Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: lindelou skrivet 26 aug-07 kl 17:48
-
Är det någon som har recept på bröd med mycket "grejs" i som morötter,nötter,grönsaker,frukt kanske? Jag är ute efter mycket smak och tuggmotstånd,ett lite tyngre bröd.
-
http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/Fruktbrod.htm
går säkert bra att lägga till nötter om man så vill...
-
jag brukar göra morotsbullar. men om det är mycket smak vet jag inte om det är rätt recept. annars är det väldigt bra att ha rivna morötter i grahamsbröd, det gör att dom inte smular lika mycket o att dom inte blir torra lika fort.
5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olja
1 msk socker
1 tsk salt
3 dl rivna morötter
6 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
blanda allt i samma ordning ingredienserna står i.
knåda.
jäs i 40 min.
gör en rulle o skär bullar utan att knåda för mycket.
jäs i 30 min.
250 grader i 10 min.
ät upp dom
dessa bullar e nyttiga o väldigt goda!
-
Hejsan!
Jag har ett super gott bröd som går jätte snabbt att baka. Bara röra ihop å slänga in i ugnen en timme.. Massor med goj i å super gott och nyttigt för magen osv.
Barnen älskar det och direkt sommaren är över så är det ett evigt tjat om när jag skall börja baka det brödet..
Här kommer receptet
Stinas goda bröd
7 dl vetemjöl
4 dl grahams mjöl
2dl grovt rågmjöl
1tsk salt
1dl solrosfrö
1dl linfrö
1dl hela torkade aprikoser
1dl russin
1dl hasselnötter (hela)
1 liter filmjölk
1½ tsk bikarbonat (eller 2 rågade tsk bakpulver går likabra)
2 dl mörk sirap
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Blanda det väl och
jämt. Häll filmjölken och sirap i en annan bunke och blanda det väl. Häll
sedan över filmjölkblandningen i den stora bunken med dom torra
ingredienserna... blanda allt till en kletig blandning.
Dela upp den kladdiga degen i två avlånga bakformar eller som jag
gör. Den stora fyrkantiga bakformen med löstagbara kanter som jag köpte på
Maxi. Hela den degblandningen blir perfekt i den... strö på lite mjöl
över brödet sen in i ugnen i 175 grader i runt en timme. Pröva med en
sticka för att se om den är torr innuti eller kletig. Kan behövas lite
längre i ugnen. men med den stora bakformen jag har så brukar det räcka
med en timme
Jag har även bytt ut solrosfröna(när jag inte hade några) och satt
pumpa frön i. Har även haft i katrinplommon när jag inte haft torkad
aprikos hemma. Går åxå bra. man kan ha i lite som man vill där. Bara att använda fantasin.
Lycka till och smaklig måltid :-)
-
Är det någon som har recept på bröd med mycket "grejs" i som morötter,nötter,grönsaker,frukt kanske? Jag är ute efter mycket smak och tuggmotstånd,ett lite tyngre bröd.
Testa även surdegsbröd (se andra trådar) för mycket smak och ett mättande och hållbart bröd. Luftigt jästbröd tar lika mycket plats i frysen, men räcker inte lika länge (och blir snabbare torrt och tråkigt om man inte äter upp det tillräckligt snabbt).
-
Hallå en färsk alternativare här :P
Färskingen bakade fruktbröd imorse,rekommenderar den verkligen,slängde också i plommonbitar,pumpafrön och solrosfrön bara för att prova,supergott.
Saftig macka helt enkelt.
Tack för receptet.
-
Härliga recept, det vattnas i munnen!! :P
Jag har en lergryta som jag brukar grädda bröden i, det bli sååå saftigt och gott, blandar i "vad som finns hemma" ungefär. Det viktiga är att låta grytan ligga i vatten minst en kvart innan ugnen. Använder den också till maträtter (förutom fisk), kan inte känna någon bismak.