Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Olga skrivet 28 aug-07 kl 08:25
-
Hur mycket socker och hur mkt vatter behöver jag till mina tre samhällen? Hur länge ska det koka, eller ska jag hälla på kokande vatten bara?
-
Hej Olga,
Det finns ett recept längre ner med även salt o atamon. Jag har hittills bara stödmatat och då har jag tagit 2 liter vatten till 3 kg socker. Det räcker att hälla över kokande vatten och sedan rör du till sockret löst upp sig. Låt det svalna innan du ger bina.
Hur mycket socker som går åt är svårt att veta, det beror lite på var du bor tror jag. Jag räknar med mellan 12 o 15 kg socker per samhälle och jag bor i västsverige med rätt milda vintrar.
-
tack för det snabba svaret!!
Vad är atanom och var får man tag i det?
-
Atamon är ett slags konserveringsmedel som man kan använda i sylt, saft m.m. Jag brukar köpa på flaska för att ha i sylt men enligt receptet så måste man ha atamonpulver.
Flytande atamon finns i mataffären, men jag vet inte hur det är med pulver, om det är lika lätt att få tag i.
Fin hemsida du har förresten!
-
Jag fick tips av "wiktor" att blanda salt och atamonpulver i sockerlösningen. Atamon är ett naturligt konserveringsmedel som lär hjälpa mot svamp/mögelorsakade besvär, både hos bina och i ramarna. Det finns att köpa hos "alla" livsmedelsaffärer.
Jag räknade ut att till 4 kg socker och 2,6 liter vatten behövdes ca 10 ml salt ,dvs en liten matsked och ½ tesked atamonPULVER.
Sedan ger jag efter tipset, 2½ dl av blandningen per samhälle och dag, nu medan jag bara stöd/drivfodrar.
-
Sockerlagen FÅR INTE koka.
Kokar man lagen ändrar sig en del av sockret och blir direkt giftigt för bina. Slå hett vatten över sockret och rör om, det räcker.
Ger man bina ljummen sockerlösning drar de ner den fortare.
AtamonPULVER innehåller benzoesyra, det gör inte flytande atamon. Atamonpulver finns i de flesta butiker, typ Konsum och ICA m.fl.
-
Mängder socker för invintring.
Räkna 15-16 kilo socker per samhälle.
http://www.biodlingsforetagarna.nu/socker_vatten.html (http://www.biodlingsforetagarna.nu/socker_vatten.html)
-
nånstans har jag läst att det går lika bra att lösa upp sockret i kallt vatten, tar bara lite längre tid. Men att det är bättre eftersom det då inte kristalliserar (och täpper till foderhålen) lika lätt..
nån som gör på det viset?
visste inte att kokt sockerlag dessutom var giftig :o tack för det Wictor!
-
Jag har inte testat det till bina, men däremot funkar det att göra råröd saft med kallt vatten och socker!
-
:o SALT o ATAMON !?!? :o
Nu är kemikaliekramarna visst på g igen ::)
socker är ett konserveringsmedel i sig
2 liter vatten och 3 kg socker ger ca 4 liter 60% lösning (vi ger 12kg(socker)/samh, alltså 16 liter foder)
och den får inga villkor koka.
Det ämne som bildas när vi t.ex kokar knäck. är som tidigare nämnt direkt giftigt för våra skyddslingar.
-
Dä skae skråen te å vaere nyjbörjare ???.
-
Hej Jamte
Jag gillar din text som du har i botten av dina meddelanden, "Så länge jag inser att jag aldrig blir fullärd, så är jag mottaglig för ytterligare lärdom."
Saltet används inte som konserveringsmedel, det används för att det är bra för binas välbefinnande, och så bygger de vax bättre.
Bensoesyra används likaledes för att bina skall må bra. Nosema är en svamp, inte bra om den växer i binas mage. Bensoesyra motverkar denna svamp. Bensoesyra finns i atamonpulver.
Jag gillar din text, "Så länge jag inser att jag aldrig blir fullärd, så är jag mottaglig för ytterligare lärdom."
Jag kan skriva under på densamma, även jag blir aldrig fullärd och är mottaglig för ytterligare lärdom.
-
Atamon är ett slags konserveringsmedel som man kan använda i sylt, saft m.m. Jag brukar köpa på flaska för att ha i sylt men enligt receptet så måste man ha atamonpulver.
Jag undrar varför skall ni blanda i konserveringsmedel i socker lösningen. Bina tar ner sockerlösningen på nolltid som spälkas och honungen blir inte dålig över vintern. Konserveringsmedel är för hållbarhet eller hur? När sockerlösningen spälkas kommer ut som en ren produkt eller?
CKG
-
Det är väldig intressant att läsa om salt och bensoesyra. Vad hittade du text, artiklar som stödjer detta. Jag söker alltid efter kunskap för det är berikande och tar ingen plats. Är det att folk säger eller tror. Tacksam för upplysning!!
CKG
Hej Jamte
Jag gillar din text som du har i botten av dina meddelanden, "Så länge jag inser att jag aldrig blir fullärd, så är jag mottaglig för ytterligare lärdom."
Saltet används inte som konserveringsmedel, det används för att det är bra för binas välbefinnande, och så bygger de vax bättre.
Bensoesyra används likaledes för att bina skall må bra. Nosema är en svamp, inte bra om den växer i binas mage. Bensoesyra motverkar denna svamp. Bensoesyra finns i atamonpulver.
Jag gillar din text, "Så länge jag inser att jag aldrig blir fullärd, så är jag mottaglig för ytterligare lärdom."
Jag kan skriva under på densamma, även jag blir aldrig fullärd och är mottaglig för ytterligare lärdom.
-
Jag tycker också det är intressant att få nya uppslag.
Ibland spelar det kanske mindre roll om det rör sig om vetenskapligt bevisade fakta eller om det bara är flerårig god erfarenhet...
Till exempel så använder jag mig av 4,9 mm vax, trots att vetenskapliga undersökningar knappast är entydigt positiva! Jag är dock övertygad (och mina bin också?).
Att Bensoesyra (pulver Atamon) skulle fungera som Nosemabegränsning, medan natriumbensoat (flytande Atamon) inte skulle göra det, vore mycket märkligt!
Vad tror du händer när man blandar bensoesyra och natriumklorid (salt) i samma lösning???
Observera att jag trots detta är intresserad av påståendet att bensoat skulle ha en positiv inverkan på invintringen! Kanske något att prova?
Att salt skulle vara ett begränsande ämne på något sätt har aldrig fallit mig in. Jag har saltstenar nära inpå kuporna, och har aldrig sett bin på dessa... Annars kan man ju ibland se bin på de märkligaste ställen.
MVH
//Mikael
-
Att salt skulle vara ett begränsande ämne på något sätt har aldrig fallit mig in. Jag har saltstenar nära inpå kuporna, och har aldrig sett bin på dessa... Annars kan man ju ibland se bin på de märkligaste ställen.
Jag ser,som jag i andra trådar skrivit om, ofta bin, många bin, där hundarna brukar urinera. Det är knappast vatten de hämtar, med tanke på den regnrika sommaren. Kanske är det saltet de är ute efter.
Jag har flera gången under sommaren slagits av binas snabba vaxbyggeri. Kanske är detta ett normalt fenomen, att bygga en "vildram" på bara två dagar.Där är jag alltför oerfaren för att veta, men tanken att den rikliga tillgången på salt i "rätt" form (vi har 8 hundar), stimulerar till ökat vaxbygge, den tanken är kanske inte fel.
-
jag tycker att det är intessant det med mängden socker som ska ges till bina. I senaste bitidningen stod det att de samhällen som invintrats med över 15 kg sockerlösning hade högre överlevnadsfrekvens än de som invintrats på mindre mängd eller med bifor.
Själv har jag två samhällen (är nybörjare) och precis som de två senaste höstarna har jag nu gett 22kg till det "stora"samhället (dom drog ner det på mindre än en vecka!) medans det mindre hittils bara har lyckats dra ner 15kg, (dom ska få 6kg till idag).
Helt fel enligt vissa men helt rätt enligt andra, vad tycker ni?
-
Så länge de drar ner så finns det plats, tror jag. Om det går åt 15 eller 22 kilo vet man inte förrän efter man fodrat.
Viktigast är väl att inte sluta vid en viss mängd, utan att fortsätta tills de inte drar ner mer.
-
Här efterlystes vetenskapliga belägg för att bensoesyra är ett bra motmedel mot nosema.
Försök har genomförts på biforskningsinstitutet i Kiev i Ukraina. Synnerligen goda resultat noterades avseende binas förmåga att tillfriskna från nosema, respektive att friska bin mådde bra och inte blev sjuka.
http://www.quicknet.se/home/q-119076/BNB/archiv/bnb25.pdf (http://www.quicknet.se/home/q-119076/BNB/archiv/bnb25.pdf) finns att läsa på svenska vad forskarna kommit fram till.
Det som snarast skall ifrågasättas är nog varför våra svenska representanter, främst SBR, inte överhuvudtaget tar reda på vad forskarna internationellt sysslar med, vad de finner - och varför de (SBR) inte vidarebefordrar denna viktiga kunskap till oss biodlare. Medlemstidningen skulle bli mycket bättre om vi blev informerade om vad som händer i omvärlden - och det händer faktiskt väldigt mycket runt omkring oss, framför allt i det vi kallar "det gamla östblocket". Där har biodling hög status.
Här i sverige forskas ytterst lite kring bin och bisjukdomar. Värt att lägga märke till är att ALLA bisamhällen vid vårt lantbruksuniversitet dog senaste vintern. Varför?
De struntar i att lära sig av omgivande länder, de kör på med den dödliga myrsyran och den ännu mer dödliga oxalsyran år efter år. Då går det som det går.
Det finns bättre metoder att behandla varroa.
-
Intressanta nyhetsbrev det där!
En sammanställning av internationella artiklar är något man saknar från den sovande jätten SBR...
Den ryska artikeln:
http://www.quicknet.se/home/q-119076/BONUS/nosema/benzoe.pdf
Tack för tipset Wictor!
MVH
Mikael
-
Hej, han som hjälper mej med mina bin säger att han alltid gjorde som hans far gjorde : 3kg socker, 2l vatten, 1 kork ättika och 1tsk salt. jag har inte provat det själv för jag köpte färdigt Bifor. Alla sätt är bra utom dom dåliga. ;) ;
-
Ja, det går säkert bra att göra som far gjorde. Och även som farfar gjorde. Men de hade ju inte varroa, så vad skall vi då göra? Likadant?
Eller skall vi försöka ta till oss att det finns ny forskning som har lett oss framåt i de flesta områden.
På fars och farfars tid var det mycket som var totalt annorlunda jämfört med idag. Åkrarna gav bara cirka 20% av dagens skördar. Vi äter trots allt mat, och alltihop kommer upp från marken.
I Sverige har befolkningen vuxit från cirka en miljon för drygt 100 år sedan, till dagens nästan 9 miljoner.
Då går det inte att fortsätta göra som far och farfar gjorde. Maten räckte inte förr, idag räcker den och blir över...
Ibland får jag en känsla av att allt går framåt - förutom biodling. En jordbrukare som levde för 100 år sedan skulle inte känna igen mycket om han fick återvända idag. Men en biodlare skulle direkt känna igen allt. Varför?
Jag tror att detta beror på att vi i Sverige och svensk biodling plaskar runt i ankdammen. Asien har jag varit i och tittat på biodling. Snacka om mycket nyttiga nyheter. Östeuropa likaså, vilken forskning och vilka framsteg. Varför lär vi inte av detta, eller vill vi inte lära? Är vi i Sverige bara så BÄST? Och om denna regel inte gäller, så gäller den nog i alla fall ändå...??
Dock vill jag ge Holmén en eloge för receptet, det verkar vettigt. Men öppna Bifor-hinken och häll i ättika, salt som du skriver. Häll i en tesked Atamonpulver också, ny forskning! Och vispa om lite, sedan kan du fodra in bina för vintern. Den enda tanken jag har är att det skadar definitivt inte att hälla i mer ättika. Å andra sidan så är det inte vetenskapligt bevisat att det är nyttigt. Att Atamonpulver är nyttigt är bevisat.
Holmén, lycka till! Sverige behöver fler biodlare, men för att det skall bli fler som verkligen fortsätter - år efter år - och inte bara provar på nåt enstaka år, så måste alla ta till sig av all ny kunskap som presenteras.
Den som VERKLIGEN behöver skärpa sig är ju husorganet SBR, som med sin tidskrift skulle kunna delge oss enormt mycket ny kunskap.
Grisfarmarna läser inte böcker från 1800-talet, deras representanter presenterar i sina skrifter det allra nyaste, och det finns ständigt tillgång till avelsmaterial i form av gyltor och sperma.
Nötbönderna likaså, oavsett detta gäller mjölk eller kött.
Spannmålsodlarna har fått otroligt fina sorter att odla, även alla andra odlare inom vitt skilda områden som potatis, morötter, lök, sallad och så vidare...
Varför finns inte detta vad gäller bin?
SBR-s representanter har lön, vi betalar deras lön. Vad gör de för pengarna? Kliar varandra på ryggen?
-
TACK Wiktor !!!! Jag ska göra som du säger. Just nu känns det som man kan lura i mej vad som helst när det gäller bin. Man snappar upp lite här och lite där. I den biodlarföreningen jag är med i går det några yngre killar och de är inte rädda att prova nytt och har många egna idéer som de provar. Kul... Tycker jag, själv litar jag på vad andra säger än så länge. :
-
TACK Wiktor !!!! Jag ska göra som du säger. Just nu känns det som man kan lura i mej vad som helst när det gäller bin.
På pricken som jag känner det ;D ;D ;D.
Den egna magkänslan för vad som är riktigt och vettigt har ännu inte infunnit sig, inte helt i alla fall.
-
...de kör på med den dödliga myrsyran och den ännu mer dödliga oxalsyran år efter år. Då går det som det går.
Det finns bättre metoder att behandla varroa.
utveckla det där lite
-
att utveckla tankarna kring oxalsyra är enkelt;
Oxalsyra är ett dödligt gift. Såväl för varroa som bin men även människor. (en framsynt firma som säljer biodlingsprodukter strax utanför Ängelholm har för flera år sedan fattat det korrekta beslutet att upphöra med försäljning av just oxalsyra - heder åt ett sådant företag som väljer att inte sälja dödliga preparat)
Vill man inte ha så stor biodling, med få bin och lite honung, då kan man använda oxalsyra.
Vill man ha en välfungerande biodling, men mycket bin per samhälle och mycket honung, då väljer man andra metoder.
-
ja, vad som är giftigt för bin och människor har jag klart för mig
(koffeinmissbrukare som jag är. Som dessutom blir mkt sjuk av kolsyra)
Men det var mest alternativa behandlingsformer av Varroa som intresserade mig
Som Du säger så måste vi lyssna på andras kunskaper och eventuellt ta till oss av dem.
Svensk Biodlarlitteratur är ju som sagt stenålder frånsett vad Ingemar Fries skriver.
Som då kan vara fruktansvärt tungläst för en ickeprofessor ;)