Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Fordson skrivet 27 aug-07 kl 14:13

Titel: Eget slakteri?
Skrivet av: Fordson skrivet 27 aug-07 kl 14:13
Vad krävs för att ha ett eget slakteri förutom godkända lokaler?
Jag försöker komma på affärsmöjligheter för gården och har märkt att det här med slakt är ett bekymmer för en del som bor i min trakt. Har en granne som kan slakta å stycka men det görs ju endast som gårdslakt och kan (får) inte säljas vidare utanför gården. Jag har utrymme, el och avlopp. Vad mer krävs? Kontroll av kött tex. Hur gör man det?
Titel: Re:Eget slakteri?
Skrivet av: git skrivet 28 aug-07 kl 19:11
det finns några olika trådar här om detta med slakt och och eget slakteri kolla dom där kan du få många tipps.
Titel: Re:Eget slakteri?
Skrivet av: louise skrivet 28 aug-07 kl 19:14
jag har försökt ta reda på det i ett år, börjar komma någorlunda framåt.

- egenkontrollplan för hygienen
- nån som hämtar slaktavfallet, brukar kosta ngr kronor kilot
- en veterinär som besiktigar djuren både före och efter slakt
- en slaktare "som kan sitt yrke", ingen formell utbildning
- godkänt vatten
- godkänt avlopp

Har också tänkt starta något. Bollar gärna idéer. I höst ska det komma ut en bok från.. nåt jordbruksforskningsställe om hur man startar slakteri. Föreningen eldrimner har också rådgivare för småskalig slakt. Har bara inte hunnit ringa dem.
Titel: Re:Eget slakteri?
Skrivet av: bondelinda skrivet 02 sep-07 kl 11:53
LRF ska ge ut en föreskrift om slakt nu i september.
De har gett ut en annan om "småskalig livsmedelsförädling" finns att ladda ner från deras hemsida eller beställa hem.

Lollo har du ingen plats för ett kaninslakteri? Jag kan gärna hyra lokal!