillsätt sockret,skruva på locket och skaka om väl.
Låt stå på varm plats i 1 månad.
Sila och häll upp på steriliserade flaskor och korka igen väl.

tips!
även andra fruktkärnor kan användas på samma sätt till kärnlikörer.
en sort eller blandade du väljer själv.

Det är en smaksensation, blir bara bättre med längre lagringstid. Blir med åren färgfattig, men farligt god. Kan även kompletteras med "Kirsberry" finns på bolaget.

Det blir detsamma med slånbär efter dom har frusit. Kan bli lite slirigt, men det går att filtrera bort. Vinner stort på lagring. Kräver lite mer socker.

Svarta vinbar likaså, tappar även de färgen med tiden, men ger en utsökt dryck.

Sen är det där med att vara försiktig, och spara några flaskor för framtiden, vid högtidliga tillfällen.

Jag söker ett recept på päronlikör från forna Jugoslavien, förrutom Slivo en nationaldryck, finns inte på "Bolaget" tyvärr. Likören var 35%, inte för söt i smaken, men juvligt god.

Är det någon som känner till ett recept på denna vara, vore jag mycket intresserad av att ta del av recept.

Leif  8)
Titel: Re:körsbärskärns likör
Skrivet av: olleman skrivet 14 sep-07 kl 16:06
Finns det inte blåsyra i körsbärskärnor? Blåsyra=gift
Titel: SV: körsbärskärns likör
Skrivet av: bjungan skrivet 18 aug-16 kl 16:43
Kärnor brukar väl innehålla cyanid?
En annan sak, varför är det viktigt att torka kärnorna?
Titel: SV: körsbärskärns likör
Skrivet av: Gilbert skrivet 18 aug-16 kl 16:55
Jag har gjort saft, vin och likör på olika sorters körsbär här och det blir oftast lite för sött.

Men det är hela färska nyplockade bär.

Det är bara att lägga ner tråden för övrigt, skulle heller inte hålla på med kärnor. Ganska meningslös och säkert inte så trevligt.
Titel: SV: körsbärskärns likör
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 18 aug-16 kl 19:07
Amaretto gör ju på persikokärnor? Finns mängder med recept på nätet.
Titel: SV: körsbärskärns likör
Skrivet av: Gilbert skrivet 18 aug-16 kl 19:14
Amaretto görs på mandel fri från bitter dvs skadliga ämnen. Det finns persikor som har giftiga kärnor också som mosades förr i Japan för självmord.
Titel: SV: körsbärskärns likör
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 18 aug-16 kl 19:38
Från wikipedia: Amaretto är en italiensk likör. Trots att den tillverkas främst av aprikoskärnor har den en väldigt karakteristisk smak av mandel och en viss bitterhet. Namnet är en diminutivform av det italienska ordet amaro som betyder just 'bitter'. Originalmärket produceras av Illva Saronno men de flesta stora destillerier tillverkar egen Amaretto.


Så jag hade fel i vilken kärna det var men hade rätt i att det inte är mandel.
Titel: SV: körsbärskärns likör
Skrivet av: christelle skrivet 18 aug-16 kl 19:39
Ämnet delvis avhandlat på denna tråd http://www.alternativ.nu/index.php?topic=160441.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=160441.0)

Det är inte farligt med upp till 10 krossade körsbärskärnor i likör gjord på 4 dl Vodka, körsbär och socker - det är jag ett levande bevis för, dock blir smaken bättre och mer distinkt om en krossar kärnorna och bara använder mandeln.
Titel: SV: körsbärskärns likör
Skrivet av: Eamonn skrivet 19 aug-16 kl 09:11
Kärnor brukar väl innehålla cyanid?
En annan sak, varför är det viktigt att torka kärnorna?
Så är det med äppel åtminstone.
Titel: SV: körsbärskärns likör
Skrivet av: MissT skrivet 19 aug-16 kl 13:00
Läste i en bok om giftiga växter, att det var en pojke som åt en kopp med äpplekärnor och han dog.
Titel: SV: Re:körsbärskärns likör
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 19 aug-16 kl 21:48


Jag söker ett recept på päronlikör från forna Jugoslavien, förrutom Slivo en nationaldryck, finns inte på "Bolaget" tyvärr. Likören var 35%, inte för söt i smaken, men juvligt god.

Är det någon som känner till ett recept på denna vara, vore jag mycket intresserad av att ta del av recept.

Leif  8)

Om du söker på "Birnenlikör" så kommer det upp en massa förslag på päronlikör, bl a Krusovec från Kroatien. På tyska i o f s. Något av dem kanske passar. Bl a finns det päronlikörsrecept på "Chefkoch", som är ett forum, vilket har fördelen att en del recept är betygsatta och kommenterade. Du kanske kan köra ev. intressanta recept i något översättningsprogram, men just ingredienserna kanske inte är så svåra att luska ut. Eller sök på något annat språk. Det hjälper ofta att söka på "utrikiska".
Titel: SV: körsbärskärns likör
Skrivet av: Eamonn skrivet 19 aug-16 kl 22:48
Hur är det med släkten?
Jag tänker på giftigheten då päron borde vara liknande äpplen.
Persikor och mandlar är ett släkte medans körsbär och slån väl är ett annat?
Mandlar av olika slag är ju vedertaget.