Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Helena S skrivet 29 aug-07 kl 16:33

Titel: Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: Helena S skrivet 29 aug-07 kl 16:33
Hej !

På lördag ska vi slakta de tre resterande bagglammen. Ska bli skönt att få det gjort och få iväg skinnen till beredning. ( Är det nå´n som har erfarenhet av Donnia skinn förresten, bra eller dålig. )

Det jag vill ta upp är att alla har kommentarer hur man än gör. I början på juli var det nå´n som sa , ska ni inte slakta snart, de är ju jättestora lammen ! Nu när vi väl har bokat in slaktarn så säger "alla", ska ni slakta redan ! Man blir galen på folk... ::)

Vad är "normal slakttid"? Jag kommer inte ens ihåg när vi slaktade förra året. Det jag kommer ihåg är när vi hade lammen anmälda till ett riktigt slakteri 2005 och vi fick vänta till 24 november innan vi blev av med dem...! Det var då jag bestämde mig för att hädanefter ska det bli hemslakt. Inte kul att sitta i klorna på slakteriet, och inte veta alls när det blir av.

Lite klagan från mig, skönt i alla fall att bestämma över sig själv ! Jag tror ju, och tycker att lammen ser slaktmogna ut.

Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: Martin S skrivet 29 aug-07 kl 17:14
Hej. Får och lamm är ju så olika, så själv går jag varken efter vikt eller kalender, men helt enkelt efter hur de ser ut och känns.  - har forvisso börjat att väga, men bara för att det är kul att veta.
Jag låter lammen klippa vid ungf. 4 månaders ålder. Det ger fin lammull, men det sätter också fart på tillväxten. Enligt några köttrasuppfödara får du klippkostnaden tilbaka i kött.
Fördelen med klippning är desutom, att du kan se hur lammet egentligen ser ut, och känns över ryggen, och du kan se om de behöver lite bättre bete eller extra foder. Och med mindre du vil ha skinn med lång fäll ger det också snygga skinn efter någon månad.

Vi har turen där jag bor att ha et bra gårdsslakteri i närheten, som är specialist i lamm. Där behöver man inte boka tid långt i förväg om det bara är en handfull lamm
Många av er verkar sakna ett liknande slakteri. Hur ser det ut runt om i landet? Finns det något liknande hos er?
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: mosesmia skrivet 30 aug-07 kl 11:30
Vi brukar slakta på hösten, när betet börjar ta slut och innan vi börjar ge hö. Och det är hemslakt som gäller för oss.

Vårat lokala slakteri tar inte ens emot lamm/får för slakt. När syrran valde att ta bort sin flock var hon tvungen att köra dem till Luleå. Det är en resa på 25 mil enkel väg. Inte så kul.
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: vallhunden skrivet 30 aug-07 kl 13:08
Tänkte på att du kanske ska ha "hemslakt"? Om du slaktar hemma så behöver man tänka på värmen... Djurkropparna kan inte hänga öppet i t ex laggårn pga flugor etc.  
Det kanske var det som gjorde att du fick frågan "Ska ni slakta redan?"
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: gurkan skrivet 30 aug-07 kl 13:19

Om du tycker lammen är slaktmogna nu så tycker jag du ska lita på digsjälv!  :) Vi har lamning i mars/april och slaktar i år sista veckan i september på lokalt slakteri och sparar några för hemslakt i oktober.
   Donnia tycker jag du ska undvika. De skickar skinnen för beredning i Bosnien, en lång och onödig transport. Dessutom tycker inte jag deras skinn blir lika fina som hos Tranås skinnberedning. De är lite dyrare, men det är det värt! Lycka till!
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: leifhh skrivet 30 aug-07 kl 13:42
Vi brukar slakta ett och annat lamm nu och då. I år började jag sista veckan i juli (!), frysen var tom och det är inte kul att känna att man har jättemånga djur att slakta på en gång senare....

Donniaskinn, ja vi skickade till dem i fjor. Då lämnade vi i oktober och fick tillbaka skinnen i december. Vi var nöjda med resultaten på fårskinnen, men inte på geten. Det bästa är nog att lämna skinnen personligen och gå igenom dem med någon på Donnia så att ni tillsammans kan avgöra vilka skinn som lämpar sig för vilken längd/beredning.
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: gurkan skrivet 30 aug-07 kl 16:47
Donniaskinn, ja vi skickade till dem i fjor. Då lämnade vi i oktober och fick tillbaka skinnen i december.

Ja just ja... Tranås skinnberedning tar väääldigt lång tid. Men jag tycker ändå det är dumt att transportera dem längre än man behöver. Men det är inte jag som bestämmer vad andra gör med sina skinn, tyvärr  ;)
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: Frances skrivet 30 aug-07 kl 17:09
Men men  ??? Är inte Donniaskinn också i Tranås???????????

Är det nån annan skillnad än att det går fortare på Donnia?
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: annan skrivet 30 aug-07 kl 17:23
Men men  ??? Är inte Donniaskinn också i Tranås???????????

Är det nån annan skillnad än att det går fortare på Donnia?

tror, men kan inte säga säkert att Donnia skickar vidare skinnen till något baltiskt land. skall försöka få reda på mer.
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: leifhh skrivet 31 aug-07 kl 08:49
Tänkte på att du kanske ska ha "hemslakt"? Om du slaktar hemma så behöver man tänka på värmen... Djurkropparna kan inte hänga öppet i t ex laggårn pga flugor etc.  

Flugor behöver inte bli något problem om man åker till närmaste jaktbutik och köper en viltsäck, dvs en nätpåse som man trär över slaktkroppen. Den förhindrar att flugorna kommer åt men tillåter den viktiga luftcirkulationen.

Värmen, ja. Då kan man använda en gammal kyl av det högre måttet. Riv ut all inredning och häng slaktkroppen i en skyddad miljö där man dessutom kan ha örnkoll på temperaturen så att man kan räkna ut exakt hur länge djuret skall hänga. Busenkelt.

För övrigt börjar jakten på råbockar redan 16 augusti, dvs mitt i värsta rötmånaden. Ingen jägare är intresserad av skämt kött. Att kika lite på hur jägarna löser problemen med värme och flugor är till nytta för oss trevande självhushållare.
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: javill skrivet 31 aug-07 kl 17:12
Vi har ett lokalt slakteri ca en mil härifrån. De är jättebra med djuren och det är skönt att slippa frakta långt. Har man som någon skrev en handfull djur så är det lätt att få slakttid.


Skickade skinnen vi fick ifjol till Tranås skinnberedning och är mycket nöjda med dem och kommer att skicka dit i år igen. Kompisarna skickade några skinn till Tranås och några till Donnia och var mer nöjda med Tranås. Speciellt baksidan (mockasidan) var finare på de Tranåsberedda skinnen. Förstod det också som att Donnia skickar iväg sina skinn för beredning utomlands.
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: leifhh skrivet 31 aug-07 kl 19:17
Skickade skinnen vi fick ifjol till Tranås skinnberedning och är mycket nöjda med dem och kommer att skicka dit i år igen. Kompisarna skickade några skinn till Tranås och några till Donnia och var mer nöjda med Tranås. Speciellt baksidan (mockasidan) var finare på de Tranåsberedda skinnen.

hmmmm, plockade fram skinn från både donnia och ab tranås för att jämföra. såg ingen skillnad på baksidan. däremot var de från donnia snyggare tillskurna.
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: javill skrivet 31 aug-07 kl 20:17
hmmmm, plockade fram skinn från både donnia och ab tranås för att jämföra. såg ingen skillnad på baksidan. däremot var de från donnia snyggare tillskurna.

Jag vet inte om de menade att det var utseendeskillnad, däremot tyckte de att baksidan på tranåsskinnen var mjukare/lenare.
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: Henning skrivet 01 sep-07 kl 21:57
Donia kontra Tranås.

Det är en himla tur att finns två alternativ. Det gynnar kvalitetsutvecklingen och håller nere priset på beredningen. På Gotlandsfårens skinnpremiering där både läder- och ullsidan bedöms vinner skinn om varandra som beretts i Bosnien eller i Tranås. Det hade ju varit trevligare om det varit två svenska berederier som sporrat varandra men det är knappast realistiskt längre. Nästan all sådan verksamhet med mycket handarbete har redan flyttats till Asien. Vi får vara glada att ha två europeiska. Mitt tips - gynna båda.
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: gurkan skrivet 03 sep-07 kl 10:49
Nästan all sådan verksamhet med mycket handarbete har redan flyttats till Asien.

Just därför bör man anlita Tranås, så att det åtminstone finns ett berederi kvar i Sverige. Om jag var affärsman skulle jag starta ett berederi på Gotland. Varför gör ingen det?   ;)
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: Henning skrivet 03 sep-07 kl 21:56
Om jag var affärsman skulle jag starta ett berederi på Gotland. Varför gör ingen det?   ;)

Fantisera går ju bra men det räcker inte med en ogenomtänkt affärsidé.
Det ligger ett enormt slit bakom både Tranås skinnberedning och Donias framgångar.
På 70-talet arbetade ca 300 personer på berederiet i Tranås, idag är det ett 20-tal. Branschen har sas krympt.
Nu finns kompetensen på två ställen och det är bra för oss kunder.
Det är flera som försökts sig på beredning i mindre skala men kvaliteten på produkterna är avskräckande.
 
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: Martin S skrivet 03 sep-07 kl 22:33
Det finns också Svenska Fårskinn AB i Ransta. De beredar med alun och säger sig att vara mer miljövänliga (betyder väl utan krom), men skinnen är inte tvättbara.

Hör de under kategorin "avskräckande kvalité"? Det låter inte så på hemsidan... men finns det någon som har provat dom?  http://www.svenskafarskinn.se/

Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: gurkan skrivet 04 sep-07 kl 11:15

Fantisera går ju bra men det räcker inte med en ogenomtänkt affärsidé.
Det ligger ett enormt slit bakom både Tranås skinnberedning och Donias framgångar.  

Därav ironismileysen. Men nu ska jag vara tyst.  :)
Titel: Re:Rätt tid att slakta ? !
Skrivet av: Martin S skrivet 04 sep-07 kl 12:11
Detta håller på att bli en tråd om beredning, så jag börjat på en berednings-tråd i stället.