Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Marm skrivet 28 aug-07 kl 16:19
-
Hej!
Det är så att jag har precis införskaffat en gård som vi håller på att renovera nu. Men Så snart huset är beboligt och vädret har vänt till mildare vill jag att vi ska skaffa häst.
Men vad jag undrar är om det finns några tips til mig, det är ju så att jag inte´har så värst mycket erfarenhet av hästar.
Vad ska jag tänka på innan jag köper häst? Ska jag gå en kurs? finns det sådana kurser?
??
Jag har ju nu några månader på mig att lära så hjälp mig snälla!
Peace out
/Magnus
-
Lär dig rid eller köra först innan du skaffar egen häst, bli medryttare och sedan fodervärd. Köp för allt i världen inte en häst om du är total nybörjare och den dagen du skaffar häst se till att det är en gammal, snäll och trevlig läromästare. :D Låna böcker och läs på vad en häst behöver, kolla även upp vad regelverket säger när det gäller mått vid uppstallning, tänk på att det är minimimått så det är bättre att ta till lite extra. Se även till att du har en bra hovslagare i närheten som kan tänka sig att ta in nya kunder, instruktörshjälp och bra veterinärer.
Lycka till med förberedelserna och de kommande hästplanerna. ;D
-
AMEN! ;)
-
du kan ju börja på ridskola. elelr om du vill köra trav så kna du ju börja på en kör skola. det borde finnas i närheten
-
med risk för påhopp..Måste jag ändå säga att man löär sig lite mer i ett travstall än på ridskola, där blir det ,mer fokus på själva ridningen än det övriga med häst.I ett travstall är det tvärtom, det blir ingen ridning o körning förran man "lärt sig nåt".
Fast det kanske finns någon med några hästar hemma som önskar lite extra hjälp i stallet mot lite kunskaper..?
-
Det stämmer nog tyvärr allt för bra. :( Av någon underlig anledning verkar folk inte längre vara intresserade av att betala för teorilektioner utan allt ska vara ridning. Det märks ju sedan när de som ridit ett par år köper en, helst billig, häst utan grundläggande kunskaper i hantering och skötsel av densamma. Av den anledningen tycker jag det är mkt bra att först lära sig om hästar, sen bli medryttare och efter det skaffa en foderhäst, SEN kan man vara mogen att skaffa egen!
-
hej
Träffade en familj som skaffade gård och ville leva alternativt. Mannen i familjen
gick kurser, och skaffade sig egen ardennerhäst.
Numer använder han hästen till det mesta, och tom verkar själv.
han var vuxen när han började och har hållit på totalt med hästar i 7 år. Blev riktig imponerad av allt han kunde, har man bara rätt inställning och suget efter lärdom går det.
Lakene gård i värmland har körkurser.
Lycka till
-
Som många andra säger - skaffa inte häst om du är nybörjare!
Det gäller inte bara att kunna rida/köra utan också att ta hand om hästen. Gå in som medryttare så du får mocka skit i några månader, ha häst i snålblåsten eller när det är så kallt att vattnet fryser i stallet. Lär dig räkna ut en ordentlig foderstat samt hästens grundläggande fysiologi samt lite beteendevetenskap. Kolla att du har extra budget för skador och en bra försäkring, hovslagare o veterinär.
Om du trots allt det här vill skaffa häst - go for it!!
Jag skulle vilja rekommendera natural horsemanship. Då lär du känna hästen från marken samt att kommunicera på dens villkor. Jättebra att kunna! Och det hjälper dig såå mycket som du skulle få problem med hästen i framtiden.
Och läs mycket böcker. Olika böcker tar upp olika ämnen från olika perspektiv. Man plockar åt sig det man tycker är vettigt.
Hoppas det går bra.
Lycka till! :)
-
Tack alla för tips och ideer. Jag kommer nog att kolla upp den därena Lakene gård.
-
Om du ändå är i dom trakterna så finns det en "Hästgubbe"som kan det mästa om hästar men det är väll mäst ridning, Rolf Karlsson heter han.Sedan så finns hela släkten Haglund,som besitter lika mycket kunskap om hästar.
Körven
-
Skit i NH, lär dig att hantera och sköta en häst av någon som kan istället så slipper du en massa tjafs och många besvikelser. 8)
-
Här kanske kan vara något - kurs i hästhantering med nordsvenskar...
http://www.blocket.se/vi/13137408.htm?ca=7_s (http://www.blocket.se/vi/13137408.htm?ca=7_s)
-
Kan säga som så... har suttit på hästryggen några ggr för typ tio femton år sen. har inte direkt någon erfarenhet av hästar.. Men inom loppet av en månad så hade jag två hästar. Är i full färd med att lära mig rida på ett vettigt sätt. har många omkring mig som är duktiga ryttare med egna hästar som lär mig allt jag bheöver veta och kunna. Tar hand om mina två hästar helt själv(med intresserade barn runt mig) Hästarna litar stenhårt på mig och jag på dom... å vi trivs otroligt bra tillsammans...
Har du människor runt dig som kan ge dig tips och lära dig ett och annat så ser jag inga problem som helst att skaffa egen häst.
Ridskolor plockar pengar för att du ska mocka skit och få fem minuters ridning (lite överdrivet) du lär dig otroligt mycket med att ha häst hemma och med människor runt dig som kan mycket och som vill lära dig.
Jag säger... KÖR PÅ!
LYCKA TILL!
-
Det finns en lärare på Lilleruds lantmanaskola,som kör med häst i skogen.Tror att han har kurser hemma hos sig.
Körven
-
Skit i NH, lär dig att hantera och sköta en häst av någon som kan istället så slipper du en massa tjafs och många besvikelser.
:D
-
Skit i NH, lär dig att hantera och sköta en häst av någon som kan istället så slipper du en massa tjafs och många besvikelser. 8)
??????????????
NH handlar om kropsspråk, kommunikation och närvaro. Nåt som skickliga hästmänniskor har, oavsett vad de kallar det! Att lära sig lite grundläggande principerför hästhantering kan väl inte vara fel??
-
Nej, precis! Men många tror att NH är nån slags genväg. Det är det ju långt ifrån! Poletten måste ha ramlat ner först ;)
-
Nej, precis! Men många tror att NH är nån slags genväg. Det är det ju långt ifrån! Poletten måste ha ramlat ner först ;)
NH kan vara en hjälp för poletten att trilla ner ;) Men sen är det ju nåt som vissa personer bara har, närvaro alltså! Vissa människor har ju det där som man inte riktigt kan sätta fingret på, som bara funkar helt naturligt med hästar utan att egentligen ha så mycket erfarenhet överhuvudtaget. Men för de flesta så är det inte helt fel att söka kunskap! Och jag vill trots allt framhålla NH som en bra väg till en del av den kunskapen! Självklart är det ingen magisk lösning.
-
Jag sitter lite i samma situation, har en liten liten gård som jag gärna vill bruka med häst och jag älskar att rida...
jag har nu ridit i ett år på ridskola och känner att jag har hittat balans uppe på ryggen men nu vill jag gå vidare och lära mig mer.
Ni tipsar om att börja som medryttare men hur hittar man någon som vill ta in en nybörjare som medryttare och då helst på en nordsvensk eller ardenner, inte helt lätt, har ni några tips? :)
-
Annonsera, sätt upp lappar och fråga runt! :D Min sambo hjälpte mig i stallet i ett års tid efter en trafikolycka som hände precis när vi träffades. Han hade inget intresse av hästar specifikt men gillar djur, så han fick hjälpa mig och efter ett år så kom han själv på att han ville prova att rida och på den vägen är det. ;D
För mig är det självklart att man lär sig om hästar och god hästhållning, horsemanship. NH är rena soppan med en massa underliga idéer och hopkok där vem som helst kallar sig för expert med allt från repviftanden till knäppar på mulen och har inget med god hästhållning att göra, enligt min egen högst personliga åsikt. 8) Det ironiska är när sk experter håller kurser för andra och de själva inte kan lasta sina egna hästar eller att de går att leda till eller från hagen. ::) Jepp, har sett det med egna ögon.
Jag har glada och välhanterade hästar utan att syssla med NH, jag är konsekvent, tydlig och har alltid pratat med både röst och kropp, men det är inget som NH har patent på utan det handlar om vanligt hederligt djurkännedom, respekt och kärlek. :-[
-
Hejsa!
Jeg vil ocså sige at det som alt andet kommer indefra ,det er jo blevet så moderne med sjalv udnævnte eksperter ,som tager sig dyrt betalt ,og indrømmet nogel af dem ved en masse om emnet og om tex ,haste ,men det er jo ikke trylleri ,men min erfaring er at det er tålmmodighed ,og hvis ikk hasten ved havd du vil have den til ,så får du den heller ikke til det .
Og så må man huske ,at nogle annoncerer med weekend kurser til 3500 kr ,det behøver jo ikke gøre dem til experter eller så kaldte heste viskere.
Man er altid kommet langt med sund fornuft ,omtanke ,sine øjne ,og tålmodighed.
-
Något att verligen fundera på innan man skaffar häst:
Har jag tid?
Allt tar sin tid. Mocka, göra hagar sommar & vinter.
Mocka, in och utsläpp, ge mat fylla vatten, köpa grovfoder, spån/halm/strö
Ska dom vara vacinerade eller inte, har dom pass, vilken ras vilken ålder. Hur mycket tid har du att ägna åt ridning, körning, longering, tömkörning eller bara pyssla om den?
Sen tillkommer även kostnader för hovsagare, försäkringar, foder, el m.m
Älskar du din häst, kommer den älska dig tillbaka dubbelt! :)
-
Jag är i ungefär samma sits, men tror nog att jag går rätt väg...
Min son har ridit i tre år på ridskola, jag i ett år på samma ställe. De har en ponny där som ska gå i pension nu och vi har blivit erbjudna att köpa honom billigt. Lukas är en jättesnäll häst, både att rida och sköta och han kan massor, både dressyr och hoppning.
Vi har precis börjat som skötare till honom för att lära oss allt runtomkring-jobbet, inte bara ridningen, sen tänker jag mig att han ska få bo hos oss ett tag innan köpet för att kolla att det fungerar. En stor fördel är ju att detta är en häst som vi känner, efter att ha varit skötare åt honom ett tag kommer vi lära oss hur han fungerar även utanför ridhuset så att säga.
Vi har redan fått lära oss att han dummar sig när vi ska hämta honom i hagen... hans fd skötare, ett par småtjejer höll på att leda honom fram och tillbaka mellan stall och hage på helgerna, han tröttnade givetvis på det, så han har lagt sig till med att rycka sig fri, inte så lätt för dem att hålla kvar honom då, det var inte lätt för min man i går heller.... för han stod i tio cm lera och fick inget grepp när Lukas gjorde sin huvudvridning-tvärvändning... Mikael åkte raklång ner i geggan...
Går det öva bort detta? Hur gör man? Är det bra att t ex ha med en morot att muta med?
Enda nackdelen med Lukas är väl att han är lite liten, nånstans mellan 135 och 140 cm. Jag är 162 och väger ca 60 kg, Richard är ungefär lika lång fast betydligt lättare (tretton år) men kommer ju bli längre... och tyngre.
Är det dumt att köpa honom, är det bättre att leta vidare? Vi har ingen brådska egentligen, tänkte Richard skulle rida iaf fem år först, men så fick vi den här frågan...
-
Led honom i längre grimskaft istället för att hålla honom i grimman, då har ah inte mycket för att slänga med huvudet då det inte får ledaren ur balans utan man bara fortsätter gå. Ta för vana att plötsligt byta riktning etc så att han blir följsam och får vara beredd.
En häst ska inte tröttna på att bli ledd fram och tillbaka, det är vanlig uppfostran att de ska klara det utan problem.
Alt. 2 om det av någon anledning inte skulle fungera är att leda med stigbett eller träns men det tycker jag är en sämre lösning.
Lycka till!
-
Jag skulle lagt kedjegrimskafft över näsan och sett till att ponnyn går dit jag vill..
Men det är jag det ;)
Tror inte på en massa komplicerade övningar, utan att man rätt o slätt informerar herren i fråga om vad som gäller och vem som bestämmer.
-
Tack för tipsen! Jag får testa dem till helgen!
En lite fråga bara.... Vad är ett stigbett? :-[ Kan inte så mycket än...
Det vore ju bra om han la av med dumheterna när han flyttar, fast helst redan innan...
Givetvis ska en häst vara lydig och gå att leda fram och tillbaka, saken var väl det att småtjejerna aldrig lät honom vara i fred, de var där hela helgen och tog honom fram och tillbaka till stallet, borstade lite, tog honom till hagen, hämtade igen och höll på så... Han hann ju aldrig äta och bralla runt med kompisarna som han ville... så tror jag...
Personligen tycker jag kanske att hästarna kunde få vila över helgen, men på vår lilla ridskola går de inte för mycket... max två lektioner om dagen och då kan ju lite extramotion inte vara fel, och barnen är bara där när de rider sina lektioner på vardagarna. Det brukar vara rätt lugnt i stallet då, om man jämför på helgerna...
Vad tror ni om storleken då... är det dumt att köpa en ponny som är snudd på för liten redan nu? Jag tittade på Richard när han red i söndags och inser att en maxad d-ponny eller liten stor häst hade kanske varit bättre... Tanken är väl att vi köper en större lite längre fram, när han lärt sig mer.
-
Låter ju som en bra ponny.
Att lära bort sånt gör jag med repgrimma o långt rep.
Byta riktningar o belöna med morot när han gått tex 10 m .
-
Min egen erfarenhet är att hästar mår bättre och är trevligare att hantera/rida om de får röra lite på sig varje dag, så köper ni honom rekommenderar jag en skrittrunda som vilodag istället för att ställa av honom helt.
Trivs ni med honom så köp honom även om sonen riskerar att växa ur honom snart. Det låter som ni har chansen att få en trevlig kamrat som ni kan utvecklas massor med om ni dessutom fortsätter att rida för instruktör. När sonen är för stor kan ni kanske skaffa en lite större och ändå behålla den här om du kan rida honom? Sen finns det så mycket annat man kan göra än bara rida, tömkörning är nyttigt för både häst och den som håller i tömmarna, motion får man på köpet. ;) Ni kan även gå kurs och få honom inkörd, så spelar det ingen roll hur lång sonen blir, en inkörd ponny/häst har man alltid nöje av och det är ett mycket bra komplement till ridningen.
-
Jag är i ungefär samma sits, men tror nog att jag går rätt väg...
Min son har ridit i tre år på ridskola, jag i ett år på samma ställe. De har en ponny där som ska gå i pension nu och vi har blivit erbjudna att köpa honom billigt. Lukas är en jättesnäll häst, både att rida och sköta och han kan massor, både dressyr och hoppning.
Jag hade nog funderat över att välja en annan häst, dels på grund av storleken och dels just på grund av att det är en ridskolehäst. Fd ridskolehästar kan nämligen bli väldigt annorlunda som privathästar, jag har ett levande exempel i stallet där hemma.... :) Från att ha gått 3 lektioner om dagen i ridhus till ett pass i skogen, kanske inte ens alla dagar i veckan, kan resultera i en väldigt pigg häst, till exempel. Alla fd ridskolehästar förvandlas naturligtvis inte till monster bara för att de blir privathästar, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet att de kan förändras.
-
Jag var också inne på att köpa en ponny i passande storlek till min 8-åriga dotter. Det slutade med att jag ska köpa en ardenner som vi båda kan rida på ;D
-
Från att ha gått 3 lektioner om dagen i ridhus till ett pass i skogen, kanske inte ens alla dagar i veckan, kan resultera i en väldigt pigg häst, till exempel. Alla fd ridskolehästar förvandlas naturligtvis inte till monster bara för att de blir privathästar, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet att de kan förändras.
Ungefär som en travhäst som är van att svettas flera dagar i veckan ska lära sig att bli ridhäst istället!
Oavsett hur mycket man motionsrider så är det ändå en spott i havet jämfört med träna för trav!
::)
-
Jag hade nog funderat över att välja en annan häst, dels på grund av storleken och dels just på grund av att det är en ridskolehäst. Fd ridskolehästar kan nämligen bli väldigt annorlunda som privathästar, jag har ett levande exempel i stallet där hemma.... :) Från att ha gått 3 lektioner om dagen i ridhus till ett pass i skogen, kanske inte ens alla dagar i veckan, kan resultera i en väldigt pigg häst, till exempel. Alla fd ridskolehästar förvandlas naturligtvis inte till monster bara för att de blir privathästar, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet att de kan förändras.
Det enda som gör mig tveksam är ju i så fall storleken, speciellt som min son börjar fundera på att tävla dressyr nu också, Lukas funkar bra nu, men han växer nog ifrån honom rätt fort...
Men han är genomsnäll, han brukar få vara nybörjarhäst för han är inga problem att sköta och sadla och sånt och han är bra att rida, inga dumheter och kan en hel del, en bra läromästare alltså, så på det sättet är han ju perfekt.
Han fyller arton i år (Lukas alltså) och brukar gå en eller två lektioner om dagen, inte alla dagar i veckan (vår ridskola är liten, alltså inte så många elever, men har rätt många hästar...) sen kommer vi rida honom lite på helgerna iom att det är vår sköthäst vilket känns bra eftersom vi hinner lära känna honom ordentligt.
Fast det är klart att han kan piggna till rejält när han inte 'arbetar' längre även om vi ska se till så han får motion varje dag. Jag har märkt redan att det är viss skillnad på honom om man rider honom själv istället för på lektion med de andra hästarna.
Det är svårt det där... Samt att de gärna vill att vi tar hem honom så snart som möjligt (vi får med Lill-Lukas, en liten shettis som sällskap 'på köpet') för boxplatserna behövs... och vi har inte vårt stall klart än, finns ingen inredning alls, och det känns rätt så stressande....
-
När jag blev 40 fick jag en privat lektion i ridning (jag var fast). Efter 20 lektioner både i ridning körning och hästhantering hyrde jag en fjording på två veckor(jag blev fast). Efter två år och 30 lektioner 100-tals böcker och tidningar köpte jag min nordsvenska unghäst (jag är fast). Jag gör misstag varje dag - jag lär mig varje dag. Nu är jag som sagt 42 och jag kan säga utan att tveka att detta är den bästa tiden i mitt liv.
-
kul att du vill prova på häst. tänk dock på att det är stora kraftfulla djur som kräver rätt tillmötesgående för att inte bli livsfarliga. Du måste också ha planer på att ha sällskap till din blivande häst.......hästar är flockdjur. Man måste oxå räkna med att det går åt en hel del ekonomi. tex kostar hovslagare ca 6-10 tusen om året, veterinär, foder, utrustning osv är såklart rätt dyrt, själva inköpet är det lilla i sammanhanget. Annars måste jag säga lycka till att ha häst är underbart, ger ortroligt mycket med sunt förnuft och lite kunskap i flyktdjurs beteende kommer man långt om man har folk omkring sig att rådfråga.
Vi bor i småland och har två hästar rid och kör. Bor du nära är du välkommen att prova på häst.
MVH, Petra o Erik